Növénytermesztés
Növénytermesztés

Innovációk az LG repce nemesítésében

Innovációk az LG repce nemesítésében

Agrofórum Online

A modern mezőgazdálkodásában a termesztéstechnológia színvonalának folyamatos növelése alapvető fontosságú. Az innovatív szemlélet, a tudásra alapozott fejlesztések mozgatórugója az eredményesebb, a hatékonyabb gazdálkodás igénye. Ennek egyik alappillére a termesztett fajta, amely biztosítja a klimatikus és a termőhelyi viszonyokhoz történő alkalmazkodást.

Tudjuk, hogy a fajtaválasztás nem csupán vetőmag vásárlás. Ezzel együtt Önök a nagyobb termés, jobb termésbiztonság és a kiszámíthatóbb értékesítés lehetőségét is biztosítani kívánják.

A Limagrain olyan repce hibrideket nemesít, amelyek megfelelnek a modern technológiai és gazdasági követelményeknek. A termőképesség növelése és a minőség javítása érdekében szem előtt tartjuk a növények betegségekkel, kártevőkkel és kedvezőtlen környezeti hatásokkal szembeni ellenállóságát is.

A Limagrain nemesítés eredményességét az biztosítja, hogy a sikeres hibridgenerációk és a széles körű kutatási eredmények felhasználásával hozunk létre új hibrideket. Az újabb generáció mindig az elődökre építve tartalmaz új, a termésnövelést és termésbiztonságot szolgáló tulajdonságokat.

A Limagrain repce nemesítésének mérföldkövei

Kettős Fóma rezisztencia
A kórokozókkal szembeni védekezés során a kémiai lehetőségek mellett egyre jobban felértékelődik a genetikai megoldások haszna, a rezisztencia nemesítés által biztosított védelem. A repce világviszonylatban is egyik legjelentősebb betegsége a fómás levélfoltosság és szárrák. A Limagrain az elsők között kínált olyan hibrideket, amelyek – a szülő vonalakban feltérképezett kvantitatív és specifikus rezisztencia gének ismeretében – a két rezisztencia típus kombinációját tartalmazzák, azaz kettős fóma rezisztenciával rendelkeznek.

Ábra: kettős fóma rezisztencia

Kipergés ellenállóság
A Limagrain nemesítőinek már több, mint tíz évvel ezelőtt sikerült szelektálni olyan vonalakat, amelyek keresztezésével a hibridek becője az érés folyamán nem nyílik fel. Tudományos vizsgálatok igazolták, hogy a becő felnyílásra nem hajlamos hibridek esetében átlagosan 1,5 Newtonnal nagyobb erő kifejtésére volt szükség a becők mesterséges felnyitásához, a felnyílásra hajlamos hibridekkel szemben.

Ez genetikai védelmet jelent a becők felnyílásával szemben, megvédve a magokat a kipergéstől.
Így a becők az érés folyamán jobban ellenállnak a fizikai hatásoknak, megnövekszik az optimális betakarítási idő hossza.

A kipergés ellenállóságnak köszönhetően a Limagrain repce hibridek egy olyan korszerű genetikai védelem rendelkeznek, amely biztosítják, hogy a megtermett termés valóban a magtárba és ne a földre kerüljön.

Vírus rezisztencia
A rovar kártevők elleni védekezésben felhasználható hatóanyagok szűkülő köre újabb kihívás elé állította a nemesítőket. A frissen kikelt repcében károkat okozó rovarok mellett a vírusvektorként is számon tartott levéltetvek kártétele sem hanyagolható el. Közülük, az Európában általánosan elterjedt zöld őszibarack levéltetű, a 2002-ben azonosított Turnip Yellows Virus (TuYV), „Tarlórépa sárgaság vírus” vektora. A vírus már ősszel legyengíti a növényállományt és jelentős terméskiesést okoz.

A vírus által okozott tünetek a repce levelén, könnyen összetéveszthetőek tápanyaghiány és egyéb stressz hatások következtében megjelenő színelváltozásokkal. Ezért a pontos beazonosításhoz a szántóföldi megfigyeléseken túl, speciális laboratóriumi vizsgálatok szükségesek.

A Limagrain nemesítői nagyon sok energiát fektettek rezisztencia források felkutatására, és a repce vonalakba történő beépítésére.
Az első, igazoltan TuYV rezisztens Limagrain repce hibridet 2015-ben regisztrálták.

Mórocz Péter
Termékfejlesztési vezető

(www.lgseeds.hu)

Szarvasgomba célú erdőtelepítés

2019. december 9. 07:12

Termeszthető a szarvasgomba? Hogyan? Mennyi bevételt lehet ebből realizálni? Jelenleg pályázat is fut rá! Érdemes belefogni? Ezekről beszélgettünk a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesületének elnökével, Ulrich Józseffel, az első erre a célra telepített erdőben.

Változó körülmények – alkalmazkodó napraforgóhibridek

2019. december 3. 08:33

Évről évre frissülő kínálatunkkal igyekszünk partnereink magas elvárásainak eleget tenni. Előttük nyitva áll az a lehetőség is, hogy cégünk egyedülállóan széles vetőmagkínálatával tervezzék meg egész éves vetésforgójukat, így biztosítva a magas minőség mellett az egyszerűbb adminisztrációt is.

Csúcshibridek, a magas termésszintek garanciái

2019. december 2. 11:02

Korunk egyre szélsőségesebb időjárási viszonyaira és partnereink magas szintű elvárásaira nyújtanak megoldást a SAATEN-UNION új kukoricahibridjei és kollégáink kiemelkedő szaktudása.

Agrár stresszoldás

2019. november 26. 16:47

A CAUSSADE kukorica és napraforgó vetőmagjaiból fejlődő állományok kedvezőbb víz- és tápanyaghasznosításuk révén intenzívebb és homogénebb virágzásúak.

Mit tehetünk a szárazsággal szemben? Öt nemesítő cég képviselőjét kérdeztük az aszályról

2019. február 13. 14:45

Milyen megoldásokkal tudják a nemesítők segíteni a termelőket az egyre fokozódó aszályban?

Ami késik, nem múlik - Tudósítás az állami növényfajta elismerést tanúsító oklevelek átadásáról

2018. március 2. 17:00

Megkésett, de ma is aktuális beszámoló az állami növényfajta elismerést tanúsító oklevelek átadásáról.

LO legyen, vagy HO legyen? - LG legyen!

2019. február 12. 07:26

Kedves Olvasó! Ha az elmúlt hetekben Ön is feltette már magának a fenti kérdést, úgy érdemes néhány percet szánnia alábbi ajánlatunkra.

Ahol a generációváltás nem probléma - Átadtuk előfizetői nyereményjátékunk Limagrain különdíját

2018. november 30. 12:46

A Megyimóri család az Agrofórummal 10-10 hektárra elegendő LG31.377 szemeskukorica hibridet és LG ARCHITECT őszi káposztarepce hibridet nyert a Limagrain közreműködésével.