Szőlő-Bor

Az itáliai szőlőtermesztés fejlődése

Agrofórum Online

A szőlő nemesítése Itáliában fokozatos, több évezredes folyamat volt – vet fényt a témára Mariano Ucchesu, a franciaországi Montpellier Egyetem munkatársa és kollégái által a PLOS ONE folyóiratban nemrég közzétett tanulmánya.

Napjainkban a világ szőlőtermesztésével kapcsolatos éves produkció mintegy 80 millió tonna friss szőlőt és 26 milliárd liter bort jelent, melyben az olasz bor kiemelkedő szerepet játszik – derül ki a scytechdaily.com cikkéből.

Cserszegtomaj a magyar szőlőnemesítés emblematikus helyszíne (Fotó: Dabis Balázs Silvius)
A fotó illusztráció (Fotó: Dabis Balász Silvius)

Hiánypótló kutatás

Míg Ázsia és Kelet-Európa egyes részein jól dokumentált a szőlőtermesztés története, addig a nyugat-mediterrán térségről feltűnően kevés adat áll rendelkezésre. Ennek a hiányosságnak a pótlására Ucchesu és csapata több mint 1700 szőlőmagot elemzett, amelyek Olaszország és a környező területek 25 régészeti lelőhelyéről kerültek elő, és mintegy 7000 éves időszakot fedtek le, egyészen a neolitikumtól a középkorig.

A leletanyag tulajdonságai

A archeobotanikai leletanyag morfológiai elemzése kimutatta, hogy a Kr. e. 1000-nél korábbi lelőhelyeken a szőlőmagok jelentős átfedést mutattak a modern vadszőlő magjaival. Ez arra utal, hogy a szőlőt elsősorban gyűjtögették, nem pedig termesztették. Kr. e. 1000 és Kr. u. 600 között a magok többsége már a nemesített szőlőfajtákhoz hasonló tulajdonságokat mutatott, bár a magok mérete, alakja, valamint a domesztikált és a vadszőlő aránya a különböző lelőhelyek között jelentős eltéréseket mutatott. A középkorban, Kr. u. 700 körül kezdődően a nemesített növényből származó szőlőmagok széles körben elterjedtek, és a modern termesztett szőlőfajtákéhoz közeli tulajdonságokkal rendelkeztek.

Kutatási következtetések

Az eredmények azt mutatják, hogy a szőlőtermesztés Olaszországban valószínűleg a késő bronzkorban kezdődhetett, amit több évszázados fokozatos nemesítés követett. A szerzők megjegyzik, hogy az eredmények összhangban vannak a korábbi genetikai és régészeti kutatásokkal, de hangsúlyozzák, hogy a jövőben a régészeti lelőhelyek szélesebb skáláján végzett vizsgálatok fontosak ahhoz, hogy kiteljesedjen a szőlőtermesztésről alkotott kép a Földközi-tenger térségében.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Természet adta minőség – mitől különleges a Reizer-bor?

2025. szeptember 17. 08:10

A túrterebesi Reizer Pincészet a tradíciót és a modern borászatot ötvözi – Reizer Gergő autodidakta módon vált díjnyertes borásszá.

A magyar fehérbor történetének rendkívüli sikere

2025. szeptember 11. 15:10

A 2021-es évjáratú SomlAI Cuvée a Concours Mondial de Bruxelles 2025 borvilágversenyen aranyérmes lett a fehérborok között.

Szőlő-Bor Képgaléria

Rajtol a 2025-ös szüret – Mit várhatunk az idei szőlőterméstől?

2025. augusztus 22. 08:10

Megkezdődött a szüret a hazai borvidékeken. Bár harmadik éve küzdenek a tőkék az aszállyal, a szakemberek bíztató minőséget várnak az idei boroknál.

Tévhitek a roséról: mi igaz és mi nem?

2025. augusztus 17. 16:10

A rosé nem csupán könnyed nyári ital – készítése, stílusa és felhasználása számos meglepetést tartogat. Ideje tisztázni a leggyakoribb tévhiteket.

Szőlő 2022 – Minden rosszban van valami jó

2022. december 6. 06:34

A 2022-es ágazati összefoglalók szerint az aszály volt a főszereplő minden mezőgazdasági kultúrában, szántóföldön és ültetvényekben egyaránt.

Megjelent a Nufarmer Magazin 33. száma!

2022. július 29. 13:34

A változások korát éljük, amihez a növényvédelmi feladatoknak is alkalmazkodniuk kell.

Idén is igényelhető támogatás az amerikai szőlőkabóca elleni védekezéshez

2020. március 5. 17:02

A szőlő aranyszínű sárgaságát okozó fitoplazma a szőlő egyik legveszélyesebb kórokozója, amely súlyos fenyegetést jelent a hazai szőlő- és borágazat számára.

Mit tehetünk a szőlő agrobaktériumos betegsége esetén?

2019. február 23. 05:36

P. Mátyás kérdése: A kertemben az egyik szőlőtőkén jókora daganatokat vettem észre. Mi okozhatja az elváltozást? Mit tehetek a betegség ellen?