Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Vulcan Folyékony NPK család – Oldott tápanyagok, talajjavító hatással, ami még olcsóbb is a szilárdnál!

Vulcan Folyékony NPK család – Oldott tápanyagok, talajjavító hatással, ami még olcsóbb is a szilárdnál!

VulcanAgro Kft.

Szervetlen hatóanyagok

A Folyékony NPK család alapja a magas tápanyag- és cukortartalmú vinasz–melasz keverék. Ez azonban kevés nitrogént, foszfort és káliumot tartalmaz, ha csak néhány 100 liter/ha dózist juttatunk ki. Ezért a Vulcan Folyékony NPK-ban a nitrogénmennyiséget UAN-nal, UREÁ-val vagy ATS-sel emeljük. A foszfortartalmat foszforsavval, a káliumot pedig oldott kálisó formában növeljük. Mikroelemekből nagy mennyiségben adunk hozzá cinket, molibdént és közepes mennyiségben bórt.

Szerves hatóanyagok

A vinasz–melasz keveréke nagyon magas száraz­anyag-tartalmú termék. Mivel a cukorrépa „szedte” össze a benne levő hatóanyagokat, ezért felfoghatjuk egy koncentrált növényi „híg trágyának” is. A hatóanyagok közül jelentős a kálium-, a nitrogén, az aminosav-tartalma, de közel 40-féle makro-, mezo-, mikro- és nyomelem is fellelhető benne. A magas cukortartalma tápanyagbomba a talaj hasznos élőlényeinek, így javítva a talaj biológiai aktivitását.

Folyékony NPK használatával sokkal egyenletesebb lesz a kelés, majd a bokrosodás.

Bontani a szárakat, körforgásban tartani a tápanyagokat

Az elmúlt 15–20 évben talajainkat az olcsóbb műtrágyák használatával táp­anyagokkal töltöttük fel. Most, amikor minden input anyag ára az „egekben”, érdemes lenne ezekből is használni. Nagyon sok tápanyag marad még a lebontatlan szár- és gyökérmaradványban, amiket felvehetővé kellene tenni. Ha magas cukor- és aminosavtartalmú szerves anyagot juttatunk ki, akkor a talajaink sokkal gyorsabban regenerálódnak. Évről évre javulni fog a táp­anyag-szolgáltató, a vízbefogadó és -szolgáltató képességük. Lekötött tápanyagok válnak felvehetővé, a talajok művelhetősége pedig könnyebbé.

Melyiket válasszuk?

Általában az alap Vulcan Folyékony NPK-t elegendő 500 liter/ha dózisban kitenni. Aki több NPK-t akar kijuttatni, annak a Turbó NPK-t javasoljuk, 400–450 liter/ha mennyiségben. Akik pedig a nitrogént külön tudják kijuttatni vagy a folyékony PK-hoz adagolni, azok a Turbó PK-t válasszák, és 300–400 liter/ha mennyiséget alkalmazzanak.

Kimerült, homokos talajokon szenved a növény. A terméskiesés több millió forint.

Sokat tudunk spórolni!

Egy kamion szilárd műtrágya ára most több, mint 10 millió forint + áfa. Ez 100 hektárra elegendő, ha közepes dózisban juttatjuk ki. Ugyanezt a területet folyékony NPK-ból két kamionnyi mennyiséggel tudjuk megoldani, aminek ára kevesebb, mint 5,5 millió forint + áfa. Vagyis, a folyékony NPK jóval olcsóbb és még eredményesebb is az indulás.

Szaktanácsadás: +36 70/905-5000

info@vulcanagro.hu

www.vulcanagro.hu

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hetekkel korábban virágzott a repce, hamarabb kezdődhet az új vetés

2024. július 14. 08:10

Az időjárási és klimatikus viszonyok felborulása miatt manapság a gazdáknak folyamatosan figyelniük kell az érési fázist a termőterületükön.

Jövedelem-maximalizálás repcében. Mi számít? Olajtartalom, betegségellenállóság, becőstabilitás?

2024. július 11. 16:40

Hibrid oldalról a legfontosabb szempontok közé tartozik a termésstabilitás, a betegségekkel szembeni ellenállóképesség, hatékony tápanyag-felhasználás, becők pergésellenállása és az olajtartalom.

A stresszkezelés a vetőmaggal kezdődik

2024. július 10. 11:40

Válasszon a SAATEN-UNION stressztűrő, az új kihívásokhoz kiválóan alkalmazkodó kalászos fajtái közül!

A Nuseed bemutatja úttörő és interaktív virtuális szántóföldi terepszemléjét

2024. július 10. 10:10

A technológia és a mezőgazdaság között húzódó szakadék áthidalását szolgáló Nuseed virtuális szántóföldi terepszemle élményt nyújt a termelőknek.

Talajjavítás: a meszezés a korszerű gazdálkodás része

2022. szeptember 6. 06:36

Azért van szükség meszezésre, mert nélküle nem jöhet létre termékeny egészséges talaj. A meszezés nem öncélú, hanem a korszerű gazdálkodás része a trágyázással és a vetésforgóval együtt.

Füvesítési kisokos – füvesítsünk fűmagvetéssel!

2021. október 25. 05:36

Ki ne szeretné a gyönyörű, lehetőségekkel teli, hullámzó fűtengert? Kiváló helyszíne a kerti élményeknek, pihenésnek, és bizony az unalom elűzésének is, ugyanis tagadhatatlanul az egyik leginkább munkaigényes részéről van szó a portának. Itt az ideje, hogy belevágjunk a saját gyepünk vagy pázsitunk telepítésébe!

Komposzttal tette újra termékennyé a talajt egy gazdálkodó

2024. május 29. 09:40

A fiatal termelő egy leromlott talajállapotú területet alakított át ötletes megoldásokkal biogazdasággá. Regeneratív mezőgazdaság – a gyakorlatban.

A kávézacc használata a kertekben

2022. november 20. 08:41

A magyar felnőtt lakosság 70%-a kávézik. De vajon mit csinálnak az emberek a kávézaccal?