Növényvédelem
Növényvédelem

Olyan mikrobákat találtak, amelyek megvédik a paradicsomot a veszélyes gombáktól

Olyan mikrobákat találtak, amelyek megvédik a paradicsomot a veszélyes gombáktól

Agrofórum Online

A RUDN Egyetem agrármérnökei és a tunéziai kollégáik felfedezték, hogyan lehet megakadályozni egy fitopatogén gomba, a Botrytis cinerea terjedését.

Ez a betegség a haszonnövényeket, különösen a paradicsomot támadja meg. A Trichoderma gombafaj és a Pseudomonas baktérium megvédheti a növényt ettől a kórokozótól. Az eredményeket az Agronomy című szaklapban tették közzé.

A Botrytis cinerea egy nagyon sok növényt érintő szürke penészgomba. A szamócára, a szőlőre, a hagymára és a paradicsomra különösen veszélyes. A fitopatogének elleni küzdelem hagyományos módja a gombaölő szerek használata. Ezek a gombaölő szerek azonban veszélyesek mind az emberre, mind a környezetre.

Ráadásul a gomba idővel ellenállóvá válik ezekkel a szerekkel szemben. Az előnyben részesített alternatívát a biológiai védekezési módszerek jelentik. A RUDN Egyetem agronómusai és tunéziai kollégái más mikrobák alkalmazását javasolták a kórokozó elleni küzdelemben: a Trichoderma gombát és a Pseudomonas nemzetséghez tartozó baktériumokat.

Több évtizeden keresztül a vegyi gombaölő szerek voltak a botrytis cinerea elleni védekezés legelterjedtebb módszerei. Ez a kórokozó gomba azonban számos fungiciddel szemben ellenállóvá vált. Emellett a paradicsom termésében és a talajban maradt toxikus maradványok az emberi szervezetet, a talajt és a környezetet is veszélyezteti. A szürkepenész előfordulásának csökkentése érdekében a vegyszeres módszereket biológiai módszerekkel kellene helyettesíteni – jelentette ki Dr. Rebouh Nazih, a RUDN Egyetem Környezetgazdálkodási Tanszékének docense.

Az agronómusok in vitro (Petri-csészében) és in vivo (a megfertőződött paradicsom magjain és termésén) tesztelték a Trichoderma és a Pseudomonas hatását. A kutatók nyomon követték a másodlagos metabolitok – a mikroorganizmusok által az életfolyamataik során termelt vegyületek – mennyiségét, és a patogén gomba szaporodási sebességét is felmérték.

Mindkét mikroba hasznosnak bizonyult a botritisz elleni védekezésben. A Trichoderma ugyanis képes kitinázt, proteázt és glükonázt, a pseudomonas pedig katalázt és amilázt termelni. Mindezek a másodlagos metabolitok hozzájárulnak a botritisz sarjadzás visszaszorításához. 40%-os koncentráció mellett a gomba terjeszkedési sebessége a felére csökkent.

A jótékony mikroorganizmusok – baktériumok és gombák – a termesztett növények növekedését és termelékenységét elősegítő biostimulátorok és biológiai növényvédő szerek lehetnek. A Trichoderma-kultúrák és a pseudomonádok lassítják a paradicsompalántákat megtámadó Botrytis cinerea szaporodását.

A gombaellenes aktivitás elsősorban a másodlagos anyagcseretermékek antibiotikus hatásának köszönhető. Eredményeink betekintést nyújtanak a biológiai védekező szerek hatásmechanizmusába– nyilatkozta Dr. Rebouh Nazih, a RUDN Egyetem Környezetgazdálkodási Tanszékének docense.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Flumite® 200 – a széles hatásspektrumú atkaölő szer

2024. június 20. 17:10

Az egyedi hatásmechanizmusú készítmény gátolja az atkatojások kelését, elpusztítja a lárvákat és a nimfákat, valamint sterilizálja a kifejlett nőstényegyedeket.

A tavaszi árpa még veszélyben van

2024. június 17. 14:40

Hasonlóan az őszi árpához, ez a kultúra is rengeteg kórokozó étlapján szerepel meglehetősen előkelő helyen.

Előzzük meg hatékonyan a gombafertőzéseket!

2024. június 10. 17:10

A napraforgó, a szója és a kukorica állományok védelmére folyamatos figyelmet kell fordítanunk, hiszen komoly kárt tehetnek bennük a kórokozók.

Figyelem: terjed a napraforgó fehérpenészes szártőkorhadása

2024. június 10. 10:10

A szártövön enyhén elbarnuló zóna figyelhető meg, amelyen fehér, a szárra merőleges vonalak jelenléte is időnként észlelhető. Ezek a fehérpenészes szártőkorhadás tünetei.

Új biológiai növényvédő szerek a Kwizda Garden palettáján

2023. május 10. 06:34

Mikrobiológiai készítményekkel a tisztább talajért, az egészségesebb növényekért és az egészségesebb környezetért.

Zárt termesztőberendezésben elterjedt kártevők és az ellenük való biológiai védekezési lehetőségek II. rész

2019. október 8. 04:38

Cikkünkből kiderül, melyek azok a kártevők a zárt termesztőberendezésekben, amik szívogatják, gyengítik a növényeinket és ezzel együtt terjeszthetik a vírusokat.

Új biológiai megoldás a zöld vándorpoloska ellen

2021. augusztus 8. 06:39

A Koppert új biológiai megoldás fejlesztésén dolgozik a Nezara viridula, vagyis zöld vándorpoloska megfékezése érdekében.

A mezei pocok elleni kémiai védekezés lehetőségei Magyarországon, Romániában és Szerbiában

2019. január 17. 07:48

Magyaroszágon négy szer engedélyezett a mezei pocok elleni védekezéshez, valamennyi más hatóanyagtartalmú. Ezek az Arvalin LR (h.a. cink-foszfid), Delu (h.a. kálcium karbid), Polytanol (h.a. kálcium foszfid) és a Redentin 75 RB (h.a. klórfacinon).