Növénytermesztés
Növénytermesztés

Erre figyeljen a megfelelő repcehibrid kiválasztásánál!

Erre figyeljen a megfelelő repcehibrid kiválasztásánál!

Corteva Agriscience

Az idei évben globális szinten folytatódik az olajos magvak, a takarmányok és bioüzemanyagok iránti rekordszintű kereslet. Ugyanakkor a mezőgazdaság számára egyre nagyobb kihívást jelent a bioüzemanyagok, rostok és egyéb alapanyagok fenntartható előállítása, hogy a világ egyre növekvő népességének igényeit kielégítse.

Ezért azoknak a magyar gazdálkodóknak, akik repcetermesztéssel foglalkoznak az idei évben olyan magas minőségű, versenyképes vetőmagtermékekre van szükségük, amelyek nagy hozampotenciállal és pergésellenállósággal rendelkeznek, valamint növelik az alacsonyabb széndioxid kibocsátású bioüzemanyagok alapanyagainak elérhetőségét.

A repce továbbra is előkelő helyet foglal el a magyarországi olajos növénykultúrákban, mely köszönhető számos felhasználási területének. A repcét itthon elsősorban az élelmiszeriparban, mint növényi olajok és lisztek, valamint a takarmányiparban és a biodízel előállítás során használják fel.

Jól beleilleszthető a vetésforgóba, mélyre nyúló gyökere pedig lazítja a talaj szerkezetét. Habár a repce az időjárásnak leghosszabban kitett növény, hiszen az őszi vetéstől kezdve közel 10 hónapig kell várni az aratásra, de mivel nyáron korán lekerül a tábláról, így kiváló elővetemény is.

De vajon hogyan segítheti a megfelelő hibridválasztás a hazai repcetermelők sikerét?

Ahhoz, hogy a magyar repcetermesztés a jövőben is versenyképes maradhasson, a gazdálkodóknak olyan hibridekre van szükségük, amelyek genetikailag ellenállóbbak a szélsőséges időjárási viszonyokkal, a kár- és kórokozókkal szemben, illetve rendkívül magas pergésellenállósággal rendelkeznek.

Ezért az új repce hibridek kiválasztásánál a változékony időjárással szembeni stressztűrés mellett a pergési veszteséggel szembeni ellenállóság került a fókuszba nemesítőink munkája során. Ennek köszönhetően a hibridekben rejlő genetikai terméspotenciál hatékonyabban kiaknázható, magasabb hozamokat elérhetővé téve a gazdálkodó partnereknek.

Új generáció

A Corteva Agriscience, globális mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat évtizedekre visszanyúló, nagy szakértelemmel rendelkezik az őszi repce nemesítésében. Ennek a munkának köszönhetően a tavalyi évben a vállalat forgalomba hozta a hazai gazdálkodók részére a Pioneer® őszi káposztarepcék legújabb generációját, a NextGen hibrideket.

Egyértelműen látható volt e hibridek, a PT314 és PT315, erőteljes megjelenése, megdőlésre nem hajlamos erős szára, és szembetűnő volt a becők nagy száma, amely alapja a kiugró termésszintnek. A NextGen hibridek kimagasló pergésellenállását egy új tulajdonság (HMX – Harvest Max) biztosítja, ezáltal csökken minimálisra a felnyíló becők száma az érés során.

Gyakorlati tapasztalat

Fülep Zsolt, a hajdúböszörményi olajos növénykultúrákat termesztő Balmaz-Farm Kft. tulajdonosa, ügyvezető igazgatója így nyilatkozott a NextGen repce hibriddel kapcsolatos tapasztalatairól:

„Az új NextGen hibridek megjelenése előtt is már évek óta használtuk a Pioneer® repce hibrideket. Az új hibridek megjelenésekor mindenképpen szerettünk volna valami mást is kipróbálni a „régi” motoros PT298 mellett.

Területeink talajtípus szerint eléggé változóak, így egy nagyon jó adaptációs képességgel rendelkező hibrid választása volt a fő cél. Így esett a választás PT315-re a Corteva agronómusával karöltve és az eddigi tapasztalatok alapján a hibrid jelesre vizsgázott. Szára erős, vastag, levélzete robusztus.

Virágzása is nagyon korán és gyorsan következett be. Emiatt nagyon könnyen tudtuk időzíteni a növényvédelmi kezeléseket. Összegezve, bátran ajánlom minden olyan gazdatársamnak, aki kiváló adaptációs képességgel rendelkező és nagy termőképességgel rendelkező hibridet keres, hiszen a HMX tulajdonságnak köszönhetően a pergési hajlama minimális, így az egyre gyakoribb szélsőséges időjárási körülmények ellenére is biztonságban betakaríthatóvá válik a termés.”

A gazdálkodók a Corteva Pioneer® NextGen hibridekről további információkat a vállalat honlapján találnak. Kérdésekkel és a vetőmagok elérhetőségével kapcsolatban felvehetik a kapcsolatot a vállalat regionális képviselőivel, akiknek elérhetőségei itt találhatók.

A Corteva elkötelezett az iparág legmagasabb minőségű és nagy terméspotenciálú repce hibridjeinek további fejlesztése mellett, hogy hozzásegítse a magyar gazdálkodókat profitabilitásuk megőrzéséhez, hogy válaszolni tudjanak az olajos magvak, a bioüzemanyagok iránti globális keresletre, valamint a világ egyre növekvő népességének élelmiszerigényére.

Grózinger Szabolcs, a Corteva Agriscience vetőmag fejlesztőmérnöke

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A vetőmagkezelés pozitív hatással lehet a kalászosok fejlődésére

2024. július 20. 12:10

A fejlődés korai szakaszában a növényeknek olyan segítségre van szükségük, amelyek hatékonyan hozzájárulnak a növény fejlődéséhez és a termés minőségének javításához.

Ősziárpa-fajtáinkba kódoltuk a sikeres szezont

2024. július 19. 10:10

A korai vethetőséget, a stressztűrést és a vírusrezisztenciát tartja a SAATEN-UNION a sikeres árpatermesztés feltételének.

Az új repcegeneráció minden eddiginél stabilabban áll a lábán

2024. július 16. 10:40

Ismerkedjen meg a RAPOOL teljes repcekínálatával, valamint a legújabb hibriddel, mely ennek a generációnak a képviselője.

Hetekkel korábban virágzott a repce, hamarabb kezdődhet az új vetés

2024. július 14. 08:10

Az időjárási és klimatikus viszonyok felborulása miatt manapság a gazdáknak folyamatosan figyelniük kell az érési fázist a termőterületükön.

Az egyenletes kelés titka – az eredményes repcetermesztés érdekében

2018. július 17. 08:33

Ki mint vet, úgy arat, tartja a mondás, ami arra utal, hogy mennyire fontos a megfelelő kezdés a kívánt hozam elérése érdekében.

RAPOOL-HIBRIDREPCÉK TELJESÍTMÉNYE, 2016–2019 (FRISS EREDMÉNYEK)

2019. augusztus 26. 12:45

A Magyar Kukorica Klub 2016 óta minden év júliusában öt-öt helyszínen végzett terméstanúsítást a RAPOOL Hungária Kft. megbízásából.

Hazai körülményekre nemesítünk

2020. január 24. 13:17

Fontosnak tartjuk, hogy a magyar viszonyok közé ajánlott hibridjeinket ne csak a saját kísérleteinkben figyeljük meg, hanem a NÉBIH is vizsgálja meg és a hazai körülményeknek megfelelőnek minősítse.

A RAPOOL új repcéi 2020-ban

2020. július 2. 15:29

Kiemelkedő olajtartalmú, kompakt, tarlórépa sárgaságvírusának és fómának ellenálló hibridek a portfólióban.