Három borvidék, három borászat, egybehangzó vélemények. A 2022-es őszi szüret idején három neves pincészetet és szőlőbirtokot kerestem fel, hogy megtudjam, miért dönt egyre több borász a betakarítás gépesítése mellett, és mivel tud hozzájárulni egy szőlőkombájn a minőségi, adott esetben akár a csúcsborok elkészítéséhez. Sokan talán azt hinnék, de nem a szakképzett munkaerő hiánya az elsődleges szempont, hanem a minőség és a megbízhatóság.
A szőlőkombájn a versenyképesség záloga – a Hajós-Bajai borvidéken is
A Hajós-Bajai, valamint a Villányi borvidéken is rendelkezik szőlőültetvényekkel Koch Csaba borász, aki sokáig nem hitte, hogy a gépi szürettel is lehet elsőrangú, kimagasló tulajdonságokkal rendelkező bort lehet készíteni. Mára azonban világossá vált számára, hogy egy modern szőlőkombájn nemcsak megbízhatóvá és hatékonnyá teszi a szüretet, de annak válogatórendszere olyan fejlett, hogy akár a kézi szüretnél is magasabb minőséget szavatolhat.
Korábban úgy gondoltam, hogy a kézi szőlőszüretnél nincsen jobb technológia a csúcsborok készítéséhez. Ma azonban már látom, hogy bizonyos szőlőfajták leszedéséhez elengedhetetlen a gépi szüret
– fogalmazott a borászat ügyvezetője, amikor meglátogattam az Alföld déli részén, Borotán.
Koch Csaba határozott véleménye, hogy a hazai szőlő és bor ágazat versenyképességének fenntartásához elengedhetetlen a modern betakarítógépek alkalmazása, hiszen az emberi munkaerő egyre drágább, ráadásul sokszor alig találni szakképzett segítséget.
Ennél is fontosabb ugyanakkor, hogy a gépi szürettel a magas minőség is szavatolható. Mint fogalmazott, a klímaváltozás hatására egyre gyakoribb, hogy augusztus végén, szeptember elején nappal akár 30-35 Celsius-fokos meleg van. Az egésznapos kézi szüretelés során a hőségből beszállított szőlő feldolgozása pedig komoly problémákat okoz. A visszahűtés egyrészt rengeteg energiát emészt fel, másrészt ezen a magas hőmérsékleten olyan intenzív az oxidáció, hogy az mindenképpen negatív hatással lesz a bor minőségére.
Az illatos és korai fajtáknál éppen ezért évek óta éjszaka szüretelünk. Általában éjfélkor kezdjük a betakarítást, és reggel 10 óráig be is fejezzük. A gépi szüretnek az egyik óriási előnye, hogy ilyenkor is hatékonyan tudunk dolgozni. Ezen kívül fontos, hogy a fejlett válogatórendszereknek köszönhetően nagyon magas minőségű szőlőt lehet viszonylag rövid idő alatt behozni a pincébe. Napjainkban a korszerű borászatoknál elengedhetetlen, hogy oxidációmentes, minél hidegebb, minél egészségesebb és minél szebb szőlő érkezzen be
– fogalmazott kérdésemre Koch Csaba.
Egyértelmű volt a döntés a Villányi borvidéken
2022-ben már saját, önjáró Pellenc szőlőkombájnnal szüretelhettek a villányi Bock Borászat területein, miután az elmúlt években a bérmunkák során meggyőződhettek arról, hogy a gépesített technológia is alkalmas magas minőségű borok készítéséhez. Bár más márkákat is kipróbáltak a gépbeszerzés előtt, a döntés végül egyértelmű volt, és a KITE Zrt.-től rendelték meg prémiumkategóriás Pellenc Optimum szőlőkombájnjukat, ami már az idei szezonban dolgozott is a festői szépségű vidéken.
Nyugodtan mondhatom azt, hogy a gépi szüret tisztább, mint a kézi szüret. Ez persze az én véleményem, de az elmúlt évek tapasztalati ezt bizonyították a számomra. Ezért is döntöttem úgy, hogy egy Pellenc szüretelőkombájnt vásárolunk
– kezdte beszélgetésünket az impozáns pincében Bock József. A borász-tulajdonos kérdésemre kifejtette: mindig azt gondolta, hogy a kombájnos szüret nem olyan tiszta, mint a kézi, és a gép agyonveri a bogyókat. A modern eszközök válogatórendszere azonban olyan finoman bánik a szőlővel, hogy ennek nyomát sem látni.
Olyan szinten tudják lebogyózni a fürtről a szemeket, hogy azok szinte sérülésmentesek, és ez nagyon szimpatikus volt. Alaphangon egyébként gépész is vagyok, tehát géptani szemszögből is néztem a módszert. Emellett az ország több borászával beszélve olyan véleményt hallottam, hogy mindenki nagy megelégedéssel használja a Pellenc kombájnokat. Nem véletlen, hogy az országban ezekből a gépekből van a legtöbb
– fogalmazott a szakember.
A Bock Borászat területein már néhány éve dolgoznak szőlőkombájnok, de eddig csak bérmunkában. A 2022-es szezonban azonban már munkába állhatott a saját gép is, ami tovább erősítette a korábbi pozitív benyomásokat. Bock József beszélgetésünk során arra is rávilágított, hogy miközben a munkaerőhiányra önmagában is jó válasz egy ilyen betakarító gép, addig az is nagy előnye, hogy akár csonka műszakokban is lehet vele dolgozni. Ha ugyanis szüretelés közben például elered az eső, és a munkások hazamennek, ők már nem jönnek vissza néhány órára akkor sem, ha újra megfelelőek lennének a körülmények. A gép azonban ott folytatja, ahol abbahagyta.
Bock József beszélgetésünk során felhívta a figyelmet arra is, hogy a szőlőültetvénynek alkalmasnak kell lenniük a gépi betakarításra.
Ha gépi szüretet végzünk, akkor nem lehet fa- vagy betonoszlop a sorban. A szőlőkombájnok használatát elsősorban azoknak javaslom, akiknek már fém támrendszerük van.
Egy évtized tapasztalatával a Balatonboglári borvidéken
Az elmúlt években nemcsak a bor, de a pezsgőkészítés technológiájának is elengedhetetlen része lett a gépi betakarítás a Garamvári Szőlőbirtoknál. Az első vontatott Pellenc kombájn nagyjából 12 éve érkezett a Balaton déli partjaihoz, amit idén egy teljesen új típusra cseréltek.
Mi nemcsak bort készítünk, hanem pezsgőt is, és annál még kritikusabb, hogy egy adott savtartalom, egy adott mustfok mellett szüreteljük a szőlőt. Nem húzhatjuk el sokáig munkákat, mint például egy korábbi évjáratban, amikor hiába termesztettük egész évben a Chardonnay-t pezsgőkészítés céljából, mire eljutottunk a szüretig, a szőlő paraméterei már nem voltak megfelelőek ahhoz. Ezért is vetődött fel, hogy ha tényleg ennyire fontos a szüreti időpontja, akkor mindenképpen gépi betakarítást kell alkalmaznunk
– emlékezett vissza a kezdetekre Baranyai Péter, a Garamvári Szőlőbirtok ügyvezetője és főborásza. Akkoriban egy gépbemutatón látottak alapján a vontatott Pellenc 8090-es mellett döntöttek, és az évek bebizonyították, hogy kiválóan választottak. A 2010-es gyártmányú szőlőkombájn több mint egy évtizeden keresztül segítette a borászat munkáját, és még a 2022-es szüretből is aktívan kivette a részét.
Amikor viszont szeptember végén Balatonlellén jártam, már az új vontatott Pellenc szőlőkombájn fogadott. Hamar megtudtam, hogy az elmúlt időszak pozitív tapasztalati mellett sem volt egyértelmű, hogy a KITE Zrt.-től vásárolják meg a következő gépüket, hiszen több márkát is megnéztek a döntés során. Végül aztán az elvárásaiknak a Pellenc felelt meg a legjobban.
Ezek az új kombájnok a maguk módján kíméletesen szedik a szőlőt, és fejlett a válogatórendszerük. Egy ilyen gép nagyjából 2-3 óra alatt végez egy hektár szőlővel, természetesen megfelelő sorhosszúság és talajállapotok mellett
– fogalmazott Baranyai Péter, aki hozzátette: az eszköz segítségével minden évjáratban kényelmesen elvégezhetik a betakarítási munkákat a rendelkezésre álló 8-10, esetleg 12 hét alatt.
A géppel végzett szüretelés esetén tiszta bogyó érkezik be a borászatba, és ezért nincsen olyan, amibe bele tudnánk kötni a szőlő minőségét illetően. Közben pedig nagyjából 50-60 ember napi munkáját tudja lefedni, aminek köszönhetően sokkal hatékonyabb, gyorsabb és biztonságosabb lett a szüretünk
– hangsúlyozta.
Látogatásomkor arra is kíváncsi voltam, hogy a márkaválasztás után miért döntöttek a vontatott kivitel mellett.
Jó lett volna egy önjáró gép, főleg, hogy azok a Pellenc kombájnok a különböző adapterek megvásárlásával egész évben használhatók, hiszen szerelhető rájuk előmetsző, kultivátor, csonkázó. Az azonban olyan hatalmas tőkelekötést jelentett volna a számunkra, amire nekünk nem volt lehetőségünk. Egyébként 95 hektár szőlőt művelünk, és úgy gondolom, hogy nagyjából ez lehet a határ, aminél még a vontatott kombájn felmerülhet
– magyarázta kérdésemre a főborász.
A siker titka: a válogatórendszer továbbfejlesztése
A Pellenc szőlőkombájnok innovatív megoldásainak köszönhetően a szüretelés tényleg magas minőségben, költséghatékonyan történik, ráadásul a gépek kezelése és karbantartása egyszerű, így nem véletlen, hogy hazánkban is egyre többen választják a KITE Zrt. által forgalmazott márkát akár önjáró, akár vontatott kivitelben. Népszerűségének egyik kulcsa a már bizonyított és jól bevált Selectiv Process 2 bogyózó és válogató rendszer továbbfejlesztése, amely növelte a betakarítás minőségét, és még jobban óvja az értékes szőlőszemeket.