Növényvédelem

Növényi kivonatok: természetes fegyver a kórokozók ellen

Agrofórum Online

A biológiai növényvédelem fontos pillérét képezik a növényi kivonatok, amelyek természetes eredetű, környezetbarát anyagok. Ezek nem károsítják a hasznos élőlényeket, biológiailag lebomlanak, és használatuk nem hagy veszélyes maradványokat sem a talajban, sem a vízben.

Mit tudunk a növényi kivonatokról?

A kutatások többsége jelenleg még csak laboratóriumi környezetben (in vitro) zajlik. Ennek ellenére az eddigi eredmények bíztatóak: egy 40%-os hatékonyságú kivonat már komoly érdeklődést válthat ki a termelők körében. A leginkább vizsgált családok közé tartozik a Lamiaceae, a Myrtaceae, a Rutaceae és az Asteraceae – olyan növényekkel, mint a menta, az eukaliptusz, a citrusfélék vagy a körömvirág.

Mely dísznövényekre fókuszálnak a vizsgálatok?

A szegfűk, kardvirágok és krizantémok gyakori célpontjai a kutatásoknak – valószínűleg gazdasági jelentőségük miatt. A ciklámenek vagy hagymás tavaszi növények ezzel szemben még kevésbé feltárt területet jelentenek. A kivonatok főként fuzárium elleni védekezésre kerülnek tesztelésre.

Gyakran alkalmazott természetes hatóanyagok

A neem-fa kivonata, benne az azadirachtin hatóanyaggal, gátolja a rovarok fejlődését és szaporodását. A teafaolaj gombaölő tulajdonságai miatt hasznos a lisztharmat és a szürkerothadás ellen, különösen rózsák és krizantémok esetében. A kálium-szappan a puha testű kártevők ellen hatásos: eltömíti légzőnyílásaikat, ami gyors pusztulást eredményez.

Hogyan hatnak ezek az anyagok?

A növényi kivonatok hatékonysága a bennük lévő hatóanyagok összetételétől függ. Egyes kutatások szerint bizonyos fő komponensek felelősek a hatásért, míg mások a komponensek együttes – szinergikus – működését hangsúlyozzák. Az illóolajok képesek megbontani a kórokozók sejtfalát, membránját, szabad gyököket képeznek, így meggyengítik a kórokozót. Kakukkfűolajjal például sikeresen növelték a paradicsom védekező reakcióit.

Az illóolajok képesek meggyengíteni a kórokozót

A kutatás útja a termékig

A növényi kivonatok kiindulási anyagai lehetnek friss vagy szárított növények, teljes növény vagy csak egy része. A kivonatok mennyisége és minősége számos tényezőtől függ: faj, fajta, kor, talajösszetétel, évszak, klíma. Az első vizsgálatok általában laboratóriumi tesztek: agar-táptalajokon mérik, hogy mennyire képesek gátolni a kórokozók növekedését.

Fejlesztés, formulázás, kihívások

A növényi kivonatok tömeges előállítása bonyolultabb, mint a mikroorganizmusoké. Az extrakció (pl. gőzdesztilláció, expresszió) módja meghatározza a termék mennyiségét és minőségét. Ráadásul sok esetben hatalmas növényi mennyiség szükséges a hatékony dózis eléréséhez: 1 hektár oregánóból lesz elegendő karvakrol egy hektár föld kezeléséhez. Ez kérdéseket vet fel a nagyüzemi alkalmazhatósággal kapcsolatban.

Regisztrált termékek és sikertörténetek

Világszerte több, fuzárium ellen engedélyezett termék tartalmaz növényi olajokat és kivonatokat. Egyikük fokhagyma, bors, szezám, rozmaring és szegfűszeg kombinációja, míg egy másik mentaolajból, citruspépből, halolajból és C-vitaminból áll. Ezek mikrokapszulázva vagy magbevonatként is alkalmazhatók, ami tovább növeli hatékonyságukat és csökkenti a kijuttatási kockázatokat.

Növényi kivonatok az IPM rendszerekben

Az integrált növényvédelem (IPM) célja a különböző módszerek kombinálása a környezetbarát és gazdaságos növénytermesztés érdekében. A növényi kivonatok ebben a rendszerben más eszközökkel – például agrotechnikai megoldásokkal vagy mikroorganizmusokkal – együtt alkalmazva a leghatékonyabbak. Krizantémon és kardvirágon végzett vizsgálatok is alátámasztják: a kombinált kezelések eredményesebbek, mint az egyediek.

Képek: Unsplash.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A komposztról derült ki szenzációs újdonság – eggyel több ok, hogy bajlódjunk vele

2025. december 17. 13:10

A talaj tápanyagtartalma, szerkezete szempontjából nagyon hasznos anyag a komposzt. Úgy tűnik, növényvédelmi szempontból is vannak kedvező tulajdonságai.

Mezei pocok elleni védekezés: amit sokan még mindig rosszul csinálnak

2025. december 16. 07:10

Biocid vagy növényvédő szer? A helytelen választás nemcsak hatástalan, hanem jogsértő is lehet mezőgazdasági területen.

Mitől ritkul meg télen az őszi vetés? Vizes élőhelyek téli kártevői

2025. december 10. 07:10

A fagyos hónapok különös kártevőket hoznak a földekre: védett madarakat és egy harcias betolakodót, amelyet nem tanácsos megközelíteni.

Rejtett védelmi rendszer: a növények nem hagyják magukat

2025. december 9. 07:10

Egyre több bizonyíték mutatja, hogy a növények saját „gyógyszereket” termelnek. De mire elég ez a természetes védekezés?

Kutatás és fejlesztés a jövő biológiai növényvédelméért

2018. május 15. 08:23

A mediterrán országokban mára a hajtatott paprikában 100 %-os a biológiai növényvédelem aránya, paradicsomban is már 70 %. Vajon mi lehet a biológiai növényvédelem sikerének titka?

Hüvelyesek gyomirtásának lehetőségei

2018. november 9. 06:36

Ebben a családban számos kultúrnövényünk is megtalálható, melyek termesztése régi korokra nyúlik vissza, a gabonafélékhez hasonlóan a legősibb élelmiszer- és takarmánynövényeink közé tartoznak, nagy termesztési hagyományuk van. Az összeállításban a különböző hüvelyes növények termesztésekor alkalmazható gyomirtási módszerekről olvashatnak.

Kulcsfontosságú a biológiai növényvédelem elterjedésének támogatása

2023. szeptember 28. 05:40

A Corteva a spinosad révén évtizedek óta vezető szerepet tölt be a természetes eredetű kártevők elleni védekezésben Európában és világszerte.

Alternatív vetőmagkezelési eljárások – felfutó ágazat

2022. július 15. 09:32

A biológiai vetőmagkezelési üzletág az elmúlt évek során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ez a tendencia folytatódik is.