Növényvédelem

Mennyire eredményes a szőlőben a biológiai növényvédelem?

Agrofórum Online

A vegyszeres növényvédelem helyett egyre több szőlészetben alkalmazzák a biológiai megoldásokat a tőkék és a termés egészségesen tartásához. De vajon mennyire hatékony ez?

Az Agrofórum szerkesztősége a szentantalfai (Veszprém megyei) Dobosi Pincészetbe látogatott el még a nyár közepén, hogy utánajárjon a kérdésnek. A biológiai növényvédelem eredményessége szőlőben sokak számára a mai napig megkérdőjelezhető. De a tapasztalat végül is azt mutatja, hogy ilyen technológiai megközelítéssel is nagy sikerrel megóvható a borászati alapanyag.

Dobosi Dániel 2003-ban még a 15 hektárja felén indult el a biológiai növényvédelem útján, aztán 2005-től – a kedvező tapasztalatok miatt félretéve minden óvatoskodást – már a teljes ültetvényt elindították a biominősítés felé.

Kezdetben rézzel és kénnel dolgoztak a növényvédelemben, és megfigyelésük szerint mindig az a legfontosabb, hogy tavasszal a szőlő lisztharmat áttelelő képleteit hatástalanítsák. Ezáltal a vegetáció előrehaladtával azok már nem okoznak gondot.

„A lisztharmat ellen minden évben a legintenzívebb növényvédekezéssel kezdjük. Virágzás után pedig, amikor a bogyók elkezdenek kialakulni, akkor megnézzük, milyen idő volt addig, illetve milyen várható, mennyire indokolt, hogy megmaradjon az intenzív védekezés. Ha olyan évek adódnak, mint az elmúlt két-három, amikor a nyár közepén inkább szárazabb idők jöttek, akkor elkezdjük a 6-7 napos periódusokat 10-12 napra nyújtani, és úgy tartjuk kordában a kórokozókat” – foglalta össze a fiú, Dobosi Bálint szőlész-borász.

A gazdaságuk a sorközökben sekély talajforgatást végez, mert a sorközvetéssel egyelőre nincsenek jó tapasztalataik a termőhelyi adottságok és a kedvezőtlen csapadékeloszlás miatt.

„A mi talajszerkezetünk speciális, a területünk egy része köves, nagyon kötött, ami nagy mennyiségű vizet képes felvenni. Kell egy jó őszi mély megmunkálás, hogy tavasszal ne legyen szelvényes a talaj. Mi azt tartjuk jónak, hogy 10 centis laza talajt hagyjunk, nyáron pedig gyommentesen igyekszünk tartani a területet” – mondta Dobosi Dániel.

A növénykondicionáló szerek közül természetes huminsavtartalmú készítményeket használnak, mikroelemekkel kiegészítve, illetve talajbaktérium-trágyázást is folytatnak. A kártevők közül az araszolólepke hernyója okoz gondot az utóbbi időkben, 3-4 éve jelent meg, főleg a kékfrankos fajtában.

A kén atkagyérítő hatása és a katicabogarak jelenléte ugyanakkor megfelelő kártevő-szabályozó szereppel bír. Rovarölő szerekkel nem is mennek bele az ültetvényekbe, mert a természetes ellenségek is jól kordában tartják a kártevőket. Dobosiék úgy vélik, hogy megéri a fáradozás, már csak azért is, mert a biobor iránt jelentősen nőtt az elmúlt fél évtizedben a piaci igény.

Videó a tapasztalatokról:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Védekezés a molyok ellen: mit rontanak el a legtöbben?

2025. október 1. 07:10

A molyok nemcsak a raktárakat támadják — akár az otthoni fűszeres polcon is képesek elszaporodni és a betárolt készleteket tönkretenni.

A vetőmag különlegessége: miért fontos a csávázás?

2025. szeptember 30. 13:10

A csávázás nemcsak előny, hanem törvényi kötelezettség is – nélküle súlyos veszteségekkel kell számolnia a termelőnek.

Aratás után, vetés előtt: mit üzen a napraforgó tarlója?

2025. szeptember 29. 07:10

A vetésváltás nem puszta ajánlás, hanem kulcs a talaj és a termés védelméhez. Megmutatjuk, milyen kórokozókra kell most figyelni!

Kiemelkedően hatékony védekezés a szőlő lisztharmat ellen a legérzékenyebb időszakban

2023. május 19. 06:34

A borászok tudják, hogy már öt-tíz százalékos bogyófertőzés esetén is dohos, penészes ízt vihet a borba, vagyis borhibát okozhat.

Fenntartható szemlélet, hosszú távú gondolkodás - Güttler szőlészeti gépbemutató Egerben

2018. április 18. 09:45

A hangsúly nem kifejezetten egy-egy terméken, sokkal inkább a cég által nyújtott komplett technológián volt, amelyre az egri szőlészek is felfigyeltek.

Foglalkozása: Borász, "zsebsommelier"

2022. szeptember 15. 15:01

Hausel Dóra Éva – ahogyan azt ő is megfogalmazza – beleszületett a borászatba.

A Dóka Éva Pincészete és a Zalai borvidék

2020. február 17. 04:38

Összefogtak a borvidék borászai és életre hívták a zalai zászlósbor kezdeményezést. Az idén tavasszal bemutatkozó cuvée neve egyelőre még titok, de júniusban már kapható lesz a kereskedelmi forgalomban.