Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

ZÉRO tolerancia a gyomokkal szemben

ZÉRO tolerancia a gyomokkal szemben

Caussade Semences Hungary Kft.

A gyomfelvételezés módjának, értékelésének kidolgozása Dr. Újvárosi Miklós nevéhez fűződik. Az első 1947-ben, 80 község határában a rendszeresen talajművelés alá vont szántókon végzett felvételezéshez képest jelentősen átalakult a hazai gyomösszetétel. A tulajdonviszonyok, a gyomirtás változásával, új veszélyes gyomok megjelenésével indokolták a gyomflóra változását a magyar gyomkutatók.

Nem könnyített a helyzeten a klímaváltozással járó felmelegedés sem, mivel az elmúlt 50 évben a robbanásszerű (10-200-szoros) növekedést elért fajok mind melegkedvelők (Dávid István, Debreceni Egyetem, Növényvédelmi Tanszék). Ezek között élenjáróak a napraforgó korai fejlődését akadályozó csattanó maszlag, parlagfű, selyemmályva, mezei acat, a disznóparéj, libatopváltozatok és a mind nagyobb számban megjelenő herbicidekkel szemben rezisztens gyom- és árvakelésű haszonnövények.

A termést akár 40-50%-ban veszélyeztető nagy borítási %-ot elérő gyomokkal szemben az Express-toleráns, Clearfield és a Clearfield Plus hibridek jelentik a kulcsot. E speciális napraforgó hibridek a herbicidekkel karöltve segítik a fertőzött területek hasznosítását eredményessé tevő gyommentesítést. Terméspotenciáljuk révén a komplex gyomirtási technológiák alkalmazásával még az erősen gyomborította területeken is magas termésszint érhető el. A CL csoportba tartozó magas hl súlyú FUSHIA CL és a KLARIKA HO CL több éve bizonyítja, hogy a hazai nehezebb adottságú területekhez is jól alkalmazkodnak, stabil termésképzéssel és olajtartalommal bírnak.

KLARIKA HO CL

A technológiai fejlődés következő lépcsőjét jelentő, CLHA Plus génnel rendelkező, hibridek, így az EUROPA CLP is nagyfokú gyomirtószer-toleranciát mutatnak. Az erőteljes kezdeti növekedés és az asszimilációt segítő nagy lombfelület hozzájárul 3,5 t/ha feletti üzemi eredményeihez. Hibridek és herbicidek együttműködése a magról kelő kétszikűek a 2-4 leveles, a magról kelő egyszikűek az 1-3 leveles, a parlagfű legfeljebb 4 leveles állapotáig elvégzett kezeléssel a legeredményesebb.

EUROPA CLPEUROPA CLP teméseredmények, 2018

A varjúmák, fekete ebszőlő, libatop, keserűfűfélék, szerbtövis és a disznóparéj felszaporodása is a speciális hibrid és a hozzáillő gyomirtási technológia együttműködésével korlátozható. Az Express-toleráns „gyomirtó” MAGMA SU (CSF 17902) és a CSF 18903 SU hibridek állományaiban a herbicid magasabb dózisa sem okoz stressztüneteket, terméscsökkenést. Magas szintű Sclerotinia– és Diaporthe-toleráns állományaik jövedelmezősége gyengébb adottságok esetén: 60.000 szem/ha – kedvezőbbek mellett: 68.000 szem/ha kaszattal vetve érhető el.

A hagyományos nemesítési technikákkal fejlesztett speciális hibridjeink, genetikailag kódolt tulajdonságaik révén maguk is aktív közreműködők a változó összetételű gyomflóra gyérítésében. A hibridekhez kapcsolódó gyomirtási technológiák alkalmazásával terméscsökkenés nélkül lehet eredményesen gazdálkodni a gyomokkal fertőzött termőterületeken is.

Fehér Gyöngyi fejlesztési felelős,
Caussade Semences Hungary Kft.

A SZÓJATERMESZTÉS a kiváló- és megfelelő fajtával kezdődik

A 2018-as évben is helyeztünk ki új szójafajtákat vetőmagtermelő partnereinknél, a már meglévőkkel egyetemben. Az állandóságot jelentő ES GLADIATOR és ES MENTOR mellett, az utóbbi időben három újnak mondható fajtát ismerhettek meg a gazdatársak itt a Szigetközben.

Termésmennyiség alakulása a különböző tőszámmal vetett hibridbúza-állományokban

A szélsőségesen változó időjárási és piaci körülmények következtében napjainkban már olyan búzafajtákra van igény, amelyek az eddigieknél nagyobb termőképességgel és jobb stressztűrő képességgel rendelkeznek.

Miért érdemesebb aprómagot – IS – termelni?

A Pannon-Mag-Agrár Kft. Magyarországon a zöldtrágya magkeverékek és immár jól bevált kaszáló, legelő- és prémium pázsit fűmagkeverékek gyártásával kapcsolatosan vált méltán ismertté. Mintegy 8000 hektáron állítunk elő vetőmagot, melyet saját, jelenleg a legkorszerűbb vetőmagüzemi gépekkel kísérünk el a fémzárolásig.

Ki csinálja jobban? – Búza termesztéstechnológia hazánkban és az Egyesült Államokban

Izgalmas szakmai tapasztalatokat oszt meg a szerző, aki az USA búzatermesztésének agrotechnikai elemeit ismerte meg egy kansasi, több mint 10 000 hektáros nagygazdaságban.

A napraforgó gyomirtása – a gyomirtás eredményességét befolyásoló tényezők

A napraforgó hatékony gyomirtását, illetve a technológia megválasztását számos körülmény befolyásolja, ezt járjuk körbe.

2018. október 25. 09:59

Zamir és Mavrik

Biztos lehet a hatékonyságukban: közös erővel a repce – és a méhek – védelmében.

2018. december 20. 09:32

Tovább folytatódik a kukoricamoly rajzása és már a napraforgó szárbetegségei is megjelentek

A mostani időjárási környezetben a kártevők és kórokozók egyaránt megtalálják biológiai igényüket a gyors felszaporodáshoz.

2018. június 12. 10:46

Jön az eső - bajban lesznek, akik aratnak

A hétvége hűvös, de a legtöbb helyen száraz időjárása után a hét közepén csak kis mértékben melegszik az idő, és egy mediterrán ciklon hatására szerdán sokfelé kell esőre, majd csütörtökön és pénteken az eső mellett záporokra, zivatarokra is számítani.

2018. június 26. 06:42