Növényvédelem

A repce szervesanyag-összetételének jelentősége

Agrofórum Online

Az őszi káposztarepce (Brassica napus ssp. oleifera) Európa legjelentősebb és a világ egyik legfontosabb növényiolaj-forrása. Termesztésének volumene az ezredfordulótól rohamos, más kultúrákhoz nem hasonlítható növekedést mutatott egészen 2019-ig, az utóbbi pár évben viszont klimatológiai, piaci tényezőkre visszavezethetően több mint százezer hektáros visszaesést könyvelhetett el Magyarországon.

A korábban extenzív termesztéstechnológiájú, jól alkalmazkodó kultúrának tartott növény napjainkra az egyik, ha nem a legintenzívebb szántóföldi ágazattá nőtte ki magát. A vegetációban elvégzett növényvédelmi kezelések száma meghaladhatja a tízet.

A repce eredményes termesztése megköveteli a gyomirtást, a kórokozók elleni őszi és tavaszi védelmet, az akár 3-4 alkalommal is beiktatott rovarölő permetezéseket, a megismételt morforegulátoros kezeléseket, a megosztott tavaszi fejtrágyázásokat és a vegetáció végére időzített becőragasztást, illetve állományszárítási beavatkozásokat. A felvázolt technológiai elemek száma és szükségessége egyértelműen alátámasztja e növény termesztésének intenzív jellegét.

Látható, hogy a gazdaságos repcetermesztéshez a megfelelő agrotechnikai háttér biztosítása mellett alapvetően hozzátartoznak a kártevőkkel szembeni védekezések. Összességében minden Kárpát-medencében termesztett szántóföldi kultúrát figyelembe véve a leginkább rovarlátogatott növényünk a repce.

Minden vegetációs stádiumában említhető legalább egy, de inkább több, szakosodott, veszélyes kártételeket kiváltó kártevője. Ez a tény a növény géncentrumának elhelyezkedésével és biológiai sajátságaival egyaránt magyarázható.

Eurázsiai származású növényként területünkön őshonos fajok károsítják a repcét. Elmondható, hogy napjainkig e kultúra hazai kártevőfaunáját idegenhonos, specialista (mono-, oligofág) élőlény nem gyarapította.

A repce által nyújtott erőforrások összességei, a herbivorok (növényevők) számára kiaknázható ún. ökológiai fülkék jelenleg foglaltak, s birtoklásukért is jelentős harc folyik. Ez a magyarázata, hogy idegenhonos fajt nem regisztráltak állományában hazánkban, Európában. Inváziós fajnak kell lennie a talpán annak, aki új terítéket tud kiharcolni ennél az asztalnál.

Beltartalom és vonzerő

A repce és számos keresztesvirágú (Brassicaceae) rokonára igaz az egyéb növénycsaládok esetében nem tapasztalt unikális szervesanyag-összetétel, mely leginkább magas kéntartalmú aminosav-összetételére vezethető vissza. E növényfajokra jellemző a magas izotiocianát tartalom, mely szúrós szagot, csípős ízt kölcsönöz e növénynek.

Különböző, termesztett szaporítóanyagai erukasav- és glükozinolát-tartalmuk alapján csoportosíthatók is. A tripla nullás minimális erukasav- és glükozinolát-tartalommal, a dupla nullás alacsony erukasav- és glükozinolát-tartalommal, a nullás alacsony erukasav-tartalommal bír.

E nemesítési törekvések legjobb példája a Canola repcék kinemesítése. A kanadai nemesítők „kivonták” a repcéből az erukasavat és a glükozinolátot, és a „Canadian”, valamint az „oil” szavak összetétéből született az e repcéket leíró „Canola” elnevezés. A hagyományos repce-szaporítóanyagok viszont még mindig ipari nyersanyagként kerülhetnek csupán felhasználásra, mely magas erukasav- és glükozinolát-tartalmukkal magyarázható.

Bár a repce nem tipikus takarmánynövény, mégis erukasav-, csersav-, glükozinolát-tartalma a takarmányozás szempontjából meghatározó tényezők, mivel rontják a takarmány ízletességét, a táplálóanyagok emészthetőségét és negatív hatással vannak a létfontosságú szervek állapotára is.

A jó minőségű repcék magjában a glükozinolát-tartalom 20-30 µmol/g. Étkezési célokra csak az alacsony erukasav-tartalmú olajat lehet felhasználni. Sikeres nemesítési programok eredményeként az erukasav-tartalmat sikerült 40 százalékról teljesen felszámolni, eltűntetni, illetve a linolsavat 15 százalékról 20 százalékra, illetve a linolénsavat 8 százalékról 12 százalékra növelni az összes zsírsavmennyiséghez viszonyítva.

Természetesen e megváltozott összetételű növények adaptív képességeikből vesztve nagyobb kártevőnyomásnak is vannak kitéve.

Dr. Keszthelyi Sándor, Gerbovits Bálint

MATE, Növénytermesztési-tudományok Intézete, Kaposvári Campus

A cikk teljes terjedelmében az Agrofórum újság 2024. februári Extra számában olvasható.

KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rágcsálók az őszi vetésben: ne hagyja figyelmen kívül!

2025. november 19. 11:10

Természetes ragadozók, T-fa, talajművelés – de ha a populáció elszabadul, csak engedéllyel használható kémiai védekezés marad.

Ezért fontos a rezisztenciára figyelni fajtaválasztás során

2025. november 19. 04:53

Tábla szélén rovatunkban egy búza árvakelésben jártunk, ahol a rozsda ütötte fel a fejét. A védekezés és a megelőzés lehetőségeiről kérdeztük Hertelendy Péter növényorvost.

Őszi roham: újra támad a csócsárló!

2025. november 18. 07:10

Idén ősszel is számíthatunk a csócsárló felbukkanására. A fiatal gabonák különösen veszélyeztetettek, érdemes most átnézni a táblákat.

Kalászosokra leselkedő vírusveszély – előzzük meg időben!

2025. november 12. 07:10

A kalászos gabonákban már most elindulhat a vírusok terjedése: a vektorokat csak megelőzéssel tudjuk korlátozni, ha tavasszal már tüneteket látunk, védekezni már nem lehet.

Hogyan használjunk sikeresen Atonikot?

2019. március 5. 06:29

A nem hagyományos repcetermesztés során gyakran felmerülő kérdés: mikor és hogyan juttassunk ki biostimulátorokat?

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: végre csírázik az őszi vetés

2025. november 3. 08:10

Az enyhe, csapadékos idő fellélegzést hozott az őszi vetéseknek: a kelés beindult, a repce erősödik, a gyomosodás viszont gyorsulhat.

Mi várható idén a repcében?

2025. január 21. 14:10

A repce földrajzi „mozgása” is kortünet: délkeletről mozog nyugat felé, vagyis a csapadékosabb területek felé húzódik.

Fókuszban a repce

2023. május 19. 09:12

A repce számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik mind a termesztés, mind a felhasználás területén, melyekkel nagyban hozzájárulhat az egészséges táplálkozás és a környezettudatos üzemanyagipar fejlődéséhez.