Szőlő-Bor

Az itáliai szőlőtermesztés fejlődése

Agrofórum Online

A szőlő nemesítése Itáliában fokozatos, több évezredes folyamat volt – vet fényt a témára Mariano Ucchesu, a franciaországi Montpellier Egyetem munkatársa és kollégái által a PLOS ONE folyóiratban nemrég közzétett tanulmánya.

Napjainkban a világ szőlőtermesztésével kapcsolatos éves produkció mintegy 80 millió tonna friss szőlőt és 26 milliárd liter bort jelent, melyben az olasz bor kiemelkedő szerepet játszik – derül ki a scytechdaily.com cikkéből.

Cserszegtomaj a magyar szőlőnemesítés emblematikus helyszíne (Fotó: Dabis Balázs Silvius)
A fotó illusztráció (Fotó: Dabis Balász Silvius)

Hiánypótló kutatás

Míg Ázsia és Kelet-Európa egyes részein jól dokumentált a szőlőtermesztés története, addig a nyugat-mediterrán térségről feltűnően kevés adat áll rendelkezésre. Ennek a hiányosságnak a pótlására Ucchesu és csapata több mint 1700 szőlőmagot elemzett, amelyek Olaszország és a környező területek 25 régészeti lelőhelyéről kerültek elő, és mintegy 7000 éves időszakot fedtek le, egyészen a neolitikumtól a középkorig.

A leletanyag tulajdonságai

A archeobotanikai leletanyag morfológiai elemzése kimutatta, hogy a Kr. e. 1000-nél korábbi lelőhelyeken a szőlőmagok jelentős átfedést mutattak a modern vadszőlő magjaival. Ez arra utal, hogy a szőlőt elsősorban gyűjtögették, nem pedig termesztették. Kr. e. 1000 és Kr. u. 600 között a magok többsége már a nemesített szőlőfajtákhoz hasonló tulajdonságokat mutatott, bár a magok mérete, alakja, valamint a domesztikált és a vadszőlő aránya a különböző lelőhelyek között jelentős eltéréseket mutatott. A középkorban, Kr. u. 700 körül kezdődően a nemesített növényből származó szőlőmagok széles körben elterjedtek, és a modern termesztett szőlőfajtákéhoz közeli tulajdonságokkal rendelkeztek.

Kutatási következtetések

Az eredmények azt mutatják, hogy a szőlőtermesztés Olaszországban valószínűleg a késő bronzkorban kezdődhetett, amit több évszázados fokozatos nemesítés követett. A szerzők megjegyzik, hogy az eredmények összhangban vannak a korábbi genetikai és régészeti kutatásokkal, de hangsúlyozzák, hogy a jövőben a régészeti lelőhelyek szélesebb skáláján végzett vizsgálatok fontosak ahhoz, hogy kiteljesedjen a szőlőtermesztésről alkotott kép a Földközi-tenger térségében.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A bor nem akar tovább forrni? Ezzel indítható újra!

2025. november 20. 08:10

A megakadt erjedés nem a világ vége: ha tudjuk, miért állt le a folyamat, a bor legtöbbször biztonságosan megmenthető.

Mit kérjen, ha nem ismeri a borlapot? Így lesz könnyű a választás

2025. november 15. 08:10

A borrendelés gyakran feszültséggel jár, pedig néhány szabályt követve magabiztosan eligazodhatunk bármelyik étterem borlapján.

A vulkánok íze a poharunkban: tűzben született borok titka

2025. október 23. 11:10

A vulkanikus talajból születő borok a föld energiáját hordozzák – mélyek, tüzesek és utánozhatatlanul magyarok.

Palackba zárt marketing: amikor a bor külseje dönt helyettünk

2025. október 19. 14:10

Forma, szín, címke, kupak: a borospalack minden részlete üzen a vásárlónak. De vajon mennyire hagyjuk magunkat befolyásolni?

Mi történt ezzel a szőlőfürttel, hogy lehetett volna megvédeni?

2020. október 30. 10:34

A szürkerothadás kórokozója a szőlőn kívül még számos kultúrnövényen él és ezeken is néha súlyos kárt okozhat.

Mitől lesznek összesodrott levelek a körtefákon?

2023. augusztus 2. 04:36

Mitől lesznek a körtefákon elszáradó levelek, melyek össze vannak sodorva?

Mitől kanalasodnak a szőlő fiatal levelei?

2020. április 14. 10:53

Szőlőtőkém fiatal levelei kanalasodnak, torzulnak. Mi okozhatja ezt?

Fokozódik a lisztharmat-rezisztencia a szőlőben

2024. október 16. 12:10

A szőlőben jelentkező lisztharmat rezisztenciája is egyre nagyobb gondot fog okozni a jövőben.