22℃ 15℃
június 9. Félix, Előd, Annamária, Annabella
Talajélet

Alapos figyelmeztetés: 60-80 százalékkal csökkent a talajaink szervesanyag-tartalma

Agrofórum Online

Az AXIÁL Kft. és a Phylazonit Kft. közös együttműködésében megvalósuló hagyományőrző rendezvény – az ALAP A TALAJ ROADSHOW – idén megújult programmal tért vissza, részletekbe menően bemutatva a talajközpontúság előnyeit.

Az elmúlt időszakban a talajok komplex ismerete, valamint ennek a tudásnak a gyakorlatban való hasznosítása egyre többeket foglalkoztat. Az ALAP A TALAJ ROADSHOW első három helyszíne abszolút teltházzal zárult, több mint 200-200 résztvevővel zajlott le a mezőkeresztesi, baracskai, gyomaendrődi rendezvény. A keszthelyi MATE Tangazdaság területén tartott utolsó állomáson is szép számban jelentek meg az érdeklődők.

Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezető igazgatója köszöntőjében kiemelte, bízik benne, hogy mostanra nem csak a gépkereskedőt látják a gazdálkodók az Axiál Kft. munkatársaiban, hiszen hosszú idő óta azon dolgoznak, hogy a gépértékesítést követő magas színtű szolgáltatásainkkal is azonosítsák őket.

Az ALAP A TALAJ ROADSHOW célja az, hogy a megjelentek olyan érdekességekkel, megoldásokkal, újításokkal találkozhassanak, amit otthon, a művelés során is alkalmazni tudnak annak érdekében, hogy ilyen extrém kihívások mellett is eredményesen, gazdaságosan termeljenek.

Vajda Péter, a Phylazonit Kft. ügyvezető igazgatója és tulajdonosa hangsúlyozta, hogy minden változik: változnak a gazdasági körülmények, változik az időjárás és változik a talaj is. A talaj degradációja sajnos nemcsak Magyarországon, hanem Európában és világszinten is jelen lévő probléma. Az ALAP A TALAJ ROADSHOW azért jött létre, hogy más aspektusból mutassák meg a talajt.

Az edukációt nemcsak az egyetemeknek kell elvégeznie, a forgalmazó, gyártó cégeknek és szakembereknek is ugyanolyan felelősségünk van ebben.

Termőföld és élelmiszer

Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora beszédében elmondta, nemcsak a növénytermesztés kezdődik a talajnál, hanem a takarmány-előállításon keresztül az állattenyésztés, az állatitermék-előállítás, az élelmiszer-előállítás is.

Minden azon múlik, hogy a talajt milyen állapotban tudjuk tartani. Ha van jó minőségű termőföldünk, akkor lesz élelmiszerünk. Ha nincs termőföldünk, ha tönkre tesszük a talajt, akkor az élelmiszertermelés alapját tesszük tönkre.

Nem állunk jól, mert az elmúlt évtizedekben nagyon jelentősen, egyes vélemények szerint 60-80 százalékkal csökkent a talajok szervesanyag-tartalma.

Ha csökken a talajok szervesanyag-tartalma, akkor csökken, romlik a fizikai állapot, romlik a kémiai állapot, romlik a biológiai állapot, és ezek összefüggésében lehet egyáltalán egészséges termőtalajról beszélni.

Két feltétel

Napjainkban két nagyon fontos feltételhez kell igazodnunk. Az egyik a technológiák előretörése. Az elmúlt tíz évben nagyobb fejlődés zajlott le az agráriumban, az agrártudományokban, mint a megelőző száz évben. És csak az tud versenyképes lenni, aki ezeket a legkorszerűbb tudományos eredményeket átveszi, aki nyitottságot mutat arra, hogy ezeket az eredményeket alkalmazza.

A másik pedig a klímaváltozás. Azt az egyszerű kérdést kell föltenni magunknak, hogy lehet-e ugyanolyan módszerekkel eredményesen gazdálkodni, eredményesen élelmiszert termelni, mint 40-50 évvel ezelőtt. Az a feladata ma a talajművelésnek, hogy alkalmazkodjon a megváltozó feltételekhez.

Imreh Gergőa Via Naturalis Consulting Kft. innovációs vezetője a Tudatos tápanyag-gazdálkodás és költségoptimalizálás a gyakorlatban című előadását a talajvizsgálati lehetőségek ismertetésével indította. Kiemelte, a 15-25 talajmintából vett átlag helyett sokkal precízebb, ha minden egyes mintavételi ponthoz GPS koordinátákat rendelünk, így 10-20 év múlva, amikor a következő generációk átveszi a termelést, a tendenciákat is át tudjuk adni nekik.

Amikor egy talajvizsgálati jegyzőkönyv a szakértő kezébe kerül, akkor első körben a talaj típusát határozzák meg. Az 1-es kategória a legideálisabb, még a 2-es és 3-as kategória is elviselhető, de a többivel már jelentős feladatok lehetnek.

A talaj pH-ja nemcsak a makroelemeknek, de a mikroelemeknek a felvehetőségét is befolyásolja. Nem a semleges pH a legoptimálisabb, inkább a 6,5 és a 7 közötti tartomány. Ha elmozdul a pH az ideálistól, annak következményei lehetnek. Nemcsak a tápanyagok felvehetősége, de a mikrobiológia is korlátozottan tud működni, a növények gyökerei sem érzik jól magukat és a betegségekre való hajlam is megnőhet.  

A vízoldható összes sók esetében, ha 0,15, illetve a fölötti értékekkel bírnak a területek, akkor további vizsgálatokkal azonosítani és kezelni kell a problémát.

Csökkent humusztartalom

A humusz érték az egyetlen olyan mért adat a talajvizsgálati jegyzőkönyvekből, amelyről a talajéletre, a talaj szervesanyag-tartalmára tudunk következtetni. Magyarországon 100-120 éve tudják konkrétabban mérni a humuszokat. Az akkori szakirodalmi adatok szerint nagyjából 6-os humusz értékek az átlag. Ma már a 2-es, 3-as értékeknél is örülni kell.

Ha nem figyelünk oda kellőképpen a talajainkra, nem forgatjuk vissza a szármaradványokat, nem teszünk újra életet a talajba, akkor ott bizony előbb-utóbb problémákkal fogunk szembesülni.

Dr. Kovács Gergő Pétera MATE egyetemi docense az Okszerű agrotechnika a jelenkor kihívásaihoz igazítva című előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy megváltozott körülmények között kell majd gazdálkodni a következő időszakban, sőt már az elmúlt tíz-húsz évben is lehet, hogy ezen kellett volna gondolkozni.

Sajnos az elmúlt években annyira szélsőséges lett a klíma, és annyira nagy az ingadozás a megszokott átlagoshoz képest, hogy az a gazdálkodási metodika, amit eddig folytattunk, nem tartható fenn tovább.

Magyarországon valószínűsíthetően a csapadékmennyiség megmarad, de ennek az eloszlásával probléma lesz. Most is azt tapasztaljuk, hogy nem csendes esők vannak nyarainkon, hanem trópusi monszunhoz hasonlók.  Erre a talajaink nincsenek felkészülve.

Emelkedő hőmérséklet

Amire érdemes még figyelni, az a földfelszíni hőmérséklet emelkedése, változása. A mért adatok alapján igenis az látszik, hogy emelkedik a hőmérséklet és a legmagasabb kiugrás azon a részen tapasztalható, ahol Európa található.

Alapvetően abba az irányba kell elmozdulnunk, hogy kevesebbszer műveljük meg a talajt. Túl sok a bolygatás. Számos elemet most már össze tudunk vonni, a technika rendelkezésre áll.

Nagy ellenségünk a por, amiről megint nem beszélünk túl sokat, de ez ugyanúgy szervesanyag, amit visz a szél. Túlságosan elporosított talajaink vannak, amelyek már elfáradtak. A szervesanyag-tartalom növelése, hiszen ezzel a talajnak a pufferkapacitását lehet növelni, több nedvességet fog megőrizni. A klímaváltozás ellen sokkal védettebb lesz. Ezen kívül az a tápanyag, ami kijuttatásra került, jobban fog hasznosulni. A zöldtrágyázás, talajtakarás mind-mind hatékony módszerek arra, hogy a talaj szervesanyag-gazdálkodását növeljük.

A rendszerek nem zárják ki egymást, hanem a rendszereknek a kombinációját kéne alkalmazni. A forgatásos talajművelésről szép lassan, fokozatosan át kellene térni a forgatás nélküli művelésre, hiszen a klímaváltozás ezt ki fogja kényszeríteni.

Az adaptáció a kulcs. Hosszú távon olyan rendszer lehet fenntartható, ahol a döntések már mért adatokra épülnek.

Az ALAP A TALAJ ROADSHOW további programjaként, gyakorlati gépbemutató és talajszelvény-elemzés keretében neves szakmai előadók ismertették a konkrét területen – helyi adottságokra építve – a valóban hasznosítható művelési, termelési módszereket az érdeklődők számára.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egészséges talaj, növény, és klíma: nagyobb teljesítőképesség + videó

2025. május 20. 16:10

A rendezvényen, melyet tavasszal rendezett meg a Profeed, valamint a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara, a talaj, talajegészség, tápanyag-utánpótlás, vízmegtartás és növényegészség kerültek górcső alá.

Talajélet: összefüggések a talajélet-javítás mentén

2025. május 4. 05:40

A talajélet a talajban élő mikroorganizmusok - baktériumok, gombák, egysejtűek, fonálférgek -, valamint makroorganizmusok, például földigiliszták, rovarok tevékenységét foglalja magában.

Tényleg növeli a pocokkártétel kockázatát és súlyosságát a talajbolygatás elhagyása?

2025. április 5. 08:10

A csökkentett mértékű talajbolygatás legnyilvánvalóbb előnyei mellett, a károsítók fennmaradásának megnövekedett kockázata mindig felmerül.

Tudományos érdekességek a növények és a mikrobák kapcsolatáról

2025. március 27. 16:10

Már a magokban is ott vannak a hasznos mikrobák, amik kulcsszerepet játszanak a csírázásban, a tápanyagfelvételben és a stressztűrésben.

Kerti talaj vagy virágföld? Melyik a jobb?

2024. október 31. 14:10

Az élő talaj tele van hasznos mikrobákkal és szerves anyagokkal, amelyek tápanyagokat juttatnak a növények gyökereihez.

Talaj párolgása: evaporáció és evapotranspiráció

2023. január 18. 05:37

Evaporáció: a vízfelületek, a növényi test felületi (passzív) és a talaj (felszíni és felszín alatti) párolgásos vízvesztesége, ez az abiotikus párolgás.

Mit érdemes tudni az articsókáról és termesztéséről?

2023. március 13. 04:38

Mit lehet tudni az articsókáról és termesztéséről? Állítólag nagyon egészséges a fogyasztása.

Mikor fejtrágyázzuk zöldségnövényeinket?

2019. június 9. 05:38

Szakcikkünk a trágyázás időzítésének és a tápanyagok megosztásának fontosságát ismerteti a szabadföldi zöldségtermesztésben.