Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Ukrán termékek: vámok és mennyiségi korlátozások nélkül érkezhetnek továbbra is

Ukrán termékek: vámok és mennyiségi korlátozások nélkül érkezhetnek továbbra is

MTI

Hatályba léptek azok a jogszabályok, amelyek egy évvel meghosszabbítják az ukrán termékek vámok és mennyiségi korlátozások nélküli uniós behozatalát – közölte az Európai Bizottság.

A közlemény szerint az intézkedésekkel az EU ismét eleget tesz azon kötelezettségvállalásának, hogy kiáll és támogatja Ukrajnát, ameddig arra szükség van.

Kijelentették: az úgynevezett autonóm kereskedelmi intézkedések (ATM-ek) az ukrán gazdaságnak nyújtott EU-támogatás pillérét jelentik, hozzáférést biztosítanak az EU piacához – olvasható az MTI hírében.

Kiemelték: az intézkedések figyelembe veszik az uniós érdekelt felek aggodalmait is, az ideiglenes kereskedelmi liberalizációs intézkedések meghosszabbítása mellett az EU ugyanis védelmet biztosít az uniós mezőgazdasági termelőknek.

Ez azt jelenti, hogy az Európai Bizottság vészfékmechanizmust vezet be a különösen érzékeny mezőgazdasági termékek, nevezetesen a baromfi, a tojás, a cukor, a zab, a búza, a kukorica és a méz esetében.

Ha e termékek behozatala meghaladja a 2021 második felében, valamint 2022 és 2023 egészében feljegyzett behozatali mennyiségek átlagát, a vámok újra kivethetők lesznek.

Az új szabályok értelmében az Európai Bizottság sürgős intézkedéseket hozhat, és bármilyen általa szükségesnek ítélt intézkedést elrendelhet, amennyiben az ukrán behozatal, különösen a mezőgazdasági termékek uniós behozatala miatt jelentős zavar keletkezik az EU, illetve a tagállamok piacain.

A közlemény Valdis Dombrovskis kereskedelmi ügyekért felelős uniós biztost idézte, aki azt mondta: az intézkedések nemcsak a szolidaritás és Ukrajna stabilitása megteremtését célzó törekvések gesztusai, hanem gazdasági mentőöv is.

A szabályok egyúttal a korábbinál erősebb biztosítékokat tartalmaznak az EU mezőgazdasági ágazatai számára, választ adva a gazdálkodók és a tagállamok által kifejezett jogos aggodalmakra.

„Megtaláltuk a megfelelő egyensúlyt, miközben továbbra is azon dolgozunk, hogy hosszabb távú megoldásokat találjunk az EU-Ukrajna társulási megállapodáson belül” – tette hozzá az uniós biztos.

Az új szabályokról szóló megállapodás részeként az Európai Bizottság ígéretet tett arra, hogy hamarosan tárgyalásokat kezd Ukrajnával a kereskedelem tartós liberalizációjáról. A szóban forgó kereskedelmi intézkedések Ukrajna esetében 2022. június 5. óta vannak érvényben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Regeneratív szemléletű üzleti modell a mezőgazdaságban?

2024. június 23. 10:10

A Bayer igazgatója a regeneratív mezőgazdaságot támogatja. Ehhez szerinte új, eredményközpontú üzleti szemléletre és digitalizációra van szükség.

Bővült az élelmiszerek kiskereskedelme

2024. június 21. 14:10

A kiskereskedelem minden ágazatában forgalomnövekedést mért a KSH az egy évvel korábbihoz képest.

Csaknem húsz százalék felett erősödött az élelmiszeripar

2024. június 20. 14:40

Az ipari termelés volumene összességében enyhén csökkent. Az élelmiszeripari eredmények viszont nagymértékben javultak.

Erős turbulencia a műtrágyapiacon

2024. június 20. 10:10

A műtrágyaárak hosszú távon az energia árától függenek. A karbamid árának június eleji emelkedését az egyiptomi gázellátás megingása okozta.

Zuhanórepülésbe kezd idén az ukrán gabonatermelés?

2024. április 20. 14:10

Csökken a gabona, kukorica, napraforgó, olajos magvak vetésterülete és a várható termésmennyiség Ukrajnában.

A teljesen leállás szélén az ukrán gabonaexport

2023. november 26. 09:10

Az UGA ukrán kereskedő-szervezete azt mondta, hogy a kijevi parlament „átgondolatlan" tervei a gabonakereskedelmi szabályok megváltoztatására teljesen leállíthatják Ukrajna kulcsfontosságú gabonaexportját.

A G7 országok bővítenék a fekete-tengeri gabonafolyosót

2023. április 25. 07:36

A G7-ek miniszterei közölték, hogy készek közreműködni a háborúban megsérült ukrán mezőgazdasági létesítmények újjáépítésében.

Ukrajna 2023-as betakarítása 41,7 millió tonnánál tart

2023. október 1. 13:10

Ukrajna, a világ legnagyobb gabonatermelője, eddig 41,7 millió tonna gabonát és olajos magvakat takarított be a 2023-as gazdálkodási szezonban.