Tartalmas szakmai napot tartott a közelmúltban a HETECH cég Kecskeméten. A cél az új megoldások bemutatása volt a gabonaszárítás gázkiváltására.
A kecskeméti székhelyű HETECH Group Zrt. 1998-ban alakult, és mára Magyarország egyik vezető vállalata lett a gabonatárolók (fémsilórendszerek, horizontális tárolók) gyártása, valamint terményszárítók és tisztítók tervezése, építése és ezek komplett technológiai rendszerként való kivitelezése területén.
A vállalat november legvégén tartott szakmai napot, azzal a céllal, hogy bemutassa, hogyan működnek a HETECH gabonaszárítói alternatív hőenergia-ellátással. A Kecskeméthez közeli Városföldön működő Anthera Kft.-vel közösen fejlesztettek ki új megoldásokat a gabonaszárítás gázkiváltására, mégpedig az Antheránál képződő melléktermékek tüzelési célú hasznosítása révén.
Fontos hangsúlyozni, hogy ez nem hulladéktüzelést jelent, és alapvető szempontnak számított, hogy a HETECH gabonaszárító egyik paramétere sem romolhatott az átalakítás révén. A mások számára is adaptálható eljárásban faaprítékot és léhát használnak tüzelőanyagként.
A HETECH gabonaszárító család 6 sarkalatos tulajdonsággal rendelkezik, és a gázkiváltást ezek megtartásával fejlesztették:
- A szárítóközegnek a szárítón belüli optimális áramlási viszonyai
- Hőtérkép
- A kitárolt termény nedvességmérése
- Terményoszloponkénti kitárolási sebesség-változtatás
- Intelligens recirkuláció
- Modulonkénti szárítólevegőkibocsátás-optimalizálás
Ha ez a 6 tulajdonság nem sérül, akkor a szárító működése nem változik. A HETECH-nek a világon egyedülálló megoldásai révén kizárt a kigyulladás lehetősége a homogén szárítóközeg előállítása során.
Költséghatékony hűtőrendszer
A szakmai napon szó esett a spanyol CONSERGRA cég CONSERFRIO nevű, költséghatékony és gazdaságos hűtőrendszeréről, amelyet az 1969-ben alapított vállalkozás gabonafélék, magvak és más gyorsan romlandó termények tartósítására fejlesztett ki.
Ehhez kompakt, hordozható berendezést kínálnak, amely nagy nyomású levegő befúvásával működik. A CONSERFRIO hűtőrendszer a lehűtött és megfelelően kontrollált levegő által teszi lehetővé a termény természetes konzerválását.
A hideg, száraz levegőt az ömlesztett terményhalom alsó részébe juttatják, és ez a forró és nedves levegő következetes elszívását okozza a halom tetején, anélkül, hogy megváltoztatná annak természetes tulajdonságait vagy összetételét.
A megoldás jelentősen (80-90 százalék közötti értékre) csökkenti a termény tömegveszteségét és minőségromlását a tárolás során. A magvak megtartják magas csírázási potenciáljukat, olajos magvaknál pedig elkerülhetővé válik az oxidáció, valamint az olajtartalom és a szabad zsírsav (FFA) csökkenése.
A CONSERFRIO távol tartja a rovarokat, a penészt és a toxinokat is a higrometrikus szabályozás révén. Szükségtelenné válik a vegyszeres és a füstkezelés, ráadásul könnyű a beszerelése is, az energiafogyasztása pedig kedvezőbb a korábbi megoldásokkal szemben, és az ózont sem károsítja, környezetbarát.
Mivel a hőmérsékletet és páratartalmat folyamatos kontroll alatt tartja a rendszer, így a túlszárítás elkerülhető. A spanyol gyártó szerint a gazdálkodók 1-2 éves megtérüléssel számolhatnak a CONSERFRIO használata esetén.