Növényvédelem
Fizetett tartalom
Növényvédelem
Fizetett tartalom

Talajlakó kártevők elleni védekezés a neonikotinoidok és a szerves foszforsav-észterek kivonása után

Talajlakó kártevők elleni védekezés a neonikotinoidok és a szerves foszforsav-észterek kivonása után

Syngenta Kft.

Az elmúlt években egyre nagyobb gondot okoz a drótféreg kártétel. A tömeges fertőzések a szakemberek számára nem volt meglepő, előre lehetett számolni a kártétel növekedésével. A neonikotinoid hatóanyagok kivonásával ugyanez a drótféreg felszaporodás történt Nyugat-Európában is 2008 után. 2020-ban kivonák a szerves foszforsav-észter hatóanyagokat tartalmazó talajfertőtlenítőket is, így a lehetőségek egyre jobban szűkülnek.

A pattanóbogarak kedvelik a bolygatatlan, nedves talajú területeket. Az utóbbi évek zöldítőnövényei, gyomos tarlói kedvező körülményeket teremtettek a peterakáshoz. A leggyakoribb faj a mezei pattanóbogár nyár közepén rajzik, a zöldítésnek vetett növények, gyepek, pillangósok ideális tojásrakó helyként szolgálnak számára. Az egyszikűvel (pl. a parlagi ecsetpázsit gyökerén 10 X annyi drótféreg lárva van, mint az őszi búzán) fertőzött kalászosokat szintén előszeretettel keresik fel a pattanóbogarak tojásrakás céljára. Életmódjából adódóan a legnagyobb kártételt a 3-5 éves lárva okozza. A kukoricabogár által fenyegetett területek egy stabil szinten vannak kismértékű változásuk a vetésterület nagyságának változásából következik. Milyen lehetőségeink vannak ellenük?

Védekezés drótférgek ellen

Csávázással vagy talajfertőtlenítő szerrel tudjuk védeni a kelő növényünket a drótférgektől.

Csávázásra jelenleg a Force 20 CS csávázószer áll rendelkezésre. A Force 20 CS egy piretroid típusú csávázószer, de nem tipikus piretroid, mert jelentős gázhatással rendelkezik. A Force 20 CS-vel csávázott mag a teflutrin gázhatása miatt egy körülbelül 3 cm-es védőburkot képez a vetett mag körül. Ezen belül a kártevők nem károsítanak, a növény védett. Kukoricában és napraforgóban erős fertőzéskor ez nem elegendő. Erre egy talajfertőtlenítő granulátumos kezelés lehet alkalmas. A Force 1,5 G hatásos drótférgek ellen is, a megfelelő hatékonyság feltétele, hogy a kártevő és a hatóanyag találkozzanak egymással. Ráadásul drótféreg ellen a dózis alacsonyabb, mint kukoricabogár ellen, 7-10 kg/ha. A Force 1,5 G-t vetéssel egymenetben juttatjuk ki a talajba.

2021-ben egy új talajfertőtlenítő készítmény is a piacra kerül, aminek neve Force Evo. A rovarölő hatóanyag (0,5 % teflurin) mellett nagy arányban tartalmaz makro (10 % N és 41 % P) és mikro elemeket (3 % Mn és 2 % Zn). A készítménnyel kiválóan védekezhetünk a drótférgek ellen 16 kg/ha-os dózisban és a benne lévő tápelemek jelentősen javítják a kukorica korai fejlődését különösen hideg májusi időjárás esetében. Kukorica mellett burgonyában is felhasználható készítmény. A Force Evo fajsúlya hasonló, mint a Force 1,5 G-é (0,7-0,75 kg/l), így a vetőgépek beállítása nem fog gondot okozni.

A mai granulátumszóró adapterekkel kétféleképpen szórhatunk ki granulátumot:

1.) csak a barázda aljába vagy
2.) sávosan a barázda aljára és falaira.

Ezt az utóbbit nevezik diffúzoros vagy sávos kijuttatásnak. Drótférgek ellen mindenképpen a második megoldást kell használni! Ha sávosan juttatjuk ki a barázdába a Force 1,5 G-t vagy Force Evo-t a kelő növény ezen a védett talajrétegen keresztül csírázik és föld alatti szárrésze védett a drótférgek kártételétől.

Védekezés kukoricabogár lárvái ellen

Kukoricabogár ellen a Force 1,5 G az egyetlen megfelelő hatékonyságú és tartamhatású készítmény, amit az elmúlt több, mint másfél évtizedben szélsőséges időjárási körülmények között is bizonyított. A Force 1,5 G  képes volt leszorítani a gyökérkártételt a kártételi küszöbérték alá, megakadályozva ezzel a megdőlést. Az elmúlt 15 év kísérleteinek átlagában a Force 1,5 G 1,8 tonna termést mentett meg hektáronként. Ott, ahol előző évben is kukoricát termeltek, mindenképpen használjunk Force 1,5 G talajfertőtlenítő szert vetéssel egymenetben. A kukoricabogár lárva elleni dózisa 14-15 kg/ha. A várhatóan enyhe fertőzés mellett a Force Evo 20 kg/ha dózisa is elegendő védelmet jelent.

Különféle kártevők ellen a következő felhasználási javaslatunk van kukoricábn és napraforgóban:

Kukorica Napraforgó
Force 20 SC csávázás Force 1,5 G Force Evo Force 1,5 G
Enyhébb kukoricabogár lárva fertőzés  

 

Syngenta kukorica vetőmag

 

12 kg/ha

 

20 kg/ha

 

Erős kukoricabogár lárva fertőzés  

14-15 kg/ha

 

Nem ajánlott

 

Drótféreg fertőzés 7-10 kg/ha 16 kg/ha 7-10 kg/ha
Starter műtrágya 16-20 kg/ha

 

Horváth András, fejlesztőmérnök

Papp Zoltán, kukorica kampámy menedzser

Syngenta Kft.

 

 

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szüret utáni lombvédelem

2024. július 16. 15:10

A nyári forróság visszafogta a levélnedvességet és a mérsékeltebb hőmérsékletet igénylő gombák terjedését, pl. a varasodásét. Úgy tűnik, hogy a lisztharmat kevésbé sínylette meg a kánikulát, hasonlóan a molyokhoz és főleg a „mindent kibíró” poloskákhoz.

A napraforgó „nyári” betegségei

2024. július 15. 09:10

Nem mindegy, melyik betegség jelent meg, mivel jó néhány ellen nem a meglehetősen költséges állománypermetezés a helyes védekezési megoldás.

Gubacsot okozó atkák a körtén, I. rész

2024. július 12. 09:40

A Gubacsatkák családjából 3 nemzetség fajai fordulnak elő a körtéken, de gubacsokat okozó fajokat csak a Epitrimerus, és az Eriophyes nemekben találunk.

Tarlók, árvakelések hatása a növényvédelemre

2024. július 9. 08:40

Az árvakelések részben hasznosak a talajaink védelme szempontjából, ugyanakkor hordoznak növényvédelmi kockázatokat is.

Megvétózták az olaszok egy vetőmagtermelő kínai kézbe kerülését

2021. október 28. 05:17

Róma 2012 óta eddig négyszer használta fel speciális eszközeit arra, hogy megakadályozza a külföldi érdekeltségű cégek terjeszkedését Olaszországban.

Itt nemesítik a jövő paradicsomfajtáit

2020. május 11. 15:17

Felépült a Syngenta új, modern paradicsom-bemutatóközpontját Hollandiában. A Tomato Vision a vállalat szándéka szerint fontos kutatóbázis, találkozási pont és tudásközpont lesz a jövőben a paradicsom-fajtaválasztáson gondolkodó partnerek számára.

Cherokee – Teljeskörű védelem a sikeres kalászos gabonatermesztés érdekében

2019. április 5. 10:01

A kalászos gabonák termesztése során a gazdálkodók különböző növénykórtani problémákkal találkozhatnak, amelyek egyaránt befolyásolják a várható termés mennyiségét és minőségét.

A méhek a lényeg – interaktív bábelőadás sorozat a Syngenta támogatásával

2022. május 28. 15:17

A program célja, hogy felhívja a figyelmet a beporzók fontosságára, megismertesse életmódjukat, szokásaikat a legkisebbekkel.