Szőlő-Bor

Tévhitek a roséról: mi igaz és mi nem?

Agrofórum Online

A roséborok évek óta töretlen népszerűségnek örvendenek világszerte, mégis számos tévhit lengi körül őket. Sokan úgy gondolják, hogy a rosé mindig édes, egyszerű vagy kizárólag nyári frissítő – pedig a valóság jóval sokszínűbb.

A modern borászatok kifinomult technológiákkal, tudatos szőlőfajtaválasztással és változatos érlelési módszerekkel készítik a legkülönfélébb rosékat. Érdemes tehát elfelejteni a régi beidegződéseket, és közelebbről megismerni ezt a sokarcú bortípust.

A rosé nem keverék – csak kivételes esetekben

Az egyik legelterjedtebb tévhit, hogy a rosét egyszerűen vörös és fehér bor keverékeként állítják elő. Valójában a legtöbb rosé tisztán vörös szőlőből készül, rövid héjon áztatással nyerik a színét és aromáit – ezt az eljárást nevezik „bleeding” vagy saignée technikának. Az EU-ban amúgy is tiltják az ilyen keverést, kivéve a champagne-hoz hasonló speciális eseteket.

A legtöbb rosé tisztán vörös szőlőből készül
A legtöbb rosé tisztán vörös szőlőből készül

A szín nem teszi a bort divatossá vagy jobbá

Sokan úgy gondolják, hogy a világosabb rosé automatikusan előkelőbb vagy frissebb. Ez félrevezető: a színt befolyásolja a szőlőfajta, a szüreti időpont és a borkészítés módszere. A mélyebb tónusú rosék gyakran intenzívebbek és komplexebb stílust képviselnek, akár tölgyfahordós érleléssel is készülhetnek. A Provence-i stílus mellett más borvidékek mélyebb fajtái is gazdag ízvilágot kínálnak.

Nem csak nyári ital – akár téli estékhez is passzol

A rosét gyakran nyári frissítőként ajánlják, de ez nem jelenti azt, hogy más évszakban ne állná meg a helyét. A testesebb, strukturáltabb típusok – például Tavel vagy Rhône – kiválóan illenek ízletes, hűvös időben fogyasztott ételekhez, mint a vad vagy a rizottó. A mélyebb, sötétebb rosé a vörösborokhoz hasonlóan karakteres kísérő lehet.

Rosét lehet ételhez is párosítani – és érdemes is

Sokan úgy gondolják, a rosé csak magában jó. Pedig friss, üde rosé remekül kíséri a kagyló- és rákételeket, míg egy gazdagabb, testesebb rosé kiválóan passzol bárányhoz vagy paradicsomos tésztákhoz. A rosé sokoldalúsága miatt a konyhában is megállja a helyét.

A jégkocka sem mindig bűnös – de nem kötelező

Elterjedt szokás, hogy a rosét jéggel kínálják. Bár a borászok inkább a megfelelő hűtést javasolják, néhány jégkocka a nyári forróságban frissítő kiegészítő lehet. Fontos azonban, hogy ne híguljon fel túlságosan az ital.

Elterjedt szokás, hogy a rosét jéggel kínálják
Elterjedt szokás, hogy a rosét jéggel kínálják

Néha érdemes palackérlelt rosét választani

A rosé fiatalon friss és gyümölcsös, de érlelve mélyebb, fás árnyalatokat is felvehet. Egyes pincészetek évekig érlelik a rosét, így az akár a komolyabb vörösborokkal is felveszi a versenyt. Érdemes felfedezni ezeket a különleges tételeket is.

Védelem a világos színeknek: kerüljük a fényt!

A rosé különösen érzékeny a fényre. A közvetlen napsütés kellemetlen, káposztás mellékízt idéző „light strike”-ot okozhat. A sötétebb üvegpalackok segítenek megőrizni az ital frissességét és minőségét.

(Forrás: Rosé myths: Why most of what you think you know about pink wine is probably wrong – Decanter)

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rajtol a 2025-ös szüret – Mit várhatunk az idei szőlőterméstől?

2025. augusztus 22. 08:10

Megkezdődött a szüret a hazai borvidékeken. Bár harmadik éve küzdenek a tőkék az aszállyal, a szakemberek bíztató minőséget várnak az idei boroknál.

Hogyan lett egy NB I-es álomból világszínvonalú borászat?

2025. augusztus 11. 16:10

A St. Andrea Szőlőbirtok borásza, ifj. Lőrincz György a hagyományok tiszteletéről, a modern borászat kihívásairól és az egri borvidék erejéről mesél.

Megörökölte a borászatot – most a szakma trónjára emelte

2025. június 3. 08:10

Gál Tibor húszévesen vette át édesapja borászatát – ma már ő vezeti Eger megújulását, és a szakma legnagyobb elismerését is megkapta.

A szőlő lombozatának értékelése vegetációs indexek alapján

2025. május 21. 14:10

A MATE-n fejlesztett program segítségével lehetőség nyílik az egyedi levelek RGB-alapú vegetációs indexeinek értékelésére.

Kihívás a piacilag helyes út megtalálása a szőlő- és borágazatban

2022. december 4. 10:07

Feldman Zsolt a konferencián tartott megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás, a fogyasztói szokások, valamint az értékesítési csatornák változása jelenti a legnagyobb kihívást a szőlészeti, borászati ágazatban.

A magyar bortermelés stratégiai terület

2018. július 23. 06:00

A létesítményt úgy alakították ki, hogy a borvidék kisebb pincészetei számára is elérhetővé válnak a legkorszerűbb borászati technológiák.

Borkrémleves

2018. december 19. 03:47

Mi mással is indíthatnánk a karácsonyi menüt, mint egy jó levessel? Márpedig ha karácsony és leves egy mondatba kerül, akkor az egyik első dolog, ami eszembe jut, az a borkrémleves.

Segítség a szekszárdi borászoknak

2019. május 18. 05:30

Együttműködési megállapodást írt alá az Erste Bank a Szekszárdi Borvidék képviselőivel a borvidék fejlesztése érdekében.