Szőlő-Bor

Őszi témák, 1.: innovatív és rezisztens borszőlő fajták

Agrofórum Online

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (továbbiakban Nébih) Helvécia állomásán egy rendezvény szervezésének keretein belül került bemutatásra egy új ültetvény, ahol innovatív és rezisztens borszőlő fajtákat vizsgálnak a szakemberek.

Előnyük ezeknek a fajtáknak, hogy kevesebb permetezést igényelnek, viszont boruk már a minőségi kategóriába sorolhatóak. Felmenőik között a legjobb világfajták szerepelnek, így a többszöri visszakeresztezésnek köszönhetően a „vad ízek” nem jelennek meg a borokban.

A Nébih három termőhelyen vizsgál szőlőfajtákat: Helvécián, a pölöskei fajtakísérleti állomáson és kihelyezett kísérletként Domoszlón. Cél, hogy gazdag klónválaszték álljon rendelkezésre a hagyományos fajtákból, nőjön a patogénmentes szaporítóanyag használata, és hogy csökkenjen a szőlőtermesztés környezeti terhelése.

Az első nemzeti fajtajegyzék 1956-ban készült el hazánkban. Ekkor több, mint 40 szőlőfajta szerepelt a listán, ma már 137-nél járunk. A legtöbb szőlőt Olaszországban tartanak nyilván, 547 fajtát. Franciaországban 293, Spanyolországban 248, Németországban 91 szőlőfajta szerepel a nemzeti listán. A tagországokban engedélyezett fajták az egész Európai Unióban szaporíthatóak és forgalmazhatóak, de telepíteni csak azokat szabad, amelyeket osztályba sorolnak.

Az állami elismerést szigorú feltételekhez kötik. A DUS-vizsgálat mellett fiziológiai vizsgálatokat is végeznek. Ez a 40/2004 FVM rendelet írja elő, hogy legalább 3 éven keresztül két eltérő termőhelyen kell megfigyelni a fajtákat és értékelni a termőképességet, a termésbiztonságot, a hozamot, az alany-nemes összeférhetőséget, a rügytermékenységet, a lombszerkezetet, az ellenálló képességet stb. Mindemellett mérik a must cukor- és savtartalmát is. 

A helvéciai rendezvényen sort került a 2021-ben és azóta állami minősítést kapott fajtákról az oklevelek átadása. A fajták a Pécsi Tudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében, illetve a MATE Szőlészeti és Borászati Intézetében, Badacsonyban és Keszthelyen születtek.

Néhány fajtának az újbóli minősítésére is sor került. Pár fajta: Andor, Borsmenta, Pinot regina, Furmint P.1, P.2 és P.5, Hárslevelű P.41/117 és P.41/124, Olaszrizling P.2/16, P.2/23, P.2/30, P.112, Savignon blanc P.167, Georgikon 10EE alanyfajta, Duna gyöngye, Kadarka K.M.1 és még sok más fajta.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Negyedik generáció a kádárkodásban

2024. december 18. 17:10

A Hotyek család Erdőbényén már hosszú ideje foglalkozik a tokaji borokhoz leginkább megfelelő hordók készítésével.

Az új szőlőfajták jelenthetnek megoldást

2024. november 26. 17:10

Rendelkezésre állnak olyan szőlőfajták, amelyek alkalmasak lehetnek a klímaváltozás folytán bekövetkező környezeti átalakulások ,,lekövetésére".

A szőlőlisztharmat előrejelzésének fejlesztése a Szekszárdi borvidéken

2024. november 12. 12:10

A szőlőlisztharmat előrejelzése napjainkra sokat fejlődött, s mára a legjobban prognosztizálható szőlőbetegségként számolunk vele.

Borászkodás egy fiatal magyar vulkánon

2024. november 9. 16:10

A turisták közül, akik ellátogatnak Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyébe, igen kevesen folytatják útjukat a szatmári látványosságokon túl ide, a Beregbe.

A kacs, a szőlő indája (2/1.)

2019. február 13. 04:47

A szőlő a különleges kúszó és futó növényi csoporthoz tartozik, amely tagjai sajátos szerveikkel a fény felé kapaszkodnak, támaszkodnak és rögzítik hajtásaikat. E fontos funkciót végző szerv a kacs (cirrhi), népiesen inda, formája ágkacs, ami kapaszkodásra módosult hajtásrész, szárképlet. A kacs képződésére, morfológiájára, a termesztésben való szerepére vonatkozó ismereteket tartalmaz az írás, amely a végül a kacs művészetekben való megjelenésével zárul.

Modern borok ősi génállományú szőlőfajtákból

2019. szeptember 22. 08:37

Franciaországban, a Jura megyében termő Savagnin blanc, vagy a Pinot noir genetikai szempontból rokonai azoknak, amelyekből már a Római Birodalom idején is bort készítettek.

Nufarmer Magazin Kertészeti Különszám (+pdf)

2019. július 26. 08:33

A kertészetekben megjelenő kórokozók és kártevők elleni sikeres fellépéshez speciális ismeretekre, valamint egyszerre hatékony és a fogyasztókra veszélytelen hatóanyagokra van szükség.

Kína és India meghatározó a csemegeszőlő világpiacán

2020. január 1. 12:47

Az USDA Gain jelentése szerint a csemegeszőlő globális termelése a 2019/2020-as szezonban várhatóan 4 százalékkal 23,4 millió tonnára növekszik, és az ázsiai többlet ellensúlyozza az európai visszaesést.