Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Syngenta kalászos genetikával a világ élvonalában

Syngenta kalászos genetikával a világ élvonalában

Korbuly Bence termékmenedzser - Asbóth András fejlesztőmérnök - Syngenta Kft.

A Syngenta elsősorban növényvédelmi termékeiről és napraforgó genetikájáról ismert. Azonban azt kevesen tudják, hogy az elmúlt néhány év során a kalászos genetikában is a világ vezető vállalatává lépett elő.

Hibrid őszi árpa, őszi búza, rozs és durumbúza is megtalálható a Syngenta portfóliójában. Széles genetikai bázissal rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy évről évre új és a piaci trendekhez igazodó fajtákat/hibrideket állítson elő.
A durumbúza fajtáink olyannyira sikeresek a világban, hogy Európa egyik olasz vezető tésztagyártó vállalata is nagy mennyiségben őröl lisztet belőlük. Illetve, Syngenta sörárpából készült malátát használ a leghíresebb ír sörgyártó vállalata is, hogy ízletes “folyékony kenyerét” elkészítse.

Magyaroszágon 2015-ben debütált a vállalat kalászos kínálata. Míg ezidáig  őszi búza és hibridárpa portfólióval van jelen a magyar piacon, a közeljövőben a termelők megismerkedhetnek durumbúza fajtákkal is.

Az őszi búza fajták sikeresen termeszthetők hazánkban is, az elmúlt évben már több mint, 30.000 hektáron vetettek fémzárolt Syngenta vetőmagot. A Hyvido hibridárpa program keretében bevezetett Jallon hibridet pedig nagyságredileg 5000 hektáron termeszetenek. Ahhoz azonban, hogy hibridárpánk elérje termőképességének maximumát, szükséges betartanunk néhány agrotechnikai kritériumot,: aprómorzsás magágy, 3 cm maximális vetésmélység, szárszilárditás és a folyamatos fejtrágyázás (2-3 alkalommal), őszi gyomkikapcsolás.

A Syngenta Magyarországon is a hazai termelői és feldolgozóipari igényeket valamint az exportlehetőségeket figyelembevéve állította össze a kalászos fajtakínálatot. Nem hagyhatta figyelmen kívül az elmúlt években/ évtizedben a búza minőségével kapcsolatos fókuszpontok átalakulását és értékmérő tulajdonságokat érintő változásokat. A kiemelkedő sikér és fehérje paramétereket egyre kevésbé honorálta a felvásárlópiac, ehelyett a közepes, európai átlagnak megfelelő, de azt stabilan teljesítő őszi búzát lehetett könnyen, akár tárolás nélkül is értékesíteni.

SY Moisson

Ez a piaci elmozdulás a búzanemesítést is meghatározta, s a Syngenta magyarországi búzafajtaválasztékának gerincét adó fajták is ebbe a trendbe illenek be. Így törekedtünk arra, hogy stabil minőséget teremjenek az évjárati hatásoknak kevésbé kitetten, de kimagasló terméspotenciál mellett. Ennek az egyik vezér fajtája a SY Moisson névre hallgat, mely méltón kapta a hibridbúzák kihivója címet. Stabilan teljesíti az alap minőségi csoport értékeit, akár 10 t/ha termésszinten is.

Falado

Falado őszibúzánk igazi rekordernek bizonyult az elmúlt években. Az országos fajtasorok első helyezésén kívül már nagyüzemi méretben is megtapasztalhatták a gazdálkodók, hogy rekord termés mellett sem kell lemondani a jó malmi paraméterekről, ha ezt a modern búzafajtát választják.

Bologna

Az intenzív búzatermelés másik ága a kifejezetten magas beltartalmi paraméter igényeket támasztó hazai és külföldi exportkereslet kielégítése.  Ebbe a szegmensbe illeszkedik Bologna nevű javítóbúza, mely a többi Syngenta genetikát képviselő fajtához hasonlóan kiválóan terem extra minőségi paraméterek mellett, mely eddig szinte ismeretlen volt a hazai szereplők számára.

Az emlúlt évjáratok kiszámíthatatlan időjárási körülményei rámutattak egy fontos fajtatulajdonságra, melyet aszály- vagy stressztűrésnek hívunk. A nagyon csapadékos évjáratok után, szinte minimális csapadék hull a legfontosabb tavaszi, nyári fenológiai periódusokban. A versenytársakhoz képest az Illico nevű malmi fajtánk kifejezetten jól ellenáll a hőstresszes és kitett körülményeknek. Amely példátlan a jelenlegi őszibúza fajtakínálatban.

„… Vajon férfi-e az, aki nem teszi jobbá a világot?”

2019. augusztus 21. 09:22

A modern világ az együtt töltött minőségi idő gyilkosa, mind a család, mind a barátok, de még a munkahely tekintetében is.   Tíz nap valódi közös élmény már családi nyaralásokban is ajándék, de tíz nap, 2x10 óra repülőút és több, mint 5000 km autóban szakmázva, jó társaságban kiváló beszélgetésekkel és szakmai élményekkel - már nem is csak ajándék, hanem áldás. Csak remélni tudom, hogy „folytatása következik”, de most éljük meg a pillanatot!

A napraforgó és a szója betakarítása

2019. augusztus 13. 08:17

A napraforgó és szója állományszárítása az elmúlt években egyre kevésbé megkerülhető technológiai elemmé vált. Ennek okai csak részben kereshetők a növények biológiai tulajdonságai között.

Röviden a takarmányfű keverékekről

2019. augusztus 12. 08:48

Az elmúlt évek tavaszain rendkívül aszályosnak bizonyult az időjárás. A legelők és kaszálók telepítése a nyár végén és kora ősszel kevésbé kockázatos. Ekkor már rendszerint elegendő csapadékot tudnak felvenni a talajból a növények a gyökérzet fejlődéséhez. Egy relatív szárazabb periódus pedig a gyökérváltáson átesett pázsitfűfélékben sem tud már maradandó kárt okozni, így elérhetjük a kívánt borítottságot.

A jó repce olyan, mint a szép szerető - Kiváló tapasztalatok az UMBERTO KWS repcével! (Putnok)

2019. augusztus 7. 09:38

A Putnoki székhelyű Gömörmag Kft.-nél évtizedek óta foglalkoznak repcetermesztéssel, ami során az alkalmazott technológia nagyon sokat változott.

Jallon hibridárpa: a többlettermés idén sem maradt ígéret

2019. július 15. 09:03

A Jallon hibridárpa kedvezőtlen adottságú talajokon is kiváló terméseredményekre képes.

Cherokee – Teljeskörű védelem a sikeres kalászos gabonatermesztés érdekében

2019. április 5. 10:01

A kalászos gabonák termesztése során a gazdálkodók különböző növénykórtani problémákkal találkozhatnak, amelyek egyaránt befolyásolják a várható termés mennyiségét és minőségét.

Jók a terméskilátások az Európa-bajnok magyar csemegekukorica ágazatban

2018. augusztus 16. 09:41

Idén az előző évinél és a sokévi átlagnál is nagyobb termés várható, de a csemegekukorica terület több mint fele augusztus közepe után lesz betakarítva, ezért még kockázatos a végső eredményt megbecsülni.

Másfél hónapja hőhullám és aszály uralkodik Skandináviában

2018. július 25. 10:15

A takarmány hiánya már több tehenészetet arra kényszerített, hogy állományuk nagy részét a vágóhídra küldjék.