Növényvédelem

Növényi kivonatok: természetes fegyver a kórokozók ellen

Agrofórum Online

A biológiai növényvédelem fontos pillérét képezik a növényi kivonatok, amelyek természetes eredetű, környezetbarát anyagok. Ezek nem károsítják a hasznos élőlényeket, biológiailag lebomlanak, és használatuk nem hagy veszélyes maradványokat sem a talajban, sem a vízben.

Mit tudunk a növényi kivonatokról?

A kutatások többsége jelenleg még csak laboratóriumi környezetben (in vitro) zajlik. Ennek ellenére az eddigi eredmények bíztatóak: egy 40%-os hatékonyságú kivonat már komoly érdeklődést válthat ki a termelők körében. A leginkább vizsgált családok közé tartozik a Lamiaceae, a Myrtaceae, a Rutaceae és az Asteraceae – olyan növényekkel, mint a menta, az eukaliptusz, a citrusfélék vagy a körömvirág.

Mely dísznövényekre fókuszálnak a vizsgálatok?

A szegfűk, kardvirágok és krizantémok gyakori célpontjai a kutatásoknak – valószínűleg gazdasági jelentőségük miatt. A ciklámenek vagy hagymás tavaszi növények ezzel szemben még kevésbé feltárt területet jelentenek. A kivonatok főként fuzárium elleni védekezésre kerülnek tesztelésre.

Gyakran alkalmazott természetes hatóanyagok

A neem-fa kivonata, benne az azadirachtin hatóanyaggal, gátolja a rovarok fejlődését és szaporodását. A teafaolaj gombaölő tulajdonságai miatt hasznos a lisztharmat és a szürkerothadás ellen, különösen rózsák és krizantémok esetében. A kálium-szappan a puha testű kártevők ellen hatásos: eltömíti légzőnyílásaikat, ami gyors pusztulást eredményez.

Hogyan hatnak ezek az anyagok?

A növényi kivonatok hatékonysága a bennük lévő hatóanyagok összetételétől függ. Egyes kutatások szerint bizonyos fő komponensek felelősek a hatásért, míg mások a komponensek együttes – szinergikus – működését hangsúlyozzák. Az illóolajok képesek megbontani a kórokozók sejtfalát, membránját, szabad gyököket képeznek, így meggyengítik a kórokozót. Kakukkfűolajjal például sikeresen növelték a paradicsom védekező reakcióit.

Az illóolajok képesek meggyengíteni a kórokozót

A kutatás útja a termékig

A növényi kivonatok kiindulási anyagai lehetnek friss vagy szárított növények, teljes növény vagy csak egy része. A kivonatok mennyisége és minősége számos tényezőtől függ: faj, fajta, kor, talajösszetétel, évszak, klíma. Az első vizsgálatok általában laboratóriumi tesztek: agar-táptalajokon mérik, hogy mennyire képesek gátolni a kórokozók növekedését.

Fejlesztés, formulázás, kihívások

A növényi kivonatok tömeges előállítása bonyolultabb, mint a mikroorganizmusoké. Az extrakció (pl. gőzdesztilláció, expresszió) módja meghatározza a termék mennyiségét és minőségét. Ráadásul sok esetben hatalmas növényi mennyiség szükséges a hatékony dózis eléréséhez: 1 hektár oregánóból lesz elegendő karvakrol egy hektár föld kezeléséhez. Ez kérdéseket vet fel a nagyüzemi alkalmazhatósággal kapcsolatban.

Regisztrált termékek és sikertörténetek

Világszerte több, fuzárium ellen engedélyezett termék tartalmaz növényi olajokat és kivonatokat. Egyikük fokhagyma, bors, szezám, rozmaring és szegfűszeg kombinációja, míg egy másik mentaolajból, citruspépből, halolajból és C-vitaminból áll. Ezek mikrokapszulázva vagy magbevonatként is alkalmazhatók, ami tovább növeli hatékonyságukat és csökkenti a kijuttatási kockázatokat.

Növényi kivonatok az IPM rendszerekben

Az integrált növényvédelem (IPM) célja a különböző módszerek kombinálása a környezetbarát és gazdaságos növénytermesztés érdekében. A növényi kivonatok ebben a rendszerben más eszközökkel – például agrotechnikai megoldásokkal vagy mikroorganizmusokkal – együtt alkalmazva a leghatékonyabbak. Krizantémon és kardvirágon végzett vizsgálatok is alátámasztják: a kombinált kezelések eredményesebbek, mint az egyediek.

Képek: Unsplash.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A komposzt, ami fertőzhet is!

2025. november 6. 07:10

A komposzt értékes tápanyagforrás – de ha nem figyelünk, veszélyes kórokozókat is visszavihetünk a kertbe.

A gubacsokról, 12. rész - A gubacsok belső szerkezete - levélgubacsok: a redőgubacsok

2025. november 5. 07:10

A redőgubacsok behajló levélrészekkel védenek kártevőket. Képekkel és metszetekkel mutatjuk be a leggyakoribb eseteiket.

Hogyan védekezhetünk az őszi árpa egyik legveszélyesebb kórokozója ellen?

2025. november 5. 04:56

Tábla szélén rovatunkban ismét árpa árvakelésben fedeztük fel az őszi árpát fenyegető hálózatos levélfoltosságot.

Kórokozók furcsa történetei – Régi rémek, új félreértések

2025. november 1. 07:10

Régi kórokozók „feltámadásáról” szólnak a hírek – de a szakmai bizonyítékok gyakran hiányoznak.

Baktériummal a gombás fertőzések ellen

2022. július 11. 14:31

A kutatók felhasználták a már jól ismert, Photorhabdus luminescens nevű baktériumot bizonyos, a növényeket megbetegítő gombák leküzdésére is.

Töredékét használjuk annak, amit tudhat

2023. február 14. 12:23

Álljon itt egy rövidebb összefoglaló, a hazai dróntechnológiát képviselő cégek véleményével egyetemben.

Miért kell MOST foglalkozni a csigatojásokkal a kertben?

2025. október 28. 08:10

A tavaszi csigakárokat sokkal hatékonyabban előzzük meg őszi csigatojás-kereséssel – egyszerű, mégis eredményes stratégia.

Miért válasszuk marhahús helyett a tücsköt? - Az I. Rovaripari Konferencián jártunk

2018. március 8. 19:26

Rovaripar. Mit is takar ez a kifejezés? Az ipar tag arra utal, hogy valamilyen nagy mennyiségben előállított, piacképes termékről van szó.