Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

A SZÓJATERMESZTÉS a kiváló- és megfelelő fajtával kezdődik

A SZÓJATERMESZTÉS a kiváló- és megfelelő fajtával kezdődik

A 2018-as évben is helyeztünk ki új szójafajtákat vetőmagtermelő partnereinknél, a már meglévőkkel egyetemben. Az állandóságot jelentő ES GLADIATOR és ES MENTOR mellett, az utóbbi időben három újnak mondható fajtát ismerhettek meg a gazdatársak itt a Szigetközben. A SAFRANA és a SPHERA, illetve a SFORZA, mely a RAGT-Semences (Rouergue Auvergne Gévaudan Tarnais) nemesítőház két ígéretes fajtája.

Magyarországi viszonyok között igen korai, korai és középérésű szójafajták termesztésével kapcsolatosan szerezhettünk tapasztalatokat, legfőképp amióta „ismét” plusztámogatással ösztönzik a termelőket hazánkban is. Kínálatunkban mindhárom éréstípus képviselteti magát.

Az ország északi részén legfőképp az igen korai fajták érnek be biztonsággal, délre haladva pedig a korai és középérésű fajtákkal tudunk nagy biztonsággal dolgozni.

Legrégebb óta termeltetett és értékesített szójafajtánk az ES MENTOR (igen korai), mely igazi egyéniség a szójafajták között, mindamellett, hogy kiváló terméshozamra képes, egész jó beltartalmi paraméterek mellett. Évek óta országosan 3,5 és 4,5 tonnás terméshozamokat könnyen produkáló fajtánk, melyhez egy 40% fehérje- és egy 22% körüli olajtartalom tartozik. Gazdatársak kedvelik, hisz betakarítás szempontjából jól illeszthető a vetésforgóba is, mivel 120-130 napon belül beérik. Ezt igyekszik szorosan követni „új” fajtánk is a SFORZA, mely fajta a külső tulajdonságokat kivéve erőteljesen emlékeztet a termelésben már-már szakállas fajtánkra.

Szójatermesztőink közül egyre többen ismerkedtek meg a MENTOR fajtát ostromló ES GLADIATOR szójafajtánkkal. Ez a fajta már a korai éréscsoportba tartozik, de csak mintegy 5-7 nap különbség van – pluszban – a két fajta között a tenyészidőszakot illetően. A Gladiator fajta képes a 4-5 tonna termésmennyiségre, mintegy 37-40% fehérje- és 21-23% olajtartalom mellett. Ezen felül úgy gondoljuk, hogy ahol a Mentor fajta megtermelhető, ott az ES GLADIÁTOR is rekordokat döntöget.

2018-ban mint azt tapasztaltuk , az ország nagy részét időszakosan aszály sújtotta. Ez a két új fajta szaporítási területén sem volt másként. Ennek ellenére Győr-Moson-Sopron megyében kihelyezett SAFRANA és SPHERA szójafajták jól produkáltak.

SPHERA (középkorai) fajtánk az aszályos idő ellenére is a 3,5-4,5 tonnás termésátlagot bőven meghaladta hektáronként, mintegy 39-41% fehérjetartalom kíséretében. Ellenálló képessége tapasztalataink szerint az elvártaknak megfelelő, pergésre való hajlam nem jellemző, alsó hüvelymagassága a betakarítást nem veszélyezteti.

Előző fajtához hasonlóan a SAFRANA (középérésű) fajta is ígéretesnek bizonyul éréscsoportjában. E fajta a 4-5 tonna feletti termésmennyiséget is képes meghaladni, mintegy 41%-os fehérjetartalom kíséretében. Betegségekkel szembeni ellenálló képessége jónak bizonyult, előző fajtához hasonlóan az állóképessége is kiváló. Alsó hüvelymagassága is kellően magasnak bizonyult – a betakarítást nem veszélyezteti.

Amennyiben jól választják meg a termőterületet és hozzá a fajtát, valamint a helyes növényvédelmi technológiát, úgy nagy valószínűséggel Önök is sikerrel termeszthetik ezeket a fajtákat. Nyilvánvalóan a magas termésátlagokhoz a kellő csapadékmennyiség is szükséges, ha az nem elegendő és van módunk öntözésre, akkor be kell vetnünk mindent, hogy a kritikus időszakban (kelés – esetleges bemosó csapadék –, virágzás, hüvelykötés, szemtelítődés) a vízmennyiség biztosítva legyen a fajtának.

Vállalatunk a szójatermesztési szaktanácsadást illetően szívesen áll a vásárlók rendelkezésére a fajtaválasztástól, a növényvédelmi szaktanácsadáson keresztül a betakarításig. Amennyiben a szójatermesztéssel kapcsolatban felkeltettük érdeklődését kérjük, látogasson el honlapunkra (www.pannonmag.hu), illetve kövessen bennünket a facebook oldalunkon.

Szűcs Ádám – szaktanácsadó
Pannon-Mag-Agrár Kft.
www.pannonmag.hu
+36-30/529-4471
szucs.adam@pannonmag.hu

 

 

 

 

 

RAPOOL-REPCÉK. PHOENIX CL ÉS CLAVIER CL

2019. július 17. 15:03

Nem lehet többé kérdéses, hogy a legújabb Clearfield-repcehibridek már felveszik a versenyt a nagy terméspotenciállal rendelkező hagyományos hibridekkel.

Talajjavítás növényekkel

2019. július 17. 09:37

A szakszerű köztesnövény-keverékek segítenek a talajszerkezet javításában (megfelelő pórusméret) és biztosítják az egészséges talajélet körülményeit.

UMBERTO KWS – A jövő piacvezető hibridje

2019. július 17. 06:33

Az UMBERTO KWS a magyar repcetermesztés egyik legkiforrottabb hibridje. Több éves kísérleti munka és tesztelést követően került a hazai repce piac élére.

Jallon hibridárpa: a többlettermés idén sem maradt ígéret

2019. július 15. 09:03

A Jallon hibridárpa kedvezőtlen adottságú talajokon is kiváló terméseredményekre képes.

Génmódosított szójával csaltak áfát

2018. február 6. 09:58

A nemzetközi bűnszervezet az árut szlovák, cseh, lengyel "bukó cégeken" pörgette át. A szóját a sor végén lévő székesfehérvári társaságok vásárolták fel, majd a be nem fizetett áfát levonták a fizetendő adóból, sőt jogtalanul vissza is igényelték.

A szója gyomirtásának meghatározó alapvetései

2018. október 20. 02:37

A szója gyomirtásának szükségessége nem kérdés, a feladat annak eldöntése, hogy mit és mikor, milyen dózisban és kombinációban használjunk az elérhető legnagyobb hozam elérése érdekében. A körültekintéssel elkészített terv és precíz kivitelezés szükségessége itt még inkább igaz, mint sok más kultúra esetében.

SAATEN-UNION: többletérték a szójaföldről

2018. december 27. 06:36

Törekszünk a biztonságos és profitorientált gazdálkodást lehetővé tevő fajták és hibridek nemesítésére, amelyek alkalmasak az egészséges vetésforgó kialakítására.

Bólyban újraindul a szójaintegráció

2018. február 7. 21:19

Bóly szerződéses rendszerben kívánja működtetni a szójaintegrációt, aminek számos részlete kiderült.