25℃ 17℃
június 20. Rafael, Dina
Szőlő-Bor

Az itáliai szőlőtermesztés fejlődése

Agrofórum Online

A szőlő nemesítése Itáliában fokozatos, több évezredes folyamat volt – vet fényt a témára Mariano Ucchesu, a franciaországi Montpellier Egyetem munkatársa és kollégái által a PLOS ONE folyóiratban nemrég közzétett tanulmánya.

Napjainkban a világ szőlőtermesztésével kapcsolatos éves produkció mintegy 80 millió tonna friss szőlőt és 26 milliárd liter bort jelent, melyben az olasz bor kiemelkedő szerepet játszik – derül ki a scytechdaily.com cikkéből.

Cserszegtomaj a magyar szőlőnemesítés emblematikus helyszíne (Fotó: Dabis Balázs Silvius)
A fotó illusztráció (Fotó: Dabis Balász Silvius)

Hiánypótló kutatás

Míg Ázsia és Kelet-Európa egyes részein jól dokumentált a szőlőtermesztés története, addig a nyugat-mediterrán térségről feltűnően kevés adat áll rendelkezésre. Ennek a hiányosságnak a pótlására Ucchesu és csapata több mint 1700 szőlőmagot elemzett, amelyek Olaszország és a környező területek 25 régészeti lelőhelyéről kerültek elő, és mintegy 7000 éves időszakot fedtek le, egyészen a neolitikumtól a középkorig.

A leletanyag tulajdonságai

A archeobotanikai leletanyag morfológiai elemzése kimutatta, hogy a Kr. e. 1000-nél korábbi lelőhelyeken a szőlőmagok jelentős átfedést mutattak a modern vadszőlő magjaival. Ez arra utal, hogy a szőlőt elsősorban gyűjtögették, nem pedig termesztették. Kr. e. 1000 és Kr. u. 600 között a magok többsége már a nemesített szőlőfajtákhoz hasonló tulajdonságokat mutatott, bár a magok mérete, alakja, valamint a domesztikált és a vadszőlő aránya a különböző lelőhelyek között jelentős eltéréseket mutatott. A középkorban, Kr. u. 700 körül kezdődően a nemesített növényből származó szőlőmagok széles körben elterjedtek, és a modern termesztett szőlőfajtákéhoz közeli tulajdonságokkal rendelkeztek.

Kutatási következtetések

Az eredmények azt mutatják, hogy a szőlőtermesztés Olaszországban valószínűleg a késő bronzkorban kezdődhetett, amit több évszázados fokozatos nemesítés követett. A szerzők megjegyzik, hogy az eredmények összhangban vannak a korábbi genetikai és régészeti kutatásokkal, de hangsúlyozzák, hogy a jövőben a régészeti lelőhelyek szélesebb skáláján végzett vizsgálatok fontosak ahhoz, hogy kiteljesedjen a szőlőtermesztésről alkotott kép a Földközi-tenger térségében.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megörökölte a borászatot – most a szakma trónjára emelte

2025. június 3. 08:10

Gál Tibor húszévesen vette át édesapja borászatát – ma már ő vezeti Eger megújulását, és a szakma legnagyobb elismerését is megkapta.

A szőlő lombozatának értékelése vegetációs indexek alapján

2025. május 21. 14:10

A MATE-n fejlesztett program segítségével lehetőség nyílik az egyedi levelek RGB-alapú vegetációs indexeinek értékelésére.

Synvino Borverseny 2024: kiemelkedő borok és új trendek

2025. március 22. 16:10

Összesen 400 bor és pezsgő érkezett az ország 18 borvidékéről a Syngenta által XXI. alkalommal megrendezett Synvino Borversenyre.

A szőlő metszése soft pruning módszerrel + videó

2025. március 11. 17:10

A szőlő metszésének számos módja ismert, de mi most a soft pruning metszésmódba nyújtunk betekintést. Fókuszban a fás részek védelme áll.

Mitől színeződik már a szőlő levele?

2018. július 20. 11:51

F. Mária kérdése: A szőlőink levele sárgulni, kezdett, olyan, mintha már ősz lenne. Csapadékhiány okozza, vagy valamilyen betegség?

A szőlő generatív szervei és gazdasági hasznuk (1) - A rügyek és a virágzat fejlődése

2018. október 8. 13:51

A szőlő valódi bogyótermésében neveli magvait különböző fejlődési szakaszokon át. A szőlő virágzatának és virágainak kialakulásáról, a termésről, benne a bogyók és a magok fejlődéséről, hasznosságáról, ezeket veszélyeztető betegségekről, rendellenes tápanyag-ellátásáról olvasható az írásban.

Ne feledjék a szőlőszüret utáni lemosó permetezéseket! – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2023. szeptember 20. 15:10

Tart még a szőlőszüret, de a lisztharmat áttelelését biztosító kazmotéciumok képződése felgyorsult, így a fürtök leszedése után el kell végezni a lemosó permetezéseket, főként az érzékeny fajtákban.

Nufarmer Magazin Kertészeti Különszám (+pdf)

2019. július 26. 08:33

A kertészetekben megjelenő kórokozók és kártevők elleni sikeres fellépéshez speciális ismeretekre, valamint egyszerre hatékony és a fogyasztókra veszélytelen hatóanyagokra van szükség.