Növényvédelem

Mennyire eredményes a szőlőben a biológiai növényvédelem?

Agrofórum Online

A vegyszeres növényvédelem helyett egyre több szőlészetben alkalmazzák a biológiai megoldásokat a tőkék és a termés egészségesen tartásához. De vajon mennyire hatékony ez?

Az Agrofórum szerkesztősége a szentantalfai (Veszprém megyei) Dobosi Pincészetbe látogatott el még a nyár közepén, hogy utánajárjon a kérdésnek. A biológiai növényvédelem eredményessége szőlőben sokak számára a mai napig megkérdőjelezhető. De a tapasztalat végül is azt mutatja, hogy ilyen technológiai megközelítéssel is nagy sikerrel megóvható a borászati alapanyag.

Dobosi Dániel 2003-ban még a 15 hektárja felén indult el a biológiai növényvédelem útján, aztán 2005-től – a kedvező tapasztalatok miatt félretéve minden óvatoskodást – már a teljes ültetvényt elindították a biominősítés felé.

Kezdetben rézzel és kénnel dolgoztak a növényvédelemben, és megfigyelésük szerint mindig az a legfontosabb, hogy tavasszal a szőlő lisztharmat áttelelő képleteit hatástalanítsák. Ezáltal a vegetáció előrehaladtával azok már nem okoznak gondot.

„A lisztharmat ellen minden évben a legintenzívebb növényvédekezéssel kezdjük. Virágzás után pedig, amikor a bogyók elkezdenek kialakulni, akkor megnézzük, milyen idő volt addig, illetve milyen várható, mennyire indokolt, hogy megmaradjon az intenzív védekezés. Ha olyan évek adódnak, mint az elmúlt két-három, amikor a nyár közepén inkább szárazabb idők jöttek, akkor elkezdjük a 6-7 napos periódusokat 10-12 napra nyújtani, és úgy tartjuk kordában a kórokozókat” – foglalta össze a fiú, Dobosi Bálint szőlész-borász.

A gazdaságuk a sorközökben sekély talajforgatást végez, mert a sorközvetéssel egyelőre nincsenek jó tapasztalataik a termőhelyi adottságok és a kedvezőtlen csapadékeloszlás miatt.

„A mi talajszerkezetünk speciális, a területünk egy része köves, nagyon kötött, ami nagy mennyiségű vizet képes felvenni. Kell egy jó őszi mély megmunkálás, hogy tavasszal ne legyen szelvényes a talaj. Mi azt tartjuk jónak, hogy 10 centis laza talajt hagyjunk, nyáron pedig gyommentesen igyekszünk tartani a területet” – mondta Dobosi Dániel.

A növénykondicionáló szerek közül természetes huminsavtartalmú készítményeket használnak, mikroelemekkel kiegészítve, illetve talajbaktérium-trágyázást is folytatnak. A kártevők közül az araszolólepke hernyója okoz gondot az utóbbi időkben, 3-4 éve jelent meg, főleg a kékfrankos fajtában.

A kén atkagyérítő hatása és a katicabogarak jelenléte ugyanakkor megfelelő kártevő-szabályozó szereppel bír. Rovarölő szerekkel nem is mennek bele az ültetvényekbe, mert a természetes ellenségek is jól kordában tartják a kártevőket. Dobosiék úgy vélik, hogy megéri a fáradozás, már csak azért is, mert a biobor iránt jelentősen nőtt az elmúlt fél évtizedben a piaci igény.

Videó a tapasztalatokról:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A mezei pocok még mindig problémát okoz

2025. január 28. 14:40

A mezeipocok-populáció mérete az idei év tavaszán összességében némileg kisebb, mint az elmúlt év első hónapjaiban.

A kukorica és az aflatoxin

2025. január 28. 07:10

Problémát jelent, hogy a növényállományt a mikotoxinokat termelő gyengültségi (diszpozíciós) kórokozók is jóval könnyebben támadták meg.

A gubacsokról – 1. rész

2025. január 24. 13:10

A gubacsképződés folyamatai sok szempontból bonyolultak, részben feltáratlanok és sokszor ellentmondásosak.

Eltérő alapművelések és állománypermetezések hatása a kukorica növényegészségügyi állapotára

2025. január 23. 08:10

A mikotoxikózisokat előidéző mikrogombafajok főként a legyengült, sérült és stressz által sújtott növényeket támadják sikerrel.

Amivel az egri érsek misézik

2022. október 6. 07:34

Péter Ákos borásszal Egerben, jó pár méterrel a földfelszín alatt találkoztam.

Kiemelkedően hatékony védekezés a szőlő lisztharmat ellen a legérzékenyebb időszakban

2023. május 19. 06:34

A borászok tudják, hogy már öt-tíz százalékos bogyófertőzés esetén is dohos, penészes ízt vihet a borba, vagyis borhibát okozhat.

Továbbképzés és határszemle-sorozat indul kertészek és szőlészek számára

2023. március 7. 16:35

A következő hetekben nyolc időpontban és helyszínen rendezik meg a LUCZA KERTÉSZ PRAKTIKUM szőlő-gyümölcs továbbképzést és határszemle-sorozatot.

Lengyelország egy új szőlő- és bortermelő ország?

2018. november 28. 03:36

A szerző bemutatja Lengyelország szőlőtermesztésre alkalmas vidékeit a fajtahasználat főbb jellemzőit és megtudhatjuk azt is, hogy mit gondolnak a lengyel fogyasztók a magyar borokról.