Szőlő-Bor

Őszi témák, 1.: innovatív és rezisztens borszőlő fajták

Agrofórum Online

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (továbbiakban Nébih) Helvécia állomásán egy rendezvény szervezésének keretein belül került bemutatásra egy új ültetvény, ahol innovatív és rezisztens borszőlő fajtákat vizsgálnak a szakemberek.

Előnyük ezeknek a fajtáknak, hogy kevesebb permetezést igényelnek, viszont boruk már a minőségi kategóriába sorolhatóak. Felmenőik között a legjobb világfajták szerepelnek, így a többszöri visszakeresztezésnek köszönhetően a „vad ízek” nem jelennek meg a borokban.

A Nébih három termőhelyen vizsgál szőlőfajtákat: Helvécián, a pölöskei fajtakísérleti állomáson és kihelyezett kísérletként Domoszlón. Cél, hogy gazdag klónválaszték álljon rendelkezésre a hagyományos fajtákból, nőjön a patogénmentes szaporítóanyag használata, és hogy csökkenjen a szőlőtermesztés környezeti terhelése.

Az első nemzeti fajtajegyzék 1956-ban készült el hazánkban. Ekkor több, mint 40 szőlőfajta szerepelt a listán, ma már 137-nél járunk. A legtöbb szőlőt Olaszországban tartanak nyilván, 547 fajtát. Franciaországban 293, Spanyolországban 248, Németországban 91 szőlőfajta szerepel a nemzeti listán. A tagországokban engedélyezett fajták az egész Európai Unióban szaporíthatóak és forgalmazhatóak, de telepíteni csak azokat szabad, amelyeket osztályba sorolnak.

Az állami elismerést szigorú feltételekhez kötik. A DUS-vizsgálat mellett fiziológiai vizsgálatokat is végeznek. Ez a 40/2004 FVM rendelet írja elő, hogy legalább 3 éven keresztül két eltérő termőhelyen kell megfigyelni a fajtákat és értékelni a termőképességet, a termésbiztonságot, a hozamot, az alany-nemes összeférhetőséget, a rügytermékenységet, a lombszerkezetet, az ellenálló képességet stb. Mindemellett mérik a must cukor- és savtartalmát is. 

A helvéciai rendezvényen sort került a 2021-ben és azóta állami minősítést kapott fajtákról az oklevelek átadása. A fajták a Pécsi Tudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében, illetve a MATE Szőlészeti és Borászati Intézetében, Badacsonyban és Keszthelyen születtek.

Néhány fajtának az újbóli minősítésére is sor került. Pár fajta: Andor, Borsmenta, Pinot regina, Furmint P.1, P.2 és P.5, Hárslevelű P.41/117 és P.41/124, Olaszrizling P.2/16, P.2/23, P.2/30, P.112, Savignon blanc P.167, Georgikon 10EE alanyfajta, Duna gyöngye, Kadarka K.M.1 és még sok más fajta.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az itáliai szőlőtermesztés fejlődése

2025. május 9. 14:10

Míg Ázsia és Kelet-Európa egyes részein jól dokumentált a szőlőtermesztés története, addig a nyugat-mediterrán térségről keveset tudtunk.

Synvino Borverseny 2024: kiemelkedő borok és új trendek

2025. március 22. 16:10

Összesen 400 bor és pezsgő érkezett az ország 18 borvidékéről a Syngenta által XXI. alkalommal megrendezett Synvino Borversenyre.

A szőlő metszése soft pruning módszerrel + videó

2025. március 11. 17:10

A szőlő metszésének számos módja ismert, de mi most a soft pruning metszésmódba nyújtunk betekintést. Fókuszban a fás részek védelme áll.

Új szokások: vegán, és csökkentett alkoholtartalmú bor + videó

2025. március 9. 07:25

Nem egyszerű feladat megtalálni a megfelelő terméket az új fogyasztói igények terén, de a bor alternatívái kiutat jelenthetnek.

Milyen zöldmunkát kell a szőlőben végezni?

2020. július 13. 07:11

Mikor és miért kell a szőlő csonkázását, hónaljazását elvégezni? Mi a haszna?

Kézi vagy gépi? Szőlőkombájnok nyomában három borvidéken át

2022. november 19. 08:29

A 2022-es őszi szüret idején három neves pincészetet és szőlőbirtokot kerestem fel, hogy megtudjam, miért dönt egyre több borász a betakarítás gépesítése mellett, és mivel tud hozzájárulni egy szőlőkombájn a minőségi, adott esetben akár a csúcsborok elkészítéséhez.

Szőlő-Bor Videó

Lassabb érés - jobb bor

2021. július 5. 07:36

A bogyóérés sebességének minőségre gyakorolt hatásával kapcsolatos kérdések hívták életre azt a kutatást, amely során a szakemberek Cabernet Sauvignon ültetvényekben hajtottak végre az éréslassításra vonatkozó kísérleteket.

Gyümölcsös pezsgőkkel rukkolt elő a Varga Pincészet

2019. december 10. 14:43

A Varga Pincészet Friss Aranymetszés gyümölcsös pezsgő termékcsaládjával jelent meg az idei ünnepekre, amelynek mind a három tagja extra száraz.