Szőlő-Bor

Tévhitek a roséról: mi igaz és mi nem?

Agrofórum Online

A roséborok évek óta töretlen népszerűségnek örvendenek világszerte, mégis számos tévhit lengi körül őket. Sokan úgy gondolják, hogy a rosé mindig édes, egyszerű vagy kizárólag nyári frissítő – pedig a valóság jóval sokszínűbb.

A modern borászatok kifinomult technológiákkal, tudatos szőlőfajtaválasztással és változatos érlelési módszerekkel készítik a legkülönfélébb rosékat. Érdemes tehát elfelejteni a régi beidegződéseket, és közelebbről megismerni ezt a sokarcú bortípust.

A rosé nem keverék – csak kivételes esetekben

Az egyik legelterjedtebb tévhit, hogy a rosét egyszerűen vörös és fehér bor keverékeként állítják elő. Valójában a legtöbb rosé tisztán vörös szőlőből készül, rövid héjon áztatással nyerik a színét és aromáit – ezt az eljárást nevezik „bleeding” vagy saignée technikának. Az EU-ban amúgy is tiltják az ilyen keverést, kivéve a champagne-hoz hasonló speciális eseteket.

A legtöbb rosé tisztán vörös szőlőből készül
A legtöbb rosé tisztán vörös szőlőből készül

A szín nem teszi a bort divatossá vagy jobbá

Sokan úgy gondolják, hogy a világosabb rosé automatikusan előkelőbb vagy frissebb. Ez félrevezető: a színt befolyásolja a szőlőfajta, a szüreti időpont és a borkészítés módszere. A mélyebb tónusú rosék gyakran intenzívebbek és komplexebb stílust képviselnek, akár tölgyfahordós érleléssel is készülhetnek. A Provence-i stílus mellett más borvidékek mélyebb fajtái is gazdag ízvilágot kínálnak.

Nem csak nyári ital – akár téli estékhez is passzol

A rosét gyakran nyári frissítőként ajánlják, de ez nem jelenti azt, hogy más évszakban ne állná meg a helyét. A testesebb, strukturáltabb típusok – például Tavel vagy Rhône – kiválóan illenek ízletes, hűvös időben fogyasztott ételekhez, mint a vad vagy a rizottó. A mélyebb, sötétebb rosé a vörösborokhoz hasonlóan karakteres kísérő lehet.

Rosét lehet ételhez is párosítani – és érdemes is

Sokan úgy gondolják, a rosé csak magában jó. Pedig friss, üde rosé remekül kíséri a kagyló- és rákételeket, míg egy gazdagabb, testesebb rosé kiválóan passzol bárányhoz vagy paradicsomos tésztákhoz. A rosé sokoldalúsága miatt a konyhában is megállja a helyét.

A jégkocka sem mindig bűnös – de nem kötelező

Elterjedt szokás, hogy a rosét jéggel kínálják. Bár a borászok inkább a megfelelő hűtést javasolják, néhány jégkocka a nyári forróságban frissítő kiegészítő lehet. Fontos azonban, hogy ne híguljon fel túlságosan az ital.

Elterjedt szokás, hogy a rosét jéggel kínálják
Elterjedt szokás, hogy a rosét jéggel kínálják

Néha érdemes palackérlelt rosét választani

A rosé fiatalon friss és gyümölcsös, de érlelve mélyebb, fás árnyalatokat is felvehet. Egyes pincészetek évekig érlelik a rosét, így az akár a komolyabb vörösborokkal is felveszi a versenyt. Érdemes felfedezni ezeket a különleges tételeket is.

Védelem a világos színeknek: kerüljük a fényt!

A rosé különösen érzékeny a fényre. A közvetlen napsütés kellemetlen, káposztás mellékízt idéző „light strike”-ot okozhat. A sötétebb üvegpalackok segítenek megőrizni az ital frissességét és minőségét.

(Forrás: Rosé myths: Why most of what you think you know about pink wine is probably wrong – Decanter)

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A vulkánok íze a poharunkban: tűzben született borok titka

2025. október 23. 11:10

A vulkanikus talajból születő borok a föld energiáját hordozzák – mélyek, tüzesek és utánozhatatlanul magyarok.

Palackba zárt marketing: amikor a bor külseje dönt helyettünk

2025. október 19. 14:10

Forma, szín, címke, kupak: a borospalack minden részlete üzen a vásárlónak. De vajon mennyire hagyjuk magunkat befolyásolni?

Az amerikai szőlőkabóca: egy veszélyes jövevény a hazai szőlőkben. Hogyan került ide?

2025. október 10. 12:10

Az amerikai szőlőkabóca apró rovar, mégis egész borvidékeket tehet tönkre – fitoplazmát terjeszt, amely halálos a tőkéknek.

Természet adta minőség – mitől különleges a Reizer-bor?

2025. szeptember 17. 08:10

A túrterebesi Reizer Pincészet a tradíciót és a modern borászatot ötvözi – Reizer Gergő autodidakta módon vált díjnyertes borásszá.

Gyors felszívódással az aktív belső védelemért - AktyShield

2023. április 18. 08:34

A peronoszpóra (Plasmopara viticola) a szőlő egyik meghatározó gombabetegsége.

A meggy és a cseresznye tápanyag-utánpótlásának sajátosságai

2018. május 7. 14:24

Magyarországon sokan termelnek csonthéjas gyümölcsöt, azon belül pedig meggyet és cseresznyét, különböző termesztés-technológiák szerint.

Egyre versenyképesebbek a japán borok

2018. november 20. 04:36

A japán bor külföldi értékesítésének esélyei egyre nőnek. Amíg 2016-ban 164 millió jen értékű bort exportált a szigetország, tavaly már 493 millió jenre ugrott a bevétel.

A Dóka Éva Pincészete és a Zalai borvidék

2020. február 17. 04:38

Összefogtak a borvidék borászai és életre hívták a zalai zászlósbor kezdeményezést. Az idén tavasszal bemutatkozó cuvée neve egyelőre még titok, de júniusban már kapható lesz a kereskedelmi forgalomban.