Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

A SAATEN-UNION új hibridjeivel kitör a tömegből

A SAATEN-UNION új hibridjeivel kitör a tömegből

A SAATEN-UNION legfrissebb hibridkukoricái sok magyarországi és európai helyszínen, változatos körülmények között elképesztő eredményekkel – a stabilan kiugró termést ötvözve a meglepően alacsony víztartalommal – bizonyították rátermettségüket.

Az elmúlt évek szélsőséges időjárási körülményei kiváló lehetőséget biztosítottak cégünk számára, hogy az Európában több tekintetben egyedülálló szelekciós programjának köszönhetően kiemelkedő terméspotenciálú és termésstabilitású hibridekkel újítsa meg kukoricavetőmag-kínálatát. Portfóliónk új tagjai olyan kísérletsorozaton kell, hogy megfeleljenek a modern kukoricahibridekkel szemben támasztott követelményeknek, melyet Európa több országában végeznek, és bizonyosságot ad számunkra arról, hogy a lehető legmagasabb termésstabilitással rendelkező hibrideket tudjuk a hazai kukoricatermelés szolgálatába állítani.

A kísérletsorozatban 9 ország – Németország, Franciaország, Bulgária, Románia, Csehország, Szlovákia, Ukrajna, Lengyelország és Magyarország – 15 kísérleti helyszínének átlagát figyelembe véve a REPLIK (FAO 380) nevű, új kukoricahibridünk kimagasló eredménnyel szerepelt a 2018-as évben is. A REPLIK rendkívüli alkalmazkodóképességét a különböző termőhelyi és időjárási feltételekhez megerősítette továbbá, hogy a Magyar Kukorica Klub 2017-es Top 20 kísérleteit a kilenc hazai kísérleti helyszín összességében a korai csoportban ugyanúgy megnyerte, mint az IKR Agrár Kft. 2018-ban 8 helyszínen beállított, mezoparcellás kísérleteit. Fontos kiemelnünk a hibrid rendkívüli vízleadási dinamikáját, aminek köszönhetően a magas terméspotenciál mellett minimalizálhatók a gazdák szárítási költségei, így magasabb profithoz juttatva partnereinket.

Kísérletsorozatunk azonos éréscsoportjában teszteltük a PIAFF (FAO 320) és BADIANE (FAO 360) nevű új kukoricahibridjeinket is, melyek termésstabilitásuk és terméspotenciáljuk tekintetében szintén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az összehasonlító fajtákkal szemben.

A PIAFF koraisága ellenére későbbi vetélytársait is felülmúló terméspotenciállal rendelkezik. Ehhez társul dinamikus korai fejlődési erélye, rendkívüli szárstabilitása és szembetűnő zöld száron érése.

A BADIANE esetében is a termésbiztonság mellett kiemelendő kifejezetten dinamikus vízleadó képessége, mely fontos tulajdonság a betakarítás tervezhetősége szempontjából.

JUDOKA (FAO 340) nevű kukoricahibridünket kifejezetten a hazai, intenzív körülmények közé ajánljuk kedves partnereinknek, akik vékony, ám stabil szárú és erős gyökérzetű, korán betakarítható kukoricát szeretnének vetni, mely után kevés szármaradvánnyal kell megbirkózni a hibridbúzavetések előtt.

Azoknak a gazdáknak nyújthat kiváló alternatívát az ELDACAR (FAO 430), kukoricaportfóliónk új tagja, akik nagy biztonsággal termékenyülő, extenzívebb adottságú területeken is helytálló csúcshibriddel szeretnék jól ütemezhetően megtervezni a betakarítási időszakukat.

A SAATEN-UNION legfrissebb kukoricahibridjei tehát rendkívül alapos kísérleti rendszer végtermékeként válnak elérhetővé kukoricatermelő partnereink számára. Előttük nyitva áll az a lehetőség, hogy cégünk unikálisan széles vetőmagkínálatával tervezzék meg az egész éves vetésforgójukat, így biztosítva a magas minőség mellett az egyszerűbb adminisztrációt is.

Forrás: Magyar Kukorica Klub – Top 20 kísérletek 2017, IKR Agrár Kft. – fajtasorok 2018, SAATEN-UNION 2018

Marsai Viktor
termékfejlesztő
SAATEN-UNION Hungária Kft.
www.saaten-union.hu

A SAATEN-UNION tavaszi fajtakínálata letölthető ide kattintva.

Amennyiben szeretne ingyenesen és rendszeresen friss szakmai információkat kapni hasonló témakörben, regisztráljon itt!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

72–75 ezer forintos induló búzaárról szólnak idén a hírek

2024. május 26. 08:10

Az ukrán és az orosz búza is beszabadult az európai piacra, ami alapvetően változtatta meg a korábbi helyzetet.

Növelje a nitrogénfelhasználás hatékonyságát Best4N! repcehibridekkel

2024. május 24. 08:10

A nitrogénfelhasználás hatékonyságának optimalizálása a repcetermesztésben alapvető fontosságú az okszerű és költséghatékony tápanyagutánpótlás szempontjából.

Csökkentett műtrágyafelhasználást, a biodiverzitás védelmét szolgáló fejlesztések

2024. május 22. 15:40

A BlueN biostimulátor és Instinct nitrogén stabilizátor segítségével a gazdálkodók csökkenthetik a műtrágyafelhasználást.

A hatékony vetőmagkezelés hozzájárul a növények egészséges fejlődéséhez

2024. május 17. 16:10

A Corteva vetőmagkezelés fejlesztése során egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a biostimulátorok, amelyek mikroorganizmusokat, például gombákat és baktériumokat, valamint növényi és algakivonatokat tartalmazhatnak.

A BASF belép a napraforgó-vetőmagok piacára

2019. június 28. 16:17

A napraforgó hibridek először várhatóan 2020-ban jelennek meg a piacokon.

Vetőmag Szövetség: nem lesz hiány tavaszi kalászos vetőmagból

2020. február 5. 07:36

A szervezet idén is közzéteszi a tavaszi árpa, valamint a tavaszi zab II. szaporulati fokú vetőmagjaira a tájékoztató árat, amely egységesen nettó 105.000 forint tonnánként.

Takarítson meg pénzt és időt!

2022. február 14. 11:26

Korán érő napraforgóinkat nem szükséges deszikkálni.

Módosították a vetőmagokra vonatkozó rendeletet

2022. augusztus 4. 10:31

A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kérésére az agrártárca módosította a vetőmagokra vonatkozó rendeletet.