Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

ZÉRO tolerancia a gyomokkal szemben

ZÉRO tolerancia a gyomokkal szemben

Caussade Semences Hungary Kft.

A gyomfelvételezés módjának, értékelésének kidolgozása Dr. Újvárosi Miklós nevéhez fűződik. Az első 1947-ben, 80 község határában a rendszeresen talajművelés alá vont szántókon végzett felvételezéshez képest jelentősen átalakult a hazai gyomösszetétel. A tulajdonviszonyok, a gyomirtás változásával, új veszélyes gyomok megjelenésével indokolták a gyomflóra változását a magyar gyomkutatók.

Nem könnyített a helyzeten a klímaváltozással járó felmelegedés sem, mivel az elmúlt 50 évben a robbanásszerű (10-200-szoros) növekedést elért fajok mind melegkedvelők (Dávid István, Debreceni Egyetem, Növényvédelmi Tanszék). Ezek között élenjáróak a napraforgó korai fejlődését akadályozó csattanó maszlag, parlagfű, selyemmályva, mezei acat, a disznóparéj, libatopváltozatok és a mind nagyobb számban megjelenő herbicidekkel szemben rezisztens gyom- és árvakelésű haszonnövények.

A termést akár 40-50%-ban veszélyeztető nagy borítási %-ot elérő gyomokkal szemben az Express-toleráns, Clearfield és a Clearfield Plus hibridek jelentik a kulcsot. E speciális napraforgó hibridek a herbicidekkel karöltve segítik a fertőzött területek hasznosítását eredményessé tevő gyommentesítést. Terméspotenciáljuk révén a komplex gyomirtási technológiák alkalmazásával még az erősen gyomborította területeken is magas termésszint érhető el. A CL csoportba tartozó magas hl súlyú FUSHIA CL és a KLARIKA HO CL több éve bizonyítja, hogy a hazai nehezebb adottságú területekhez is jól alkalmazkodnak, stabil termésképzéssel és olajtartalommal bírnak.

KLARIKA HO CL

A technológiai fejlődés következő lépcsőjét jelentő, CLHA Plus génnel rendelkező, hibridek, így az EUROPA CLP is nagyfokú gyomirtószer-toleranciát mutatnak. Az erőteljes kezdeti növekedés és az asszimilációt segítő nagy lombfelület hozzájárul 3,5 t/ha feletti üzemi eredményeihez. Hibridek és herbicidek együttműködése a magról kelő kétszikűek a 2-4 leveles, a magról kelő egyszikűek az 1-3 leveles, a parlagfű legfeljebb 4 leveles állapotáig elvégzett kezeléssel a legeredményesebb.

EUROPA CLPEUROPA CLP teméseredmények, 2018

A varjúmák, fekete ebszőlő, libatop, keserűfűfélék, szerbtövis és a disznóparéj felszaporodása is a speciális hibrid és a hozzáillő gyomirtási technológia együttműködésével korlátozható. Az Express-toleráns „gyomirtó” MAGMA SU (CSF 17902) és a CSF 18903 SU hibridek állományaiban a herbicid magasabb dózisa sem okoz stressztüneteket, terméscsökkenést. Magas szintű Sclerotinia– és Diaporthe-toleráns állományaik jövedelmezősége gyengébb adottságok esetén: 60.000 szem/ha – kedvezőbbek mellett: 68.000 szem/ha kaszattal vetve érhető el.

A hagyományos nemesítési technikákkal fejlesztett speciális hibridjeink, genetikailag kódolt tulajdonságaik révén maguk is aktív közreműködők a változó összetételű gyomflóra gyérítésében. A hibridekhez kapcsolódó gyomirtási technológiák alkalmazásával terméscsökkenés nélkül lehet eredményesen gazdálkodni a gyomokkal fertőzött termőterületeken is.

Fehér Gyöngyi fejlesztési felelős,
Caussade Semences Hungary Kft.

Közraktározással a magasabb terményárakért

2019. május 23. 17:29

A közraktározásnak köszönhetően a termelők úgy várhatják ki a magasabb terményárakat, hogy közben hitelhez jutnak, így a későbbi munkák fedezetét is megteremthetik.

Olajos magvak: van még perspektíva!

2019. május 22. 07:47

A termőhelyi adottságok és termelési kultúra, a magyarországi feldolgozói kapacitások bővülése, valamint a piaci és agrárpolitikai környezet egyaránt jó perspektívát jelentenek a hazai olajos magvak termelésének – állítják napraforgó és a repce lehetőségeit körüljáró elemzésükben az OTP Agrár szakértői.

A sóskaborbolya szerepe a rozsdagomba terjedésében

2019. május 15. 07:33

A sóskaborbolya jelentette veszélyt az is világosan jelzi, hogy a 2017-es svédországi szárrozsda-járvány olyan területen tört ki, ahova ezt a növényt visszatelepítették.

Teszt nélkül győzött meg

2019. május 14. 14:33

Gyakorlati tapasztalatok a Multoleo biostimulátorral az Arysta termékcsaládból.

Napraforgó tápanyag-ellátási sajátosságok

2018. március 16. 06:58

A YaraMila műtrágyákban olyan kiegyensúlyozott nitrogénforrást találunk, amely ammonium és nitrát alapú nitrogént tartalmaz.

A tavalyinál több lesz az idei kukoricatermés

2018. szeptember 21. 13:06

Kukoricából a majdnem 900 ezer hektárnyi terület 13 százalékát takarították be. Az eddigi eredmények alapján hektáronként 7,6 tonna a termésátlag, a tavalyi átlag 6,8 tonna volt.

Olajos magvak: van még perspektíva!

2019. május 22. 07:47

A termőhelyi adottságok és termelési kultúra, a magyarországi feldolgozói kapacitások bővülése, valamint a piaci és agrárpolitikai környezet egyaránt jó perspektívát jelentenek a hazai olajos magvak termelésének – állítják napraforgó és a repce lehetőségeit körüljáró elemzésükben az OTP Agrár szakértői.

Zamir és Mavrik

2018. december 20. 09:32

Biztos lehet a hatékonyságukban: közös erővel a repce – és a méhek – védelmében.