Növényvédelem
Növényvédelem

Egy különleges évjáratot követ egy másik… – Milyen volt a szőlő növényvédelme 2019-ben eddig?

Egy különleges évjáratot követ egy másik… – Milyen volt a szőlő növényvédelme 2019-ben eddig?

Agrofórum Online

A 2019-es év is a szélsőségek éve szőlőtermesztési szempontból. Több tényező is befolyásolja, hogy a szezon végén milyen szüret lesz. Időjárás, gazdasági tényezők, meglévő borkészletek kedvezőtlenül hatnak mind az árakra, mind a pénzügyi eredményekre.

Ha a kezdetektől nézzük, az év korai részében 1/3 mennyiségű csapadék esett márciusig 2018-hoz hasonlítva. Utána a természet próbált kompenzálni, és 10 év tekintetében rekord mennyiségű csapadék hullott az ezt követő hónapokban. A csapadék egyenetlen évszaki és területi alakulása helyenként jelentősen rányomta a bélyegét a szőlő fenológiai fejlődésére.

Az április eleji fakadás nagyon heterogén volt. A hideg május nagyon visszafogta a szőlőt a fejlődésben, és a fakadás és a virágzás között eltelt idő „visszaállt” az átlag 60 napra. A virágzás környéki meleg időjárás szintén rányomta a bélyegét a termékenyülésre. A fürtökön belül a bogyók eltérő módon fejlődtek, így nem csak a szüret, de a növényvédelem is komoly kihívások elé nézett. Július közepén elkezdődött a fürtzáródás, tehát a növényvédelem az utolsó nem kevésbé jelentős célegyenesébe fordult.

Ha a kórokozókat, kártevőket nézzük az idei évben elsősorban a peronoszpórát érdemes kiemelni. A lisztharmat májusban „jelentkezett” először lombon, júniusban lehetett először fürtön megtalálni elsősorban olyan ültetvényekben ahol megcsúsztak a kezelésekkel. Ahol megjelent, főleg a hűvös július okán villámgyorsan felszaporodott lombon és fürtön is.

Ha a peronoszpóráról beszélünk, sokaknak a 2010 juthat eszébe. A csapadékos május okán a védekezések legnagyobb akadálya az volt, hogy nem tudtak bemenni a területekre. Sok esetben a légi védekezés volt az egyetlen lehetséges megoldás.

Kártevőkkel kapcsolatban molykártétellel lokálisan lehetett találkozni, egyre jobban megjelenik a gubacsatka és a filoxéra levéllakó alakjának tünete a lombon.

Ahogy korábban említettük a növényvédelmi szezon a „célegyenesbe” fordult. A szürkepenész elleni védekezések már fürtzáródás előtt elkezdődtek, de az időjárás előrejelzés alapján fontos a megfelelő fürthigiénia fenntartása és a megfelelő zöldmunka elvégzése. A hajtásnövekedés folyamatos, és a zöldmunka jelentősége azért is hatványozott, mert a szellős lombfal, és a fürtök környékének mikroklímája jelentősen befolyásolja a szürkepenész elleni védekezések hatékonyságát. A Syngenta ajánlatában Switch, és Chorus javasolt a szürkepenész elleni programba.

Ritka kártevők a repcében

2019. december 6. 04:37

Az őszi káposztarepce az a szántóföldi növénykultúránk, amelynek növényvédelmében az állati károsítók döntő jelentőséggel bírnak és amelynek a termesztési költségeiben az ilyen károsítók elleni védekezés adja az egyik legnagyobb tételt.

Megjelent a Nufarm új termékkatalógusa

2019. december 3. 09:02

Letölthető a Nufarm növényvédelmi megoldások 2020, amelyből részletesen tájékozódhat cégünk termékpalettájáról, és az egyes növényvédő szerek pontos használati útmutatóját is megismerheti.

Permetezőgépek téli felkészítése

2019. november 20. 10:33

Ha nem biztos, hogy megfelelően el tudja végezni a fagymentesítést, kérje az Agroázis szakembereinek segítségét, szakképzett szervizes kollégáinkkal állunk partnereik rendelkezésére.

A repcefénybogár piretroid rezisztenciája

2019. november 19. 06:47

A repce-fénybogár Európában széles körben elterjedt kártevő. Az ellene engedélyezett készítmények nagy része ugyanabból a kémiai csoportból – piretroidok – származik, vagyis azonos hatásmóddal rendelkeznek. Folyamatos használatuk Európa több országában súlyos rezisztencia kialakulásához vezetett. Az utóbbi tíz évben hazánkban is megjelent és gyorsan terjed a piretroid rezisztens fénybogár.

Peronoszpóra fajok jelentősége szántóföldi kultúrákban

2019. január 23. 04:36

A szerző célja, hogy a peronoszpóra eredetű betegségeken belül felhívja a figyelmet és ismertesse a szóján (Glycine max) károsító Peronospora manshurica, valamint az őszi káposztarepcét (Brassica napus L. convar. napus) és az olajretket (Raphanus sativus var. oleiferus) fertőző Peronospora parasitica kórokozó gombafajok jelentőségére, bemutatva tüneti megjelenésüket és a védekezési lehetőségeket.

Kezdődhet a fejtrágyázás és a gyümölcsfák tisztogatása

2018. február 26. 16:04

Hiába a február végi nagy hideg, a kártevők és betegségek nem fognak tömegesen elpusztulni, a növényvédelemre ismét fel kell készülni.

Hogyan termesszünk sikeresen szóját?

2019. január 17. 10:04

Az Agrofórum szervezésében interaktív szója fórumot tartunk az AGROmashEXPO-n a nyitás napján, január 23-án szerdán, 11.00 órai kezdettel, a G pavilon fórum színpadán.

Zamir és Mavrik

2018. december 20. 09:32

Biztos lehet a hatékonyságukban: közös erővel a repce – és a méhek – védelmében.