Növényvédelem

Figyeljünk a raktározott terményeinkre, mielőtt késő!

Agrofórum Online

A különféle szántóföldi szemes termények előállításának célja valamekkora pénzügyi nyereség létrehozása. Mivel szinte minden efféle termék esetében az előállítás szezonalitása rendkívül nagy, így ez a sokszor drasztikusmértékű változékonyság az értékesítési árak esetében is meg szokott mutatkozni.

Nyilvánvalóan a betakarítás időszakában, amikor szinte egyszerre hatalmas áru mennyiség ömlik a piacra, az árak alacsonyak. Éppen ezért van szükség a termények raktározására, hogy azokat a számunkra kedvezőbb értékesítési, felvásárlási árak időszakában tudjuk eladni. Ehhez azonban a betárolt árut mind mennyiségben, mind pedig minőségben hiánytalanul, problémák nélkül meg kell őrizni.

Kártevők hosszú sora

Sajnos a szántóföldön megtermelt és a raktárakba beszállított növényi biomassza nem csak számunkra jelent értéket. Sok olyan kártevő számára is, amelyeknek ezek a termények táplálékforrást jelentenek. Ezek a kártevők (különféle molylepkék, bogarak, valamint atkák) általában a szabadban nem is fordulnak elő. Egész életük a raktározott termények tárolóiban zajlik le.

Van ugyan néhány jószág, mint pl. a mezei gabonamoly (Sitotroga cerealella), vagy a borsózsizsik (Bruchus pisorum), amelyekkel általában a raktárakban találkozhatunk, de ezek oda a szabadból, a megfertőzött terményekkel együtt kerültek be és ott szaporodni már nem képesek.

A hidegben megbújó, rejtőzködő fajok

A raktári károsítók élete a raktárakhoz kötött ugyan, általában évente több nemzedéket is képesek felnevelni, de nemzedékeik száma, aktivitásuk és kártételük erősen függ a hőmérséklettől. Most, a tél kezdetén, amikor a levegő lassacskán fagypont közelébe hűl le, akkor ezek a kártevők valamilyen inaktív állapotba merülve elbújnak és várnak arra, hogy a hőmérséklet melegebbé válásával ismét megkezdhessék a táplálkozást és a szaporodást.

Különösen igaz ez az olyan melegkedvelő fajokra, mint pl. az aszalványmoly (Plodia interpunctella), vagy a raktári gabonamoly (Nemapogon granellus). A vegetációs időszakban ezek a bolygatásra felrepülve rögtön elárulják jelenlétüket és a termény fertőzöttségét, de mostanság lapulnak.

Az aszalványmoly a háztartásokban is nagyon gyakori

Ha önként nem jelentkeznek ezek a károsítók, akkor bizony nekünk kell megkeresni őket. Ez azért is fontos, mert a fertőzött áru igen jó eséllyel forgalomképtelen lesz, azaz nem lehet értékesíteni. Nagyon kevés olyan vevő van, aki hajlandó megvásárolni a zsizsikes, vagy molyos terményeket. Ha meg is veszi, akkor is biztos, hogy az állati kártevők jelenléte miatt nyomott áron fogja azt megtenni.

Folyamatos ellenőrzés

A raktározott termények és a raktárak állapotának folyamatos ellenőrzése most, a tél kezdetén különösen fontos. A jelenlegi, erősen csapadékos időjárásban előfordulhatnak váratlan beázások, hagy kondenzációs eredetű benedvesedések. A víz jelenléte a raktárak belsejében finoman szólva sem kívánatos dolog. A beinduló csírázás alapvetően egy hőt termelő folyamat. Közben rengeteg olyan illatanyag is keletkezik, amely mágnesként vonzza a különféle károsítókat.

A keletkező hő miatt ez a csírázási folyamat egy ideig önmagát még gyorsítani is képes. A raktárak ellenőrzése során a legelső, hogy a víz bejutását a továbbiakban megakadályozzuk és az érintett termény mennyiséget a raktártól minél távolabbra vigyük.

Zugok, ahol biztosan megbújnak a kártevők

Az ellenőrzések során érdemes figyelni a raktárakban szinte mindenhol kialakuló búvóhelyekre, zugokra, ahol a korábbi termények maradványai is felhalmozódhattak és ahol a kártevők megfelelő búvóhelyet találhatnak. A sarkok, a szögacél tartószerkezetek zugai, a fa tartószerkezetek (főleg ha nem kérgezettek!) mind olyan helyek, ahol a különféle kártevőkkel elsőként találkozhatunk.

A régi, szerfás tárolókat gyakorlatilag lehetetlen mentesíteni a kártevőktől

Fontos, hogy az ellenőrzéseket még abban az időszakban kellő gondossággal végezzük el, amikor az esetlegesen észlelt fertőzések ellen még van lehetőségünk védekezésre. Erre csak a komolyabb fagyok beállta előtt van lehetőség.

Nehezítő tényezők

A raktározott terményekben levő károsítók ellen alapvetően két védekezési lehetőségünk van. Az első a fertőzött tétel inszekticides kezelése. Ez legkönnyebben egy már előzőleg kitakarított és fertőtlenített raktárba történő áttárolással valósítható meg, amikor az árualapot az áttárolás során kezeljük le. Ez ugyan jól hangzik, de a legtöbb üzemben nem kivitelezhető. Kevés a raktári kapacitás, egyszerűen nincs szabad raktári felület a művelet elvégzéséhez. Ráadásul a termény értékesítését is blokkolja egy ideig a kijuttatott készítmény az élelmezésügyi várakozási ideje miatt.

A másik lehetséges megoldás a termények gázosítás útján történő kártevő mentesítése. Ezt viszont a jelenlegi időszakban már kezdi veszélyeztetni az alacsony hőmérséklet. A gázosítás során alapvetően fémfoszfidokból (alumínium, vagy magnézium foszfidokból) a levegő nedvesség tartalmának hatására képződő foszforhidrogén gáz végzi el a „piszkos munkát”.

Ez a kémiai folyamat exotherm, azaz hőt termelő ugyan, de ez általában kevés ahhoz, hogy a gázfejlődés folyamata hideg körülmények között is kellően gyors legyen. Ha a gáz a lassú fejlődése folytán nem éri el a szükséges koncentrációt, akkor ez a meglehetősen drága művelet hatástalan marad, azaz a kártevők egy része élve megúszhatja a gázosítást.

Hidegben csökken a hatékonyság

A célszervezetek oldaláról is kedvezőtlen az alacsony hőmérséklet. A kártevők légzése valamilyen mértékben (sokszor nem is lineárisan) függ a hőmérséklettől. Hidegben a kártevők légzése annyira lelassulhat, hogy ha még kellő mennyiségben jelen is lenne az elpusztításukhoz szükséges mérges gáz, abból a halálos dózist a lelassult légzésük folytán nem tudnák felvenni.

Hideg, fagyponthoz közeli hőmérsékletek idején éppen ezért ne erőltessük a gázosítást. Túlságosan drága mulatság ahhoz, hogy a szinte biztos sikertelenség tudatában belevágjunk. A kellő időben elvégzett ellenőrzésekkel még időben észlelhetjük a raktári károsítók fellépését. Így még marad időnk a kiirtásukra olyan körülmények mellett, amelyek nem gátolják drasztikusan az alkalmazott peszticidek hatását.

A képek a szerző felvételei.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A komposztról derült ki szenzációs újdonság – eggyel több ok, hogy bajlódjunk vele

2025. december 17. 13:10

A talaj tápanyagtartalma, szerkezete szempontjából nagyon hasznos anyag a komposzt. Úgy tűnik, növényvédelmi szempontból is vannak kedvező tulajdonságai.

Mezei pocok elleni védekezés: amit sokan még mindig rosszul csinálnak

2025. december 16. 07:10

Biocid vagy növényvédő szer? A helytelen választás nemcsak hatástalan, hanem jogsértő is lehet mezőgazdasági területen.

Mitől ritkul meg télen az őszi vetés? Vizes élőhelyek téli kártevői

2025. december 10. 07:10

A fagyos hónapok különös kártevőket hoznak a földekre: védett madarakat és egy harcias betolakodót, amelyet nem tanácsos megközelíteni.

Rejtett védelmi rendszer: a növények nem hagyják magukat

2025. december 9. 07:10

Egyre több bizonyíték mutatja, hogy a növények saját „gyógyszereket” termelnek. De mire elég ez a természetes védekezés?

Raktározás során fellépő problémák - terménytárolási teendők

2024. szeptember 16. 05:40

A raktári károsítók az esetek 99%-ában valamilyen, sokszor banális hiba miatt jelennek meg a betárolt terményekben. Ezeket a hibákat együttesen a raktári higiénia elleni vétségek névvel lehetne jellemezni és szinte ezernyi van belőlük.

A raktározás kártevői

2019. január 2. 06:28

A raktári kártevők ellen a védekezés legolcsóbb és legkönnyebb módja a bejutás megelőzése. A raktári károsítók három nagy csoportba oszthatók – bogarak, lepkék és atkák közé –, melyek aktív vagy passzív úton települhetnek be.

Innovatív technológiák forradalmasítják a termények tárolását

2023. július 6. 18:30

A Martin Lishman Ltd. által kifejlesztett terménytárolási technológia segít a gazdáknak Nagy-Britanniában és világszerte optimalizálni a termények tárolását, csökkenteni az energiafogyasztást és biztosítani a magasabb minőségű termést.

Tavasszal is lehet jó minőségű takarmányt etetni

2021. augusztus 6. 09:46

A legdrágább takarmány az, ami megromlik és ki kell dobni.