Talajélet
Talajélet

Itt vagyok! Én vagyok! Jó vagyok! TrichoMax – a növényvédelem természetes támogatója!

Itt vagyok! Én vagyok! Jó vagyok! TrichoMax – a növényvédelem természetes támogatója!

Agrofórum Online

Az integrált növénytermesztési szemlélet terjedésével a termelők keresik azokat a technológiai lehetőségeket, amelyek segítik a kultúrnövények egészséges, harmonikus fejlődését, aminek köszönhetően számos pozitív ökológia és gazdasági haszon keletkezik (pl.: a növényvédelmi munkák kiszámíthatóvá válnak, csökken a környezeti terhelés, javuló termésbiztonság).

A Trichoderma hasznos gombatörzseket tartalmazó biológiai termésfokozó készítmények is egyre elterjedtebbek a világon a hagyományos és az ökológiai növénytermesztésben egyaránt.  A Trichoderma gombák használata a mezőgazdasági termelésben már közel 100 éves múltra tekint vissza, de az utóbbi évtizedekben gyorsult fel a kutatásuk és terjedt el a szélesebb körű felhasználásuk. E termékek közül találunk növényvédő szerként és termésfokozó készítményként engedélyezett anyagokat, annak ellenére, hogy mindkét termékkör hatásmódja gyakorlatilag azonos. Eltérések csak az egyes Trichoderma törzsek hatékonyságában lehetnek.

Az egyik legerősebb biokontroll hatással rendelkező Trichoderma a TrichoMax-ban lévő Trichoderma harzianum!

A TrichoMax tulajdonságai:

Megváltoztatja a mikroflóra összetételét a növények gyökérzetén, amelyből számos előny adódik:

• Szimbiotikus kapcsolat alakul ki a Trichoderma harzianum és a kultúrnövény között, amely serkenti a gyökérfejlődést – több hajszálgyökér keletkezik, mélyebb lesz a gyökeresedés
• Javul a tápanyagok felvétele
• Szerzett rezisztenciát indukál, amely javítja a növények természetes védekezési mechanizmusát

Természetes módon kontrollálja a talajból támadó kórokozó gombákat, első lépésként támogatva ezzel a pl.: a fuzárium és a szklerotínia elleni későbbi kémiai védekezést:

• Gyorsabb fejlődése révén elvonja a patogén gombák fejlődéshez szükséges tápanyagokat, elsősorban Fe+++ ionokat.
• Direkt módon parazitálja a talajban fejlődő növénykárosító gombákat pl.: fuzárium, szklerotínia, rizoktónia, stb. azáltal, hogy enzimatikus úton lebontja azok szaporodó képleteit.

Tarlómaradványok bontása:

• A talajban lévő szár és gyökérmaradványok bontásával mobilizálja a tápanyagokat, amelyek a növények számára felvehetővé válnak.
• A tarlómaradványok megszűnésével csökken azoknak a kórokozóknak az élettere, amelyek a növénymaradványokon szaporodnak pl. fuzárium.

A biológiai készítmények megfelelő működésének elengedhetetlen feltétele a steril gyártási körülmény és a benne lévő mikroorganizmusok megfelelő szaporodó képessége. A TrichoMax gyártása olyan eljárással és segédanyagok felhasználásával történik, amely biztosítja a Trichoderma harzianum spórák gyors, robbanásszerű fejlődést a talajban. A TrichoMax előnyös tulajdonságai bármely kultúrában alkalmazva a vetés vagy ültetés előtt a talajba dolgozva már 1 kg/ha dózisba megmutatkoznak. Ökológiai gazdálkodásban is felhasználható!

A TrichoMax szerteágazó hatása

Kabai Gábor
AGRO.bio

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mikrobiális élet szerepe a tápanyagszolgáltatásban

2024. február 19. 09:10

A termőtalajok romlása világviszonylatban, de Magyarországon is jelentős. A fő probléma az, hogy a talajélet egyre silányabbá válik, ennek következtében sérül a tápanyagszolgáltató képesség, a pufferkapacitás, a víz- és hőháztartás és elveszti a talaj a szerkezetét.

Tudatos és környezetkímélő nitrogénmenedzsment biostimulátor hatóanyaggal

2024. február 14. 05:40

A tél derekán járva időjárásunk rapszodikusan váltakozik. Havazást követ enyhe, tavaszias meleg, orkán erejű szél, majd fagyos éjjelek és nappalok. Ezek a szélsőségek nemcsak növényeinket, de a hasznos talajbiom aktivitását is csökkentik.

A regeneratív mezőgazdaság élvonalában

2024. január 19. 13:50

A regeneratív, vagy talajmegújító mezőgazdaság alapköveit hazánkban a kilencvenes években fektették le, és azóta egyre bővül a gyakorló gazdálkodók köre is, köszönhetően első sorban a Talajmegújító Gazdák Egyesületének.

Új ugróvillás fajokat fedeztek fel magyar kutatók

2024. január 8. 12:40

Két, a tudományra nézve új ugróvillás (Collembola) fajt írtak le kutatók a Soproni Egyetem oktatójának vezetésével.

Örökké zölden – örökzöld növényeink gondozása és védelme hónapról hónapra II. rész

2018. május 30. 09:47

A kertben szemet gyönyörködtető örökzöld teleklakóinknak szükségük van a mi segítségünkre a kártevők elleni küzdelemben.

Ház, táj Képgaléria

Hányszor és mikor kell permetezni a kerti gyümölcsfákat?

2020. március 2. 15:18

K. Tamásné kérdése: Kertemben sok gyümölcsfa található. Hányszor és mikor kell permetezni a kerti gyümölcsfákat?

A gyümölcskultúrák védelme az ökológiai termesztésben: a megfigyelés módszerei

2022. augusztus 21. 07:32

Cikksorozatunk második részében a megfigyelés módszereiről és az előrejelzési modellek lehetőségeiről olvashatnak.

A talajtakarás és növényvédelmi vonatkozásai

2021. április 9. 10:08

Hogyan szolgálhatja a talajtakarás a kertészeti növények védelmét? Milyen élettani és növényvédelmi hatásai vannak a talajtakaró anyagoknak? Miben rejlenek az előnyeik és a hátrányaik?