Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Válasszon a Syngenta jól bevált repce hibridjei közül

Válasszon a Syngenta jól bevált repce hibridjei közül

Az őszi káposztarepce a harmadik legfontosabb növényi olajforrás a világon a pálmaolaj és a szójabab után. Európában az olajrepce általában őszi vetemény és elsődleges felhasználási területe a bioüzemanyag gyártás.

A világ legnagyobb őszi káposztarepce területe Európára koncentrálódik, vetésterülete dinamikusan növekszik. Kanada repce termőterülete a második legnagyobb a világon és Kína repcemag felhasználási igénye is folyamatosan nő.

Magyarország repce termésátlaga 3 t/ha körül van, vetésterülete évről-évre fokozatosan emelkedik (1 ábra).

1. ábra Magyarország őszi káposztarepce vetésterülete és termésátlaga az elmúlt 6 évben

Az őszi káposztarepcével szemben támasztott erős piaci igények és termesztéstechnológiai újítások (széles sortáv, csökkentett vetőmag mennyiség) fejlesztésekre ösztönzik a repcenemesítőket. Cikkünkben három olyan hibrid repcét mutatunk be, amelyekkel kedvező körülmények között, csúcstermés érhető el.

 SY Florida

Az SY Florida a legújabb, korai érésű hibrid repce a Syngenta kínálatában. Több mint 5 tonnás hektáronkénti terméseredményével, 2016-ban a NÉBIH posztregisztrációs kísérleteiben, a korai hibridek csoportjában az első helyen végzett (2. ábra). A hibrid nemcsak hazánkban teljesített kiválóan, hanem Európa más országaiban is az elsők között szerepelt az állami és a fejlesztői kísérletekben egyaránt.

2. ábra NÉBIH 2016 posztregisztrációs kísérletek (korai csoport)

Rendkívüli vitalitású, gyors kezdeti fejlődésű hibrid, mely gyorsan eléri a rozettás habitust, mely lehetővé teszi a vetés késletetését, az optimális talajviszonyok kivárását. Tavaszi, szintén rendkívül gyors regenerálódása, korai virágzása, biztosítja a tökéletes termékenyülést és érési folyamatot ezen időszakok meghosszabbításával. Betegségellenállósága figyelemre méltó, a fómás szár- és levélfoltossággal (Phoma lingam) szemben rezisztenciát mutat (RLM7 gén). Növénymagassága közepesnek tekinthető, így megdőlésre is csak kis mértékben hajlamos.

Egyedülállóan magas, rekord közeli terméspotenciáljának, kiváló olaj- és beltartalmi értékeinek köszönhetően kompenzálja a gyengébb termőhelyi adottságokat, de intenzív, tápanyagban gazdag, kedvező vízháztartású területeken is kimagasló terméseredményekre képes.

Bluestar

A Bluestar a Syngenta legújabb, ogura típusú hibridrepcéje. Robosztus megjelenésű, középérésű hibrid, mely átlagon felüli terméspotenciállal bír és a termésstabilitása is kiváló. Rendkívül homogén növényállományt nevel, virágzása a középérésű hibridek csoportján belül korán bekövetkezik.

Terméseredménye a magyarországi fajtaregisztrációs rendszerben, a középérésű hibridek csoportjában, 2016-ban 5,57 t/ha volt (3. ábra).

3. ábra NÉBIH 2016 posztregisztrációs kísérletek (középérésű csoport)

A Bluestar hibrid legjellemzőbb tulajdonsága a gyors őszi, kezdeti fejlődés. A sorközöket hamar betakarja, így a gyomosodás veszélye is mérsékeltebb az állományban. Becőinek pergési hajlama nagyon alacsony. Az RLM7 génnek köszönhetően a fómás szár- és levél foltossággal szemben kiváló ellenállóképességgel rendelkezik.

Magas genetikai terméspotenciálja okán elsősorban intenzív körülmények közé ajánljuk, de átlagos körülmények között is rekord termésre képes.

SY Cassidy

Az SY Cassidy egy karakteresebb, robusztusabb megjelenésű SafeCrossTM hibrid, melynek köszönhetően a kevésbé intenzív és alacsonyabb potenciálú termőhelyeken is biztonsággal termeszthető. A korai éréscsoportú hibrid jó termőképességű helyeken csúcstermésre képes (4. ábra).

4. ábra Syngenta fejlesztői kísérlet 2017 (Makó)

Intenzív őszi fejlődés jellemzi, melynek köszönhetően kiváló választás tervezett, vagy megkésett vetések esetén. Tavasszal nem nyurgul fel, lassú és fokozatos magszárba indulás jellemzi. Az SY Cassidy hibrid komplex előnye elsősorban a közepes, kevésbé intenzív termesztéstechnológiai körülmények mellett mutatkozik meg.

Képes kompenzálni a gyengébb termőhelyi adottságokat, gyors kezdeti fejlődésének, fokozatos tavaszi fejlődésének, magas terméspotenciáljának és kiváló olaj-beltartalmi paramétereinek köszönhetően.

Az előzőekben ismertetett, Syngenta őszi káposzta repce hibridek magas terméspotenciállal és átfogó ellenállóképességgel rendelkeznek valamennyi szárbetegséggel szemben. Mindhárom hibrid erukasav mentes, pergési hajlamuk kifejezetten alacsony és kiváló ár-érték arányt képviselnek. Bármelyik hibrid jó választás a kimagasló termésre vágyóknak.

Dr. Szűcs Péter szántóföldi technológia szakértő

Egészséges gabona

Általános törekvés a betegségek megelőzése, ebből adódóan a gabonaféléknél a biztonságos alapélelmiszer-ellátás mellett az egészségmegőrző funkció került előtérbe. A gabonanemesítés eszköztárát azért kell bővíteni, mivel a bioaktív komponensek tudatos felhasználása eddig nem volt napirenden a nemesítési programokban.

Tartamkísérletek – eredmények és lehetőségek

A tartamkísérleteket bemutató cikk második részéből többek között megtudhatjuk azt is, hogy a megfelelő tápanyagellátás jelentősen befolyásolja a szántóföldi növények vízhasznosítását. A tartamkísérleti eredmények felhasználásával növényi modellek (extenzív, mérsékelt, átlagos, intenzív) alakíthatók ki, melyek összehasonlítását mutatja be a Szerző búzánál és kukoricánál.

A takácsmácsonya hajdani termesztéséről – Jegyzetek egy kártolómunkás portréjához

A 19. századi gépesítés előtt a kártoló eszközökben a takácsmácsonya szárított virágzatát használták. A növény virágzatában – a nemesítés és a domesztikáció során – a szúrós vacokpelyvák csúcsai visszahajlottak, egyúttal ruganyossá váltak, ami alkalmassá tette a posztó borzolására.

Helyes szórófejválasztás – a szántóföldi öntözés méltatlanul elhanyagolt kérdésköre

A szakszerű öntözéses gazdálkodás alapvetően fontos eleme a megfelelő szórófej kiválasztása. A helyes cseppméret és vízintenzitás az öntözés hatékonyságát és gazdaságosságát befolyásoló tényező.

Szekszárdi, tolnai, tokaji és badacsonyi volt a legjobb bor

Rekordszámú, összesen 539 nevezés érkezett az ország valamennyi borvidékéről a tizenhetedik alkalommal rendezett Országos Syngenta Borversenyre.

2018. március 9. 11:21

Van még tartalék a magyar napraforgóban

Bár tavaly világszinten 2 millió tonnával, 45 millió tonnára csökkent a napraforgó betakarított mennyisége, továbbra is élénk a kereslet a 2013 óta folyamatosan emelkedő vetésterületű növény iránt.

2018. január 23. 07:55

Az időjárás miatt idén nagyobb területen vetnek tavaszi árpát Európában

A heves esőzések és a késő-téli fagyok miatt az idén várhatóan emelkedik a tavaszi árpa vetésterülete az Európai Unióban.

2018. március 25. 10:16

Nem lesz több vadkár-vita?

Várhatóan hónapokon belül megjelenik az egységes vadkárfelmérési útmutató, amely új alapokra helyezi majd a vadkár felmérését.

2018. június 28. 13:09