Növényvédelem

A repce szervesanyag-összetételének jelentősége

Agrofórum Online

Az őszi káposztarepce (Brassica napus ssp. oleifera) Európa legjelentősebb és a világ egyik legfontosabb növényiolaj-forrása. Termesztésének volumene az ezredfordulótól rohamos, más kultúrákhoz nem hasonlítható növekedést mutatott egészen 2019-ig, az utóbbi pár évben viszont klimatológiai, piaci tényezőkre visszavezethetően több mint százezer hektáros visszaesést könyvelhetett el Magyarországon.

A korábban extenzív termesztéstechnológiájú, jól alkalmazkodó kultúrának tartott növény napjainkra az egyik, ha nem a legintenzívebb szántóföldi ágazattá nőtte ki magát. A vegetációban elvégzett növényvédelmi kezelések száma meghaladhatja a tízet.

A repce eredményes termesztése megköveteli a gyomirtást, a kórokozók elleni őszi és tavaszi védelmet, az akár 3-4 alkalommal is beiktatott rovarölő permetezéseket, a megismételt morforegulátoros kezeléseket, a megosztott tavaszi fejtrágyázásokat és a vegetáció végére időzített becőragasztást, illetve állományszárítási beavatkozásokat. A felvázolt technológiai elemek száma és szükségessége egyértelműen alátámasztja e növény termesztésének intenzív jellegét.

Látható, hogy a gazdaságos repcetermesztéshez a megfelelő agrotechnikai háttér biztosítása mellett alapvetően hozzátartoznak a kártevőkkel szembeni védekezések. Összességében minden Kárpát-medencében termesztett szántóföldi kultúrát figyelembe véve a leginkább rovarlátogatott növényünk a repce.

Minden vegetációs stádiumában említhető legalább egy, de inkább több, szakosodott, veszélyes kártételeket kiváltó kártevője. Ez a tény a növény géncentrumának elhelyezkedésével és biológiai sajátságaival egyaránt magyarázható.

Eurázsiai származású növényként területünkön őshonos fajok károsítják a repcét. Elmondható, hogy napjainkig e kultúra hazai kártevőfaunáját idegenhonos, specialista (mono-, oligofág) élőlény nem gyarapította.

A repce által nyújtott erőforrások összességei, a herbivorok (növényevők) számára kiaknázható ún. ökológiai fülkék jelenleg foglaltak, s birtoklásukért is jelentős harc folyik. Ez a magyarázata, hogy idegenhonos fajt nem regisztráltak állományában hazánkban, Európában. Inváziós fajnak kell lennie a talpán annak, aki új terítéket tud kiharcolni ennél az asztalnál.

Beltartalom és vonzerő

A repce és számos keresztesvirágú (Brassicaceae) rokonára igaz az egyéb növénycsaládok esetében nem tapasztalt unikális szervesanyag-összetétel, mely leginkább magas kéntartalmú aminosav-összetételére vezethető vissza. E növényfajokra jellemző a magas izotiocianát tartalom, mely szúrós szagot, csípős ízt kölcsönöz e növénynek.

Különböző, termesztett szaporítóanyagai erukasav- és glükozinolát-tartalmuk alapján csoportosíthatók is. A tripla nullás minimális erukasav- és glükozinolát-tartalommal, a dupla nullás alacsony erukasav- és glükozinolát-tartalommal, a nullás alacsony erukasav-tartalommal bír.

E nemesítési törekvések legjobb példája a Canola repcék kinemesítése. A kanadai nemesítők „kivonták” a repcéből az erukasavat és a glükozinolátot, és a „Canadian”, valamint az „oil” szavak összetétéből született az e repcéket leíró „Canola” elnevezés. A hagyományos repce-szaporítóanyagok viszont még mindig ipari nyersanyagként kerülhetnek csupán felhasználásra, mely magas erukasav- és glükozinolát-tartalmukkal magyarázható.

Bár a repce nem tipikus takarmánynövény, mégis erukasav-, csersav-, glükozinolát-tartalma a takarmányozás szempontjából meghatározó tényezők, mivel rontják a takarmány ízletességét, a táplálóanyagok emészthetőségét és negatív hatással vannak a létfontosságú szervek állapotára is.

A jó minőségű repcék magjában a glükozinolát-tartalom 20-30 µmol/g. Étkezési célokra csak az alacsony erukasav-tartalmú olajat lehet felhasználni. Sikeres nemesítési programok eredményeként az erukasav-tartalmat sikerült 40 százalékról teljesen felszámolni, eltűntetni, illetve a linolsavat 15 százalékról 20 százalékra, illetve a linolénsavat 8 százalékról 12 százalékra növelni az összes zsírsavmennyiséghez viszonyítva.

Természetesen e megváltozott összetételű növények adaptív képességeikből vesztve nagyobb kártevőnyomásnak is vannak kitéve.

Dr. Keszthelyi Sándor, Gerbovits Bálint

MATE, Növénytermesztési-tudományok Intézete, Kaposvári Campus

A cikk teljes terjedelmében az Agrofórum újság 2024. februári Extra számában olvasható.

KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szeszélyes április: új lendületet kaptak a kórokozók és kártevők

2025. április 27. 08:10

Az áprilisi esők és meleg kedveztek a kórokozóknak – több kultúrában sürgőssé vált a növényvédelmi beavatkozás.

Törpül, sárgul az árpa?

2025. április 26. 13:10

Az árpa sárga törpülés vírus ellen, jobban mondva annak terjesztői ellen az őszi vetés után tudunk hatékonyan védekezni.

Újabb kártevők a virágzó repcében

2025. április 26. 08:10

A virágzó repcét újabb kártevők fenyegetik – a védekezés időzítése és a beporzók védelme kulcs a termés megőrzéséhez.

Támad a monília: veszélyben a meggy

2025. április 25. 08:10

A monília komoly veszélyt jelent a virágzó meggyfákra – most kell permetezni, különben a termés nagy része odaveszhet!

A tavaszi repceszezonról

2022. május 12. 06:38

Alighanem egyetértenek velünk abban a repcetermesztők, hogy egyáltalán nem volt egyszerű a tavaszi szezon.

Határszemle a fagyok után

2025. február 26. 11:10

Érdemes szemlézés során felmérni az áttelelő növénykultúrák állapotát, hogy a károk elhárítására kellő időben fel lehessen készülni.

Lehetőségek a búza és a repce fejtrágyázására

2025. február 6. 11:10

Legkésőbb január végén már látható, hogy körülbelül milyen lesz az áttelelt állomány beállottsága, fejlettsége.

Elastiq Ultra – érvek a ragasztásos technológia mellett

2022. május 30. 13:39

Az UPL egyértelműen a ragasztásos technológia mellett teszi le a voksát, különösen olyan piaci körülmények között, ahol minden megmentett mag bevételnövekedést eredményez.