Ökológiai gazdálkodás
Ökológiai gazdálkodás

Zárt termesztőberendezésben elterjedt kártevők és az ellenük való biológiai védekezési lehetőségek I. rész

Zárt termesztőberendezésben elterjedt kártevők és az ellenük való biológiai védekezési lehetőségek I. rész

Agrofórum Online

Természetes ellenségek, megfigyelés, színcsapdák, ragacslapok… Talán már senkinek sem idegen kifejezések, hiszen egyre több szó esik minden felületen a biológiai védekezésről. Korábban főként háztáji, kiskertészeti problémákat és megoldásokat olvashattak a rovatban, a mai cikket pedig a fóliás/üvegházas termesztés iránt érdeklők figyelmébe ajánlom.

Összegyűjtöttem azokat a kártevőket, melyek a zárt termesztőberendezések legkevésbé szívesen látott vendégei. Megtudhatjuk milyen problámákat okoznak növényeinken, mely remélhetőleg segítséget nyújt a beazonosításukban, és a célzott védekezésben. Olvashatunk a természetes ellenségeikről, majd a folytatásban az előrejelzésről, megfigyelésről is.

A zárt termesztőberendezésekben a biológiai védekezés alkalmazása előtt tisztában kell lennünk azzal, hogy a módszer célja nem a teljes kártevőmentesség, hanem a kártételi küszöbérték alatt tartás. Optimális környezet kialakítása nélkül ez nem valósulhat meg, amely több munkát, energiát, odafigyelést és pénzt is igényelhet (pl. hőmérséklet, páratartalom vagy a szükséges növényápolás, kézi munka). Mindezek mellett nélkülözhetetlen, hogy a megfelelő készítményt, természetes ellenséget válasszuk, és a megfelelő időben használjuk.

Érkezzenek tehát a váratlan kis vendégek:

Lepkekártevők (gyapottok-bagolylepke, gamma-bagolylepke)

A gyapottok bagolylepke kelő lárvái a bimbókba, virágokba és fejlődő termésekbe furakodva fogyasztják a generatív részeket. A gamma-bagolylepke táplálkozása során lyuggatja, szabálytalanul rágja a leveleket, növényi részeket.

Bagolylepke kártétele

Természetes ellenségei:

-Bacillus thurungiensis

Bt-t tartalmazó biopreparátumok kereskedelmi forgalomban kaphatók. Olyan endotoxint tartalmaznak, melyet a hernyók táplálkozásukkal vesznek fel, ami a bélfalat áttörve szepszist vált ki, így a célállat pusztulását okozza.

-Trichogramma tojásfürkész

A nőstény a lepketojásba süllyeszti saját petéit, amiben később a fürkészlárva fejlődik, és teljesen feléli belülről.

Aknázólegyek

A nőstények tojócsövükkel felsértik a levelet, a lárvák pedig kanyargó járatokat rágnak. Akár az egész növény elpusztulhat.

Természetes ellenségei:

-Fürkészdarazsak

A fürkészdarázs lárvák fejlődésük alatt az aknázólegyek testnedveit kívülről szívogatják, parazitálják.

Meztelen csigák

Különböző növényi részeket, levelet ablakosra rágják, ragacsos csíkot hagynak, termésbe fúrják magukat. Főként a zsenge, lédús növényeket kedvelik.

Meztelen csiga

Természetes ellenségei:

-Rovarparazita fonálférgek

A fonálféreg ebben az esetben egy vektor, amely egyfajta baktériumot hordoz. Ez bejutva a gazdaállat testébe előemésztést végez a fonálféreg számára. A fonálféreg tömegesen szaporodik fel az előkészített táplálékon, majd az elpusztított gazdaállat tetemét elhagyják, és a talajban újabb példányt keresnek maguknak.

Gyökérgubacs-fonálférgek

A növényállományban jellemzően foltszerűen jelentkezik, már messziről felismerhető a foltokban sárguló, visszamaradó növény. A fonálférgek táplálkozása során a gyökerén olyan óriássejtek képződnek, melyek ezután már nem képesek a feladatukat ellátni, így leáll a víz-és tápanyagfelvétel. Ezek a kis/nagy gubacsok szabad szemmel is láthatók, ha kiássuk a gyanús egyedeket.

Fonálférgek (Fotó: Tóth János)

A fonálférgek elleni védekezés legelterjedtebb módja a talaj nélküli termesztés, rezisztencianemesítés és talajcsere.

Természetes ellenségei:

-Mézontófű vagy facélia

A facélia csökkenti a károsító fonálférgek számát, kiváló talajfertőtlenítő hatású.

-Hurokvető ragadozó gombák

A gomba tartós érintkezés után a fonálféreg testébe hatol, ammóniát bocsát ki, így megöli.

A következő részben olyan szívogató kártevőkről esik szó, akik vírusokat is terjesztenek táplálkozásuk során.

Felhasznált irodalom:

Budai Csaba – Biológiai növényvédelem hajtató kertészeknek

 

Zárt termesztőberendezésben elterjedt kártevők és az ellenük való biológiai védekezési lehetőségek II. rész

2019. október 8. 04:38

Cikkünkből kiderül, melyek azok a kártevők a zárt termesztőberendezésekben, amik szívogatják, gyengítik a növényeinket és ezzel együtt terjeszthetik a vírusokat.

Vadélőhely fejlesztési lehetőség

2019. szeptember 21. 04:38

Az Országos Magyar Vadászkamara 2017-ben elfogadta a Vadgazdálkodási Alap működési szabályzatát. Idén harmadik alkalommal nyitja meg élőhelyfejlesztési pályázatát a vadászatra jogosult szervezetek számára. A vadásztársaságok 2019. október 1. és 31. között adhatják be pályázati anyagaikat a 2020/2021-es vadászati évre.

Pókok szerepe és jelentősége a biológiai növényvédelem területén, különös tekintettel a gyümölcsültetvényekre

2019. szeptember 13. 04:38

A legtöbb „bioágens” – hasznos ragadozó – specialista, vagy legalábbis szűk gazdakörrel/zsákmánykörrel rendelkezik, ami gazdasági szempontból támadható felület. Az utóbbi évtizedekben kezdtek részletesebben foglalkozni a polifág predátorokkal (széles zsákmánykörrel rendelkező ragadozók), így a pókokkal is. Jelen cikk a pókok jelentőségéről, és a velük kapcsolatos eredményekről ad tájékoztatást.

Burgonyabogár elleni biológiai védekezés

2019. augusztus 24. 08:02

A burgonyabogár elleni védekezés fő szezonján már túl vagyunk, de még mindig találkozhatunk velük a szabadföldön. A harc ellenük nem egyszerű, de szükséges, hiszen az imágók és a lárvák a táplálkozásukkal akár 80 %-os kárt is okozhatnak növényeinkben. A nyár végi, ősz eleji beavatkozással még gyéríthetjük a telelőre vonuló egyedeket, és megalapozhatjuk a jövő évi növényvédelmet.

Lehet egy gonddal kevesebb?

2019. június 20. 11:57

Hatékony kezelésekkel előzzük meg az amerikai kukoricabogár lárvák inszekticid rezisztenciájának kialakulását.

Védekezni kell az aranka és a hamuszürke szárkorhadás ellen, egyre több a gyapottok bagolylepke

2018. augusztus 15. 06:54

A tartós meleg hatására szántóföldön és a kertészetekben is rohamosan érnek a növények, tartják időbeli előnyüket más évekhez viszonyítva.

Már általános a kukoricamoly fertőzés

2019. július 16. 10:07

Folyamatosan figyelni kell a kihelyezett feromon csapdák fogási anyagát, nehogy meglepetés érje a termelőket.

Katasztrofális mértékű idén a nyugati dió buroklégy kártétele

2019. október 2. 10:29

A legfrissebb információk szerint rendszeres, a kártevő rajzási dinamikájához igazított, többszöri védekezéssel jelentősen csökkenthető az idén katasztrofális mértékű nyugati dió buroklégy kártétel.