Növényvédelem
Fizetett tartalom
Növényvédelem
Fizetett tartalom

Permetezőgépek téli felkészítése

Permetezőgépek téli felkészítése

Agroázis Kft.

Lassan elérkezünk az év végéhez. A gazdák elvégezték az őszi vetést, és a szántásból is az utolsó hektárokat gyűrik. A talajmunkák végeztével azonban még nem végeztünk: gondoskodnunk kell erőgépeink, munkagépeink téli felkészítéséről, szezon előtti karbantartásairól.

A permetező fagymentesítése nem egy lehetőség, hanem kiemelt fontosságú gépkarbantartási folyamat, melynek még a tél kezdete előtt érdemes eleget tennünk, miután befejeztük a növényvédelmi munkákat. Elvégzésével, tavasszal már munkaképes állapotban vehetjük elő gépünket, elkerülve ezzel a fagykárból adódó többletköltségeket és állásidőt.

Ha nem végezzük el a permetezőgépünkön a fagymentesítést, az alábbi alkatrészek károsodhatnak:

  • szivattyú ház, pajzs és a szelepfedelek
  • alacsonyan lévő szórócsövek és szórófejek
  • nyomásmérő órák
  • szűrők, szűrőházak

A téli felkészítés javasolt menete a következő:

Tisztítsuk meg a gépet kívül és belül. Először tiszta vízzel, majd később speciális tisztítószerrel. Az Agroázis csoport szakemberei az Agroclean tartálytisztító szert ajánlják partnereiknek. Az Agroclean alkotó részecskéi a különböző hatóanyag-maradékokat eltávolítják a permetlétartályból. Egyedülálló tulajdonsága, hogy nem korrodálja a fém alkatrészeket, sőt egy filmszerű réteggel vonja be azok felületét. Az Agroclean nem fitotoxikus, így a mosólé visszapermetezhető a kezelt növénykultúrára. Ezzel maximálisan eleget teszünk a környezetvédelmi elvárásoknak. Használata ajánlott két kezelés közötti átmosás esetén is.

Mosás közben használjuk a folyadékrendszer összes funkcióját, hogy az teljes egészében átmosódjon. Ezzel kiszűrhetjük a vezérlő szelepek meghibásodásait is. A keringetés alatt megbizonyosodhatunk arról, hogy a folyadékrendszer csepegés mentes (csövek sérülései, o-gyűrűk, csepegés gátló membránok). A fúvókák állapotát is ellenőrizzük. Mérjük meg a kijuttatott mennyiséget. Ha 15%-nál nagyobb eltérést tapasztalunk, akkor cserélni kell őket. A szivattyú esetleges hibáit is érdemes a holtszezon alatt kijavítani, hogy ne a tavaszi munkák kezdetén érjen minket kellemetlen meglepetés. Vizsgáljuk meg a szűrők állapotát is, tisztítsuk ki a szűrőbetéteket, ha szükséges, akkor végezzük el azok cseréjét.

Vizsgáljuk át a permetezőgép szórókeretét is, javítsuk ki az esetleges sérüléseket. Zsírozzuk a szükséges pontokon, majd nézzük át a gépet korrózió szempontjából, a hegesztett pontokat nagyobb odafigyeléssel. Korrózióvédő szerek használata szintén ajánlott.

Az elektromos műszerek, vezérlők nem maradhatnak kint, száraz és fagymentes helyen kell tárolni őket. A hidraulikát és az elektromos csatlakozókat burkoljuk, legegyszerűbb megoldásként elegendő lehet, ha egyszerű nylon zacskót húzunk rájuk.

A nyomásmérő órákat is le kell szerelni a gépről, azokat gondosan becsomagolva, fagymentes helyen kell tárolni.

A gépek és berendezések számára a tél beköszöntével, zárt, fedett tárolóban történő tárolás lenne a legoptimálisabb megoldás. Erre azonban kevés gazdálkodónak van lehetősége, a legtöbb esetben a nagy értékű gépek télen és nyáron is, a szabadban kerülnek tárolásra.

Ha nem áll módunkban fagymentes helyen tárolni permetezőgépünket, akkor használjunk fagyálló folyadékot, mellyel az alkatrészek védelmét biztosítjuk. Egy átlagos 18-24 méter hosszú kerettel rendelkező gépbe – típustól függően – 25-30 liter fagyállót töltsünk. Visszamérve legalább -15 Celsius fokos elegyet kell kapnunk. A gépfolyadék rendszer átmosásához hasonlóan ennél a folyamatnál is működtessük az összes funkciót, hogy az oldat eljusson a permetező minden szakaszába.

A rendszeres karbantartás biztosítja a permetezőgép hosszú élettartamát!

A téli felkészítés és karbantartás célja a permetezőgépünk állagmegóvása a téli időszak alatt, valamint, hogy a tavasz beköszöntével gépünk az adott időben munkakész legyen.

Ha nem biztos, hogy megfelelően el tudja végezni a fagymentesítést, kérje az Agroázis szakembereinek segítségét, szakképzett szervizes kollégáinkkal állunk partnereik rendelkezésére.

Központi szerviz telefonszám: +36-30-399-2506

www.agroazis.hu

Ritka kártevők a repcében

2019. december 6. 04:37

Az őszi káposztarepce az a szántóföldi növénykultúránk, amelynek növényvédelmében az állati károsítók döntő jelentőséggel bírnak és amelynek a termesztési költségeiben az ilyen károsítók elleni védekezés adja az egyik legnagyobb tételt.

Megjelent a Nufarm új termékkatalógusa

2019. december 3. 09:02

Letölthető a Nufarm növényvédelmi megoldások 2020, amelyből részletesen tájékozódhat cégünk termékpalettájáról, és az egyes növényvédő szerek pontos használati útmutatóját is megismerheti.

A repcefénybogár piretroid rezisztenciája

2019. november 19. 06:47

A repce-fénybogár Európában széles körben elterjedt kártevő. Az ellene engedélyezett készítmények nagy része ugyanabból a kémiai csoportból – piretroidok – származik, vagyis azonos hatásmóddal rendelkeznek. Folyamatos használatuk Európa több országában súlyos rezisztencia kialakulásához vezetett. Az utóbbi tíz évben hazánkban is megjelent és gyorsan terjed a piretroid rezisztens fénybogár.

Gondolatok a növényvédőszer-engedélyezés szerepéről – régen és ma (holnap?)

2019. november 18. 15:25

Általánosan ismert jelenség az élet számos területéről, hogy a túlszabályozás ellehetetleníti a legális gazdasági működést, illetve egyre inkább „szürke” vagy „fekete” színek kezdenek eluralkodni a cél elérésének útját szegélyező díszítésen.

Impozáns tesztlaboratóriumot épít a John Deere

2018. május 24. 12:13

A John Deere 3000 négyzetméteres laboratóriumot épít, ahol a permetező- és műtrágya-kijuttató berendezések tervezését és tesztelését végzik.

Nagy teljesítmény és megbízhatóság a kis gazdaságban is - Hardi permetezőgéppel

2018. július 21. 08:14

Gyuricza István és sógora 1984 óta foglalkozik mezőgazdasággal Enyingen, 130 hektáros vállalkozásukat szinte a semmiből építették fel.

Gépészet Videó

Kombájn, traktor, rakodógép, permetezőgép, fejőrobot - Ezekkel vár az Axiál az AgrárgépShow-n!

2019. január 13. 08:59

A hagyományokhoz hűen az AXIÁL Kft. 2019. január 23. és 26. között ismét megrendezi 5-let Show névre keresztelt színpadi produkcióját.

Két alkalommal lesz permetezőgép-felülvizsgálati alapképzés szeptemberben

2019. szeptember 5. 11:47

Az alapképzés szakmai ismeretanyagának elsajátítása vizsgaköteles.