Szőlő-Bor

Őszi témák, 1.: innovatív és rezisztens borszőlő fajták

Agrofórum Online

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (továbbiakban Nébih) Helvécia állomásán egy rendezvény szervezésének keretein belül került bemutatásra egy új ültetvény, ahol innovatív és rezisztens borszőlő fajtákat vizsgálnak a szakemberek.

Előnyük ezeknek a fajtáknak, hogy kevesebb permetezést igényelnek, viszont boruk már a minőségi kategóriába sorolhatóak. Felmenőik között a legjobb világfajták szerepelnek, így a többszöri visszakeresztezésnek köszönhetően a „vad ízek” nem jelennek meg a borokban.

A Nébih három termőhelyen vizsgál szőlőfajtákat: Helvécián, a pölöskei fajtakísérleti állomáson és kihelyezett kísérletként Domoszlón. Cél, hogy gazdag klónválaszték álljon rendelkezésre a hagyományos fajtákból, nőjön a patogénmentes szaporítóanyag használata, és hogy csökkenjen a szőlőtermesztés környezeti terhelése.

Az első nemzeti fajtajegyzék 1956-ban készült el hazánkban. Ekkor több, mint 40 szőlőfajta szerepelt a listán, ma már 137-nél járunk. A legtöbb szőlőt Olaszországban tartanak nyilván, 547 fajtát. Franciaországban 293, Spanyolországban 248, Németországban 91 szőlőfajta szerepel a nemzeti listán. A tagországokban engedélyezett fajták az egész Európai Unióban szaporíthatóak és forgalmazhatóak, de telepíteni csak azokat szabad, amelyeket osztályba sorolnak.

Az állami elismerést szigorú feltételekhez kötik. A DUS-vizsgálat mellett fiziológiai vizsgálatokat is végeznek. Ez a 40/2004 FVM rendelet írja elő, hogy legalább 3 éven keresztül két eltérő termőhelyen kell megfigyelni a fajtákat és értékelni a termőképességet, a termésbiztonságot, a hozamot, az alany-nemes összeférhetőséget, a rügytermékenységet, a lombszerkezetet, az ellenálló képességet stb. Mindemellett mérik a must cukor- és savtartalmát is. 

A helvéciai rendezvényen sort került a 2021-ben és azóta állami minősítést kapott fajtákról az oklevelek átadása. A fajták a Pécsi Tudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében, illetve a MATE Szőlészeti és Borászati Intézetében, Badacsonyban és Keszthelyen születtek.

Néhány fajtának az újbóli minősítésére is sor került. Pár fajta: Andor, Borsmenta, Pinot regina, Furmint P.1, P.2 és P.5, Hárslevelű P.41/117 és P.41/124, Olaszrizling P.2/16, P.2/23, P.2/30, P.112, Savignon blanc P.167, Georgikon 10EE alanyfajta, Duna gyöngye, Kadarka K.M.1 és még sok más fajta.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rajtol a 2025-ös szüret – Mit várhatunk az idei szőlőterméstől?

2025. augusztus 22. 08:10

Megkezdődött a szüret a hazai borvidékeken. Bár harmadik éve küzdenek a tőkék az aszállyal, a szakemberek bíztató minőséget várnak az idei boroknál.

Tévhitek a roséról: mi igaz és mi nem?

2025. augusztus 17. 16:10

A rosé nem csupán könnyed nyári ital – készítése, stílusa és felhasználása számos meglepetést tartogat. Ideje tisztázni a leggyakoribb tévhiteket.

Hogyan lett egy NB I-es álomból világszínvonalú borászat?

2025. augusztus 11. 16:10

A St. Andrea Szőlőbirtok borásza, ifj. Lőrincz György a hagyományok tiszteletéről, a modern borászat kihívásairól és az egri borvidék erejéről mesél.

Megörökölte a borászatot – most a szakma trónjára emelte

2025. június 3. 08:10

Gál Tibor húszévesen vette át édesapja borászatát – ma már ő vezeti Eger megújulását, és a szakma legnagyobb elismerését is megkapta.

Tiszta helyen termő öreg tőkék, nagy borok

2021. június 26. 04:36

Horváth József "Ráspi"-nál, a Soproni borvidéken jártunk.

Korábban termesztettek borszőlőfajtát, mint étkezési célút

2023. március 24. 14:51

A világ egyik legrangosabb tudományos folyóiratában, a Science magazinban közölt eredmények egészen új megvilágításba helyezik a szőlő kultúrevolúcióját.

Kiemelkedő évjáratra számítanak a szekszárdi borvidéken

2018. október 11. 06:32

A termés minőségi szempontból a tavalyi évjárathoz hasonló, a szüret időpontjától és a fajtától függően 21-22, esetenként magasabb mustfokkal és literenként 6-7 grammos savtartalommal szüretelték a szőlőt.

Szőlő rothadása ellen mivel lehet permetezni?

2023. szeptember 9. 12:42

Segítségüket kérem! Szőlő rothadása ellen mivel lehet permetezni?