Növényvédelem
Növényvédelem

Egy különleges évjáratot követ egy másik… – Milyen volt a szőlő növényvédelme 2019-ben eddig?

Egy különleges évjáratot követ egy másik… – Milyen volt a szőlő növényvédelme 2019-ben eddig?

Agrofórum Online

A 2019-es év is a szélsőségek éve szőlőtermesztési szempontból. Több tényező is befolyásolja, hogy a szezon végén milyen szüret lesz. Időjárás, gazdasági tényezők, meglévő borkészletek kedvezőtlenül hatnak mind az árakra, mind a pénzügyi eredményekre.

Ha a kezdetektől nézzük, az év korai részében 1/3 mennyiségű csapadék esett márciusig 2018-hoz hasonlítva. Utána a természet próbált kompenzálni, és 10 év tekintetében rekord mennyiségű csapadék hullott az ezt követő hónapokban. A csapadék egyenetlen évszaki és területi alakulása helyenként jelentősen rányomta a bélyegét a szőlő fenológiai fejlődésére.

Az április eleji fakadás nagyon heterogén volt. A hideg május nagyon visszafogta a szőlőt a fejlődésben, és a fakadás és a virágzás között eltelt idő „visszaállt” az átlag 60 napra. A virágzás környéki meleg időjárás szintén rányomta a bélyegét a termékenyülésre. A fürtökön belül a bogyók eltérő módon fejlődtek, így nem csak a szüret, de a növényvédelem is komoly kihívások elé nézett. Július közepén elkezdődött a fürtzáródás, tehát a növényvédelem az utolsó nem kevésbé jelentős célegyenesébe fordult.

Ha a kórokozókat, kártevőket nézzük az idei évben elsősorban a peronoszpórát érdemes kiemelni. A lisztharmat májusban „jelentkezett” először lombon, júniusban lehetett először fürtön megtalálni elsősorban olyan ültetvényekben ahol megcsúsztak a kezelésekkel. Ahol megjelent, főleg a hűvös július okán villámgyorsan felszaporodott lombon és fürtön is.

Ha a peronoszpóráról beszélünk, sokaknak a 2010 juthat eszébe. A csapadékos május okán a védekezések legnagyobb akadálya az volt, hogy nem tudtak bemenni a területekre. Sok esetben a légi védekezés volt az egyetlen lehetséges megoldás.

Kártevőkkel kapcsolatban molykártétellel lokálisan lehetett találkozni, egyre jobban megjelenik a gubacsatka és a filoxéra levéllakó alakjának tünete a lombon.

Ahogy korábban említettük a növényvédelmi szezon a „célegyenesbe” fordult. A szürkepenész elleni védekezések már fürtzáródás előtt elkezdődtek, de az időjárás előrejelzés alapján fontos a megfelelő fürthigiénia fenntartása és a megfelelő zöldmunka elvégzése. A hajtásnövekedés folyamatos, és a zöldmunka jelentősége azért is hatványozott, mert a szellős lombfal, és a fürtök környékének mikroklímája jelentősen befolyásolja a szürkepenész elleni védekezések hatékonyságát. A Syngenta ajánlatában Switch, és Chorus javasolt a szürkepenész elleni programba.

LumiGEN™ technológia: erősebb növényállomány, bőséges termés

2019. augusztus 22. 03:01

Az olajrepce, a kukorica és a napraforgó állományokra elérhető LumiGEN technológiák csökkentik a termesztési kockázatokat, és elősegítik a növények kezdetektől való erőteljes fejlődését.

Veszélyes kártevők: Gyapottok-bagolylepke

2019. augusztus 14. 10:18

Napjainkra Magyarországon a gyapottok-bagolylepke populációi stabilak, egyben nem túlzás kijelenteni, hogy a hazai agrártermelés egyik legnagyobb gazdasági súlyú kártevője.

Új (gondolat)vetés a csávázásban

2019. augusztus 13. 08:20

Az Európai Unió hatósága az egyes rovarölő hatóanyagok betiltásával pontosan kettészelte az őszi kártevők elleni stratégiánkat. Ezidáig a talajlakó és gyökérzetet támadó és a talajfelszín feletti növényi részeket károsító rovarfajok ellen egyidőben és egy helyen – csávázással – lehetett védekezni. Jelenleg kalászosaink föld feletti részeit károsító levéltetvek, kabócák elleni beavatkozást el kell választani a talajban élő lárvák elleni védekezéstől.

Nufarmer Magazin Kertészeti Különszám (+pdf)

2019. július 26. 08:33

A kertészetekben megjelenő kórokozók és kártevők elleni sikeres fellépéshez speciális ismeretekre, valamint egyszerre hatékony és a fogyasztókra veszélytelen hatóanyagokra van szükség.

Hamarosan már csak üvegházakban lehet alkalmazni a neonikotinoid hatóanyagokat

2018. november 9. 17:25

Négy termék forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét visszavonták, további 21 készítmény engedélyéből pedig törölni kellett a szabadföldi felhasználásokat.

Laudis a mákban, avagy a kötelező jó!

2019. április 25. 10:03

A mák Közép-Ázsiából kiindulva hódította meg szinte az egész világot; a legrégebben termesztett növénykultúrák között említi számos szakirodalom.

A gyomrezisztencia helyzete a világban

2018. szeptember 27. 11:10

A szerzők a párizsi gyomrezisztencia konferencián jártak, az ott látottakról, hallottakról számolnak be. Az előadások a rezisztens gyomfajokról, az általuk okozott károkról, a megelőzés lehetőségeiről szóltak és bemutatták a legújabb diagnosztikai módszereket.

Kipróbált megoldások a kukorica gyomirtására

2019. február 13. 10:20

A kukorica gyomirtásának szakszerű és költségtakarékos megoldására mutatunk be néhány, gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.