Miként védekezzek a dióburok-fúrólégy ellen?

Miként védekezzek a dióburok-fúrólégy ellen?

Agrofórum Online

Nagyméretű lombkoronával rendelkező, 110 éves diófám alatt két zsák mészhidrátot terítettem szét, melyet be is locsoltam. Jó ötlet volt? Van-e hatása a dióburok-fúrólégy ellen? Miként védekezzek egyébként a kártevő ellen?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező! 

Hazánkban sajnos jó pár éve jelenlévő kártevőnek számít már a dióburok-fúrólégy. Az ellene való védekezés főként házikerti körülmények között, nagy mérettel rendelkező és idősebb fák esetében nehézkesnek mondható feladatnak bizonyul. A dióburok-fúrólégy egy egynemzedékes kártevő, melynek lárvái okozzák a kártételt a burokban történő táplálkozásuk során, így a termések megfeketedésével. Táplálkozásuk végeztével a lárvák a talajba húzódnak, majd pedig ott, báb állapotban telelnek át. A fák koronája alá kijuttatott oltott mésszel való védekezés állítólagos sikerességéről már én is olvastam az interneten. Az eljárás sikere azonban megkérdőjelezendő, hiszen a mész, ha maró hatásának köszönhetően pusztítja is a dióburok-fúrólégy telelő alakjait, az csak akkor érhető el, ha az valójában érintkezett a kártevővel.

A mészhidrát alapjaiban véve a növényvédelemben használatos vegyületnek tekinthető, hiszen a törzseket ezzel fehérre festve védekeznek a fagylécek kialakulása ellen. Nagy mennyiségben azonban a talajba juttatva annak akár súlyos mértékű lúgosodását okozhatja, illetve maró hatása által, a gyökerekkel érintkezve azok megégése is bekövetkezhet. Hosszútávú, minden évben való rendszeres alkalmazása tehát kifejezetten káros eljárásnak tekinthető.

A kémiai védekezés, vagyis a permetezés a kifejlett alakok ellen irányul, viszont a fa jelentős mérete miatt ez aligha bizonyul kivitelezhetőnek, így más eljárásra érdemes hagyatkozni ebben az esetben. A nagyobb mennyiségben kihelyezett csapdák sem gyéríthetik a dióburok-fúrólégy kifejlett alakjait a hatalmas fák esetében, hiszen számos csapdát kellene elhelyezni, a korona fentebb lévő részeire is kellene belőlük kirakni. A következő évi fertőzést ugyan nem csökkenti még, de az utána következő évre lehet hatással az, ha a fa koronája alatti talajrészt letakarjuk, pl. ponyvával. Ezzel az agrotechnikai védekezéssel akadályozzuk meg, hogy a lárvák a talajba húzódjanak bábozódni, így ugyanis a lehulló termések és nyüvek is összegyűjthetők és megsemmisíthetők.

Pünkösd hava

2018. május 9. 13:58

Éppen tizenkét éve, hogy Pünkösd haváról írtam. Így utólag átolvasva, mintha mit sem változott volna a világ, pedig mennyit fejlődtünk. Az értékrendünk is?

A dión károsító gubacsatkák, II. rész

2023. október 27. 11:10

A dolgozat első részében a dió nemezes gubacsatka által okozott tünetek kialakulását és évközi változását mutattuk be. A gubacsok legfontosabb tulajdonsága a levélfonák érközeiben megjelenő nemezszerű szőrképlet fehéres foltja, amely felett a levéllemez zöldessárgán, ráncolódva kidomborodik.

Mik lehetnek a feketefenyőről potyogó apró lárvák?

2023. május 13. 10:37

Feketefenyőmről a képen látható hernyók potyognak igen nagy számban. A lárvák picik, legfeljebb 5 mm hosszúak. A fán nem látok szövedéket. Mik ezek, mit lehet tenni ellenük?

Miféle kukacok károsítják a málna bogyóit?

2023. július 10. 04:37

Málnabogyókban az idei 4. szedésnél néhány nappal ezelőtt apró, 2-3 mm nagyságú kukacokat találtam, előtte soha nem láttam ilyet. Egy termésben több is élt. A bogyó belseje elfolyósodott. Mik ezek a károsítók, és mit lehet tenni a málna megvédésére?