Ökológiai gazdálkodás

Ne irtsa ki! A csalán a kert titkos fegyvere

Agrofórum Online

Kár lenne hagyni, hogy a csalán csak gyomként nőjön a kertjében! Nyáron igazi kincs: kiváló bio permetlé kártevők ellen, felgyorsítja a komposztálást, sőt takarmányként is értékes.

A csalánt nyáron érdemes igazán gyűjteni, hiszen ebben az időszakban a növény a legdúsabb tápanyagokban, miközben friss hajtásai még nem fásodtak el. Ne hagyja, hogy ez az értékes gyógynövény gyomként vesszen kárba – használja ki rendkívüli összetételét! A frissen szedett csalán levelei és hajtásai bővelkednek vasban, kalciumban, káliumban, magnéziumban, valamint A-, C- és K-vitaminban. Emellett jelentős mennyiségű fehérjét is tartalmaznak, ami ritkaság a zöld növények körében.

Mikor és hogyan gyűjtsük a csalánt?

Napsütéses, száraz időben érdemes begyűjteni, lehetőleg virágzás előtt, amikor a levelek még zsengék és hatóanyag-tartalmuk csúcson van! Használjon kesztyűt, és kerülje a forgalmas utak menti növényeket, hogy tiszta, szennyeződésmentes alapanyagot kapjon.

Ne csak egyetlen célra gondoljon: a nyári csalán kiváló alapanyag lehet permetléhez, komposztaktivátorhoz, de akár szárított takarmánykiegészítőként is hasznosítható. Törekedjen arra, hogy a betakarított csalánt azonnal feldolgozza vagy megszárítsa árnyékos, jól szellőző helyen, így megőrizheti a benne rejlő értékes hatóanyagokat.

Bio permetlé házilag – a kert védelmezője

Készítsen erjesztett csalánlevet, és alkalmazza természetes tápoldatként, amely egyszerre táplálja a növényeit és távol tartja a kártevőket! A csalánlé gazdag nitrogénben, vasban, magnéziumban és egyéb mikroelemekben, amelyek serkentik a levélképződést, fokozzák a növények vitalitását, és pótolják a tápanyaghiányból eredő sárgulást. Különösen hatékony a legyengült, satnya fejlődésű növények esetében, illetve levéltetvek és más puhatestű kártevők visszaszorítására.

Virágzás előtt szedjük a csalánt, amikor a levelek még zsengék

Gyűjtse be a friss csalánhajtásokat még virágzás előtt, majd töltse meg velük egy műanyag vagy agyag edényt körülbelül kétharmad részig! Öntse fel esővízzel vagy állott csapvízzel úgy, hogy a növényi részeket ellepje! Fedje le az edényt lazán (pl. gézzel vagy perforált fedéllel), hogy a levegő szabadon áramolhasson, de a rovarokat kizárja. Helyezze félárnyékos, meleg helyre, és naponta keverje meg egy bot segítségével! A forrás 10-14 napig tart, amit erőteljes, jellegzetes szag és sötétbarna szín jelez.

Permetezéshez szűrje le a folyadékot, majd hígítsa 1:10 arányban, vagyis 1 liter csalánléhez adjon 10 liter vizet! Ezt a keveréket permetezze a növények lombjára heti rendszerességgel, különösen vegetatív növekedési időszakban. Levéltetvek inváziója esetén akár 1:5 arányban is kipróbálhatja, de ne alkalmazza tűző napsütésben! Tápoldatként is kiváló: öntözze vele a gyökérzónát, hogy a növények azonnal hozzáférjenek a vízben oldott tápanyagokhoz!

Kerülje a használatot gyümölcsérés idején vagy virágzó kultúrákon, mivel a magas nitrogéntartalom felboríthatja a természetes fejlődési ciklust. Figyeljen a szagokra: ha a lé rothadó, kénes szagot áraszt, valószínűleg túlerjesztette, ilyenkor öntözésre még alkalmas, de permetként ne alkalmazza!

Komposztgyorsító csalán – morzsalékos humusz gyorsabban

Használja ki a csalán gyors bomlását és magas nitrogéntartalmát, hogy felgyorsítsa a komposztálási folyamatot! Aprítsa fel a frissen szedett hajtásokat, majd rétegezze őket a barna anyagok, például száraz levelek, szalma vagy aprított karton – közé! Ügyeljen az arányokra: egy rész zöld csalánhoz adjon legalább két rész száraz, szénben gazdag komponenst, így elkerülheti a kellemetlen szagokat és a túlzott nedvességet.

Ha a komposzt túl száraz, öntözze meg hígított csalánlével, ez egyszerre nedvesít és táplál! Alkalmazza frissítőként is, ha lassúnak érzi a bomlást, hiszen a csalán aktiválja a mikroorganizmusokat, így hamarabb nyerhet morzsalékos, tápanyagban gazdag humuszt!

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Zöld oázis a városban – így kertészkedjen fenntarthatóan

2025. július 19. 14:10

A városi kert lehet egyszerre zöld, gazdaságos és környezettudatos. Ezekkel a módszerekkel a fenntarthatóság is virágozni fog.

Lendületben a hazai biopiac – itt vannak a friss adatok

2025. május 23. 14:10

Az ÖMKi új kutatása szerint nő a bioélelmiszerek forgalma, erősödik az e-kereskedelem, csökken az árkülönbség bio és nem bio között.

Sokszínű sorköztakarás: védelem és élőhely egyszerre

2025. március 28. 08:10

Tavasszal egyre több hazai termelő használ olyan speciális magkeverékeket, amelyekből nyárra virágzó növénytakaró fejlődik ki.

Kitozán, ami nemcsak a diétásoknak segít, hanem a növényeknek is!

2025. február 17. 13:10

A kitozán egy poliszacharid, amelyet a rákfélék külső csontvázaiból nyernek, tehát elmondható, hogy természetes eredetű anyagról van szó.

Itt a tavasz! - Fel kell gyorsítani az aktuális tennivalók elvégzését a kertben

2020. február 26. 15:06

A kertekben fel kell gyorsítani a teendőket, különösen a metszési munkálatokat, a talajerő visszapótlását és a tél végi lemosó permetezések elvégzését.

Mihez kezdjünk a tökökkel Halloween után?

2023. november 2. 07:10

Halloween után már nálunk is halomban állnak a szeméttelepeken a rothadó tökök, amelyek nem kevés metángázzal járulnak hozzá a környezetszennyezéshez, pedig van jobb módja annak, hogy szegény töklámpásoknak egy új, második életet adjunk.

Hogyan hasznosíthatjuk a tojáshéjat?

2024. április 6. 05:40

A húsvéti ünnepkörre való készülődés, főzés és alkotómunka közben is rengeteg tojáshéj keletkezik. Szerencsére sokféleképpen hasznosíthatjuk újra ezt a konyhai hulladékot, amely a szemetes helyett így a kertben vagy a háztartásban lehet újra a segítségünkre.

Penész a komposztban – természetes vagy veszélyes?

2025. július 3. 11:10

A penész megjelenése a komposztban elsőre riasztónak tűnhet, de nem minden esetben baj. Mutatjuk, mikor kell beavatkozni és hogyan.