Növényvédelem

Mennyire eredményes a szőlőben a biológiai növényvédelem?

Agrofórum Online

A vegyszeres növényvédelem helyett egyre több szőlészetben alkalmazzák a biológiai megoldásokat a tőkék és a termés egészségesen tartásához. De vajon mennyire hatékony ez?

Az Agrofórum szerkesztősége a szentantalfai (Veszprém megyei) Dobosi Pincészetbe látogatott el még a nyár közepén, hogy utánajárjon a kérdésnek. A biológiai növényvédelem eredményessége szőlőben sokak számára a mai napig megkérdőjelezhető. De a tapasztalat végül is azt mutatja, hogy ilyen technológiai megközelítéssel is nagy sikerrel megóvható a borászati alapanyag.

Dobosi Dániel 2003-ban még a 15 hektárja felén indult el a biológiai növényvédelem útján, aztán 2005-től – a kedvező tapasztalatok miatt félretéve minden óvatoskodást – már a teljes ültetvényt elindították a biominősítés felé.

Kezdetben rézzel és kénnel dolgoztak a növényvédelemben, és megfigyelésük szerint mindig az a legfontosabb, hogy tavasszal a szőlő lisztharmat áttelelő képleteit hatástalanítsák. Ezáltal a vegetáció előrehaladtával azok már nem okoznak gondot.

„A lisztharmat ellen minden évben a legintenzívebb növényvédekezéssel kezdjük. Virágzás után pedig, amikor a bogyók elkezdenek kialakulni, akkor megnézzük, milyen idő volt addig, illetve milyen várható, mennyire indokolt, hogy megmaradjon az intenzív védekezés. Ha olyan évek adódnak, mint az elmúlt két-három, amikor a nyár közepén inkább szárazabb idők jöttek, akkor elkezdjük a 6-7 napos periódusokat 10-12 napra nyújtani, és úgy tartjuk kordában a kórokozókat” – foglalta össze a fiú, Dobosi Bálint szőlész-borász.

A gazdaságuk a sorközökben sekély talajforgatást végez, mert a sorközvetéssel egyelőre nincsenek jó tapasztalataik a termőhelyi adottságok és a kedvezőtlen csapadékeloszlás miatt.

„A mi talajszerkezetünk speciális, a területünk egy része köves, nagyon kötött, ami nagy mennyiségű vizet képes felvenni. Kell egy jó őszi mély megmunkálás, hogy tavasszal ne legyen szelvényes a talaj. Mi azt tartjuk jónak, hogy 10 centis laza talajt hagyjunk, nyáron pedig gyommentesen igyekszünk tartani a területet” – mondta Dobosi Dániel.

A növénykondicionáló szerek közül természetes huminsavtartalmú készítményeket használnak, mikroelemekkel kiegészítve, illetve talajbaktérium-trágyázást is folytatnak. A kártevők közül az araszolólepke hernyója okoz gondot az utóbbi időkben, 3-4 éve jelent meg, főleg a kékfrankos fajtában.

A kén atkagyérítő hatása és a katicabogarak jelenléte ugyanakkor megfelelő kártevő-szabályozó szereppel bír. Rovarölő szerekkel nem is mennek bele az ültetvényekbe, mert a természetes ellenségek is jól kordában tartják a kártevőket. Dobosiék úgy vélik, hogy megéri a fáradozás, már csak azért is, mert a biobor iránt jelentősen nőtt az elmúlt fél évtizedben a piaci igény.

Videó a tapasztalatokról:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Veszélyes raktári kártevők: a zsizsikek

2024. december 16. 07:10

A zsizsikek alapvetően a szemes termények károsítói, a fő kártételt a lárvák okozzák, amelyek a szemek belsejében élnek és táplálkoznak.

A napraforgó olajtartalmát befolyásoló poloskafajok jelentősége

2024. december 10. 16:10

Számos poloskafaj jelenléte kíséri végig a napraforgó szikleveles állapotától egészen a kaszatérésig a növény fejlődését.

Vetőmagvédelem a kezdetektől – Interjú Monika Joss-sal, Corteva Agriscience

2024. december 9. 12:40

A gazdálkodó számára kiemelkedően fontos, hogy a csírázás és a kezdet fejlődési fázisában megvédje a növényt a kedvezőtlen hatásoktól.

Visszatekintő: megjelent a parlagfű-olajosbogár Magyarországon! Áldás vagy átok a napraforgó-termesztésben?

2024. december 9. 09:40

Az országos szántóföldi gyomfelvételezések a kapás kultúrákban a parlagfüvet jelölik meg hazánk legelterjedtebb, legtöbb gondot okozó gyomnövényeként.

70. évfordulóját ünnepli Európa második legnagyobb szőlő génállomány-gyűjteményének fenntartója

2019. május 31. 12:47

Kiállítással és tudományos konferenciával ünnepli fennállásának 70. évfordulóját Európa második legnagyobb, 1600 tételből álló szőlő génállomány-gyűjteményének fenntartója, a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete júniusban.

Ejtsük a legkisebb sebet a növényen!

2023. április 13. 09:36

A szakmai napon lehetőség nyílt a gyakorlat egy szeletébe is betekintést nyerni: Dr. Lukácsy György, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet adjunktusa metszési bemutatót tartott a MATE Georgikon Campus cserszegtomaji Szőlészeti-Borászati Kísérleti Telepén.

Korábban termesztettek borszőlőfajtát, mint étkezési célút

2023. március 24. 14:51

A világ egyik legrangosabb tudományos folyóiratában, a Science magazinban közölt eredmények egészen új megvilágításba helyezik a szőlő kultúrevolúcióját.

Geönczeöl Pince, a hagyományos borászat nyomában

2022. augusztus 17. 07:34

A Geönczeöl pincészetben hagyományos módszerekkel dolgoznak, amelyhez hátteret a löszbe vájt, állandó hőmérsékletű pincék adnak.