Gépészet
Gépészet

Gyorsan megtérülő beruházás a precíziós szárítás – Különdíjas a DryerDoctor szolgáltatás

Gyorsan megtérülő beruházás a precíziós szárítás – Különdíjas a DryerDoctor szolgáltatás

Agrofórum Online

A precíziós szárítás már nem ismeretlen fogalom az Agrofórum olvasói számára, hiszen mind honlapunkon, mind szaklapunkban többször is foglalkoztunk a témával és a szemestermény-szárítók felügyeleti rendszerével, a Videokontrollal.

A magyar fejlesztés a tavalyi után ismét rangos elismerést érdemelt ki, ezúttal ugyanis logisztika kategóriában az RS Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. komplex DryerDoctor szolgáltatása kapott Hazai Termékfejlesztési Különdíjat az AGROmashEXPO és AgrárgépShow termékpályázatán.

„Az elmúlt hónapokban azon dolgoztunk, hogy minél több referenciánk legyen. 60 darab Videokontroll üzemel 19 különböző típusú szárítóban, ebből három külföldön. Több mint 11 000 felszerelt érzékelő által mért 85 millió rögzített adatra épül a fejlesztés. Hét különböző gyártmányt optimalizáltunk eddig, 21 szárító már a precíziós szárítás feltételeinek megfelelően üzemel” – mondta el az Agrofórum kérdésére Speiser Ferenc, a gyártó cég ügyvezetője.

A szárítók optimalizálásának folyamata a Videokontroll érzékelőinek telepítésével, tehát az adatok begyűjtésével kezdődik. A diagnosztika során meghatározzák, hogyan működik a szárító, hol vannak eltérések, és azokat hogyan lehet korrigálni. Ezt követi a szükséges szerkezeti átalakítás, ami után pedig kezdődhet a precíziós szárítás. Korábban csak a Videókontroll kapott termékdíjat, most ezt a komplex szolgáltatást tüntette ki a szakmai zsűri.

Az elforgatás konstrukciós elképzelés volt

A szerkezeti átalakítás gyakorlatilag annyit jelent, hogy az egymáshoz képest 180 fokkal elfordított szekciókat a precíziós elveket kielégítő, ennek megfelelő irányba rendezik. Ha ez megtörténik, nem lesznek kiugróan magas hőmérsékleti értékek, a szárítási folyamat precízen és nem mellékesen költségtakarékosan működik.

Mindez azonban felveti a kérdést, hogy hibás-e valaki abban, hogy a szárító szekciói az építés során nem a megfelelő módon kerülnek a helyükre. „A szárítókat jól rakták össze, a szereléssel semmi baj nincs, a szekciókat így is, úgy is össze lehet állítani. A szekciók 180 fokos elfordítása konstrukciós elképzelés, aminek a hatását a Videokontroll adatainak elemzésével azonnal fel lehetett volna mérni. A megoldást már 20 évvel ezelőtt is használták egyes gyártók, ám akkor még nem vehették észre, hogy a várt hatás ellenkezőjét érték el, nem állt rendelkezésükre a Videokontroll. Ebben a tekintetben a Videokontroll olyan, mint a gyógyászatban a röntgen, külsőleg nem látható eltérésekre is fény derül. Mi az optimalizált üzemmódot minden szempontból előnyösebbnek tartjuk. A tulajdonosok most mérlegelhetik, hogy egy kontrollált, a szárítóban rejlő megtakarítási lehetőségeket kiaknázó folyamatot akarnak megvalósítani, vagy továbbra is a megszokott módon dolgoznak, sok lisztet, törtszemet gyártva. A szekciók 180 fokos elfordítását nem használta minden szárítógyártó, ezeknél nem is tapasztaltuk a mag hirtelen felhevülését. Így az optimális irányba rendezés után kedvező hatás alakul ki az autódaruval optimalizált szárítók esetében is. A megoldásunk alkalmas az új szárítók precíziós beüzemelésére is, amikor az optimális szintig szabályozott és mérési adatokkal igazolt minden fontos paraméter, azaz a vevő az új szárítóját már optimalizált állapotban veheti át a gyártótól. Ez is része a pályázatunknak, amiért a különdíjat kaptuk” – mondta el az ügyvezető.

Egy ilyen szerkezeti átalakítást nagyjából három-öt nap alatt tudnak elvégezni, aminek költsége nagyjából 4-6 millió forint. „Ez a munka nagyságától függ, például attól, hogy mekkora daru kell az elemek mozgatásához, hogy a szárító mennyire van körbeépítve. A tűzveszély mérséklésére érdemes lépéseket tenni, mert ha begyullad a szárítóban a termény, akkor ennél sokkal több pénze veszhet oda a termelőknek, hiszen egy olcsóbb szárító is nagyjából 30 millió forint, nem számolva az üzem kiesését a termelésből” – fogalmazott Speiser Ferenc az Agrofórum kérdésére.

Akár egy év alatt is megtérülhet

Az ügyvezető két konkrét esetről is beszámolt, ahol komoly költségmegtakarítást értek el a DryerDoctor szolgáltatás segítségével. Az egyik munkájukról például szakdolgozat született, amely során a hallgató 20%-os költségcsökkenést mutatott ki. Egy másik helyszínen azonban ennél is jobb, 50%-os eredményt könyvelhettek el. „Az egyik referencia szárítónk esetében a beavatkozás előtt, 2015-ben, 6250 tonna szárított kukorica előállításához 14 millió Ft-os gázszámla társult. Egy évvel később, miután optimalizáltuk a szárítót, 10 000 tonnánál is nagyobb mennyiséget dolgoztak fel mindössze 11 millió forintért. Ehhez pedig hozzátartozik az is, hogy 0,5-1%-kal a nedvességtartalom is magasabb volt, mint egy évvel korábban. Ebben az esetben még úgy is komoly költséget spórolt meg a tulajdonos, hogy a szárított kukorica mennyisége 60%-kal több volt. Így gyakorlatilag egy év alatt visszajött a Videokontroll és a szerkezeti munka költsége. De 2-3 év elég ehhez, ha pedig egy beruházás ennyi idő alatt megtérül, az nagyon jónak számít, ezt követően pedig az eredményt növeli” – hangsúlyozta a szakember.

Az RS Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. 2017-ben a KITE Zrt.-vel is együttműködési megállapodást kötött, amely komoly lehetőség a cég életében, ugyanis ezzel hazánk egyik legjelentősebb agrárvállalata is letette a voksát a precíziós szárítás és a Videokontroll mellé. A KITE kiterjedt értékesítői hálózatának és partnerkörének segítségével a magyar fejlesztés és szolgáltatás előtt a jövőben komoly lehetőségek nyílnak meg, amelyet tovább növelhet, hogy a gazdálkodók a KITE finanszírozási konstrukcióit is igénybe vehetik. Az RS Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. jelenleg több mint 11 000 felszerelt érzékelővel és mintegy 85 millió mért adattal büszkélkedhet, ami várhatóan 2018-ban is tovább növekszik majd.

Ha még jobban meg szeretné ismerni a precíziós szárításban rejlő lehetőségeket, keresse fel a gyártó standját január 24. és 27. között az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon.

(Gribek Dániel – Agrofórum Online – Fotók: Gribek Tímea)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

KUBOTA munkagépek – 360°-os teljesítmény a 100%-os sikerért

2024. május 24. 16:10

A Kubota szortimentjében a hatékony mezőgazdasági munkához elengedhetetlen munkagépek széles választéka is megtalálható.

Részleges terminálás is végezhető a Busa forgókapájával

2024. május 20. 12:10

Ha a Busa állítható forgókapájának szögét visszább vesszük, elérhető részleges terminálás.

Gépek a KITE-től az állattenyésztők részére

2024. május 16. 16:10

Termékpalettája széles skálát ölel fel, beleértve a kaszákat, rendterítőket, rendképzőket és szervestrágya-szórókat.

A XERION 12-es széria hulladékból előállított fenntartható üzemanyaggal is működik

2024. május 13. 12:10

A 15,6 literes hathengeres Mercedes-Benz motorok hidrogénezett növényi olajokkal (HVO) való üzemelésre vannak engedélyezve.

„Az év magyar mezőgépe 2020”

2020. január 27. 10:17

Az elmúlt év hazai mezőgép fejlesztési tevékenysége sikeres volt, mivel 39 vállalat termékeinek megtekintésére nyílt lehetőségünk.

Együttműködés a Pöttinger és a Magtár Kft. között

2018. november 15. 05:48

A Magtár Kft., a Pöttinger prémium kategóriás szálastakarmány betakarító gépeinek forgalmazásán túl, a szerviz és alkatrészellátás hátterét is biztosítja.

A jövő mezőgépészeit látta vendegül a Fliegl Abdán

2018. március 14. 14:39

A FLIEGL ABDA Gépgyártó Kft. vendégül látta a MezőgépÉSZek játék III. helyezett csapatát.

Így látjuk az AGROmashEXPO-t – képekben

2023. január 25. 20:08

Január 25-én megnyitotta kapuit hazánk legjelentősebb agrárrendezvénye. Az AGROmashEXPO és AgrárgépShow a hagyományokhoz híven idén is a HUNGEXPO területén rendezkedett be.