Szőlő-Bor
Fizetett tartalom
Szőlő-Bor
Fizetett tartalom

Hatékony méhkímélő megoldás a szőlőmolyok elleni védekezésben

Hatékony méhkímélő megoldás a szőlőmolyok elleni védekezésben

Kwizda Garden

A szőlő egyik régi, jólismert kártevője a tarka szőlőmoly, ami a károsításával a termést veszélyezteti.

A kártevő magyarországi gyakorisága igen változatos, azaz helyenként nem szükséges védekezni ellene, máshol pedig rendre, nagy egyedszámban megjelenik és károsít. Első nemzedékének lárvái a virágzatot fogyasztják, a második nemzedék a növekedő bogyókat, de talán a harmadik nemzedék a legkellemetlenebb kártételű, hiszen a zsendülő, érő bogyókat rágja, amik persze emiatt rothadnak.

A védekezés – amennyiben a kártevő egyedsűrűsége indokolja – célszerű, ha már az első nemzedék ellen irányul. A moly hímjeinek a rajzását szexferomon-csapdával figyelhetjük meg a legkönnyebben. Ennek az eszköznek a segítségével megtudhatjuk a főrajzás idejét, de a precíz szőlőtermesztő a hőösszegszámítás módszerével akár még a lárvák megjelenésének idejét is előrejelezheti.

A Kwizda portfóliójában mind az ökológiai termesztési rendszerben működő, mind az integrált növényvédelmet folytató szőlőtermesztő talál megoldást a szőlőmolyok károsításának megakadályozására. Alább ezt a két lehetőséget részletesen ismertetjük.

Tovább olvasom a cikket a Kwizda Garden honlapján.

A biotermesztésben is alkalmazható Lepinox Plus® nagy előnye, hogy egészen szedésérettségig felhasználható, az élelmezés-egészségügyi várakozási ideje nincs korlátozva, azaz a szőlőmolyok harmadik nemzedékének lárvái ellen is bátran kipermetezhető, egy tenyészidőszakban összesen három alkalommal. A készítmény méhekre nem jelölésköteles.

Olasz kísérletek alapján (35 g/ha = 0,175 l/ha Corprima 20 SC dózisban) a klórantraniliprol hatóanyag hosszú hatástartammal rendelkezett tarka szőlőmoly ellen: hét nappal korábban kezelt szőlőbogyó etetésével a lárvamortalitás még 100 százalékos volt. A két héttel korábban kezelt szőlőbogyók etetésével is még igen jelentősnek számító, bár némileg kisebb, 75%-os mortalitást mértek, amiként a harmadik heti (21 nap!) hatástartam is 55 százalékosnak bizonyult. Mindeközben a kezelt területre a kísérleti időszak alatt 50 mm csapadék hullott.

Nyári teendők a szőlőben

2024. július 10. 07:40

A gyors növekedés időszakában a szőlő érzékenyebb a különböző betegségekre, mint például a lisztharmatra és a peronoszpórára.

Mediterrán ciklonok is hozzák a rezisztens spórákat az olasz szőlővidékekről

2024. május 30. 14:10

Hazánkba gyakran olyan fertőző spórák érkeznek a mediterrán ciklonokkal, melyek az észak-olaszországi szőlővidékekről hozzák a gyakran bizonyos hatóanyagokra már rezisztens spórákat.

A szőlő peronoszpóra elleni védelme gyors felszívódású, rézmentes készítménnyel

2024. május 15. 05:40

A Kwizda egy olyan rézmentes, felszívódó készítménnyel bővítette a portfólióját, melynek segítségével rugalmasan alakítható a szőlő peronoszpóra elleni védekezési stratégia.

A szőlő lisztharmatának fertőzését kell megakadályozni

2024. április 23. 07:40

Most szőlő lisztharmatának a fertőzését kell megakadályozni. Az a szőlősgazda könnyebb helyzetben van, aki tavaly közvetlenül a szüret után elvégezte a kénes-olajos lomblemosást.

Mi lesz veled növényvédelem?

2023. december 12. 14:10

A mezőgazdasági növényeink egészségvédelme, vagyis a növényorvoslás helyzete meglehetősen változékony. A Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara hagyományos, és idén 18. alkalommal megrendezett Növényorvos napot a ,,Mi lesz veled növényvédelem” kérdéskör határozta meg.

Elérkezett az állományszárítás nélküli betakarítás kora - de kinek jó ez?

2019. november 29. 05:36

A bromoxinil hatóanyagú növényvédő szerek napraforgó lombtalanítására még engedélyezettek. Ezen kívül gyakorlatilag semmi nem maradt…

Dr. Aponyi Lajos az év növényvédelmi szakembere

2023. február 20. 18:18

Rangos elismerést vehetett át a napokban Dr. Aponyi Lajos, növényorvos, az Agrofórum Online növényvédelmi előrejezés rovatvezetője.

Mitől zsugorodnak a körte levelei?

2018. május 7. 13:03

T. László kérdése: A körtefáimon összezsugorodtak a levelek, hogy védekezzek?