16℃ 8℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Szőlő-Bor

Az itáliai szőlőtermesztés fejlődése

Agrofórum Online

A szőlő nemesítése Itáliában fokozatos, több évezredes folyamat volt – vet fényt a témára Mariano Ucchesu, a franciaországi Montpellier Egyetem munkatársa és kollégái által a PLOS ONE folyóiratban nemrég közzétett tanulmánya.

Napjainkban a világ szőlőtermesztésével kapcsolatos éves produkció mintegy 80 millió tonna friss szőlőt és 26 milliárd liter bort jelent, melyben az olasz bor kiemelkedő szerepet játszik – derül ki a scytechdaily.com cikkéből.

Cserszegtomaj a magyar szőlőnemesítés emblematikus helyszíne (Fotó: Dabis Balázs Silvius)
A fotó illusztráció (Fotó: Dabis Balász Silvius)

Hiánypótló kutatás

Míg Ázsia és Kelet-Európa egyes részein jól dokumentált a szőlőtermesztés története, addig a nyugat-mediterrán térségről feltűnően kevés adat áll rendelkezésre. Ennek a hiányosságnak a pótlására Ucchesu és csapata több mint 1700 szőlőmagot elemzett, amelyek Olaszország és a környező területek 25 régészeti lelőhelyéről kerültek elő, és mintegy 7000 éves időszakot fedtek le, egyészen a neolitikumtól a középkorig.

A leletanyag tulajdonságai

A archeobotanikai leletanyag morfológiai elemzése kimutatta, hogy a Kr. e. 1000-nél korábbi lelőhelyeken a szőlőmagok jelentős átfedést mutattak a modern vadszőlő magjaival. Ez arra utal, hogy a szőlőt elsősorban gyűjtögették, nem pedig termesztették. Kr. e. 1000 és Kr. u. 600 között a magok többsége már a nemesített szőlőfajtákhoz hasonló tulajdonságokat mutatott, bár a magok mérete, alakja, valamint a domesztikált és a vadszőlő aránya a különböző lelőhelyek között jelentős eltéréseket mutatott. A középkorban, Kr. u. 700 körül kezdődően a nemesített növényből származó szőlőmagok széles körben elterjedtek, és a modern termesztett szőlőfajtákéhoz közeli tulajdonságokkal rendelkeztek.

Kutatási következtetések

Az eredmények azt mutatják, hogy a szőlőtermesztés Olaszországban valószínűleg a késő bronzkorban kezdődhetett, amit több évszázados fokozatos nemesítés követett. A szerzők megjegyzik, hogy az eredmények összhangban vannak a korábbi genetikai és régészeti kutatásokkal, de hangsúlyozzák, hogy a jövőben a régészeti lelőhelyek szélesebb skáláján végzett vizsgálatok fontosak ahhoz, hogy kiteljesedjen a szőlőtermesztésről alkotott kép a Földközi-tenger térségében.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A vulkánok íze a poharunkban: tűzben született borok titka

2025. október 23. 11:10

A vulkanikus talajból születő borok a föld energiáját hordozzák – mélyek, tüzesek és utánozhatatlanul magyarok.

Palackba zárt marketing: amikor a bor külseje dönt helyettünk

2025. október 19. 14:10

Forma, szín, címke, kupak: a borospalack minden részlete üzen a vásárlónak. De vajon mennyire hagyjuk magunkat befolyásolni?

Az amerikai szőlőkabóca: egy veszélyes jövevény a hazai szőlőkben. Hogyan került ide?

2025. október 10. 12:10

Az amerikai szőlőkabóca apró rovar, mégis egész borvidékeket tehet tönkre – fitoplazmát terjeszt, amely halálos a tőkéknek.

Természet adta minőség – mitől különleges a Reizer-bor?

2025. szeptember 17. 08:10

A túrterebesi Reizer Pincészet a tradíciót és a modern borászatot ötvözi – Reizer Gergő autodidakta módon vált díjnyertes borásszá.

A Neszmélyi borvidék

2019. március 23. 05:47

Eleink különféle idők óta jártak-keltek ezen a vidéken, „ették a gyümölcsét és itták a levét”. Hogyan szolgálta ez a föld az itt élők javát?

Szürkepenészes rothadás fenyegeti a szőlőt – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. október 9. 09:40

A vékony héjú és tömött fürtű fajták különösen érzékenyek a betegségre. A szüret felgyorsítása az egyetlen védekezési lehetőség.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: felerősödött a peronoszpórás fertőzés a szőlőültetvényekben

2023. június 21. 08:40

Június utolsó dekádjára a nyárias meleg, fülledt idő a jellemző. A nappalok kifejezetten melegek, 30 °C körüliek, éjszakánként sem hűl le a hőmérséklet 15 fok alá. A jelentős hőmérsékleti különbség miatt erős az éjszakai harmatképződés, de reggelente gyors a felszáradás. A jelenlegi nyári meleg, megfelelő vízellátás mellett gyors fejlődést biztosít a melegigényes növények számára. A kórokozók terjedése kissé lelassult, viszont a kártevők aktivitása megnőtt.

Olaszországban sem kímélte a fagy az ültetvényeket

2021. április 25. 05:19

A Coldiretti szerint az extrém időjárási események gyakoriságának folyamatos növekedése több mint 14 milliárd eurós kárt okozott már az olasz mezőgazdaságban.