Szőlő-Bor
Fizetett tartalom
Szőlő-Bor
Fizetett tartalom

A Goёmar BM 86 növénykondicionáló készítmény használata szőlőben

A Goёmar BM 86 növénykondicionáló készítmény használata szőlőben

Agrofórum Online

A Goёmar BM 86 készítmény az algaalapú biostimulátor család azon tagja, amely a GA142 algakrémen túl további hozzáadott nitrogént, kenet, magnéziumot, molibdént és bórt tartalmaz. A készítményről bátran elmondhatjuk, hogy a kiváló minőségi termés előállítását megcélzó, intenzív termelést szolgáló technológia fontos eleme.

A használatával elért eredmények jó terméskötődést, piacos és kiváló minőségű termést mutatnak. Talán meglepő, de tény, hogy a betakarítandó termés mérete közvetlenül a kötődés után dől el (alma esetében pl. az első 50-60 napban), mintsem növekedésének későbbi időszakában. A termékenyülést követően intenzív sejtosztódás indul el a terméskezdeményben. Miután ez a folyamat lezárult, további sejtosztódás már nem megy végbe, a termés növekedésekor kizárólag a sejtek megnyúlása, növekedése megy végbe. A sejtosztódás folyamatát a növény által a virágzás-terméskötődés időszakában termelt poliaminok szabályozzák.

 A Goёmar BM-86 készítményben lévő algakrém hatóanyagai hatással vannak a poliaminok fokozott termelésére, így a korai sejtosztódás fokozásával közvetlen hatással bírnak a betakarított gyümölcs minőségére.

A magasabb poliamin-szint egyúttal javítja a növény ellenálló képességét a virágzás és terméskötődés alatt bekövetkező stresszhatásokkal szemben, mint pl. fagyhatás vagy lehűlés.

A Goёmar BM 86-tal kiegészített technológia termésmennyiségre és -minőségre gyakorolt hatásvizsgálat eredményeit a mellékelt adatok jól mutatják a 2020-as évben.

A Blauburger és a kísérleti parcellák szüreti ideje szeptember 18. volt. Ismétlésekként, előre kijelölt 8 tőkés parcellákról ládákba leszedett termést lemértük, a termésmérés eredményeit a mellékelt táblázatban és a grafikonon láthatjuk.

1. táblázat: Termésmennyiség alakulás 2020., Eger, Békési dűlő, Blauburger fajta
1. ábra

Biostimulátorunk pozitív hatást egy másik vizsgálatban, Chardonnay fajtában is sikerült kimutatni. A Goёmar BM 86 3 alkalommal (virágzás, kötődés, kisbogyós állapot) került kijuttatásra 3,0 l/ha dózisban. 50 fürtön mértük a bogyóméret alakulását, három kategóriába sorolva a bogyókat.

2. táblázat: Bogyóméretek alakulása, minőségi paraméterek 2020., Kesztölc, Szivek Pince, Chardonnay fajta

A 3 kategória bogyóméret (2,5; 7,5 és 12,5 mm) és a bogyótömeg (0,38; 0,75 és 1,54 g) átlagai alapján a kezelt parcellákban 12,36 % termésnövekedést sikerült kimérnünk, miközben a lényeges minőségi paraméterek (savtartalom, cukortartalom) lényegében változatlanok maradtak. 

Goёmar BM 86 3×3 l/ha Chardonnay fajta (2020)
Kezeletlen Chardonnay fajta (2020)

A Goёmar BM 86 készítmény eredményesen használható fel a szőlőtermesztésben, különösen a szőlő mennyiségre gyakorolt hatása látványos. Kijuttatását ebben az esetben is a virágzás időszakára kell időzíteni, és többszöri kijuttatást kell tervezni. Az első permetezést a virágzás kezdetekor, a következőt a  virágzás végén, míg a harmadik kezelést a terméskötődéskor – kisbogyós állapotban kell elvégezni. Különösen azokban a fajtákban érdemes a készítményt bevetni, amelyek madárkásodásra hajlamosak. A technológia nem csak a terméskötődés hatékonyságát javítja, hanem a bekötött bogyókezdemények – különböző okok miatt bekövetkező – elrúgását is mérsékli. Eredményként piacos, telt fürtöket, tetszetős árut kapunk.

A kezelés hatékonyságát javítja, ha a készítmény kijuttatásakor a tankkeverékhez Silwet Star hatásfokozó adalékanyagot adunk. Ennek különösen a szőrözöttebb levelű fajtáknál van jelentősége, valamint, mivel viszonylag kicsi lombfelületet kell kezelnünk, így kell elérnünk a lehető legjobb fedettséget.

A Goёmar BM 86 biostimulátor alkalmas arra, hogy pontosan betartott kijuttatási program mellett segítse az intenzív termesztéstechnológia eredményességét, a jó minőségű, piacos termés elérését.

UPL Hungary Kft.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nyári teendők a szőlőben

2024. július 10. 07:40

A gyors növekedés időszakában a szőlő érzékenyebb a különböző betegségekre, mint például a lisztharmatra és a peronoszpórára.

Mediterrán ciklonok is hozzák a rezisztens spórákat az olasz szőlővidékekről

2024. május 30. 14:10

Hazánkba gyakran olyan fertőző spórák érkeznek a mediterrán ciklonokkal, melyek az észak-olaszországi szőlővidékekről hozzák a gyakran bizonyos hatóanyagokra már rezisztens spórákat.

A szőlő peronoszpóra elleni védelme gyors felszívódású, rézmentes készítménnyel

2024. május 15. 05:40

A Kwizda egy olyan rézmentes, felszívódó készítménnyel bővítette a portfólióját, melynek segítségével rugalmasan alakítható a szőlő peronoszpóra elleni védekezési stratégia.

A szőlő lisztharmatának fertőzését kell megakadályozni

2024. április 23. 07:40

Most szőlő lisztharmatának a fertőzését kell megakadályozni. Az a szőlősgazda könnyebb helyzetben van, aki tavaly közvetlenül a szüret után elvégezte a kénes-olajos lomblemosást.

Mitől foltosodik a szőlő levele?

2018. július 12. 06:43

B. Éva kérdése: Szeretném megtudni mitől foltos a szőlő levele? Nem volt permetezve.

Mire figyelmeztetnek a szőlőmetszéskor látható tünetek?

2020. január 28. 09:45

S. Soma: Érdemes-e a szőlő téli metszésekor alaposabban szemügyre venni a növényt? Vannak-e olyan árulkodó jelek, amelyek megkönnyíthetik vagy előkészíthetik a szőlő növényvédelmét?

Teleki Zsigmond nyomdokain - szőlőalanyok nemesítése világszínvonalon

2021. május 3. 09:38

Teleki Zsigmond szőlőalany-nemesítésben végzett munkája kimagasló jelentőségű. Fajtái elkerültek a világ szőlőtermesztő országaiba, termesztésbe vonták, több kutatóintézetben tovább szelektálták.

Szőlőtermesztés a vulkánok árnyékában

2019. augusztus 17. 04:36

Lanzaroté borainak többsége az édességéről ismert Malvasia szőlőből származik és a terroir talajának ásványtartalma összetéveszthetetlen ízt ad az itt termő vörös-, fehér- és rozé boroknak.