Növényvédelem
Fizetett tartalom
Növényvédelem
Fizetett tartalom

Elatus Era – új fejezet a kalászosok védelmében

Elatus Era – új fejezet a kalászosok védelmében

Syngenta Kft.

A kalászos gabonatermelők körében mára kialakult az igény arra, hogy magas terméshozam mellett minőségi beltartalommal is rendelkezzen a betakarított termés.

Ehhez technológiaváltásra, megváltozott szemléletre van szükség. Az intenzív növényvédelmi programokon belül a megelőző, preventív kezelésekre kell helyezni a hangsúlyt, ebbe a megközelítésbe illeszkedik bele a nagy termőképességű búzafajtáknak, hibrideknek kiváló kiegészítést nyújtó, a terméspotenciál maximalizálása mellett a beltartalmi paramétereket is nagymértékben javító új gombaölő szer, az Elatus Era. Az Elatus Era két hatóanyagot tartalmaz (75 g/l benzovindiflupyr (SOLATENOL) + 150 g/l protiokonazol). A Solatenol új generációs SDHI hatóanyag, a gombák légzési láncában a mitokondriális elektrontranszport gátlása révén avatkozik be. 4-6 hetes tartamhatást biztosít kezelés után levélbetegségek ellen, mint pl. Septoria spp., Puccinia spp., Pyrenophora spp., Ramularia spp., Rynchosporium spp., (1. ábra). A jól ismert protiokonazol a gombák sejtfalának élettani jelentőségű ergoszterol bioszintézisét gátolja meg, fuzárium elleni hatása kiemelkedő.

1. ábra: Solatenol és versenytárs SDHI hatóanyagok hatása az egyes levélbetegségekre (: gyenge, ••:jó, •••: kiváló (forrás: Syngenta fejlesztői kísérletek)

Gombaölő tulajdonságain túl jelentősen mobilizálja a kezelt növények élettani folyamatait. Zöldítő, juvenilizáló hatása markánsabb, mint az ismert strobilurin hatóanyagcsoport további képviselőinek, ezáltal az aszályos időjárás sem csökkenti a termésbiztonságot. A Syngenta 2019. évi magyarországi fejlesztői kísérletei igazolják termésnövelő hatását, mely 5 helyszín átlagában közel 1 t/ha terméstöbbletet jelentett a kezeletlen kontroll állományhoz képest (2. ábra). További figyelemreméltó tény a termés beltartalmára gyakorolt pozitív hatása. A Syngenta fejlesztői kísérleteiben bebizonyosodott, hogy az Elatus Era-t 1 l/ha dózisban akár a zászlóslevél védelmére (T2), akár kalászvédelemre (T3) alkalmaztuk, a kezelt parcellák mind terméshozamban, mind fehérje- és sikértartalomban, valamint hektolitertömegben és ezermagtömegben is felülmúlták a versenytárs termékekkel kezelt parcellákét.

2. ábra: Kalászhányás után virágzás előtt (T3) 1 l/ha dózisban kijuttatott Elatus Era plusz 924 kg/ha termést eredményezett a kezeletlen kontrollhoz képest (forrás: SY fejlesztői kísérlet, 2019, Boros Szilárd, n=5)

Az idei évben, a tenyészidőszak végén sok helyen különösen nagy mennyiségi és minőségi károkat okozott a termelőknek a kalászfuzáriózis (Fusarium spp.). Azonban azokon a helyeken, ahol kalászvédelemre Elatus Era gombaölő szert alkalmaztak a termelők, a fertőzöttségi szint alacsony maradt, jelentős gazdasági kárt nem okozott a kórokozó (3. ábra).

3. ábra: Kalászfuzárium fertőzöttség mértéke az egyes kezelések esetében (forrás: SY fejlesztői kísérlet, 2019, Boros Szilárd, n=2)

Javasolt növényvédelmi technológia:

  • Levélbetegségek ellen preventíven, megelőző jelleggel, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor célszerű kijuttatni 0,75 – 1 l/ha-os dózisban. Magas fertőzési nyomás esetében az 1l/ha-os dózis használata javasolt. Minőségjavító és termésnövelő tulajdonságát, valamint az egyes kórokozókkal szembeni tartamhatását felső dózisban való kijuttatásban érvényesíti a legjobban.
  • Kalászfuzáriózis ellen 0,8-1,0 l/ha dózisban, célzottan kalászhányás után, virágzás kezdetén kell kijuttatni a kalászok teljes permetléfedettségét biztosító fúvóka segítségével (pl. kettős-réses). Termésnövelő és minőségjavító hatása kalászkezelés esetében is igazolt.

A 2018/2019-es kalászos szezon a május hónapban lehullott nagymennyiségű csapadék miatt a tenyészidőszak végén, éréskor hozta a legnagyobb nehézségeket a termelőknek a kalászfuzáriózis magas fertőzési nyomása miatt.

A Syngenta idén bevezetett új fungicid terméke az Elatus Era idén is bizonyította a kórokozók elleni hatékonyságát, magas fokú biztonságot, teljes körű védelmet biztosított, melynek segítségével a termelők sikeresen vehetik fel a küzdelmet a tenyészidőszak alatt fellépő, termesztés sikerét fenyegető kórtani vagy időjárási eredetű nehézségekkel szemben.

Boros Szilárd
Syngenta Kft.
fejlesztőmérnök, fungicidek

Homoki prérifű: futótűzként terjed homokterületeinken az új inváziós fűfaj

2019. október 16. 05:36

A homoki prérifüvet 2017 óta számos helyen találták meg a kiskunsági homokterületeken, ahol korábbi parlagokon és elsődleges homoki gyepekben fordul elő, valamint Debrecen belterületén, fajszegény leromlott gyepekben megtelepedve, gyakorlatilag egynemű, összefüggő foltokat, néhol többhektáros állományokat képez.

Ne csak álom legyen a magas terméshozam! – Alkalmazza a Syngenta teljes regulátor/gombaölő szeres technológiáját ősszel és tavasszal is repcében

2019. szeptember 30. 12:04

A repce a második legfontosabb olajos növényünk, mivel a vetésszerkezet fontos eleme, ezért vetés területe viszonylag stabil.

Veszélyes kártevők: Repcedarázs

2019. szeptember 20. 04:36

A repcedarázs elleni sikeres védekezés kulcsa a kártevő helyes, több szempontot mérlegelő előrejelzése, a gyakori táblabejárás és az időben elvégzett kezelés.

A csávázás és a Bayer neve elválaszthatatlan

2019. szeptember 16. 11:36

Elérkezett az őszi vetésű gabona vetőmagok csávázásának ideje. A munka megkezdése előtt nem árt felfrissíteni a tudásunkat, feleleveníteni az elmúlt évek tapasztalatát.

Integrált növényvédelem a házikertben – a gyakorlat

2019. július 11. 09:20

Milyen eszközökkel és hogyan valósítható meg az integrált növényvédelem a házikertben? Milyen gyakorlati példáival találkozhatunk nap, mint nap?

Csupaszcsigák már szántóföldön is

2018. november 23. 05:33

Az elmúlt évek során az tapasztalható, hogy csapadékos időjárási körülmények között a csupaszcsigák szántóföldön is okozhatnak gazdasági mértékű kártételt. A leggyakrabban előforduló faj biológiájáról, a csapdázásról és a szántóföldi kultúrákban engedélyezett csigaölő készítményekről olvashatnak az összeállításunkban.

A káposzta növényvédelmének nehézségei

2018. július 31. 08:34

Mintegy 22 hektár különböző káposztaféle (fejes-, vörös-, kel-) növényvédelmi szakirányítójaként szeretném megosztani gyakorlati tapasztalataimat a káposztafélék növényvédelmének legfőbb nehézségeiről.

Aratás előtt: csapatokban gyülekeznek a gabonaszipolyok

2018. június 6. 08:07

Az elmúlt héten is folytatódott a fülledt nyári meleg időjárás. A fülledtséget csak néha szakította meg egy-egy zápor- zivatar, mely sok helyen okozott károkat a vetésekben. A hirtelen lezúduló csapadék megdöntötte az érőfélben levő kalászos gabonaféléket, melyek már így várják ki az aratás kezdetét.