4℃ 1℃
december 1. Elza, Natália, Blanka, Bonita
Növényvédelem

Figyeljünk a raktározott terményeinkre, mielőtt késő!

Agrofórum Online

A különféle szántóföldi szemes termények előállításának célja valamekkora pénzügyi nyereség létrehozása. Mivel szinte minden efféle termék esetében az előállítás szezonalitása rendkívül nagy, így ez a sokszor drasztikusmértékű változékonyság az értékesítési árak esetében is meg szokott mutatkozni.

Nyilvánvalóan a betakarítás időszakában, amikor szinte egyszerre hatalmas áru mennyiség ömlik a piacra, az árak alacsonyak. Éppen ezért van szükség a termények raktározására, hogy azokat a számunkra kedvezőbb értékesítési, felvásárlási árak időszakában tudjuk eladni. Ehhez azonban a betárolt árut mind mennyiségben, mind pedig minőségben hiánytalanul, problémák nélkül meg kell őrizni.

Kártevők hosszú sora

Sajnos a szántóföldön megtermelt és a raktárakba beszállított növényi biomassza nem csak számunkra jelent értéket. Sok olyan kártevő számára is, amelyeknek ezek a termények táplálékforrást jelentenek. Ezek a kártevők (különféle molylepkék, bogarak, valamint atkák) általában a szabadban nem is fordulnak elő. Egész életük a raktározott termények tárolóiban zajlik le.

Van ugyan néhány jószág, mint pl. a mezei gabonamoly (Sitotroga cerealella), vagy a borsózsizsik (Bruchus pisorum), amelyekkel általában a raktárakban találkozhatunk, de ezek oda a szabadból, a megfertőzött terményekkel együtt kerültek be és ott szaporodni már nem képesek.

A hidegben megbújó, rejtőzködő fajok

A raktári károsítók élete a raktárakhoz kötött ugyan, általában évente több nemzedéket is képesek felnevelni, de nemzedékeik száma, aktivitásuk és kártételük erősen függ a hőmérséklettől. Most, a tél kezdetén, amikor a levegő lassacskán fagypont közelébe hűl le, akkor ezek a kártevők valamilyen inaktív állapotba merülve elbújnak és várnak arra, hogy a hőmérséklet melegebbé válásával ismét megkezdhessék a táplálkozást és a szaporodást.

Különösen igaz ez az olyan melegkedvelő fajokra, mint pl. az aszalványmoly (Plodia interpunctella), vagy a raktári gabonamoly (Nemapogon granellus). A vegetációs időszakban ezek a bolygatásra felrepülve rögtön elárulják jelenlétüket és a termény fertőzöttségét, de mostanság lapulnak.

Az aszalványmoly a háztartásokban is nagyon gyakori

Ha önként nem jelentkeznek ezek a károsítók, akkor bizony nekünk kell megkeresni őket. Ez azért is fontos, mert a fertőzött áru igen jó eséllyel forgalomképtelen lesz, azaz nem lehet értékesíteni. Nagyon kevés olyan vevő van, aki hajlandó megvásárolni a zsizsikes, vagy molyos terményeket. Ha meg is veszi, akkor is biztos, hogy az állati kártevők jelenléte miatt nyomott áron fogja azt megtenni.

Folyamatos ellenőrzés

A raktározott termények és a raktárak állapotának folyamatos ellenőrzése most, a tél kezdetén különösen fontos. A jelenlegi, erősen csapadékos időjárásban előfordulhatnak váratlan beázások, hagy kondenzációs eredetű benedvesedések. A víz jelenléte a raktárak belsejében finoman szólva sem kívánatos dolog. A beinduló csírázás alapvetően egy hőt termelő folyamat. Közben rengeteg olyan illatanyag is keletkezik, amely mágnesként vonzza a különféle károsítókat.

A keletkező hő miatt ez a csírázási folyamat egy ideig önmagát még gyorsítani is képes. A raktárak ellenőrzése során a legelső, hogy a víz bejutását a továbbiakban megakadályozzuk és az érintett termény mennyiséget a raktártól minél távolabbra vigyük.

Zugok, ahol biztosan megbújnak a kártevők

Az ellenőrzések során érdemes figyelni a raktárakban szinte mindenhol kialakuló búvóhelyekre, zugokra, ahol a korábbi termények maradványai is felhalmozódhattak és ahol a kártevők megfelelő búvóhelyet találhatnak. A sarkok, a szögacél tartószerkezetek zugai, a fa tartószerkezetek (főleg ha nem kérgezettek!) mind olyan helyek, ahol a különféle kártevőkkel elsőként találkozhatunk.

A régi, szerfás tárolókat gyakorlatilag lehetetlen mentesíteni a kártevőktől

Fontos, hogy az ellenőrzéseket még abban az időszakban kellő gondossággal végezzük el, amikor az esetlegesen észlelt fertőzések ellen még van lehetőségünk védekezésre. Erre csak a komolyabb fagyok beállta előtt van lehetőség.

Nehezítő tényezők

A raktározott terményekben levő károsítók ellen alapvetően két védekezési lehetőségünk van. Az első a fertőzött tétel inszekticides kezelése. Ez legkönnyebben egy már előzőleg kitakarított és fertőtlenített raktárba történő áttárolással valósítható meg, amikor az árualapot az áttárolás során kezeljük le. Ez ugyan jól hangzik, de a legtöbb üzemben nem kivitelezhető. Kevés a raktári kapacitás, egyszerűen nincs szabad raktári felület a művelet elvégzéséhez. Ráadásul a termény értékesítését is blokkolja egy ideig a kijuttatott készítmény az élelmezésügyi várakozási ideje miatt.

A másik lehetséges megoldás a termények gázosítás útján történő kártevő mentesítése. Ezt viszont a jelenlegi időszakban már kezdi veszélyeztetni az alacsony hőmérséklet. A gázosítás során alapvetően fémfoszfidokból (alumínium, vagy magnézium foszfidokból) a levegő nedvesség tartalmának hatására képződő foszforhidrogén gáz végzi el a „piszkos munkát”.

Ez a kémiai folyamat exotherm, azaz hőt termelő ugyan, de ez általában kevés ahhoz, hogy a gázfejlődés folyamata hideg körülmények között is kellően gyors legyen. Ha a gáz a lassú fejlődése folytán nem éri el a szükséges koncentrációt, akkor ez a meglehetősen drága művelet hatástalan marad, azaz a kártevők egy része élve megúszhatja a gázosítást.

Hidegben csökken a hatékonyság

A célszervezetek oldaláról is kedvezőtlen az alacsony hőmérséklet. A kártevők légzése valamilyen mértékben (sokszor nem is lineárisan) függ a hőmérséklettől. Hidegben a kártevők légzése annyira lelassulhat, hogy ha még kellő mennyiségben jelen is lenne az elpusztításukhoz szükséges mérges gáz, abból a halálos dózist a lelassult légzésük folytán nem tudnák felvenni.

Hideg, fagyponthoz közeli hőmérsékletek idején éppen ezért ne erőltessük a gázosítást. Túlságosan drága mulatság ahhoz, hogy a szinte biztos sikertelenség tudatában belevágjunk. A kellő időben elvégzett ellenőrzésekkel még időben észlelhetjük a raktári károsítók fellépését. Így még marad időnk a kiirtásukra olyan körülmények mellett, amelyek nem gátolják drasztikusan az alkalmazott peszticidek hatását.

A képek a szerző felvételei.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Amikor a csapadék már a kórokozóknak kedvez

2025. november 25. 07:10

A kalászosok ilyenkor különösen érzékenyek: a nedves, párás mikroklímát több gomba is kihasználja, akár gyors fertőzéshullámot indítva.

Mindenképpen szükséges a lemosó permetezés?

2025. november 23. 05:40

A lemosó permetezés célja, hogy a fák és bokrok kérgén, rügyein, ágain megbúvó kártevők és kórokozók telelő alakjait gyérítse.

Veszélyben a repce: terjed a fómás levélfoltosság

2025. november 21. 07:10

A repce fómás levélfoltossága idén szokatlan erővel jelent meg, és komoly termésveszteséget okozhat, ha nem lépünk időben.

Rágcsálók az őszi vetésben: ne hagyja figyelmen kívül!

2025. november 19. 11:10

Természetes ragadozók, T-fa, talajművelés – de ha a populáció elszabadul, csak engedéllyel használható kémiai védekezés marad.

Még több gabona jöhet! - Bővült a Concordia Közraktár nemzetközi vasúti átrakója

2018. május 17. 10:30

Korszerű csarnoktárolóval bővítette ceglédi vasúti átrakótelepének kapacitását a Concordia Közraktár Zrt. Az 1200 négyzetméteres épületével a telep teljes gabonatároló képessége 30 000 tonnára nőtt.

A raktározás kártevői

2019. január 2. 06:28

A raktári kártevők ellen a védekezés legolcsóbb és legkönnyebb módja a bejutás megelőzése. A raktári károsítók három nagy csoportba oszthatók – bogarak, lepkék és atkák közé –, melyek aktív vagy passzív úton települhetnek be.

Gyümölcs- és zöldségfélék tárolási praktikái

2022. november 9. 09:24

Október-november az az időszak, amikor betakaríthatók a kertben termesztett gyümölcs és zöldségfélék jelentős hányada. A téli tárolás nagyon sok haszonnal jár, hiszen állandóan rendelkezésre áll saját kezünk munkájával megtermelt egészséges élelmiszer. Ahhoz, hogy a tél folyamán is megőrizze jó minőségét, a betárolás előtt és során tegyünk meg mindent, hogy sokáig élvezhessük kétkezi munkánk gyümölcsét.

Időszerű a terménytárolók preventív védelme – így végezzük el

2024. június 12. 08:40

Hogy a szántóföldön megtermelt, értékesítésre szánt terményeket kellő időben és megfelelő minőségben értékesíteni lehessen, valamennyi ideig raktároznunk kell azokat.