Növényvédelem
Fizetett tartalom
Növényvédelem
Fizetett tartalom

Hogyan használjunk sikeresen Atonikot?

Hogyan használjunk sikeresen Atonikot?

A nem hagyományos repcetermesztés során gyakran felmerülő kérdés: mikor és hogyan juttassunk ki biostimulátorokat?

A rendelkezésre álló szakmai anyagok részletes információkat tartalmaznak a termékek hatásmódjáról és -mechanizmusáról, de a sikeres használatukhoz elengedhetetlen a gyakorlati tapasztalatok ismerete. Az közismert, hogy az Arysta Kft. által forgalmazott Atonik kiválóan használható a növényeket ért stressz (hideg, károsítók, homok- és szélverés stb.) hatásának megszüntetésére vagy csökkentésére. Leírásunkban használatához szeretnénk segítséget nyújtani.

  1. Az Atonik hatásmódja a lombtrágyáknál sokkal összetettebb, hatását az anyagcsere-folyamatok élénkítésével segíti, ezért ajánlott virágzási időben bór-tartalmú (pl. Borotek) vagy komplex műtrágyákkal (pl. Adob Extra napraforgó-repce) kiegészíteni.
  2. Felhasználásának optimális hőmérséklet-intervalluma 10-25 0C. A készítmény felszívódását a túl hideg vagy aszályos körülmények korlátozzák, mivel a növény élettani folyamatai lelassulnak.
  3. A készítmény vizes bázisú (SL) formuláció, amennyiben a kombinációs partner nem tartalmaz felszívódást segítő adjuvánst, szükséges pl. a Silwet Star nedvesítő szerrel kombinálni. Különösen akkor fontos ez, ha kis levélfelületet vagy viaszos, illetve szőrös levélzetet kezelünk Atonikkal (repce, napraforgó).
  4. Tapasztalataink szerint majdnem minden növényvédő (rovar-, gomba- és gyomirtó) szerrel keverhető, mivel nem befolyásolják hatékonyságot, de felhasználás előtt célszerű keverési próbát végezni.
  5. Posztemergens gyomirtó szerek fitotoxikus hatásának mérséklésére (napraforgó – imazamox, szója – imazamox és tifenszulfuron-metil, cukorrépa gyomirtók, borsó – MCPB) ajánlott, tankkeverék kombinációban kijuttatni, az adott kultúrában engedélyezett legmagasabb dózisban, de legkésőbb a kezelés (tünetek megjelenése) után 2-3 nap elteltével.
  6. Külföldi kísérleti eredmények alapján a graminicidekkel történő együttes kijuttatás nem javasolt, mert hatékonyság-csökkenést tapasztaltak (például: kizalofop esetén Agropyron repens ellen). Ilyen esetekben az Atonik permetezése 2-3 nappal a graminicid kezelés után történjen.
  7. Fungicidekkel együttesen kijuttatva az Atonik növeli a növények belső ellenállóképességét (a sejtfalvastagodás a mechanikai védelmet, a nitrofenol a kémiai védelmet fokozza) és gyorsabbá válik a növényi immunválasz (fitoalexinek képzése, szalicilsavas rendszer működése).
  8. Kora tavasszal kijuttatható az Atonik folyékony műtrágya oldatokkal is! Ebben az esetben, bár durva cseppes kijuttatási mód ez, a készítmény hatóanyagait képes gyökéren keresztül is hasznosítani a kultúrnövény (például repce és kalászos kultúrák esetében).
  9. Az Atonik biológiai hatása kezelés után kb. két hétig fennmarad, ezért 10-14 napnál gyakrabban, csak extrém helyzetekben javasolt kezelni (pl. fagy esetén).

Atonik felhasználása repcében:

A biostimulátorok ésszerű alkalmazásával kedvezőbb kultúrállapotba hozhatók a növények. Célunk, hogy a genetikailag meghatározott potenciáljuk minél jobban érvényesülhessen.

Inváziós kártevők: a keleti gyümölcsmoly

A karantén kártevőként számon tartott keleti gyümölcsmoly (Grapholitha molesta BUSCK) magyarországi megjelenését az 1960-as években jelezték először. A gyümölcsültetvények egyik legveszélyesebb kártevőjének tartott faj napjainkban is komoly gondot jelenthet megfelelő növényvédelem hiányában.

Fókuszáljunk a levélbetegségekre is…

Az enyhe téli időjárás, a némi hótakaró ellenére, országos viszonylatban, rendkívül vegyes képet mutatnak a kalászosok. Vannak jól telelt, erős állományok, de ugyanakkor találkozhatunk a késői vetés vagy őszi csapadékhiány miatt gyengébben fejlett állományokkal is. Nehéz feladat olyan technológiát ajánlani, amely minden területen egyformán sikeresen alkalmazható.

Lila elszíneződés a paprika termésén - Mi okozza a jelenséget?

Néhány kártevő és betegség is kiválthatja az említett színelváltozást, de ilyen esetben egyéb jellegzetes, a kártevőre és kórokozóra jellemző tünetek is felfedezhetők a bogyón vagy a leveleken, amelyek egyértelművé teszik az antociánosodás okát. Többnyire a jelenség abiotikus környezeti tényezőkre vezethető vissza.

Repce Különszám – ingyenesen letölthető szakmai kiadvány (PDF)

A Nufarmer magazin tavaszi különszámának főszereplője a repce, köszönhetően annak, hogy – bár Magyarországon nem mindenhol optimálisak számára a feltételek – az egyik legnagyobb árbevételű kultúra, stabil piaccal.

Olvasóinktól: Fejér megyében is egyre több a rozsda és a lisztharmat

A lisztharmat és rozsda a Fejér megyei kalászos gabonákon is megjelent, ahogy repcében szárormányossal is lehet már találkozni. 

2018. január 30. 19:50

Nufarmer magazin – ingyenesen letölthető szakmai kiadvány (PDF)

Vetőmagcsávázás és őszi gyomirtás, a repce őszi növényvédelme, állományszárítás, tarlóápolás, valamint kijuttatástechnológiai tanácsok.

2018. szeptember 5. 09:57

Terménypiac: folyamatosan csökkennek a jegyzések

Továbbra is meglehetősen csendes a kereskedés, és főként ennek tudható be, hogy a jegyzések folyamatosan csökkennek.

2018. június 20. 09:19

Hatékony védekezés a repceszár-ormányos ellen

Az őszi káposztarepce tavaszi rovarvédelme a szárormányosok elleni kezeléssel kezdődik. Amikor 4-5 napon keresztül 9-10 °C fölé emelkedik a nappali hőmérséklet, megindul a szárormányosok betelepülése féltett kultúránkba.

2019. február 11. 08:58