Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Syngenta kalászos genetikával a világ élvonalában

Syngenta kalászos genetikával a világ élvonalában

Korbuly Bence termékmenedzser - Asbóth András fejlesztőmérnök - Syngenta Kft.

A Syngenta elsősorban növényvédelmi termékeiről és napraforgó genetikájáról ismert. Azonban azt kevesen tudják, hogy az elmúlt néhány év során a kalászos genetikában is a világ vezető vállalatává lépett elő.

Hibrid őszi árpa, őszi búza, rozs és durumbúza is megtalálható a Syngenta portfóliójában. Széles genetikai bázissal rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy évről évre új és a piaci trendekhez igazodó fajtákat/hibrideket állítson elő.
A durumbúza fajtáink olyannyira sikeresek a világban, hogy Európa egyik olasz vezető tésztagyártó vállalata is nagy mennyiségben őröl lisztet belőlük. Illetve, Syngenta sörárpából készült malátát használ a leghíresebb ír sörgyártó vállalata is, hogy ízletes “folyékony kenyerét” elkészítse.

Magyaroszágon 2015-ben debütált a vállalat kalászos kínálata. Míg ezidáig  őszi búza és hibridárpa portfólióval van jelen a magyar piacon, a közeljövőben a termelők megismerkedhetnek durumbúza fajtákkal is.

Az őszi búza fajták sikeresen termeszthetők hazánkban is, az elmúlt évben már több mint, 30.000 hektáron vetettek fémzárolt Syngenta vetőmagot. A Hyvido hibridárpa program keretében bevezetett Jallon hibridet pedig nagyságredileg 5000 hektáron termeszetenek. Ahhoz azonban, hogy hibridárpánk elérje termőképességének maximumát, szükséges betartanunk néhány agrotechnikai kritériumot,: aprómorzsás magágy, 3 cm maximális vetésmélység, szárszilárditás és a folyamatos fejtrágyázás (2-3 alkalommal), őszi gyomkikapcsolás.

A Syngenta Magyarországon is a hazai termelői és feldolgozóipari igényeket valamint az exportlehetőségeket figyelembevéve állította össze a kalászos fajtakínálatot. Nem hagyhatta figyelmen kívül az elmúlt években/ évtizedben a búza minőségével kapcsolatos fókuszpontok átalakulását és értékmérő tulajdonságokat érintő változásokat. A kiemelkedő sikér és fehérje paramétereket egyre kevésbé honorálta a felvásárlópiac, ehelyett a közepes, európai átlagnak megfelelő, de azt stabilan teljesítő őszi búzát lehetett könnyen, akár tárolás nélkül is értékesíteni.

SY Moisson

Ez a piaci elmozdulás a búzanemesítést is meghatározta, s a Syngenta magyarországi búzafajtaválasztékának gerincét adó fajták is ebbe a trendbe illenek be. Így törekedtünk arra, hogy stabil minőséget teremjenek az évjárati hatásoknak kevésbé kitetten, de kimagasló terméspotenciál mellett. Ennek az egyik vezér fajtája a SY Moisson névre hallgat, mely méltón kapta a hibridbúzák kihivója címet. Stabilan teljesíti az alap minőségi csoport értékeit, akár 10 t/ha termésszinten is.

Falado

Falado őszibúzánk igazi rekordernek bizonyult az elmúlt években. Az országos fajtasorok első helyezésén kívül már nagyüzemi méretben is megtapasztalhatták a gazdálkodók, hogy rekord termés mellett sem kell lemondani a jó malmi paraméterekről, ha ezt a modern búzafajtát választják.

Bologna

Az intenzív búzatermelés másik ága a kifejezetten magas beltartalmi paraméter igényeket támasztó hazai és külföldi exportkereslet kielégítése.  Ebbe a szegmensbe illeszkedik Bologna nevű javítóbúza, mely a többi Syngenta genetikát képviselő fajtához hasonlóan kiválóan terem extra minőségi paraméterek mellett, mely eddig szinte ismeretlen volt a hazai szereplők számára.

Az emlúlt évjáratok kiszámíthatatlan időjárási körülményei rámutattak egy fontos fajtatulajdonságra, melyet aszály- vagy stressztűrésnek hívunk. A nagyon csapadékos évjáratok után, szinte minimális csapadék hull a legfontosabb tavaszi, nyári fenológiai periódusokban. A versenytársakhoz képest az Illico nevű malmi fajtánk kifejezetten jól ellenáll a hőstresszes és kitett körülményeknek. Amely példátlan a jelenlegi őszibúza fajtakínálatban.

Szarvasgomba célú erdőtelepítés

2019. december 9. 07:12

Termeszthető a szarvasgomba? Hogyan? Mennyi bevételt lehet ebből realizálni? Jelenleg pályázat is fut rá! Érdemes belefogni? Ezekről beszélgettünk a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesületének elnökével, Ulrich Józseffel, az első erre a célra telepített erdőben.

Változó körülmények – alkalmazkodó napraforgóhibridek

2019. december 3. 08:33

Évről évre frissülő kínálatunkkal igyekszünk partnereink magas elvárásainak eleget tenni. Előttük nyitva áll az a lehetőség is, hogy cégünk egyedülállóan széles vetőmagkínálatával tervezzék meg egész éves vetésforgójukat, így biztosítva a magas minőség mellett az egyszerűbb adminisztrációt is.

Csúcshibridek, a magas termésszintek garanciái

2019. december 2. 11:02

Korunk egyre szélsőségesebb időjárási viszonyaira és partnereink magas szintű elvárásaira nyújtanak megoldást a SAATEN-UNION új kukoricahibridjei és kollégáink kiemelkedő szaktudása.

Agrár stresszoldás

2019. november 26. 16:47

A CAUSSADE kukorica és napraforgó vetőmagjaiból fejlődő állományok kedvezőbb víz- és tápanyaghasznosításuk révén intenzívebb és homogénebb virágzásúak.

Új célok a klímaváltozást csökkentő innovációért - jelentős összeget fordít a Syngenta a fenntartható mezőgazdaságra

2019. október 23. 12:33

A Syngenta két milliárd dollárt fektet be az elkövetkezendő öt évben fenntartható mezőgazdasági innovációkba.

Jallon hibridárpa: a többlettermés idén sem maradt ígéret

2019. július 15. 09:03

A Jallon hibridárpa kedvezőtlen adottságú talajokon is kiváló terméseredményekre képes.

Medallon Premium - a tarlókezelés hatékony eszköze

2019. június 13. 11:28

A tarlókezelés kihagyhatatlan művelési elem. Ezzel az egyszerű, jól tervezhető gyomirtási beavatkozással tudunk a legtöbbet tenni azért, hogy a területeinken ne szaporodjon a gyommagkészlet, visszaszorítsuk az állományból nehezen irtható, gyakran már rezisztenciát mutató évelőket. Utána szebb, könnyebb és olcsóbb a következő évi gyomirtás.

Válasszon a Syngenta jól bevált repce hibridjei közül

2018. június 13. 09:35

Az őszi káposztarepce a harmadik legfontosabb növényi olajforrás a világon a pálmaolaj és a szójabab után. Európában az olajrepce általában őszi vetemény és elsődleges felhasználási területe a bioüzemanyag gyártás.