Növényvédelem

Trichoderma készítmények a növényápolásban

Agrofórum Online

A gazdálkodók egy jelentős része erős fenntartásokkal van a biológiai növényvédő szerekkel és biostimulátorokkal szemben, holott azok esetenként jobb hatásfokkal rendelkeznek kémiai versenytársaiknál.

Egy biológiai ágens engedélyezését vizsgálatok sora előzi meg, annak hatásmódjait, biztonságosságát és hatékonyságát illetően. A nemzetközi piacon az egyik legnagyobb részarányt a széles gazdakörű, hiperparazita gombanemzetségbe tartozó Trichoderma fajok képviselik.

A mikrobiológiai ágensek jelentősége a növényvédelemben

A szigorodó élelmiszer-biztonsági követelmények és a jóléti államokban jellemző fogyasztói igények mellett immár a politikai nyomás is egyre inkább a kémiai növényvédelem részarányának csökkentése felé hat.

Az európai zöld megállapodás (European Green Deal) és annak „termelőtől a fogyasztóig” (farm to fork) programja az organikus gazdálkodás súlyának növelését, továbbá a kémiai növényvédőszer-felhasználás felére csökkentését tűzi ki célul.

Sok károsító ellen rendelkezünk olyan természetes ellenségekkel, melyek hatékonyságukban megközelítik vagy felülmúlják a kémiai technológiát. Ezek jelenthetik az új tendenciáknak való megfelelés egyik lehetőségét.

Mind a hagyományos, mind a biológiai készítményekkel szemben támasztott fő feltétel, hogy legyen hatékony a célszervezet ellen, előállítása legyen költséghatékony, valamint teljesítse a biztonsági követelményeket, azaz ne legyen patogén vagy bármilyen módon toxikus a kultúrnövényre, az emberre, illetve bármely más, nem kórokozó/kártevő szervezetre.

A biokontroll ágensek és a biostimulátorok fogalmában is a stressz a kulcsszó.

Az előbbiek valamilyen biotikus stresszt mérsékelnek a patogén pusztításával vagy a növény felkészítésével a károsító elleni védekezésre, míg az utóbbiak az abiotikus stressz elleni toleranciát javítják, a növény biokémiai folyamatainak megváltoztatásával. Hatásmódjaik sokfélesége miatt mindkét csoportba beillenek a Trichoderma fajok.

A Trichoderma fajok hatásmechanizmusai

A Trichoderma nemzetséget régóta ismerjük mint a gombatermesztésben jelentős patogéneket, azonban csak közel száz éve írták le a hatékonyságukat Fusarium oxysporum és fakárosító gombák ellen.

Részei a talaj (és a rizoszféra) természetes mikroközösségeinek, a szerves anyagok és tápanyagok széles körét képesek hasznosítani, így tenyésztésük is igen költséghatékony. Ipari és mezőgazdasági melléktermékeken, hulladékokon is könnyen és gyorsan növekednek, ezért fenntartható módon, a körforgásos gazdálkodás irányelveinek megfelelően is szaporíthatóak, tehát megfizethető termék állítható elő belőlük.

Biológiai talajfertőtlenítésre is alkalmasak, hiszen a talajban könnyen és gyorsan növekednek, így csökkenthető velük egyes kórokozók életképes fertőző anyagának mennyisége a talajban. Egyes fajaik és törzseik képesek a növényi szállítónyalábok kolonizálására, így a kémiai anyagokkal korlátozottan elérhető helyeken is megvalósítható velük preventív, akár eradikatív védekezés.

Gombák elleni hatásuk rendkívül sokrétű. Egyrészt a Trichodermák által termelt kémiai agyagok képesek gátolni a kórokozó gombák spóráinak csírázását, illetve azok gombafonalait is közvetlenül megtámadják és károsítják. Ezen felül hiperparazita szervezetként a Trichoderma rátekeredik a tápgombája fonalaira, majd a termelt enzimeivel kilyukasztja a sejtfalát, hogy beltartalmukat és bomlástermékeiket felszívhassa.

Csótó András

Debreceni Egyetem, MÉK, Növényvédelmi Intézet

Dr. Kovács Csilla

Debreceni Egyetem, AKIT, Újfehértói Kutatóintézet

Dr. Karaffa Erzsébet

Debreceni Egyetem, MÉK, Élelmiszertudományi Intézet

A cikk teljes terjedelmében az Agrofórum újság 2022. szeptemberi számában olvasható.

KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Minőségi kockázat a csőben – célkeresztben a második nemzedék

2025. július 24. 13:10

A második nemzedék már a csövet támadja – mikotoxinveszély és piaci kiesés is lehet a következménye, ha nem időben lépünk.

Mitől rohad, sárgul, pusztul a paradicsom? Itt a válasz!

2025. július 20. 11:10

Még a legnagyobb nyári melegben is sok veszély leselkedik a paradicsomra – így védje meg kártevőktől és betegségektől!

Újraengedélyezési kérelmet kell benyújtani a növényvédő szernek nem minősülő, növényvédelmi hatású készítmények engedélytulajdonosainak!

2025. július 20. 05:40

A Nébih felhívja a növényvédő szernek nem minősülő növényvédelmi hatású készítmények engedélytulajdonosainak figyelmét, hogy fokozottan ügyeljenek az „újraengedélyezési” kérelmek időben történő elindítására.

Sárgul, pusztul – mit tehet a csicseriborsó megmentéséért?

2025. július 18. 11:10

A csicseriborsó termesztése hazánkban is egyre népszerűbb, de a melegkedvelő növény több veszélyes betegséggel is küzdhet nyáron.

Biológiai készítmény oldhatja meg az Aflatoxin problémát kukoricában

2024. október 25. 12:20

A Trichoderma a növényekkel szimbiózisban élő egyik leghasznosabb gomba, használata kukoricában gyakran 10% terméstöbbletet is eredményez.

Tafrina utáni regenerálódás természetes megoldással: a Trichoderma és a Tricho Immun szerepe

2025. április 29. 05:40

A Tricho Immun egy magyar szabadalom alapján készült biostimulátor, amely koncentráltan tartalmaz Trichoderma gombát.

Hogy járjak el, ha hervad a paradicsom és a paprika a fóliasátorban?

2023. november 16. 04:38

Fóliasátorban több paprika- és paradicsomnövény is elhervadt, kipusztult. Rovart nem láttam sem a növények szárán, sem a gyökereiken. Egyiknek az üreges szárában belül fekete, kemény képződményeket találtam. Hogyan járjak el, mivel kezeljem ezeket a beteg növényeket? Felléphet-e tavasszal újra ott a betegség?

Fajtahasználat a gombatermesztésben

2018. november 4. 15:43

A gombatermesztésben a ’90-es évek óta visszajáró probléma a zöldpenész betegség. A zöldpenész betegséget okozó Trichoderma nemzetség fajai talajlakó, fonalas gombák, amelyek igen jelentős terméskiesést okoznak a kétspórás csiperke, a laskagomba és shiitake termesztésben egyaránt. A zöldpenész okozta tünetekről és a betegség terjedéséről, valamint a higiéniai kérdések mellett a megelőzés fontosságáról közöl ismereteket a szerző.