Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Növénytáplálás digitális alapokon?

Növénytáplálás digitális alapokon?

Agrofórum Online

A tápanyag-utánpótlás - különösen a komplex (NPK) műtrágyák szempontjából - nem korlátozódik egyetlen termelési évre. Ráadásul az egyes parcellákon, és a gazdaság egész területén is sokféle növény szerepel a vetésforgóban. Ezen növények tápanyagigénye nagyban különbözik, különösen a K és P esetében azonban több éven át lehet utánpótlást tervezni, hiszen a talaj pufferkapacitása és tápanyag szolgáltató képessége ezen elemek tekintetében számításba vehető.

A vetésforgó egészét tekintve nagyon fontos a kiegyensúlyozott tápanyag utánpótlás. A fentiek alapján látható, hogy a tápanyag számítás egy igen komplex feladat, kézzel elvégezni sok időt vesz igénybe, és nagyon körültekintően kell eljárni. A tápanyag-utánpótlás tervező alkalmazások számos növénykultúra adatait tartalmazzák. De vajon létezik digitális eszköz ilyen összetett feladatra?

Egy program, majdnem 100 növénykultúrához

A Borealis L.A.T agronómiai szakértő csapata kidolgozta a NutriGuide® tápanyag-utánpótlás tervezési programot. Ez egy ingyenesen használható webalkalmazás, amely könnyedén képes kezelni az összes fent említett feladatot. A komplex (NPK) műtrágyáktól a nitrogén (N) műtrágyákig, a NutriGuide® a növények tápanyagszükséglete alapján számol, az igényekhez legjobban illeszkedő Borealis L.A.T terméket ajánlja, és a végén összesítő listát készít a műtrágyarendelés gyors és egyszerű elvégzéséhez. Az algoritmusnak köszönhetően a parcellákon egymást követő növények igényei is figyelembevételre kerülnek, és használatával kiegyensúlyozott tápanyagmérleg érhető el a vetésforgó teljes időtartamára vetítve. Ráadásul a számításokat a program megőrzi, azok később módosíthatók, másolhatók és akár felhasználhatók egy későbbi időpontban is. Az Európai Unióban előtérbe kerül a felelős műtrágya használat a fenntartható termelés érdekében. Hogyan segíti a fenntarthatóságot egy webalkalmazás?

Több szempont – precízebb terv

A növényeink igényeit minél jobban kiszolgáló tápanyag-utánpótlással elkerülhető a túlzott műtrágya használat, vagy a talaj kizsákmányolása. Azon kívül, hogy ez a gazdaság pénzügyi mérlegét pozitívan befolyásolja, a fenntarthatóság és környezetvédelem jegyében is rendkívül előremutató lépés. Talajaink védelme, a termőképesség fenntartása a következő generációk számára az egyik legfontosabb feladat. A Borealis L.A.T-nál a fenntarthatóság nagyon fontos, ezért is jött létre hosszas fejlesztői munka eredményeképpen a NutriGuide®, mely a fenti szempontoknak maradéktalanul eleget tesz. Továbbá alkalmas a műtrágya kijuttatások naplózására is, amely nagyban megkönnyíti a felhasználók adminisztratív feladatainak elvégzését.

A web applikáció ingyen elérhető a Nutriguide.Borealis-LAT.com oldalon, mobilról és asztali számítógépről is kényelmesen használható.

Borealis L.A.T

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Összefüggést találtak a kukorica vetésideje, valamint a termésmennyiség és -minőség között

2024. február 19. 16:40

Érésidő szempontjából mely kukorica hibrideket érdemes választaniuk a gazdáknak Magyarországon, ha stabil, netán kiemelkedő termésmennyiségre és -minőségre vágynak? Erre adott választ egy közelmúltbeli előadás.

Magyarországi viszonyokra nemesített kukorica hibridek, kiemelkedő aszálystressztűrő képességgel

2024. február 19. 08:10

Kísérleti eredmények szerint a Limagrain nemesítő cég Danubia kukorica hibridjei 3–7 százalékos „termésmentésre” képesek.

Hogyan hat a direktvetés a terméshozamra? Tanulságos kísérlet zajlott Zalában

2024. február 18. 10:10

Milyen terméshozamok érhetők el direktvetőgéppel kukorica-, árpa-, szója- vagy repcetarló esetében? A Multiva gyakorlati szántóföldi kísérletei ezt is megmutatták.

Takarmányborsó. Kiváló lehetőség méltatlan helyzetben

2024. február 13. 11:10

Az őszi és a tavaszi fajták is nagy terméssel, magas fehérjetartalommal, kiváló utóvetemény-hatással és jövedelemtermelő képességgel hálálják meg, ha bekerülnek a vetésforgóba.

Egyre több kereskedelmi korlátozás érinti a takarmányokat és a műtrágyákat

2022. december 8. 07:36

A WTO jelentése szerint az egyes országok fokozott ütemben vezetnek be kereskedelmi korlátozásokat, különösen az élelmiszerek, takarmányok és műtrágyák tekintetében.

Az orosz szankciók miatt dráguló műtrágyából nagyobb a gyártói profit

2022. május 10. 09:46

A CF Industries szerint a globális készletek „rendkívül szűkösek”, miközben erős a kereslet a gazdálkodók részéről, akik szeretnék realizálni a gabonaárak emelkedését.

Az ENSZ azon dolgozik, hogy garanciákat nyújtson Oroszországnak

2023. szeptember 8. 13:10

Az orosz külügyminisztérium szerdán "újabb adag ígéretnek" nevezve utasította el az ENSZ-terveket a fekete-tengeri megállapodás újjáélesztéséről.

VulcanAgro akció: Folyékony NPK és Folyékony Turbó PK, már 99 900 Ft/tonnától!

2023. március 8. 14:34

A VulcanAgro Kft. akciót hirdet Folyékony NPK és Folyékony PK műtrágyákra, a tavaszi vetésű növények indítására.