Növényvédelem
Növényvédelem

A talajtakarás előnyei szőlőben

A talajtakarás előnyei szőlőben

Agrofórum Online

A szőlőültetvényekben jelenleg is általános az intenzív talajbolygatás, főleg ami a szőlő sorközeit érinti. Ezzel szemben megoldást jelentő alternatíva lehet a növénytakarásos kezelés. A sorközvetés folytán azonban a talajt átszövő gyökérzet vízkonkurenciaként jelenhet meg a szőlő számára, és azokban az esetekben, amikor ez kerülendő, például telepítés esetén, megoldást jelenthet a szalmatakarás.

A sötétbarna, humuszban gazdagabb talaj felmelegedésre, ezáltal a párologtatásra való hajlama sokkal kifejezettebb, így jelentős mennyiségű vizet veszíthet: szalmatakarással csökkenthetjük a vízveszteség mértékét.

– mondta el dr. Kovács Barnabás, szaktanácsasdó, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézetének adjunktusa Kisapátiban, az általa vezetett Biovitis pincészetnél tett látogatásunkkor.

A kellően vastag, elhalt növényi maradványnak, jelen esetben szalmatakarásnak köszönhetően a gyomok csírázásához szükséges fényviszonyok sem alakulnak ki, és így nem szükséges a kapálás sem. Hogyha intenzív kapálás, és szervesanyag-beforgatás zajlik egy talaj esetében, a szervesanyagot lebontó korhadéklakó szervezetek felszaporodnak a mikrobiális közösségen belül.

– tette hozzá a szaktanácsadó.

Általános, hogy a talajművelés helytelen kivitelezése folytán a szénmegkötési egyenleg kedvezőtlenül alakulhat. A talajbolygatás beszüntetése jelentős költségcsökkentő hatással is bír, aminek különösen ilyen inputanyag árak mellett lehet üdvös hatása.

A sorközművelés gyakorta alkalmazott technológiai eleme a totális gyomirtók bevetése is. Vagyis ha kémiai gyomszabályozásra adjuk a fejünket, várható, hogy a talaj mikrobiális közösségén belül nagyfokú diverzitáscsökkenés következik be. A tápláléklánc sérül, a patogén szervezeteket kordában tartó hasznos szervezetek aránya csökken, hiszen ezek a fajok kevésbé toleránsak a kemikáliákkal szemben, így a folyamatnak jelentős növényegészségügyi vonatkozása is van…

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Áprilisi növényvédelmi teendők a kertekben

2024. április 22. 05:40

Az idei év meteorológiai meglepetései miatt meglehetősen sok kártevő és kórokozó a vártnál erőteljesebben, illetve a megszokottnál korábban jelent meg. Lássuk, milyen növényvédelmi teendőink lehetnek áprilisban!

Korán veszélyeztethetnek a levéltetvek a napraforgóban

2024. április 18. 05:40

A talajlakó kártevők (döntően drótférgek) és a fiatalkori kártevők (barkók) mellett az idei évben a levéltetvek rendkívül korai és erős támadására is fel kell készülniük a gazdálkodóknak a napraforgónál.

Levéltetvek a lonc-fajokon, I. rész

2024. április 17. 14:10

Magyarországon a loncokon 5 levéltetű faj előfordulásáról van tudomásunk, amelyek a Hyadaphis, Prociphilus, Rhopalomyzus, Trichosiphonaphis nemzetségekbe tartoznak.

Mospilan nyereményjátékot hirdetett a Sumi Agro Hungary Kft.

2024. április 17. 09:40

A Sumi Agro Hungary Kft. 2024. március 1-jén indította el Mospilan nyereményjátékát azzal a szándékkal, hogy a Nippon Soda által gyártott és itt Magyarországon a cég által forgalmazott eredeti japán terméket népszerűsítse a felhasználók körében, és egy kis jókedvet hozzon ebbe a mai nehéz világba.

Globális csemegeszőlő-kereskedelmi körkép

2021. május 22. 07:37

Meglehetősen nagy a nyomás a Közel- és Távol-Keletre vezető hajózási kereskedelmi útvonalakon, és ez megnehezíti a speciális piacok szőlőkereskedelmét Kína, Vietnám, India, Izrael esetében egyaránt.

IVIFHO – 2018 Stuttgartban, az innováció fellegvárában

2018. október 2. 07:22

November első dekádjában (4-6.között) a szőlészet és borászat, a gyümölcsfeldolgozás, a gyümölcslevek és szeszes italok nemzetközi technológiai szakvására nyitja meg a kapuit Stuttgartban, az innováció európai fellegvárában.

Délelőtt 10-kor abba kell hagyni a szőlő szedését Franciaországban

2023. augusztus 26. 11:10

A szőlőszedőket arra kérték, hogy hajnali 3 és 4 óra között kezdjenek a területeken, és 10 órakor álljanak meg, hogy elkerüljék a hőséget.

Kutatás a szőlő aszálytűrő képességéről

2021. október 2. 04:37

A termelők nagy része nem tartja jónak a korai vegetációfejlődés és a termésérés folyamán bekövetkező vízhiányt, azonban a szakértő vizsgálati eredményei alapján a minőség kiteljesedésének kulcsát látja benne.