Növényvédelem
Növényvédelem

Figyelem: terjed a napraforgó fehérpenészes szártőkorhadása

Figyelem: terjed a napraforgó fehérpenészes szártőkorhadása

Agrofórum Online

A hazai szántóföldi növénykultúrák egyik „legbetegesebb” faja a napraforgó. A vegetációs idő előrehaladásával sorban megjelennek a különféle kórokozók által előidézett tünetek a napraforgóállományokban. Egy részük ellen védekezhetünk „hagyományos” fungicidekkel, más részük ellen azonban sajnos ez a megoldás nem működik.

Fonnyadó, elhaló fiatal növények

A napraforgóállományokban már június elején, a szármegnyúlás időszakában az ország több pontján is észlelni lehetett elszórtan magányos beteg, fonnyadó, majd később elpusztuló egyedeket.

Egy részük szártövén enyhén elbarnuló zóna figyelhető meg, amelyen fehér, a szárra merőleges vonalak jelenléte is időnként észlelhető. Ezek a fehérpenészes szártőkorhadás tünetei, amelynek kórokozója a Sclerotinia sclerotiorum nevű tömlősgomba.

Ez a gyakori kórokozó szélsőségesen polifág, rendkívül sok kétszikű tápnövényt képes megbetegíteni és rajta a fejlődését befejezni. A talajban telel át kemény, fekete szkleróciumok alakjában és a fertőzés innen indul ki.

A kórokozó fertőzésének két útja ismeretes: a talajból micéliumok útján történő szártőfertőzés, amely a teljes növény pusztulását okozza, illetve a szkleróciumokból kifejlődő, tölcsér alakú apothéciumokból kiszóródó aszkospórák útján, amely a levélnyél-, szárközép-, illetve tányérrothadásokért felelős.

Fehérpenészes szártőrothadás korai fellépése napraforgóban
Fehérpenészes szártőrothadás korai fellépése napraforgóban

A jelenlegi időszakban még csak a micéliumos eredetű szártőfertőzés tüneteivel lehet találkozni. Segíti a fertőzést a jelenlegi csapadékban dús időjárás is.

Az aszkospórás eredetű fertőzéshez, amely majd a sorok záródása után következik be, alapvetően árnyékos környezet kell az állományokban, mivel a talaj legfelső rétegében levő szkleróciumok csak ilyen környezetben képesek apothéciumok fejlesztésére.

Egy hasonló tünetekkel járó betegség

Sajnálatos módon az utóbbi években a fehérpenészes szártőkorhadás mellett egyre gyakrabban okoznak hasonló, hervadással járó, fiatal növények elhalását okozó tüneteket a kevésbé gyakori Verticillium dahliae és Verticillium alba atrum gombafajok is.

A Verticillium fajok korábban csak a fiatal növények károsításáról voltak hírhedtek, amely általában akkor következett be, amikor a napraforgóállományok talaja – általában a nagy csapadékok miatt – levegőtlenné vált.

A fehérpenészes szártőkorhadás mellett helyenként megjelent a verticilliumos hervadás is
A fehérpenészes szártőkorhadás mellett helyenként megjelent a verticilliumos hervadás is

Az így legyengült növényeket a Verticillium gombák mint gyengültségi paraziták könnyebben megtámadhatták. Ezek a tünetek mostanság ismét megjelentek sok napraforgóállományban. A Verticillium fertőzés esetében ugyanakkor a hervadás és a növények elhalása sokkal lassabb folyamat, mint a Sclerotinia sclerotiorum esetében.

A verticilliumos fertőzés nyáron ilyen levéltüneteket okoz
A verticilliumos fertőzés nyáron ilyen levéltüneteket okoz

A Verticilliumos hervadás esetében gyakori a levélszélek nekrotizálódása, a szár alsó részének befűződése, a gyökérzet elbarnulása. Mindemellett ezek a gombák még később is veszélyeztethetik a napraforgót, bár akkor növénypusztulást már kevésbé okoznak. A késői Verticillium fertőzés enyhébb levélhervadással, a levelek jellegzetes érközti foltosodásával jár, és egyáltalán nem köthető a talajok kultúrállapotához.

Védekezési lehetőségek

A fehérpenészes szártőkorhadás (de a Verticilliumos betegségek ellen is!) hatékony agrotechnikai védekezési módszer a minél tágabb visszavetési időszak, amelybe értelemszerűen bele kell számítani a fehérpenészes szártőkorhadás esetében a többi gazdanövényt, főképp az őszi káposztarepcét és a szóját is.

Ezzel az olcsó módszerrel hatékonyan csökkenthető a fertőzési nyomás, azaz a talajban levő fertőző anyag, azaz a szkleróciumok mennyisége.

Ugyanakkor a már bekövetkezett fertőzések ellen hagyományos fungicidekkel nem tudunk eredményesen védekezni. Ezek hatékonyak ugyan az aszkospórás eredetű fehérpenészes fertőzések ellen, de a micéliumos eredetű szártőkorhadás ellen hatástalanok.

Fehérpenészes szártőrothadás napraforgóállományban
Fehérpenészes szártőrothadás napraforgóállományban

A talajból támadó, ott szkleróciumok formájában fennmaradó kórokozók ellen ugyanakkor meglehetősen sok növényvédőszer-gyártó és -forgalmazó cég kínál különböző biológiai készítményeket. Ezek használata pár év alatt (tehát nem azonnal!) képes lehet a fehérpenészes szártőkorhadás és más, talajból fertőző kórokozók fellépését a kártételi küszöb szintje alá csökkenteni.

A különböző, mikrobákat tartalmazó készítmények alkalmazása során ugyanakkor mindenképpen figyelni kell arra, hogy jelentős részük negatívan reagál a fungicidek jelenlétére, így a kijuttató eszközöket rendkívül gondosan meg kell tisztítani a korábbi kezelések maradványaitól.

Ráadásul ezen készítmények mindegyike egy vagy több talajban élő mikrobát tartalmaz, így kijuttatásuk során erre tekintettel kell lenni. A por száraz talajra történő kijuttatása és a bedolgozás hiánya, vagy jelentős megkésése a készítményekben levő élő mikrobák pusztulását is okozhatja, amely értelemszerűen a kezelés eredménytelenségét okozhatja.

Nyilvánvalóan ezek a kezelések napjainkban a napraforgóállományokban már nem használhatóak a növényzet jelenléte miatt, de alkalmazásuk segíthet a talajból fertőző mikrobák hatékony leküzdésében.

Hertelendy Péter
Her – Ba Kft.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Előzzük meg hatékonyan a gombafertőzéseket!

2024. június 10. 17:10

A napraforgó, a szója és a kukorica állományok védelmére folyamatos figyelmet kell fordítanunk, hiszen komoly kárt tehetnek bennük a kórokozók.

Termésnövelés környezetbarát módon

2024. június 7. 16:40

A Bacillus simplex baktériumok képesek szimbiózisban együtt élni a növényekkel, így javítva azok aszállyal és hőséggel szembeni stressztűrő képességét.

A lepényfa-gubacsszúnyog, 2. rész

2024. június 4. 11:10

Az írás jelen, második részében ismertetjük a gubacsok szerkezetét, belső alaktanát leíró új megfigyeléseinket.

Időszerű a napraforgó fungicides védelme

2024. június 3. 07:10

A napraforgó igencsak „beteges” növény, és sok betegség súlyos mértékű, akár az állomány létét is veszélyeztető fertőzéseket is előidézhet.

Termelői igényekre fejlesztett napraforgók a SAATEN-UNION-tól

2020. október 23. 09:40

A termesztés célja sokféle lehet, de napraforgóink magas termésátlagára mindig számíthat.

LO legyen, vagy HO legyen? - LG legyen!

2019. február 12. 07:26

Kedves Olvasó! Ha az elmúlt hetekben Ön is feltette már magának a fenti kérdést, úgy érdemes néhány percet szánnia alábbi ajánlatunkra.

Sok múlik a sikeres védekezésen! A napraforgótermesztés kulcsa 2021-ben is a növényvédelmi technológia

2021. január 27. 09:39

A hibrid kiválasztása előtt mindenképp érdemes mérlegelni, hogy tavasszal a területünk gyomviszonyai mellett mire számíthatunk, hiszen a napraforgóhibrid kiválasztásával egyidőben el is dől a tavaszi gyomirtási technológiánk is.

Tovább folytatódik a kukoricamoly rajzása és már a napraforgó szárbetegségei is megjelentek

2018. június 12. 10:46

A mostani időjárási környezetben a kártevők és kórokozók egyaránt megtalálják biológiai igényüket a gyors felszaporodáshoz.