Zöldség-Gyümölcs

A HREZ (magas ellenálló-képességű) paradicsomok egészségesek maradnak

Agrofórum Online

A HREZ (az Enza Zaden cég magas ellenálló képességű növényeinek) bevezetése azokat a termesztőket hivatott támogatni, akiknek az elmúlt években a ToBRFV-vel kellett megküzdeniük.

Az első hat fajta tavaly került kereskedelmi forgalomba a Benelux államokban; az idei évben a választék várhatóan több mint húsz HREZ-fajtára bővül majd szinte minden piaci szegmensben. Vincent van der Lans, a Lans paradicsomtermelő vállalat tulajdonosa elmondta, hogy mit jelent ez családi vállalkozása számára:

80 hektáron termesztünk paradicsomot, amelyből 60 hektáron rendszerint növénytermesztő lámpákat használunk. Persze sok minden történt az elmúlt években: az energiaválság miatt sokkal kisebb területen tudtunk mesterséges világítást használni, ráadásul a ToBRFV vírussal is akadtak problémák. Az elmúlt két-három évben folyamatosan teszteltük a különböző nemesítő cégek fajtáit, hogy lássuk, melyek működnek a legjobban ilyen körülmények között. Az Enza Zaden HREZ paradicsoma lett a befutó. 

Számunkra a paradicsom termése és minősége a legfontosabb. Az Enza Zaden magas rezisztenciájú fajtái fejlődnek a legjobban azon a területen, még akkor is, ha nagy a vírusterhelés körülöttük. Ez egész egyszerűen azt jelenti, hogy a növények egészségesek maradnak, ami számunkra hatalmas megnyugvást jelent.

Reggelente az üvegházba lépve azon gondolkodni, hogy vajon hány növény pusztult el megint – nem jó érzés. Amikor a vírus 2019-ben elért minket, először csak néhány növényt érintett, de gyorsan elszaporodott, és egy ponton az üvegházban lévő növények egynegyede elpusztult. Ilyet még soha nem láttam, és remélem, soha többé nem kell megtapasztalnom. A HREZ-fajtáknál azt tapasztaljuk, hogy a keresztezéssel beoltott ellenállóképesség kiválóan és a teljes termékskálán végzi a dolgát – mondta Vincent van der Lans.

Mi első ízben az egyik termesztő kollégánknál találkoztunk a HREZ-zel. Az ott látottak alapján felvettük a kapcsolatot az Enza Zadennel, és 2022-ben magunk is elkezdtünk termeszteni 3 nagy fürtű HREZ paradicsomfajtát. Fél évvel később hozzáadtuk a koktélparadicsomot is, és most már körülbelül 40-45 hektáron van HREZ-állományunk.

Természetesen az ember mindig egy kicsit feszült, amikor új fajtákra vált, de az egész folyamat – részben az Enza Zadennel való kommunikációnak köszönhetően – teljesen problémamentesen zajlott. Havonta egyszer meglátogattak minket, hogy megnézzék, hogyan teljesítenek a fajták, ezáltal igazi együttműködés alakult ki. A saját üvegházukban végzett kísérletek szintén sok információval szolgáltak. Ebben az ellenálló-képességben bízom, de szerettem volna látni, hogy a minőség és a növekedés hogyan bizonyul a gyakorlatban – foglalta össze Vincent van der Lans.

A jövőre nézve fontosnak tartom a folyamatos fejlesztést. Az ellenálló-képesség csak egy dolog, de az ember természetesen ennél tovább akar menni. Az első szakaszon túl vagyunk, itt az ideje a másodiknak. Az Enza Zaden erőssége ezen belül az őszinteség, a megbízhatóság és a gyors kommunikáció.

Ez lehetővé teszi, hogy tisztában lehessünk azzal, hogy mit akarunk, és gyorsan cselekedjünk, így viszonylag hamar kereskedelmi forgalomba kerülhet egy fajta, miután a bemutató üvegházban láttuk. Ez pedig nagyszerű, mert mostanában nagyon sok minden történik, és minden nagyon gyorsan halad. De szerencsére az Enza Zaden mindig a lehetőségek tükrében gondolkodik! – emelte ki a termesztő.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miből lehet tudni, hogy érett-e a sütőtök?

2024. szeptember 20. 07:10

Általános vélekedés szerint úgy ellenőrizhetjük, hogy elég érett-e egy sütőtök, ha a héjába nyomjuk a körmünk hegyét.

Újabb elismerést kaptak a szentesi termelők

2024. szeptember 19. 12:10

A Szövetkezet díjnyertes terméke a pritamin paprika, amely a Szentesi paprika egyik kevésbé ismert, évszázados múlttal rendelkező típusa.

Milyen zöldségek valók az őszi magaságyásba?

2024. szeptember 17. 08:10

Mit ültessünk a következő napokban a kiürült magaságyásba? Az ajánlott zöldségekkel télig friss vitaminforrást biztosíthatunk a családnak.

Mi mindent dobhatunk a cefrébe?

2024. szeptember 14. 08:10

Mikor jó a cefre? Ha utána a pálinka ízében visszaköszön az eredeti gyümölcs, amiből készítették az italt.

A világ egyik legédesebb paradicsoma Veresegyházról jön

2018. május 18. 07:12

A világ egyik legédesebb paradicsomát termesztik Veresegyházon. A vállalkozás 2016-ig 85 százalékban exportra termelt, de az ügyvezető tudatosan csökkentette az arányt, mert nagy dobásra készül.

A növénygenetikus felfedezte, hogy mi befolyásolja a paradicsom alakját

2023. május 28. 09:06

A paradicsom alakja fontosabb, mint azt sokan gondolnánk. Míg egyes nemesítési módszerek a betegségekkel szembeni ellenálló képességre, a nagyobb terméshozamra vagy a szárazságtűrésre összpontosítanak, Esther van der Knaap, a Georgiai Egyetem növénygenetikusa a kutatócsoportjával egy lépéssel közelebb került a paradicsom termésének alakját szabályozó fehérjekapcsolatok feltárásához.

Kína, India és Törökország a legnagyobb paradicsomtermelők

2021. január 27. 06:24

A világ tíz legtöbb paradicsomot termelő országa között csak két EU-s tagállam van, Olaszország és Spanyolország.

Melyek a szabadföldön termesztett paradicsom legfőbb kórokozói?

2019. augusztus 14. 04:36

Hogyan védhetjük meg a házikertben vagy a hétvégi telken termesztett paradicsomunkat a kórokozók sikeres fertőzésétől? Hogyan alkalmazhatjuk az integrált növényvédelem alapelveit a paradicsomot károsító vírusokkal, baktériumokkal, gombafajokkal szemben?