Növénytermesztés

A minőségi búzatermesztés agrotechnikája

Agrofórum Online

A hazai hagyományos, nagy növényekre (gabonafélék, olajnövények) alapozott szántóföldi növénytermesztés az elmúlt években meglehetősen nehéz helyzetbe került. Ennek okai összetettek.

A nehézségeket elsősorban a közismerten kedvezőtlen világpolitikai és világpiaci folyamatok idézték elő, de nem hallgathatjuk el azokat az okokat sem, amelyek a gabonavertikum szétszabdaltsága, a termelők-felhasználók-fogyasztók érdekei közötti ellentmondások, valamint a gabonanövények technológiafejlesztésében meglévő jelentős hiányosságok jelentenek. Ezek a külső és belső folyamatok a hazai búzatermesztést is számottevően sújtják. (…)

A jelenlegi helyzetben a termelők, feldolgozók és felhasználók a búza minőségének javítását egyaránt elsőrendű feladatnak tartják. Az esetek jelentős részében azonban a búza minőségét egyoldalúan az étkezési (malmi, javító) minőségre szűkítik le, pedig a búza minősége sokkal diverzifikáltabb.

Új piaci minőség

A jövőben egyre fontosabb lesz a termelők és felhasználók számára, hogy a hagyományos minőségi kategóriák mellett új piaci minőségi szegmenseket találjunk és azokhoz megfelelő fajtákat és agrotechnikát kapjanak a termelők.

Ilyenek lehetnek speciális élelmiszeripari, ipari feldolgozási minőségi kategóriák, de lehet speciális minőséget biotermeléssel előállítani, vagy éppen olyan minőséget, amelyet a száraztészták, külpiacok igényelnek.

A jövőben olyan „egzotikus” búzaminőség is megjelenhet a mindennapi életünkben, mint az antociánban gazdag, „healthy-food” termékek készítésére alkalmas színes (kék, vörös) búzák. A minőségi búza nagy tömegét azonban a jövőben továbbra is a malom- és pékipar által igényelt étkezési (malmi és javító) búzák fogják jelenteni.

Tartamkísérletek bizonyítékai

Több mint négy évtizedes tartam- és egyéb kísérletekben részletesen vizsgáltuk a búza termésmennyiségére és -minőségére ható tényezőket. A termésmennyiség szempontjából kifejezetten fontos a környezeti tényezők (időjárás, talaj) negatív hatásainak a mérséklése.

Ezt alapvetően a termesztéstechnológia intenzitásának növelésével érhetjük el. Intenzív agrotechnika alkalmazása esetén néhány kritikus technológiai elem (trágyázás, növényvédelem, fajta) helyes alkalmazásával a búza termésmennyiségét mintegy 65%-ban meghatározhatjuk.

Teljesen más a helyzet a búza minőségére ható tényezők esetében. A minőség esetében nem találunk néhány determinatív tényezőt, hanem sok-sok faktor mind befolyásolja a búza minőségét.

Vizsgálataink szerint – átlagos évjáratban – a búza minőségét mintegy 1/3 arányban a fajta, 1/3 arányban az ökológiai feltételek és ugyancsak 1/3 arányban az agrotechnikai elemek határozzák meg. Ez azt jelenti, hogy a minőségi búzát csak előre megtervezett és fegyelmezett, precíz technológiával lehet sikeresen előállítani.

dr. Pepó Péter

Debreceni Egyetem, MÉK, Növénytudományi Intézet

Cikkünk teljes terjedelmében az Agrofórum újság 2024/08-as számában olvasható.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Menjen biztosra, álljon a győztes mellé!

2025. december 23. 11:10

Az aszályos időszakok és a piaci bizonytalanságok közepette a SAATEN-UNION olyan genetikát kínál, amely szélsőséges körülmények között is megbízhatóan teljesít.

Öntözés nélkül termett 14 tonnás kukorica Borsodban, utánajártunk a csodának

2025. december 23. 04:58

Borsod vármegyében, Cigándon gazdálkodik György Gergő, aki a Kukorica Klub 2025. évi termésversenyében, öntözetlen körülmények között kiemelkedő eredményt ért el, első helyezett lett. Felkerestük telefonon, sikerének hátteréről kérdeztük.

A szója a vetésforgót és a pénztárcát egyaránt gyarapítja

2025. december 18. 14:10

A terület adottságainak megfelelő vetőmag választása kulcskérdés, ebben adnak széles választási lehetőséget a SAATEN-UNION fajtái.

Biológiai készítményekkel a termésbiztonságért

2025. december 18. 07:10

A talajélet tudatos erősítése ma már kulcskérdés a termésbiztonságban. Biológiai készítmények a gyakorlatban.

Fókuszban a genotípus – fajta/hibridspecifikus agrotechnika alapelvei a búzánál és repcénél

2019. március 15. 08:57

A genotípus helyes vagy helytelen megválasztása egy adott növény esetében már „starthelyzetben” eldöntheti a növény termesztésének hatékonyságát, jövedelmezőségét. A genotípust egyszerre kell adaptálnunk az ökológiai feltételekhez (időjárás, talaj), valamint az agrotechnikai elemekhez (előveteménytől a trágyázáson, növényvédelmen át a betakarításig).

Hibridbúza. Őszi búza. Állománymustra, javaslatok a szükséges és ajánlott tavaszi beavatkozásokra

2019. február 8. 12:16

A mezőgazdaságban dolgozók hozzászoktak és kénytelenek elfogadni a tevékenységüket rendszeresen és igen változatosan befolyásoló időjárás okozta problémákat. A termesztési – agroökológiai – környezet dinamikus változásai ennek megfelelően évről évre sok feladatot adnak a gazdálkodóknak.

A mezei pocok elleni kémiai védekezés lehetőségei Magyarországon, Romániában és Szerbiában

2019. január 17. 07:48

Magyaroszágon négy szer engedélyezett a mezei pocok elleni védekezéshez, valamennyi más hatóanyagtartalmú. Ezek az Arvalin LR (h.a. cink-foszfid), Delu (h.a. kálcium karbid), Polytanol (h.a. kálcium foszfid) és a Redentin 75 RB (h.a. klórfacinon).

Dr. Tarcali Gábor: a hatóanyagkivonások miatt nagyon nehéz időszak elé nézünk!

2019. február 8. 14:10

A gombaölő, rovarirtó és gyomirtó szerek piacán akár 50-60%-os hatóanyagcsökkenés is bekövetkezhet, és egyelőre nem látható, hogy mivel lehetne ezeket pótolni.