Talajélet

Miért kell a termőtalajokról szakmai kerekasztal megbeszélést tartani?

Agrofórum Online

A rendezvény megtartását a Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezete kezdeményezte, mivel szívügyüknek tekintik a mezőgazdasági termőtalajok védelmét, állapotának megóvását, javítását.

A világon az elmúlt 50 év intenzív szántóföldi termelése, műtrágyázása miatt a mezőgazdasági területek 65% károsodott, illetve nem alkalmas művelésre (pl. szikesedés). A FAO adatbázisa szerint a világban a mezőgazdasági termelésre potenciálisan alkalmas területek 6 %-a szikes és sós, 15 %-a erősen savanyú (pH < 4,5), további 14 %-a (erősen csapadékos területek) gyengén savanyú  kilúgozódott talaj.

Az Európai Bizottság 2012. február 13-án sajtóközleményben is jelezte, hogy határozottabb lépéseket vár a talajromlás megállítására. A talajromlás csökkenti Európa élelmiszer-termelési kapacitását, valamint gyengíti az aszály és árvíz megelőző képességét, a biológiai sokféleség leépülésének megállítását és az éghajlatváltozás kezelését. Tehát ez azt jelenti, hogy a jelenlegi intézkedések nem elegendőek ahhoz, hogy Európában minden talajnak megfelelő szintű védelmet biztosítsunk.

Magyarország területének közel 50 %-a (48,5 %) mezőgazdasági művelés alatt áll. A szántóföldi művelésű területek több, mint egy harmada (2,3 millió ha), az ország területének egy negyede valamekkora mértékben erodálódott. A mező – és erdőgazdasági területek közel 60 %-a veszélyeztetett a talajdegradáció által.

Hazánk legféltettebb természeti kincsei az édesvízkészletek és a termőföld. Ugyan a talaj pusztulása még nem olyan látványos, mégis a kutatások szerint ha a jelenlegi mértékkel romlik, akkor hamarosan nem lesz megfelelő jó minőségű a termőtalaj.

A talaj egy életközösség. Mikrobiológiai élet nélkül csak mállott kőzet. Ha a talajélet elpusztul a különböző stresszhatások miatt, elveszik a pufferkapacitás, felborul a finoman hangolt egyensúly és termőképtelenné válik a föld.

A fenti problémákkal párhuzamosan jelentkezik az, hogy a földek tápanyag szolgáltató képessége is csökken. Így a termesztett növényeinkben a kimutatások szerint is az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent a vitamin, és ásványi anyag tartalom. Ez mind kihat a termelt élelmiszereink és takarmányaink minőségi paramétereire.

A gyenge minőségű talajokon a termelés kockázatos és jóval költségesebb mint a jó adottságú területeken. A különböző talajjavító eljárások (pl. meszezés)  és talajkímélő módszerek alkalmazásának éppen az a célja, hogy a talajtermékenységet fenntartsák és fokozzák, a növények ökológiai igényeit kielégítsék, biztosítsák a talaj zavartalan funkcióképességét és növeljék a talaj pufferoló képességét.

A kerekasztal szakemberei problémák feltárásáig jutottak el.

A folytatásban a különböző szakterületektől érkező illetékesek javaslati megoldásokat dolgoznak ki.  A beérkezett anyagok megvitatása ősszel várható szintén kerekasztali összejövetel formájában. Az a cél, hogy egy komplett megoldási stratégia kerüljön a Földművelésügyi Minisztérium asztalára a magyar mezőgazdasági termőtalajok védelméről.

(Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezete)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Másodvetés a városban: új élet az elfeledett földeken

A kihasználatlan városi foltok zöld szigetté válhatnak: másodvetéssel talajt védünk, élőhelyet teremtünk, közösséget építünk.

Hogyan kapcsolódik a növényi maradványok szakszerű lebontása a humuszképződéshez?

A humuszképződés nem csupán a talaj termőképessége szempontjából kulcsfontosságú, hanem a klímaváltozás hatásainak mérséklésében is fontos szerepet játszik.

7 növény, amelyek új életet lehelnek a talajba

2025. június 29. 11:10

A kert talajának állapota kulcs a sikerhez. Ezek a növények szépek és észrevétlenül javítják a talaj szerkezetét és termőképességét is.

Egészséges talaj, növény, és klíma: nagyobb teljesítőképesség + videó

2025. május 20. 16:10

A rendezvényen, melyet tavasszal rendezett meg a Profeed, valamint a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara, a talaj, talajegészség, tápanyag-utánpótlás, vízmegtartás és növényegészség kerültek górcső alá.

Mennyire ismerjük a saját kertünk talaját?

2023. március 22. 10:36

A kerttervezés és a kerti ténykedés első lépése az, hogy ismerjük meg a kertünk talaját, ismerjük meg, hogy valójában mibe fogunk ültetni.

Milyen műtrágyát érdemes kijuttatni ősszel a gyümölcsfákra?

2019. november 12. 05:36

T. Zoltán kérdése: Milyen műtrágyát érdemes kijuttatnom ősszel a kertemben található gyümölcsfák számára?

Otthon is nevelhet áfonyát – mutatjuk, hogyan!

2025. július 21. 11:10

Az áfonya nemcsak szuperélelmiszer, hanem otthon is sikerrel termeszthető – mutatjuk, mire figyeljen, hogy bőtermő legyen a bokor!

A talajok egészségén nem spórolhatunk + videó

2025. március 28. 17:10

A talaj, és egészsége nem csak a növénytermesztés szempontjából elengedhetetlen tényező - szerves kapcsolatban áll az emberi egészséggel is.