Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Fókuszban az almalisztharmat

Fókuszban az almalisztharmat

A gyümölcsösök aktuális növényvédelmi problémáira és a lehetséges megoldásokra hívjuk fel a szakemberek figyelmét szakcikkünkben.

A betegségek közül az almalisztharmat járványos fellépése a fogékony fajtákban (Idared, Jonathan) általában komoly gondot okozhat az almatermesztők számára. Az eddig almalisztharmatra nem fogékony fajták (Gála, Golden) levelein is megjelenhetnek a betegség tünetei, sőt a toleráns „ Re” és egyéb rezisztens fajtákon is szokatlanul erős levélfertőzöttség alakult  ki az elmúlt években. A gyakorlati tapasztalatok alapján az almalisztharmatnak egy agresszívebb változata van jelen évek óta a régióban, ami átgondoltabb és összetettebb védekezést igényel a növényvédelmi szakemberektől.

A Sumi Agro néhány kínálatából kiemelkedik a Cyflamid lisztharmat elleni fungicid, amely egy originális hatóanyag család (amidoxim) első tagja. Egyedülálló hatásmechanizmusa révén látványosan és gyorsan fejti ki hatását az almalisztharmat ellen 0,3-0,5 l/ha dózisban. Rezisztencia törő hatása révén kiváló rotációs partnere a triazoloknak és az SDHI fungicideknek.  A Cyflamid különös előnye, hogy öt ponton avatkozik be a gomba életébe, így a lisztharmat ellen minden növekedési stádiumában hatékony. Ez a tulajdonsága teszi lehetővé, hogy a virágzástól a vegetáció végéig bármikor kijuttatható évi két alkalommal, akár egymás után is 10 nap körüli permetezési fordulóval. Ez a rugalmas kijuttatás teszi lehetővé, hogy kihasználjuk a készítmény akár preventív (megelőző), akár kuratív (gyógyító) hatását. A Cyflamid kiváló mélyhatása mellett erőteljes gázhatással is rendelkezik, emiatt sűrű ültetvényekben is nagy hatékonyságot mutat, és a permetezés befejezését követően két órával már csapadékálló.

A csapadékos májusi időjárás kedvez a ventúriás varasodásnak A járvány kialakulásának megelőzésére a zivatarok után szükséges elvégezni a gombaölő szeres védekezéseket, kiemelten a Tiuram Granuflow gombaölő szer alkalmazható több alkalommal is. A jól bevált kontakt gombaölő szer több ponton támadja a varasodás kórokozóját, ezért rezisztencia nem alakult ki ellene sehol a világon. Betakarítás előtt 35-40 nappal kipermetezve 3 kg/ha dózisban elősegíti a gyümölcs színeződését.

Az állati károsítók közül a takácsatkák jelenthetik a legnagyobb problémát, különösen a sűrű, vízhajtásokkal zsúfolt fákon a permetlé nem képes megfelelően befedni minden levelet. Ilyen esetben csak részleges hatást lehet elérni az atkák ellen.  Ezért a felszaporodás kezdetén célszerű védekezni a tojásölő hatással is rendelkező Nissorun készítménnyel, hogy minél korábban mentesüljenek az almafák az atkáktól. Ha ezzel elkéstünk, akkor az Ortus atkaölő szert javasoljuk 1 l/ha dózisban, amely a lárvák, a nymfák és a kifejlett alakok ellen hatásos, rövid 4 napos élelmezés-egészségügyi várakozási idő mellett.

Az ültetvényben a levéltetvek, a levélaknázó és a gyümölcsmolyok ellen két alkalommal is lehetséges védekezni a felszívódó hatású Mospilan 20 SG-vel. A méhekre nem jelölésköteles rovarölő szer kiválóan beilleszthető a védekezési technológiába a vegetáció során bármikor, akár virágzáskor is. Hosszú hatása révén kiváló rotációs partnere a fejlődésgátló inszekticideknek.

A korszerű, intenzív almaültetvények visszatérő problémája a tősarjak folyamatos képződése, melyek eltávolítása a vértetvek miatt különösen indokolt. Erre ad megoldást almában a Kabuki.  A gyomirtó szer a tősarjakra kipermetezve 0,8 l/ha dózisban azok gyors elszáradását okozzák, de a kétszikű gyomok is elpusztulnak a kezelés hatására.

2018 tavaszán a legtöbb almaültetvényben bőséges volt a virágzás, ráadásul elkerülte hazánkat a virágzáskori fagy. Ennek következtében a legtöbb virág megtermékenyült, az intenzív almás kertek szinte mindegyikében ritkításra volt szükség. Az extrém meleg időjárás hatására a virágzási idő rendkívül rövid volt, mindössze egy hétig tartott, így a legelső – fővirágzáskori – ritkításra  alig néhány  óra állt rendelkezésre.

Ezért is alkalmazták sokan a Sumi Agro gyümölcsritkító készítményét az Exilist, melyet a gyümölcsök 5-15 mm nagyság elérésekor kell kijuttatni. A benziladenin hatóanyagú Exilis a gyümölcsritkítás mellett az egyenletesebb termőrész berakódást és az alternancia csökkentését is elősegíti, ami az intenzív almatermesztés esetén rendkívül fontos.

A gibberelin (GA4/7) hatóanyagú Novagib sziromhullástól kezdve 3-4 alkalommal kijuttatva hatékonyan véd a parásodástól és elősegíti a következő évi virágzást.

A korszerű almaültetvényekben a stabil termőegyensúly   fenntartása sok odafigyelést igényel a termelőktől, amihez a Sumi Agro készítményei megoldást jelenthetnek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Öntözés szaktanácsadás mellett vagy anélkül? Higgye el, a növényei megérzik a különbséget

2024. június 14. 15:10

A szélsőségesebbé váló klíma és a növekvő termésingadozások kiküszöbölésére egyre fontosabb a szakszerű, adatalapú, precíz öntözés.

Erre figyeljen a megfelelő repcehibrid kiválasztásánál!

2024. június 12. 15:10

A magyar gazdálkodóknak magas minőségű, versenyképes vetőmagtermékekre van szükségük, amelyek nagy hozampotenciállal és pergésellenállósággal rendelkeznek.

Időszerű a terménytárolók preventív védelme – így végezzük el

2024. június 12. 08:40

Hogy a szántóföldön megtermelt, értékesítésre szánt terményeket kellő időben és megfelelő minőségben értékesíteni lehessen, valamennyi ideig raktároznunk kell azokat.

No-till és cirok a talajregeneráció jegyében

2024. június 7. 14:40

A talaj regenerációját középpontba helyező mezőgazdasági gyakorlatok szerves elemei a talajforgatás elhagyása, a talaj takarása, takarónövények alkalmazása. Május elejére már számos kultúrát elvetettek a gazdálkodók, de a cirok direktvetését még volt lehetőségünk elkapni Uraiújfalu határában...

A precíziós termesztési technológiák alkalmazhatósága a gyümölcsösökben

2018. március 3. 11:24

A precíziós gazdálkodás egy váz, amelyet egyéni igényeink és lehetőségeink függvényében tölthetünk meg tartalommal.

Nagyon kitettek a gyümölcsösök a károsítóknak, kórokozóknak

2018. május 23. 08:03

Az időjárási körülmények most főként a kártevők szaporodásának kedveznek a kertészeti kultúrákban, de a helyi körülmények néhány kórokozó terjedésének is kedvező feltételeket teremtenek.

Csokoládé színű paprika, rózsaszín alma a polcokra?

2024. január 14. 08:10

Bár feltűnő, nagy csinnadrattával történő beharangozás nincs, ahogy gigabefektetők vagy sztárvezérigazgatók sem, ennek ellenére egyes startupok elképesztően innovatívak az újabb és újabb élelmiszerek megalkotása terén.

Egyre több a fertőzött meggy

2019. július 10. 10:55

A hónap második dekádjára kissé visszaesett a nappali és az éjszakai hőmérséklet, ami felüdülést jelent a növények, állatok és az ember számára egyaránt. A korábban jelentkező extrém magas UV-sugárzás hatására nagyon sok növényen tapasztalhatóak napégéstől származó égésnyomok a lombozaton.