Tápanyag-utánpótlás

A megoldás a talajban rejlik!

Agrofórum Online

De vajon mi lehet az oka – az elmúlt 25 évet megvizsgálva -, hogy a napraforgó országos termésátlaga ugyanazon a 1,5- 2,5 t/ha szinten van, mint a 90-es években, miközben a genetikai háttér javult és a befektetett input anyagok költsége is jelentősen emelkedett?

 

A megoldás a talajban rejlik!

Itt az idő, hogy a talajra ne mint csak egy támasztóközegre gondoljunk, hanem a növénytermesztés egyik legfontosabb elemét lássuk benne!

A Bactofil B10 1 l/ha-os dózisával biztosítható az intenzív napraforgó termesztésében is elengedhetetlen megfelelő víz-, és tápanyag szolgáltató, valamint talajéletben gazdag termőföld.

A Bactofil B10 használatában rejlő előnyök:

  • összetétele speciálisan a kétszikű növényekre lett kifejlesztve
  • fokozza a műtrágyák hasznosulását
  • támogatja a növények intenzív fejlődést
  • biokontroll hatásával aktívan támogatja növényvédelem hatékonyságát
  • javítja a talajok szerkezetét
  • folyékony starter műtrágyával (pl. KITEStart FL ) vetéssel egymenetben is kijuttatható

Az ország különböző adottságú régióiban beállított szántóföldi termelői kísérletek is mutatják, hogy a Bactofil B10 hatékonyan emeli a talajok termőképességét fokozva a napraforgó fejlődését, emelve a hektáronkénti terméshozamot.

A napraforgó egyik legsúlyosabb, jelentős gazdasági kárral járó kórtani problémáját a fehérpenészes szár-, és tányérrothadás vagy másnéven a szklerotínia okozza. A betegség a talajból támad, ahol képes évekig megőrizni a fertőzőképességét. Ellene hatékonyan csak gombaölő szerekkel képtelenség védekezni. A Trichomax-ban lévő Trichoderma harzianum hasznos gomba gátolja a szklerotínia felszaporodást, jól kiegészítve ezzel a későbbi fungicides kezelések eredményességét.

Alkalmazása: 1 kg/ha dózisban vetés előtt a magágyba dolgozva. BActofil B10-el keverhető. A két készítmény egymás hatékonyságát növeli.

Kabai Gábor
AGRO.bio

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Komposzt, istállótrágya, szaruőrlemény: melyik a legjobb?

2025. november 5. 08:10

Az organikus trágyák nemcsak a növényeket, hanem a talajt is életre keltik – a fenntartható, egészséges kertészkedés alapjai.

Pétisó, a nitrogén-utánpótlás világbajnoka

2025. október 31. 19:10

A Pétisó 1932 óta a magyar gazdák megbízható nitrogénforrása: nem savanyítja a talajt, sőt kalciummal és magnéziummal is gazdagítja.

A jó indulás fél siker – mi történik a kalászosokban ősszel?

2025. október 22. 15:10

Az őszi kalászosok sikerének háromnegyede már ősszel eldől – a gyökérfejlődés és a bokrosodás most határozza meg a jövő évi hozamot.

A szerves anyagok lebontását elősegítő mikrobiális talajélet

2025. szeptember 29. 09:10

A szerves anyagok lebontása nélkül nincs talajtermékenység – de mi minden befolyásolja a folyamatot?

A műtrágyák hatékonyságának növelése talajoltással

2019. február 12. 06:36

A szántóföldi növények közül a napraforgóról reagál a leglátványosabban a talajoltó technológiára. Az elmúlt három évben az AGRO.bio Demo Farm Projektjében résztvevő gazdaságoknál végzett vizsgálataink során a kezeletlen területhez képest átlagosan 11%-kal mértünk magasabb értékeket a talajoltásban részesült területen.

Miért hagyja veszni talajának termőképességét?!

2021. október 7. 09:05

A szántóföldi termesztés kockázatossága évről-évre folyamatosan nő a kiszámíthatatlan időjárási viszonyok miatt.

A kukorica többre képes - tegyük azzá! – Mikrobiológiai támogatás a termésbiztonság növeléséért

2018. március 14. 09:17

A talajoltó anyagok az ún. biostimulátorok közé tartoznak, és mint ilyenek a kukorica növekedését, fejlődését támogatják, javítják a tápanyagok felvételét.

Mikrobiológiai önvédelem a repcében

2018. augusztus 15. 08:03

Egészséges növényállomány csak egészséges talajban nevelhető, illetve a talajhigiénia javításával a termelés biztonsága is növekszik. Napjainkban ebben nyújt segítséget a mikrobiológia technológiája.