Növénytermesztés
Növénytermesztés

Precíziós talajjavítás – gondolkodjunk rendszerben!

Precíziós talajjavítás – gondolkodjunk rendszerben!

Agrofórum Online

A talaj minden mezőgazdasági termelés alapja. Az utóbbi években a talajállapot azonban egyre csak romlik. Az OrganicLife Kft. fókusza a talajjavításon belül egy speciális körre, az aminosavakra fókuszál, amelyek sokféle funkciót láthatnak el a növénytermesztés.

Zalai Mihály, az OrganicLife Kft. kutatási igazgatója tartott előadást a PREGA konferencián.

A talajélet nemcsak azért fontos, mert nagyobb eredményeket lehet produkálni a termelésben, hanem mert tápanyagokat képes az így kialakult mikroorganizmus-tömeg felszabadítani a növények számára, illetve a talajszerkezet javításán keresztül egyéb gazdaságossági tényezők is javulhatnak általa. 

Szerencsére bővelkedünk olyan területekben, ahol a talajok jó szerkezetűek, jó tápanyag-ellátottságúak és megfelelő talajélet áll bennük rendelkezésre. De sajnos ezek a területek is egyre nagyobb arányban, különböző mértékben ugyan, de javításra szorulnak. Ezeket a hiányos területeket szükséges felmérni és talajélet-térképet kialakítani. 

Ha szigorúan véve a talajjavítás a célunk, akkor az aminosav tartalmú készítményeket önmagukban is kijuttathatjuk. Hogyha szeretnénk az aminosavaknak, illetve a mikroorganizmusoknak a szinergista hatását is élvezni, akkor ezt párosíthatjuk különböző baktérium készítményekkel. Mindemellett célszerű lombon keresztül ható kondicionálót is alkalmazni, melynek segítségével a gyökéren keresztüli táplálást lehet erősíteni. 

Amikor valaki egy új rendszer kialakításában gondolkodik, akkor mindig a korábbi rendszerek tapasztalataiból kell kiindulni. Itt is az a kérdés, hogyan tudunk kapcsolódni a jelenlegi tápanyag-utánpótlási gyakorlathoz. 

Először is nem szabad azt mondanunk, hogy ez egy műtrágya ellenes rendszer, a talajok kellőképpen ellátottak tápanyagokkal, éppen ezért a tápanyagnak a hasznosulását, feltáródását kell elősegíteni. 

Továbbá fontos hangsúlyozni, hogy nem baktériumtrágya ellenes az aminosavak használata. Ezek az anyagok ugyanis nagyon jól együtt tudnak működni. 

A rendszerbe való illeszthetőségnek egy fontos kérdése, hogy kell-e új eszköz, kell-e új gépet, technológiát bevezetni a gazdaságba? Milyen invesztícióval jár egy-egy ilyen rendszernek az alkalmazása?

A rendszerbe való illeszthetőség nagyon könnyű. A legegyszerűbb, legpraktikusabb dolog, ha vetés előtt, magágy-előkészítés előtt a felszínre juttatjuk. De bármilyen más talajmunkához is köthető, illetve az öntözés vagy a permetező drónos kijuttatás is potenciális lehetőség. 

A technológia biológiai, kémiai háttere régóta ismert. 2017-ben elkezdődtek a hazai kísérletek is ezekkel az anyagokkal, és azóta több ezer hektáron érvényesül ennek a rendszernek a pozitív hatása. 

Természetesen kiemelt jelentősége van a kijuttatás differenciálhatóságának. Elsősorban a területnek, a talajnak a térképezése lesz fontos, hiszen minden egyes tábla, minden egyes terület, sőt a táblán belüli zónák is különböző adottságúak és különböző igényűek. Térképezésnél nem csak a fizikai és kémiai elemzések, hanem a biológiai elemzések is elkészülnek, és ezeket az eredményeket felhasználva lehet kialakítani a talajélet-térképeinket. 

A talajéletnek közvetve a növényvédelemre is van hatása, ez a talajból fertőző, vagy a talajban telelő kórokozók esetében a legdirektebb. 

Felmerül a kérdés, hogy ezzel a rendszerrel tudok-e megfelelő mennyiségben, gazdaságosan termelni. Ezt a cég számos gazdával való együttműködése már bebizonyította. 

(Fotó: 3345557/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Aggódhatnak a németek, kisebb lesz a 2024-es termés

2024. április 21. 14:10

Kisebb lesz a termésmennyiség Németországban, mert csökkent a termőterület. Ráadásul a termésátlag is visszaeshet.

Új üvegházi uborkafajtát mutattak be

2024. április 21. 10:10

A Blueray RZ elnevezésű uborkafajta a Rijk Zwaan új, saját nemesítésű terméke, amelyet kifejezetten a csúcstechnológiás üvegházas termesztési technológiát használó termelők számára fejlesztettek ki.

A levegőből végeztek növénykondicionálást és szárbontást

2024. április 17. 17:40

Két drón is a levegőbe emelkedett a Pest vármegyei Gödöllő határában, a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. szárítópusztai telephelyén.

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezték – lehet öntözni!

2024. április 16. 13:10

Az elmúlt időszak rendkívül csapadékszegény időjárása és a gazdálkodói visszajelzések alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége kezdeményezte a tartósan vízhiányos időszak kihirdetését.

Küszöbön a robotgazdálkodás és a mesterséges döntéshozás

2020. március 12. 11:34

A digitalizációs villámcsapás egy felhőből érkezik, és az csak rajtunk múlik, hogy ne minket, hanem a precízen előkészített táblarészünket érje.

Automatizált gépek? A CASE IH már a jövővel kísérletezik

2018. július 10. 05:27

A CASE IH elindította az Autonómia és Automatizálási Programját, amelynek részeként kutatásokat és kísérleteket kezdtek valós körülmények között.

Kulcsot adunk a precíziós gazdálkodáshoz!

2021. november 12. 08:59

Új időket élünk a mezőgazdaságban. A digitális forradalom már jelen van a mindennapjainkban. Olyan változások tanúi lehetünk nap mint nap, amelyek a 70-80-as évek agrotechnológiai fejlesztéseinek horderejét idézik fel. A felhasználók rengeteg információval találkoznak, szembesülhetnek ezek előnyével és jövőbe mutató szerepével. Arról azonban sokkal kevesebbet lehet hallani, hogyan építhetők be ezek a megoldások napjaink agrotechnológiájába.

A CNH a precíziós mezőgazdaságra összpontosít

2022. február 25. 13:47

Az automatizálás kulcsfontosságú erőssége a CNH Industrials technológiai stratégiájának, amely már a teljes ciklus során hasznot hoz a gazdálkodók számára szerte a világon.