21℃ 13℃
április 24. György, Fidél, Debóra
Növénytermesztés

A minőségi búzatermesztés agrotechnikája

Agrofórum Online

A hazai hagyományos, nagy növényekre (gabonafélék, olajnövények) alapozott szántóföldi növénytermesztés az elmúlt években meglehetősen nehéz helyzetbe került. Ennek okai összetettek.

A nehézségeket elsősorban a közismerten kedvezőtlen világpolitikai és világpiaci folyamatok idézték elő, de nem hallgathatjuk el azokat az okokat sem, amelyek a gabonavertikum szétszabdaltsága, a termelők-felhasználók-fogyasztók érdekei közötti ellentmondások, valamint a gabonanövények technológiafejlesztésében meglévő jelentős hiányosságok jelentenek. Ezek a külső és belső folyamatok a hazai búzatermesztést is számottevően sújtják. (…)

A jelenlegi helyzetben a termelők, feldolgozók és felhasználók a búza minőségének javítását egyaránt elsőrendű feladatnak tartják. Az esetek jelentős részében azonban a búza minőségét egyoldalúan az étkezési (malmi, javító) minőségre szűkítik le, pedig a búza minősége sokkal diverzifikáltabb.

Új piaci minőség

A jövőben egyre fontosabb lesz a termelők és felhasználók számára, hogy a hagyományos minőségi kategóriák mellett új piaci minőségi szegmenseket találjunk és azokhoz megfelelő fajtákat és agrotechnikát kapjanak a termelők.

Ilyenek lehetnek speciális élelmiszeripari, ipari feldolgozási minőségi kategóriák, de lehet speciális minőséget biotermeléssel előállítani, vagy éppen olyan minőséget, amelyet a száraztészták, külpiacok igényelnek.

A jövőben olyan „egzotikus” búzaminőség is megjelenhet a mindennapi életünkben, mint az antociánban gazdag, „healthy-food” termékek készítésére alkalmas színes (kék, vörös) búzák. A minőségi búza nagy tömegét azonban a jövőben továbbra is a malom- és pékipar által igényelt étkezési (malmi és javító) búzák fogják jelenteni.

Tartamkísérletek bizonyítékai

Több mint négy évtizedes tartam- és egyéb kísérletekben részletesen vizsgáltuk a búza termésmennyiségére és -minőségére ható tényezőket. A termésmennyiség szempontjából kifejezetten fontos a környezeti tényezők (időjárás, talaj) negatív hatásainak a mérséklése.

Ezt alapvetően a termesztéstechnológia intenzitásának növelésével érhetjük el. Intenzív agrotechnika alkalmazása esetén néhány kritikus technológiai elem (trágyázás, növényvédelem, fajta) helyes alkalmazásával a búza termésmennyiségét mintegy 65%-ban meghatározhatjuk.

Teljesen más a helyzet a búza minőségére ható tényezők esetében. A minőség esetében nem találunk néhány determinatív tényezőt, hanem sok-sok faktor mind befolyásolja a búza minőségét.

Vizsgálataink szerint – átlagos évjáratban – a búza minőségét mintegy 1/3 arányban a fajta, 1/3 arányban az ökológiai feltételek és ugyancsak 1/3 arányban az agrotechnikai elemek határozzák meg. Ez azt jelenti, hogy a minőségi búzát csak előre megtervezett és fegyelmezett, precíz technológiával lehet sikeresen előállítani.

dr. Pepó Péter

Debreceni Egyetem, MÉK, Növénytudományi Intézet

Cikkünk teljes terjedelmében az Agrofórum újság 2024/08-as számában olvasható.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Különböző talajok eltérő vízellátottságának hatása a kukorica és a szemes cirok kezdeti fejlődésére

2025. április 14. 16:10

A globális éghajlatváltozás következtében az extrémitások és stresszhatások a tenyészidőszak bármely szakaszában megjelenhetnek, megnehezítve ezzel a kukorica sikeres és gazdaságos termesztését.

Az őszi káposztarepce magyarországi termesztéshanyatlása, és ami a háttérben meghúzódik

2025. április 9. 11:10

A repcéhez kötődő magyarországi termesztési hajlandóság hanyatlása egyértelműen a termelésbiztonságot veszélyeztető tényezőkre vezethető vissza.

Innováció és kihívások a szójatermesztésben

2025. március 31. 11:10

A Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület továbbképzésén a szója piaci trendjeiről, a növényvédelemről és a talajmegőrzésről is szó esett.

Gáz nélkül szárítunk - költséghatékony megoldás a termények biztonságos tárolására

2025. március 31. 06:40

A mezőgazdasági terményszárítás hagyományosan fosszilis energiahordozókra támaszkodik, ami magas költségekkel és környezeti terheléssel jár. Azonban a gázköltség teljes kiváltása már lehetséges!

A mezei pocok elleni kémiai védekezés lehetőségei Magyarországon, Romániában és Szerbiában

2019. január 17. 07:48

Magyaroszágon négy szer engedélyezett a mezei pocok elleni védekezéshez, valamennyi más hatóanyagtartalmú. Ezek az Arvalin LR (h.a. cink-foszfid), Delu (h.a. kálcium karbid), Polytanol (h.a. kálcium foszfid) és a Redentin 75 RB (h.a. klórfacinon).

Ki csinálja jobban? – Búza termesztéstechnológia hazánkban és az Egyesült Államokban

2019. március 15. 09:17

Izgalmas szakmai tapasztalatokat oszt meg a szerző, aki az USA búzatermesztésének agrotechnikai elemeit ismerte meg egy kansasi, több mint 10 000 hektáros nagygazdaságban.

Tartamkísérletek – eredmények és lehetőségek

2019. január 5. 16:46

A tartamkísérleteket bemutató cikk második részéből többek között megtudhatjuk azt is, hogy a megfelelő tápanyagellátás jelentősen befolyásolja a szántóföldi növények vízhasznosítását. A tartamkísérleti eredmények felhasználásával növényi modellek (extenzív, mérsékelt, átlagos, intenzív) alakíthatók ki, melyek összehasonlítását mutatja be a Szerző búzánál és kukoricánál.

Miként védekezzek a dióburok-fúrólégy ellen?

2023. november 28. 04:39

Nagyméretű lombkoronával rendelkező, 110 éves diófám alatt két zsák mészhidrátot terítettem szét, melyet be is locsoltam. Jó ötlet volt? Van-e hatása a dióburok-fúrólégy ellen? Miként védekezzek egyébként a kártevő ellen?