Növénytermesztés

Fókuszban a repce

Corteva Agriscience – Sajtóközlemény

Az egészségtudatos táplálkozás fejlődésével és a fenntarthatósági törekvésekkel összehangban egyre inkább fókuszba kerülnek azok az egészséges és alternatív megoldások, melyekkel a mezőgazdaság hozzájárulhat a környezettudatos gazdaság kialakításához. A repce számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik mind a termesztés, mind a felhasználás területén, melyekkel nagyban hozzájárulhat az egészséges táplálkozás és a környezettudatos üzemanyagipar fejlődéséhez.

A repce sokrétű felhasználása régóta ismert tény az európai gazdálkodók körében. Jellemzően étkezési célú növényi olajok, lisztek, állati takarmány és biodízel előállítására termesztik. A repce európai népszerűségét az olajnövénykultúrákban jól mutatja, hogy Észak-Amerika és Európa a legnagyobb repcemagfogyasztók a világon a Mordor Intelligence™ 2023-as iparági jelentése szerint, és a globális fogyasztás több mint 50%-át teszik ki. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2022-ben összesen 506 577 tonna repcetermés került betakarításra Magyarországon. Számos előnye és felhasználása miatt a repce továbbra is a második helyet foglalja el az olajos növénykultúrákban hazánkban.

A repcét a takarmányiparban dara formájában használják fel, miután különböző kémiai és fizikai módszerekkel kinyerték belőle az olajat. A visszamaradt magmaradvány relatív magas, körülbelül 30%-os nyersfehérje tartalmának köszönhetően kiválóan alkalmazható a takarmányozásban.

A repce bioüzemanyag iparban történt felhasználása képes enyhíteni a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátási és energiabiztonsági kihívásokat. A repceolajnak alacsony a dermedési pontja, ezért kiváló üzemanyag alapanyag lehet a hidegebb klímával rendelkező régiókban.  

A repce élelmiszeripari felhasználása szintén széleskörű. A repcemagliszt kiváló fehérjeforrás és számos olyan aminosavat tartalmaz, melyek hozzájárulnak a megfelelő izomzat kiépítéséhez. Az étkezési repceolaj magas olajsav- és telítetlen zsírsav tartalma csökkenti a koleszterinszintet. Magas omega-3 és omega-6 zsírsav aránya miatt közkedvelt egészségtudatos étkezési olajnak számít. A repceméz pedig alacsony savtartalma miatt kifejezetten ajánlott a gyomorsav túltengésben szenvedőknek.

Az őszi káposztarepce kiváló elővetemény. A vetés utáni évben termesztett növényekre bizonyított a pozitív hatása, hiszen karógyökere révén fellazítja a talajt, mely segíti az utána vetett növények gyökerének fejlődését, javítja a talaj vízháztartását, ezáltal termésátlagának növekedését. A repce könnyen beilleszthető a vetésszerkezetbe, hiszen a gabonatermesztés eszközeivel könnyen termelhető. Az őszi és tavaszi káposztarepce közül Magyarországon jellemzően az őszi káposztarepcét vetik, hiszen a növény jól tudja hasznosítani az őszi és téli csapadékot az elmúlt évek nyári aszályaival szemben.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat legújabb nemesítésű Pioneer® hibridjei, különösen a NextGen hibridek, széles adaptációs képességgel és nagyon erőteljes korai fejlődéssel rendelkeznek, ezért gyomelnyomó képességük még hatványozottabban érezhető. A vállalat Lumiposa® rovarölő csávázószere szisztemikus hatással védi a kelőfélben lévő fiatal repce növényeket a legfontosabb kártevőktől. Azonnali védelmet nyújt a kártétel elkerülése érdekében, biztosítva a növények gyors kezdeti fejlődését, melyek így megerősödve jobb vigorral fejlődnek, így erős, egészséges állomány megy a télbe, mely a jó termés alapja.

A Corteva legújabb nemesítésű Pioneer® repcehibridjei, a háromkomponensű LumiGEN™ vetőmag csávázási technológia és a vállalat széles körben alkalmazott innovatív növényvédelmi megoldásai segítik a hazai repcetermesztés eredményességét és sikerét.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Különböző talajok eltérő vízellátottságának hatása a kukorica és a szemes cirok kezdeti fejlődésére

2025. április 14. 16:10

A globális éghajlatváltozás következtében az extrémitások és stresszhatások a tenyészidőszak bármely szakaszában megjelenhetnek, megnehezítve ezzel a kukorica sikeres és gazdaságos termesztését.

Az őszi káposztarepce magyarországi termesztéshanyatlása, és ami a háttérben meghúzódik

2025. április 9. 11:10

A repcéhez kötődő magyarországi termesztési hajlandóság hanyatlása egyértelműen a termelésbiztonságot veszélyeztető tényezőkre vezethető vissza.

Innováció és kihívások a szójatermesztésben

2025. március 31. 11:10

A Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület továbbképzésén a szója piaci trendjeiről, a növényvédelemről és a talajmegőrzésről is szó esett.

Gáz nélkül szárítunk - költséghatékony megoldás a termények biztonságos tárolására

2025. március 31. 06:40

A mezőgazdasági terményszárítás hagyományosan fosszilis energiahordozókra támaszkodik, ami magas költségekkel és környezeti terheléssel jár. Azonban a gázköltség teljes kiváltása már lehetséges!

Már 18 hónapos mélyponton van a búza ára

2023. március 9. 07:34

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Három hetes csúcson a szójabab ára

2020. június 3. 08:02

Párizsban a négy fontos agrártermék közül háromnak is emelkedett az ára, az egyetlen kivételt a malmi búza jelentette. A takarmánybúza, a repce és a kukorica kurzusa is felfelé ment a keddi kereskedésben.

A búza alapos drágulással zárta a hetet

2024. április 20. 09:10

Alapvetően emelkedtek az árak a tengerentúli és az európai terménypiacokon, de a repce mindkét kereskedés esetében kivételt jelentett.

A KITE Zrt. második őszi terményes podcastja – Most a búza és a repce kerül a rivaldafénybe

2022. október 17. 12:17

Minisorozatunk második és egyben befejező részéhez érkeztünk. A korábban taglalt kukorica és napraforgó után, a magyar agrárium négy legnagyobb vetésterületű kultúrája közül, a búza és a repce terménypiaci helyzetét is górcső alá vettük.