Növénytermesztés

Mi volt fenn előtte?

Agrofórum Online

Elővetemény minden termesztett növény, amelyet más termesztett növény követ ugyanazon a területen.

Hatása, az úgynevezett elővetemény-hatás nem lebecsülhető. Egyes elővetemények (a pillangósvirágúak) nitrogént gyűjtenek (gyökérgümők) a talajban; mások (a bojtos gyökérzetű fűfélék) morzsalékos szerkezetet hagynak maguk után; a mélyen gyökerezők tápanyagot hoznak alulról a felső termőrétegbe stb. Ellentétes, káros hatás a talajuntság. A termelési szerkezet, ezen belül a vetésforgók (vetésváltás) kialakításának fontos követelménye az elővetemény gondos megválasztása.

Az előveteményt az adott területre tervezett főnövény vetése előtt nevelhetjük. Szerepe jelentős, hiszen a főnövény fejlődése szempontjából kedvezően hat a talajra. Egy közös bennük: rövid tenyészidejüknek köszönhetően kikerülnek a földből a főnövény ültetésének idejére.

Az előveteményt a talaj takarása céljából is érdemes vetni. Azonban az elővetemény kiválasztásánál érdemes pár szempontot figyelembe vennünk.

A szántóföldön termesztett növénykultúrák betakarított termése a teljes növényi biomassza kevesebb, mint 50%-a. A fennmaradó nagyobb rész melléktermék, melynek jelentősebb része nem kerül vissza a talajba. A gabonafélék, ipari és takarmánynövények gyökér- és szármaradványa átlagosan a 8-10 tonnát is elérheti hektáronként.

A talajlakó baktériumok, sugárgombák, gombák, enzimjeik segítségével bontják el a talajba került szerves anyagokat. Mivel a növénymaradványok különböző mennyiségben tartalmaznak cukrokat, fehérjéket, keményítőt, zsírokat, cellulózt, hemicellulózt és lignint, ezért a bontásuk sebessége és hatékonysága is változó. A napraforgó- és kukoricaszár, melyekben nagyobb mennyiségben található a nehezen lebontható lignin, természetes viszonyok között 2-3 év alatt, a repce és a kalászosok szára – amelyek kevesebbet tartalmaznak ebből a bonyolult kémiai összetételű szerves anyagból – néhány hónap alatt, mikroorganizmusok tevékenysége révén bomlik le a talajban.

A növények cellulóz-bontását a talaj kémhatása is befolyásolja: savanyúbb talajokon főleg gombák (pl. Aspergillus), semlegesebb pH-n a baktériumok vesznek részt nagyobb arányban a tarlóbontás folyamatában. A lignin lassú lebontásában ugyanakkor a bazidiumos gombák szerepe a jelentősebb.

Ahhoz, hogy a tarlón maradt szármaradványok megfelelő mértékben lebontásra kerüljenek és a bennük található tápanyagokat (mikro-, mezo-, és makrotápelemeket) a következő növénykultúra hasznosíthassa, célszerű és javasolt a tarlóbontó készítmény használata.

Forrás:

https://www.agraroldal.hu/elovetemeny-kifejezes.html

https://csalan.hu/otletek/biokerti-tippek/elovetemenyezhetsz

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kalászosok helye a növényi fehérjeforrások között

2024. november 14. 14:40

A növényi eredetű fehérjeforrások minőségének vizsgálatakor fontos figyelembe venni a fehérje biológiai hozzáférhetőségét és aminosav-összetételét is.

Technológiai fejlesztési lehetőségek napraforgónál

2024. november 14. 09:10

Vizsgáltuk a két legnagyobb őszi betakarítású, kapás növényünk ökostabilitását az országos termésátlagok felhasználásával a 2000–2022. évek között.

Az Agropyron glael mint a kenyérbúza lehetséges génforrása

2024. november 13. 08:10

A nemesítőkre és a kutatókra nyomás nehezedik, hogy olyan új fajtákat hozzanak létre, amelyek nagyobb hozamúak, táplálóbbak, ellenállóbbak a kártevőkkel és a betegségekkel szemben.

A cirok jól szerepelt no-till technológiában

2024. november 12. 17:10

Egyre többet hallani a cirokról, mint a jövő alternatív fehérjenövényéről.

Harmadával emelkedett Ukrajna búzatermése

2021. szeptember 19. 05:47

Az ukrán gazdaságok befejezték a 2021-es búza betakarítását, 33 millió tonnás aratással, hektáronként 4,65 tonna hozammal.

Nagyon drága lesz, mert a termőtalajból nem gyártanak újat!

2022. szeptember 28. 13:16

A talajok értéke is csökken, HA kockabálákban füstölik el a következő évi termések jó részét!

Mexikó uralja az avokádópiacot

2021. február 27. 04:36

Egy év alatt 2,3 millió tonna avokádót termesztettek Mexikóban, amely első ebben a rangsorban a világon.

A szójatermékek ,,mellékhatásai” – zöldebb szemmel

2023. április 17. 15:01

A kereskedelmi célú szójatermesztés kétséget kizáróan megviseli bolygónk talajait és a biológiai sokféleségre is kedvezőtlen hatást gyakorol. Az alternatív takarmányok kutatásának fokozott finanszírozása kulcsfontosságú a szójatermesztés jelentős környezetterhelésének csökkentésében.