Szőlő-Bor

Tévhitek a roséról: mi igaz és mi nem?

Agrofórum Online

A roséborok évek óta töretlen népszerűségnek örvendenek világszerte, mégis számos tévhit lengi körül őket. Sokan úgy gondolják, hogy a rosé mindig édes, egyszerű vagy kizárólag nyári frissítő – pedig a valóság jóval sokszínűbb.

A modern borászatok kifinomult technológiákkal, tudatos szőlőfajtaválasztással és változatos érlelési módszerekkel készítik a legkülönfélébb rosékat. Érdemes tehát elfelejteni a régi beidegződéseket, és közelebbről megismerni ezt a sokarcú bortípust.

A rosé nem keverék – csak kivételes esetekben

Az egyik legelterjedtebb tévhit, hogy a rosét egyszerűen vörös és fehér bor keverékeként állítják elő. Valójában a legtöbb rosé tisztán vörös szőlőből készül, rövid héjon áztatással nyerik a színét és aromáit – ezt az eljárást nevezik „bleeding” vagy saignée technikának. Az EU-ban amúgy is tiltják az ilyen keverést, kivéve a champagne-hoz hasonló speciális eseteket.

A legtöbb rosé tisztán vörös szőlőből készül
A legtöbb rosé tisztán vörös szőlőből készül

A szín nem teszi a bort divatossá vagy jobbá

Sokan úgy gondolják, hogy a világosabb rosé automatikusan előkelőbb vagy frissebb. Ez félrevezető: a színt befolyásolja a szőlőfajta, a szüreti időpont és a borkészítés módszere. A mélyebb tónusú rosék gyakran intenzívebbek és komplexebb stílust képviselnek, akár tölgyfahordós érleléssel is készülhetnek. A Provence-i stílus mellett más borvidékek mélyebb fajtái is gazdag ízvilágot kínálnak.

Nem csak nyári ital – akár téli estékhez is passzol

A rosét gyakran nyári frissítőként ajánlják, de ez nem jelenti azt, hogy más évszakban ne állná meg a helyét. A testesebb, strukturáltabb típusok – például Tavel vagy Rhône – kiválóan illenek ízletes, hűvös időben fogyasztott ételekhez, mint a vad vagy a rizottó. A mélyebb, sötétebb rosé a vörösborokhoz hasonlóan karakteres kísérő lehet.

Rosét lehet ételhez is párosítani – és érdemes is

Sokan úgy gondolják, a rosé csak magában jó. Pedig friss, üde rosé remekül kíséri a kagyló- és rákételeket, míg egy gazdagabb, testesebb rosé kiválóan passzol bárányhoz vagy paradicsomos tésztákhoz. A rosé sokoldalúsága miatt a konyhában is megállja a helyét.

A jégkocka sem mindig bűnös – de nem kötelező

Elterjedt szokás, hogy a rosét jéggel kínálják. Bár a borászok inkább a megfelelő hűtést javasolják, néhány jégkocka a nyári forróságban frissítő kiegészítő lehet. Fontos azonban, hogy ne híguljon fel túlságosan az ital.

Elterjedt szokás, hogy a rosét jéggel kínálják
Elterjedt szokás, hogy a rosét jéggel kínálják

Néha érdemes palackérlelt rosét választani

A rosé fiatalon friss és gyümölcsös, de érlelve mélyebb, fás árnyalatokat is felvehet. Egyes pincészetek évekig érlelik a rosét, így az akár a komolyabb vörösborokkal is felveszi a versenyt. Érdemes felfedezni ezeket a különleges tételeket is.

Védelem a világos színeknek: kerüljük a fényt!

A rosé különösen érzékeny a fényre. A közvetlen napsütés kellemetlen, káposztás mellékízt idéző „light strike”-ot okozhat. A sötétebb üvegpalackok segítenek megőrizni az ital frissességét és minőségét.

(Forrás: Rosé myths: Why most of what you think you know about pink wine is probably wrong – Decanter)

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A bor nem akar tovább forrni? Ezzel indítható újra!

2025. november 20. 08:10

A megakadt erjedés nem a világ vége: ha tudjuk, miért állt le a folyamat, a bor legtöbbször biztonságosan megmenthető.

Mit kérjen, ha nem ismeri a borlapot? Így lesz könnyű a választás

2025. november 15. 08:10

A borrendelés gyakran feszültséggel jár, pedig néhány szabályt követve magabiztosan eligazodhatunk bármelyik étterem borlapján.

A vulkánok íze a poharunkban: tűzben született borok titka

2025. október 23. 11:10

A vulkanikus talajból születő borok a föld energiáját hordozzák – mélyek, tüzesek és utánozhatatlanul magyarok.

Palackba zárt marketing: amikor a bor külseje dönt helyettünk

2025. október 19. 14:10

Forma, szín, címke, kupak: a borospalack minden részlete üzen a vásárlónak. De vajon mennyire hagyjuk magunkat befolyásolni?

8,5 milliárd forint jut évente a borászat fejlesztésére

2018. március 6. 12:54

Magyarországon 2010 óta 20 ezer hektárnyi szőlőültetvény újult meg, 1500-2000 hektárral nőtt a szőlőterület, a ténylegesen betelepített terület 80 ezer hektár.

Erősítik az állami bormarketing tevékenységet

2020. január 10. 13:21

A közösségi bormarketing állami feladatainak hatékony ellátása érdekében Magyarország Kormánya 2020 elejétől a magyar bor eladásösztönzését célzó feladatokat az Agrárminisztérium irányítása alatt működő AMC-hez delegálja.

Szőlő szentek, kápolnák a Balaton régióban

2019. szeptember 14. 04:36

A Balaton környékén a szőlőtermesztés már több mint 2000 éves múltra tekint vissza. Az emberek a kezdetektől próbálták megjósolni az időjárást, s így keletkeztek a különböző népszokások és rigmusok, illetve védelemért fohászkodtak Istenhez és a különböző szentekhez; tiszteletükre szakrális építményeket állítva.

Változik a bor íze a klímaváltozás miatt

2019. október 13. 09:57

A 2018-as év az aszály ellenére kiváló évjárat volt a német bor számára. Az éghajlat melegedésével azonban a rizling, a Németország leghíresebb borának íze kezd megváltozni.