16℃ 8℃
október 22. Előd, Szalóme, Kordélia
Szőlő-Bor

Tévhitek a roséról: mi igaz és mi nem?

Agrofórum Online

A roséborok évek óta töretlen népszerűségnek örvendenek világszerte, mégis számos tévhit lengi körül őket. Sokan úgy gondolják, hogy a rosé mindig édes, egyszerű vagy kizárólag nyári frissítő – pedig a valóság jóval sokszínűbb.

A modern borászatok kifinomult technológiákkal, tudatos szőlőfajtaválasztással és változatos érlelési módszerekkel készítik a legkülönfélébb rosékat. Érdemes tehát elfelejteni a régi beidegződéseket, és közelebbről megismerni ezt a sokarcú bortípust.

A rosé nem keverék – csak kivételes esetekben

Az egyik legelterjedtebb tévhit, hogy a rosét egyszerűen vörös és fehér bor keverékeként állítják elő. Valójában a legtöbb rosé tisztán vörös szőlőből készül, rövid héjon áztatással nyerik a színét és aromáit – ezt az eljárást nevezik „bleeding” vagy saignée technikának. Az EU-ban amúgy is tiltják az ilyen keverést, kivéve a champagne-hoz hasonló speciális eseteket.

A legtöbb rosé tisztán vörös szőlőből készül
A legtöbb rosé tisztán vörös szőlőből készül

A szín nem teszi a bort divatossá vagy jobbá

Sokan úgy gondolják, hogy a világosabb rosé automatikusan előkelőbb vagy frissebb. Ez félrevezető: a színt befolyásolja a szőlőfajta, a szüreti időpont és a borkészítés módszere. A mélyebb tónusú rosék gyakran intenzívebbek és komplexebb stílust képviselnek, akár tölgyfahordós érleléssel is készülhetnek. A Provence-i stílus mellett más borvidékek mélyebb fajtái is gazdag ízvilágot kínálnak.

Nem csak nyári ital – akár téli estékhez is passzol

A rosét gyakran nyári frissítőként ajánlják, de ez nem jelenti azt, hogy más évszakban ne állná meg a helyét. A testesebb, strukturáltabb típusok – például Tavel vagy Rhône – kiválóan illenek ízletes, hűvös időben fogyasztott ételekhez, mint a vad vagy a rizottó. A mélyebb, sötétebb rosé a vörösborokhoz hasonlóan karakteres kísérő lehet.

Rosét lehet ételhez is párosítani – és érdemes is

Sokan úgy gondolják, a rosé csak magában jó. Pedig friss, üde rosé remekül kíséri a kagyló- és rákételeket, míg egy gazdagabb, testesebb rosé kiválóan passzol bárányhoz vagy paradicsomos tésztákhoz. A rosé sokoldalúsága miatt a konyhában is megállja a helyét.

A jégkocka sem mindig bűnös – de nem kötelező

Elterjedt szokás, hogy a rosét jéggel kínálják. Bár a borászok inkább a megfelelő hűtést javasolják, néhány jégkocka a nyári forróságban frissítő kiegészítő lehet. Fontos azonban, hogy ne híguljon fel túlságosan az ital.

Elterjedt szokás, hogy a rosét jéggel kínálják
Elterjedt szokás, hogy a rosét jéggel kínálják

Néha érdemes palackérlelt rosét választani

A rosé fiatalon friss és gyümölcsös, de érlelve mélyebb, fás árnyalatokat is felvehet. Egyes pincészetek évekig érlelik a rosét, így az akár a komolyabb vörösborokkal is felveszi a versenyt. Érdemes felfedezni ezeket a különleges tételeket is.

Védelem a világos színeknek: kerüljük a fényt!

A rosé különösen érzékeny a fényre. A közvetlen napsütés kellemetlen, káposztás mellékízt idéző „light strike”-ot okozhat. A sötétebb üvegpalackok segítenek megőrizni az ital frissességét és minőségét.

(Forrás: Rosé myths: Why most of what you think you know about pink wine is probably wrong – Decanter)

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Palackba zárt marketing: amikor a bor külseje dönt helyettünk

2025. október 19. 14:10

Forma, szín, címke, kupak: a borospalack minden részlete üzen a vásárlónak. De vajon mennyire hagyjuk magunkat befolyásolni?

Az amerikai szőlőkabóca: egy veszélyes jövevény a hazai szőlőkben. Hogyan került ide?

2025. október 10. 12:10

Az amerikai szőlőkabóca apró rovar, mégis egész borvidékeket tehet tönkre – fitoplazmát terjeszt, amely halálos a tőkéknek.

Természet adta minőség – mitől különleges a Reizer-bor?

2025. szeptember 17. 08:10

A túrterebesi Reizer Pincészet a tradíciót és a modern borászatot ötvözi – Reizer Gergő autodidakta módon vált díjnyertes borásszá.

A magyar fehérbor történetének rendkívüli sikere

2025. szeptember 11. 15:10

A 2021-es évjáratú SomlAI Cuvée a Concours Mondial de Bruxelles 2025 borvilágversenyen aranyérmes lett a fehérborok között.

Szőlő-Bor Képgaléria

Jó permetszerből kevesebb is elég a szőlőnek: IKR Agrár növényvédő szerek a Bujdosó családi birtokon

2021. június 30. 10:17

Bujdosó Ferenc szerint, ha mérlegre kell tenni a dolgokat, akkor a kiváló borhoz sokkal inkább egészséges szőlőszemekre lesz szükségünk, mint technikai zsonglőrködésre. Közepes vagy rossz alapanyagból ugyanis nincs mit feltárni egy borban, még a legjobb borásznak sem. A Balatoni borrégió egyik legkedveltebb pincészeténél ezért kiemelt hangsúlyt fektetnek a növényvédelemre, illetve azokra a modern fitotechnikai megoldásokra, amelyek kíméletesebb szerekkel a megelőzésre helyezik a hangsúlyt az ültetvényekben. A permetezéshez egy régi partner, az IKR Agrár Kft. szaktanácsai alapján választanak termékeket.

Jó évjáratú lesz az idei villányi bor

2019. december 28. 12:33

A termőterület jelentős részében az idén is kékszőlőt termesztettek a gazdák, ez az arány néhány százalékponttal még magasabb is, mint korábban.

Ez a borászat felborította a szabályokat: ilyen még nem volt!

2025. június 16. 14:10

Egy kaliforniai pincészet történelmet írt: elsőként palackozta fajtaborként a Châteauneuf-du-Pape-ban engedélyezett szőlőfajtákat.

Tüü Péter lett Magyarország sommelier bajnoka idén is

2019. március 6. 04:36

Immár másodszor nyerte el Tüü Péter (Arany Kaviár) a Magyarország sommelier bajnoka címet a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz) által rendezett Magyar Sommelier Bajnokság vasárnapi budapesti döntőjében.