11℃ 7℃
október 28. Simon, Szimonetta, Szimóna, Júdás, Tádé
Talajélet

Alapos figyelmeztetés: 60-80 százalékkal csökkent a talajaink szervesanyag-tartalma

Agrofórum Online

Az AXIÁL Kft. és a Phylazonit Kft. közös együttműködésében megvalósuló hagyományőrző rendezvény – az ALAP A TALAJ ROADSHOW – idén megújult programmal tért vissza, részletekbe menően bemutatva a talajközpontúság előnyeit.

Az elmúlt időszakban a talajok komplex ismerete, valamint ennek a tudásnak a gyakorlatban való hasznosítása egyre többeket foglalkoztat. Az ALAP A TALAJ ROADSHOW első három helyszíne abszolút teltházzal zárult, több mint 200-200 résztvevővel zajlott le a mezőkeresztesi, baracskai, gyomaendrődi rendezvény. A keszthelyi MATE Tangazdaság területén tartott utolsó állomáson is szép számban jelentek meg az érdeklődők.

Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezető igazgatója köszöntőjében kiemelte, bízik benne, hogy mostanra nem csak a gépkereskedőt látják a gazdálkodók az Axiál Kft. munkatársaiban, hiszen hosszú idő óta azon dolgoznak, hogy a gépértékesítést követő magas színtű szolgáltatásainkkal is azonosítsák őket.

Az ALAP A TALAJ ROADSHOW célja az, hogy a megjelentek olyan érdekességekkel, megoldásokkal, újításokkal találkozhassanak, amit otthon, a művelés során is alkalmazni tudnak annak érdekében, hogy ilyen extrém kihívások mellett is eredményesen, gazdaságosan termeljenek.

Vajda Péter, a Phylazonit Kft. ügyvezető igazgatója és tulajdonosa hangsúlyozta, hogy minden változik: változnak a gazdasági körülmények, változik az időjárás és változik a talaj is. A talaj degradációja sajnos nemcsak Magyarországon, hanem Európában és világszinten is jelen lévő probléma. Az ALAP A TALAJ ROADSHOW azért jött létre, hogy más aspektusból mutassák meg a talajt.

Az edukációt nemcsak az egyetemeknek kell elvégeznie, a forgalmazó, gyártó cégeknek és szakembereknek is ugyanolyan felelősségünk van ebben.

Termőföld és élelmiszer

Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora beszédében elmondta, nemcsak a növénytermesztés kezdődik a talajnál, hanem a takarmány-előállításon keresztül az állattenyésztés, az állatitermék-előállítás, az élelmiszer-előállítás is.

Minden azon múlik, hogy a talajt milyen állapotban tudjuk tartani. Ha van jó minőségű termőföldünk, akkor lesz élelmiszerünk. Ha nincs termőföldünk, ha tönkre tesszük a talajt, akkor az élelmiszertermelés alapját tesszük tönkre.

Nem állunk jól, mert az elmúlt évtizedekben nagyon jelentősen, egyes vélemények szerint 60-80 százalékkal csökkent a talajok szervesanyag-tartalma.

Ha csökken a talajok szervesanyag-tartalma, akkor csökken, romlik a fizikai állapot, romlik a kémiai állapot, romlik a biológiai állapot, és ezek összefüggésében lehet egyáltalán egészséges termőtalajról beszélni.

Két feltétel

Napjainkban két nagyon fontos feltételhez kell igazodnunk. Az egyik a technológiák előretörése. Az elmúlt tíz évben nagyobb fejlődés zajlott le az agráriumban, az agrártudományokban, mint a megelőző száz évben. És csak az tud versenyképes lenni, aki ezeket a legkorszerűbb tudományos eredményeket átveszi, aki nyitottságot mutat arra, hogy ezeket az eredményeket alkalmazza.

A másik pedig a klímaváltozás. Azt az egyszerű kérdést kell föltenni magunknak, hogy lehet-e ugyanolyan módszerekkel eredményesen gazdálkodni, eredményesen élelmiszert termelni, mint 40-50 évvel ezelőtt. Az a feladata ma a talajművelésnek, hogy alkalmazkodjon a megváltozó feltételekhez.

Imreh Gergőa Via Naturalis Consulting Kft. innovációs vezetője a Tudatos tápanyag-gazdálkodás és költségoptimalizálás a gyakorlatban című előadását a talajvizsgálati lehetőségek ismertetésével indította. Kiemelte, a 15-25 talajmintából vett átlag helyett sokkal precízebb, ha minden egyes mintavételi ponthoz GPS koordinátákat rendelünk, így 10-20 év múlva, amikor a következő generációk átveszi a termelést, a tendenciákat is át tudjuk adni nekik.

Amikor egy talajvizsgálati jegyzőkönyv a szakértő kezébe kerül, akkor első körben a talaj típusát határozzák meg. Az 1-es kategória a legideálisabb, még a 2-es és 3-as kategória is elviselhető, de a többivel már jelentős feladatok lehetnek.

A talaj pH-ja nemcsak a makroelemeknek, de a mikroelemeknek a felvehetőségét is befolyásolja. Nem a semleges pH a legoptimálisabb, inkább a 6,5 és a 7 közötti tartomány. Ha elmozdul a pH az ideálistól, annak következményei lehetnek. Nemcsak a tápanyagok felvehetősége, de a mikrobiológia is korlátozottan tud működni, a növények gyökerei sem érzik jól magukat és a betegségekre való hajlam is megnőhet.  

A vízoldható összes sók esetében, ha 0,15, illetve a fölötti értékekkel bírnak a területek, akkor további vizsgálatokkal azonosítani és kezelni kell a problémát.

Csökkent humusztartalom

A humusz érték az egyetlen olyan mért adat a talajvizsgálati jegyzőkönyvekből, amelyről a talajéletre, a talaj szervesanyag-tartalmára tudunk következtetni. Magyarországon 100-120 éve tudják konkrétabban mérni a humuszokat. Az akkori szakirodalmi adatok szerint nagyjából 6-os humusz értékek az átlag. Ma már a 2-es, 3-as értékeknél is örülni kell.

Ha nem figyelünk oda kellőképpen a talajainkra, nem forgatjuk vissza a szármaradványokat, nem teszünk újra életet a talajba, akkor ott bizony előbb-utóbb problémákkal fogunk szembesülni.

Dr. Kovács Gergő Pétera MATE egyetemi docense az Okszerű agrotechnika a jelenkor kihívásaihoz igazítva című előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy megváltozott körülmények között kell majd gazdálkodni a következő időszakban, sőt már az elmúlt tíz-húsz évben is lehet, hogy ezen kellett volna gondolkozni.

Sajnos az elmúlt években annyira szélsőséges lett a klíma, és annyira nagy az ingadozás a megszokott átlagoshoz képest, hogy az a gazdálkodási metodika, amit eddig folytattunk, nem tartható fenn tovább.

Magyarországon valószínűsíthetően a csapadékmennyiség megmarad, de ennek az eloszlásával probléma lesz. Most is azt tapasztaljuk, hogy nem csendes esők vannak nyarainkon, hanem trópusi monszunhoz hasonlók.  Erre a talajaink nincsenek felkészülve.

Emelkedő hőmérséklet

Amire érdemes még figyelni, az a földfelszíni hőmérséklet emelkedése, változása. A mért adatok alapján igenis az látszik, hogy emelkedik a hőmérséklet és a legmagasabb kiugrás azon a részen tapasztalható, ahol Európa található.

Alapvetően abba az irányba kell elmozdulnunk, hogy kevesebbszer műveljük meg a talajt. Túl sok a bolygatás. Számos elemet most már össze tudunk vonni, a technika rendelkezésre áll.

Nagy ellenségünk a por, amiről megint nem beszélünk túl sokat, de ez ugyanúgy szervesanyag, amit visz a szél. Túlságosan elporosított talajaink vannak, amelyek már elfáradtak. A szervesanyag-tartalom növelése, hiszen ezzel a talajnak a pufferkapacitását lehet növelni, több nedvességet fog megőrizni. A klímaváltozás ellen sokkal védettebb lesz. Ezen kívül az a tápanyag, ami kijuttatásra került, jobban fog hasznosulni. A zöldtrágyázás, talajtakarás mind-mind hatékony módszerek arra, hogy a talaj szervesanyag-gazdálkodását növeljük.

A rendszerek nem zárják ki egymást, hanem a rendszereknek a kombinációját kéne alkalmazni. A forgatásos talajművelésről szép lassan, fokozatosan át kellene térni a forgatás nélküli művelésre, hiszen a klímaváltozás ezt ki fogja kényszeríteni.

Az adaptáció a kulcs. Hosszú távon olyan rendszer lehet fenntartható, ahol a döntések már mért adatokra épülnek.

Az ALAP A TALAJ ROADSHOW további programjaként, gyakorlati gépbemutató és talajszelvény-elemzés keretében neves szakmai előadók ismertették a konkrét területen – helyi adottságokra építve – a valóban hasznosítható művelési, termelési módszereket az érdeklődők számára.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Élővilág a járdák alatt – a városi talaj titkai

A városi talaj nem halott. De ha tovább tapossuk, locsoljuk és nyírjuk, könnyen azzá tehetjük.

Casuarina – a nitrogént megkötő trópusi fa

2025. október 17. 14:10

A Casuarina nemcsak árnyékot ad: gyökerei nitrogént juttatnak a talajba, serkentve más növények növekedését.

Még vethet – őszi zöldítési ötletek

2025. október 5. 14:10

A zöldítés ősszel is értékes: gyors kelésű vagy télálló növényekkel biztosíthatjuk a talaj egészségét tavaszig.

A lomb „második élete”: így segít a fa gyökereinek

2025. szeptember 23. 13:10

A lehullott falevelek nem szemét, hanem értékes mulcs. Megmutatjuk, hogyan segíti a fák egészségét, ha a törzs körül helyesen használjuk.

Az öntözés és hatása a talajra

2018. december 1. 05:36

A fejlett növénytermesztési termesztéstechnológiának ma már része a víz pótlása is. Az öntözést és tápoldatozást tervszerűen be kell építeni a technológiába, melynek kivitelezése során figyelembe kell venni az öntözés talajra gyakorolt hasznos és káros hatásait egyaránt.

Tartsuk a vizet a tájban!

2024. március 22. 11:10

Országos vízigényfelmérést végez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdász-hálózata márciusban. A felmérés célja a gazdálkodói hajlandóság megismerése a víz tájban tartására a mélyfekvésű, vízvisszatartásra alkalmas területeken. 

Hogyan válasszunk növényeket új, üres kerthez?

2025. április 4. 05:40

Kerttervezőként személy szerint mindig örülök, ha van mihez igazodni, és nem nulláról indul egy kert. Egy üres kertnél nem látunk a talajadottságokon kívül semmit.

Tényleg lehet még most sóskát vetni?

2023. szeptember 15. 11:37

Szomszédom javasolta, hogy ősszel is vessek sóskát. Tényleg lehet még most sóskamagokat vetni?