Talajélet

Alapos figyelmeztetés: 60-80 százalékkal csökkent a talajaink szervesanyag-tartalma

Agrofórum Online

Az AXIÁL Kft. és a Phylazonit Kft. közös együttműködésében megvalósuló hagyományőrző rendezvény – az ALAP A TALAJ ROADSHOW – idén megújult programmal tért vissza, részletekbe menően bemutatva a talajközpontúság előnyeit.

Az elmúlt időszakban a talajok komplex ismerete, valamint ennek a tudásnak a gyakorlatban való hasznosítása egyre többeket foglalkoztat. Az ALAP A TALAJ ROADSHOW első három helyszíne abszolút teltházzal zárult, több mint 200-200 résztvevővel zajlott le a mezőkeresztesi, baracskai, gyomaendrődi rendezvény. A keszthelyi MATE Tangazdaság területén tartott utolsó állomáson is szép számban jelentek meg az érdeklődők.

Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezető igazgatója köszöntőjében kiemelte, bízik benne, hogy mostanra nem csak a gépkereskedőt látják a gazdálkodók az Axiál Kft. munkatársaiban, hiszen hosszú idő óta azon dolgoznak, hogy a gépértékesítést követő magas színtű szolgáltatásainkkal is azonosítsák őket.

Az ALAP A TALAJ ROADSHOW célja az, hogy a megjelentek olyan érdekességekkel, megoldásokkal, újításokkal találkozhassanak, amit otthon, a művelés során is alkalmazni tudnak annak érdekében, hogy ilyen extrém kihívások mellett is eredményesen, gazdaságosan termeljenek.

Vajda Péter, a Phylazonit Kft. ügyvezető igazgatója és tulajdonosa hangsúlyozta, hogy minden változik: változnak a gazdasági körülmények, változik az időjárás és változik a talaj is. A talaj degradációja sajnos nemcsak Magyarországon, hanem Európában és világszinten is jelen lévő probléma. Az ALAP A TALAJ ROADSHOW azért jött létre, hogy más aspektusból mutassák meg a talajt.

Az edukációt nemcsak az egyetemeknek kell elvégeznie, a forgalmazó, gyártó cégeknek és szakembereknek is ugyanolyan felelősségünk van ebben.

Termőföld és élelmiszer

Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora beszédében elmondta, nemcsak a növénytermesztés kezdődik a talajnál, hanem a takarmány-előállításon keresztül az állattenyésztés, az állatitermék-előállítás, az élelmiszer-előállítás is.

Minden azon múlik, hogy a talajt milyen állapotban tudjuk tartani. Ha van jó minőségű termőföldünk, akkor lesz élelmiszerünk. Ha nincs termőföldünk, ha tönkre tesszük a talajt, akkor az élelmiszertermelés alapját tesszük tönkre.

Nem állunk jól, mert az elmúlt évtizedekben nagyon jelentősen, egyes vélemények szerint 60-80 százalékkal csökkent a talajok szervesanyag-tartalma.

Ha csökken a talajok szervesanyag-tartalma, akkor csökken, romlik a fizikai állapot, romlik a kémiai állapot, romlik a biológiai állapot, és ezek összefüggésében lehet egyáltalán egészséges termőtalajról beszélni.

Két feltétel

Napjainkban két nagyon fontos feltételhez kell igazodnunk. Az egyik a technológiák előretörése. Az elmúlt tíz évben nagyobb fejlődés zajlott le az agráriumban, az agrártudományokban, mint a megelőző száz évben. És csak az tud versenyképes lenni, aki ezeket a legkorszerűbb tudományos eredményeket átveszi, aki nyitottságot mutat arra, hogy ezeket az eredményeket alkalmazza.

A másik pedig a klímaváltozás. Azt az egyszerű kérdést kell föltenni magunknak, hogy lehet-e ugyanolyan módszerekkel eredményesen gazdálkodni, eredményesen élelmiszert termelni, mint 40-50 évvel ezelőtt. Az a feladata ma a talajművelésnek, hogy alkalmazkodjon a megváltozó feltételekhez.

Imreh Gergőa Via Naturalis Consulting Kft. innovációs vezetője a Tudatos tápanyag-gazdálkodás és költségoptimalizálás a gyakorlatban című előadását a talajvizsgálati lehetőségek ismertetésével indította. Kiemelte, a 15-25 talajmintából vett átlag helyett sokkal precízebb, ha minden egyes mintavételi ponthoz GPS koordinátákat rendelünk, így 10-20 év múlva, amikor a következő generációk átveszi a termelést, a tendenciákat is át tudjuk adni nekik.

Amikor egy talajvizsgálati jegyzőkönyv a szakértő kezébe kerül, akkor első körben a talaj típusát határozzák meg. Az 1-es kategória a legideálisabb, még a 2-es és 3-as kategória is elviselhető, de a többivel már jelentős feladatok lehetnek.

A talaj pH-ja nemcsak a makroelemeknek, de a mikroelemeknek a felvehetőségét is befolyásolja. Nem a semleges pH a legoptimálisabb, inkább a 6,5 és a 7 közötti tartomány. Ha elmozdul a pH az ideálistól, annak következményei lehetnek. Nemcsak a tápanyagok felvehetősége, de a mikrobiológia is korlátozottan tud működni, a növények gyökerei sem érzik jól magukat és a betegségekre való hajlam is megnőhet.  

A vízoldható összes sók esetében, ha 0,15, illetve a fölötti értékekkel bírnak a területek, akkor további vizsgálatokkal azonosítani és kezelni kell a problémát.

Csökkent humusztartalom

A humusz érték az egyetlen olyan mért adat a talajvizsgálati jegyzőkönyvekből, amelyről a talajéletre, a talaj szervesanyag-tartalmára tudunk következtetni. Magyarországon 100-120 éve tudják konkrétabban mérni a humuszokat. Az akkori szakirodalmi adatok szerint nagyjából 6-os humusz értékek az átlag. Ma már a 2-es, 3-as értékeknél is örülni kell.

Ha nem figyelünk oda kellőképpen a talajainkra, nem forgatjuk vissza a szármaradványokat, nem teszünk újra életet a talajba, akkor ott bizony előbb-utóbb problémákkal fogunk szembesülni.

Dr. Kovács Gergő Pétera MATE egyetemi docense az Okszerű agrotechnika a jelenkor kihívásaihoz igazítva című előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy megváltozott körülmények között kell majd gazdálkodni a következő időszakban, sőt már az elmúlt tíz-húsz évben is lehet, hogy ezen kellett volna gondolkozni.

Sajnos az elmúlt években annyira szélsőséges lett a klíma, és annyira nagy az ingadozás a megszokott átlagoshoz képest, hogy az a gazdálkodási metodika, amit eddig folytattunk, nem tartható fenn tovább.

Magyarországon valószínűsíthetően a csapadékmennyiség megmarad, de ennek az eloszlásával probléma lesz. Most is azt tapasztaljuk, hogy nem csendes esők vannak nyarainkon, hanem trópusi monszunhoz hasonlók.  Erre a talajaink nincsenek felkészülve.

Emelkedő hőmérséklet

Amire érdemes még figyelni, az a földfelszíni hőmérséklet emelkedése, változása. A mért adatok alapján igenis az látszik, hogy emelkedik a hőmérséklet és a legmagasabb kiugrás azon a részen tapasztalható, ahol Európa található.

Alapvetően abba az irányba kell elmozdulnunk, hogy kevesebbszer műveljük meg a talajt. Túl sok a bolygatás. Számos elemet most már össze tudunk vonni, a technika rendelkezésre áll.

Nagy ellenségünk a por, amiről megint nem beszélünk túl sokat, de ez ugyanúgy szervesanyag, amit visz a szél. Túlságosan elporosított talajaink vannak, amelyek már elfáradtak. A szervesanyag-tartalom növelése, hiszen ezzel a talajnak a pufferkapacitását lehet növelni, több nedvességet fog megőrizni. A klímaváltozás ellen sokkal védettebb lesz. Ezen kívül az a tápanyag, ami kijuttatásra került, jobban fog hasznosulni. A zöldtrágyázás, talajtakarás mind-mind hatékony módszerek arra, hogy a talaj szervesanyag-gazdálkodását növeljük.

A rendszerek nem zárják ki egymást, hanem a rendszereknek a kombinációját kéne alkalmazni. A forgatásos talajművelésről szép lassan, fokozatosan át kellene térni a forgatás nélküli művelésre, hiszen a klímaváltozás ezt ki fogja kényszeríteni.

Az adaptáció a kulcs. Hosszú távon olyan rendszer lehet fenntartható, ahol a döntések már mért adatokra épülnek.

Az ALAP A TALAJ ROADSHOW további programjaként, gyakorlati gépbemutató és talajszelvény-elemzés keretében neves szakmai előadók ismertették a konkrét területen – helyi adottságokra építve – a valóban hasznosítható művelési, termelési módszereket az érdeklődők számára.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A trágya és komposzt lehet a talaj probiotikumja?

2024. augusztus 27. 11:40

Kutatók vizsgálták, milyen hatása van a szerves talajjavító anyagoknak a patogén és antibiotikum-rezisztens baktériumokra. Az eredmények biztatók.

Amiről a talajszelvények mesélnek

2024. március 26. 08:10

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint az AKIT Nyíregyházi Kutatóintézete is csatlakozott a Magyar Talajtani Társaság ,,A talaj élete – amit egy szelvény el tud mondani magáról" elnevezésű országos figyelemfelkeltő akciójához.

Mikrobiológiai készítmények termésnövelő hatása a növénykultúrákban

2024. február 28. 14:10

A termőtalajok romlása világviszonylatban, de Magyarországon is jelentős. A fő probléma az, hogy a talajélet egyre silányabbá válik, ennek következtében sérül a tápanyagszolgáltató képesség, a pufferkapacitás, a víz- és hőháztartás és elveszti a talaj a szerkezetét.

Hol a felelősség a termőtalaj-védelemben?

2024. február 26. 11:40

A Magyar Talajvédelmi Baktérium -gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége ,,Termőtalaj - lehetőségek és kihívások a növénytermesztésben” címen szervezett kerekasztal-beszélgetést az idei AgromashExpo és Agrárgépshow-n, mely során a talajvédelem kérdésköre ismét reflektorfénybe kerülhetett hála a meghívott szövetségi tagoknak, szakembereknek.

Aszályhelyzetben is riolittufa

2022. szeptember 6. 10:35

A klímaváltozás eredményeként, évről évre egyre kevesebb csapadék hullik, melynek a talajban való megőrzése kulcsfontosságú feladat.

AlgaTer® – az aszály „ellen” csak a talajban van válasz

2019. április 8. 07:36

Vállalatunk 2018-ban kezdte meg az AlgaTer® nevű új, fonalas talajalgát tartalmazó talajoltó anyag forgalmazását. A Klebsormidium bilatum zöldalga hazai talajainkban őshonos faj, fontos szerepet játszik a leromlott talajok életének „újraindításában”.

A chilik csodálatos világa I. - Származás, jelentőség, környezeti igények

2020. január 27. 04:39

Megfelelő állományfenntartás mellett szép eredménnyel termeszthetők e növények hazánkban, melyek egyébként erős ízük és kiváló egészségmegőrző szerepük mellett komoly díszítőértékkel is rendelkeznek.

Savanyítani kell a meszes, szikes talajokat!

2023. július 24. 10:10

Nagyon sok terület válik egyre meszesebbé, gyakran szikessé is. Ezekben a talajokban a növényeket hamarabb eléri az aszály, gyakori a súlyos terméselmaradás. Gyenge a növények olajtartalma, elmarad a fehérje- vagy sikértartalom. Hamarabb felsül a kukorica, a napraforgó, kiritkul a lucerna, és nitrogénkötő növény nehezen termeszthető.