Növényvédelem
Fizetett tartalom
Növényvédelem
Fizetett tartalom

Hatékony védekezés a repceszár-ormányos ellen

Hatékony védekezés a repceszár-ormányos ellen

FMC-Agro Hungary Kft.

Az őszi káposztarepce tavaszi rovarvédelme a szárormányosok elleni kezeléssel kezdődik. Amikor 4-5 napon keresztül 9-10 °C fölé emelkedik a nappali hőmérséklet, megindul a szárormányosok betelepülése féltett kultúránkba.

A rovarok lyukat rágnak a repce szárába, levelek nyelébe és főerébe, majd az ebbe elhelyezett petékből kikelő lárvák a rágásukkal, „odvasításukkal” a rágás feletti részek részleges vagy teljes pusztulását okozzák.

Repceszár-ormányos lárvák kártétele repce szárában

Védekezni a betelepülő imágók ellen a legkönnyebb és leghatékonyabb. Az imágók ellen való optimális védekezési idő meghatározásának megkönnyítését a repcetáblákban kihelyezett sárgatálak segítik. Ha nem nő tovább a tálakban összegyűlő rovarok száma egyik napról a másikra, eljött az idő a permetezésre.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a betelepülő imágók elleni könnyebb és hatékonyabb védekezés érdekében?

  • A betelepülés elhúzódó, tartamhatással rendelkező rovarölő szer választása ajánlott.
  • Kora tavasszal a hideg nappalok miatt a gázosodásra hajlamos készítmények „fáznak”, ezért hidegben is működő készítmények használata célszerű.
  • Tavasszal az esős napok valószínűsége nagyobb, a védekezés megkezdésével viszont nem lehet sokat várni, ezért „esőálló” rovarölő szer alkalmazása szükséges.

A piretroidok gyors, taglózó, hidegben is ható tulajdonsága alkalmas a repceszár-ormányos kártételének megakadályozására, ami egy jó alap. Az igazi sikerhez azonban további előnyös tulajdonságokra is van szükség.

A Rapid® CS (60 g/l) gamma-cihalotrin hatóanyagú piretroid típusú rovarölő szer (dózisa 60-80 ml/ha), mely több szempontból is megfelel a fent sorolt szempontoknak:

  • a Rapid® CS a legmodernebb mikrokapszulázott formulációjú rovarölő szer. A kapszulába zárt hatóanyaga a felületi kezelésnek köszönhetően jobban ellenáll az időjárási körülményeknek, mind meleg (kevésbé párolog), mind hideg esetén, biztosítva ezzel a tulajdonságával a tartamhatás dolgát;
  • az eltérő méretű mikrokapszulának köszönhetően a hatóanyag folyamatosan szabadul ki és tart fent rovarölő hatást a repce állományunkban;
  • a gamma-cihalotrin UV fény hatására lassabban bomlik más piertroid hatóanyagokhoz képest, így tartamhatása van;
  • a Rapid® CS kipermetezését követően fél órával lehulló csapadék már nem okoz hatékonyságromlást.

Mindezek összességében a többi hasonló hatóanyagú készítményhez képest hosszabb tartamhatást és megbízható hatékonyságot eredményeznek.

www.fmcagro.hu
FMC-Agro Hungary Kft.

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.

Biztos lehet a Zamir és a Mavrik hatékonyságában

Megállapítható, hogy a vizsgált kombinációkban történő kijuttatásuk nem jelent kockázatot a méhekre.

Komplex kalászos állományvédelem az FMC-től

Az őszi csapadékhiány a kalászosok lassú kezdeti fejlődését és az őszi bokrosodás elmaradását eredményezte. A szárazság megkérdőjelezi az őszi gyomirtások hatékonyságát, mivel ősszel a gyomok sem a megszokott ütemben keltek. Ezeken a területeken tavasszal egy további kezelés válhat szükségessé. A ritkább állományok esetén a megszokottnál nagyobb figyelmet érdemes fordítani a gyomirtásra.

Megbízható védelem a kukoricabogár ellen

A Force 1,5G speciális formulációja révén folyamatosan adja le a teflutrint, így a vetés után még több héttel is képes elpusztítani vagy elriasztani a gyökerekbe berágó lárvákat.

Klórtalonil – Kontakt hatóanyag a maximális kórokozók elleni védelem érdekében

A Syngenta Kft. a több szempontból is előnyös klórtalonil hatóanyagot tartalmazó Amistar Opti és Cherokee gombaölő szereivel megbízható segítséget nyújt a magyarországi kalászos gabonatermelők részére

Hatékony tavaszi rovarvédelem a repcében - különös tekintettel a piretroid-rezisztens repce-fénybogarakra

Az elmúlt évek zöldtrágya növényei és a repce vetésterületének növekedése magával hozták az állati kártevők felszaporodását.

2018. február 26. 16:40

Hogy Önnek is megérje… és a tavaszt is! – Repce Kondi Pack

Az intenzív repcetermesztést és a magas termésátlagot megcélzó termelők elengedhetetlen technológiai eszköze az őszi gombaölő szeres védekezés és egyben a regulátorhatás biztosítása.

2018. szeptember 14. 08:12

A Propulse aranyat ér

Őszi káposztarepcében a Propulse a virágzás stádiumában alkalmazva a szártőkorhadást, fehérszárúságot okozó Sclerotinia sclerotiorum és a repce becőrontó Alternaria brassicae kórokozók ellen kiemelkedő hatékonysággal rendelkezik.

2018. május 2. 11:48

Mikrobiológiai önvédelem a repcében

Egészséges növényállomány csak egészséges talajban nevelhető, illetve a talajhigiénia javításával a termelés biztonsága is növekszik. Napjainkban ebben nyújt segítséget a mikrobiológia technológiája.

2018. augusztus 15. 08:03