Tápanyag-utánpótlás

Komposzt, istállótrágya, szaruőrlemény: melyik a legjobb?

Agrofórum Online

A fenntartható kertművelés egyre több hobbikertész és gazdálkodó számára alapvetés. Az organikus trágyák nem csupán a növényeket táplálják, hanem a talajéletet is serkentik, ezáltal hosszú távon biztosítják a termékenységet és a környezeti egyensúlyt.

Az ásványi, mesterséges műtrágyák gyors hatásukkal ugyan kecsegtetőek, de idővel kimerítik a talajt, elszennyezik a vizeket és gyengítik a mikrobiális életet. Az organikus megoldások ezzel szemben a természet körforgását követik: amit a növények elhasználnak, azt a bomlási folyamatok révén visszajuttatjuk a földbe.

Miért érdemes elfelejteni a műtrágyát?

Sokan a gyors eredmény reményében nyúlnak a műtrágyához, különösen tavasszal, amikor a növények robbanásszerű fejlődésnek indulnak. A nitrát- és foszfáttartalmú készítmények valóban azonnali növekedést idéznek elő, de túlzott alkalmazásuk könnyen visszaüthet. A talajban élő mikroorganizmusok száma drasztikusan csökkenhet, a föld szerkezete romlik, tömörödik, levegőtlen lesz.

Ráadásul a felesleges nitrogén az esőzések során a talajvízbe mosódik, ezzel szennyezve a környezetet. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) friss adatai szerint a mezőgazdasági eredetű nitrátterhelés továbbra is komoly problémát jelent az európai felszín alatti vizekben.

A természetes körforgás újraindítása – így működik az organikus trágya

Az organikus trágyázás lényege, hogy a növényekből, állatokból és konyhai maradványokból származó anyagokat visszajuttatjuk a földbe. A bomlás során ezek humusszá alakulnak, amely tápanyagban gazdag, vízmegtartó réteget képez. Ez nemcsak a növények számára hasznos, hanem javítja a talaj szerkezetét, levegő- és vízháztartását is.

A folyamat nem azonnali, de hosszú távon sokkal fenntarthatóbb. A szerves trágyák tápanyagai fokozatosan szabadulnak fel, így nem okoznak „túladagolást” és nem égetik meg a gyökereket.

A legjobb természetes tápanyagforrások a kertben

Komposzt – a kert aranya

A komposztálás a legegyszerűbb módja a házi szerves trágyagyártásnak. Fűnyesedék, lomb, konyhai növényi hulladék, kávézacc és tojáshéj keverékéből kiváló minőségű humusz keletkezik. A siker kulcsa a rendszeres átforgatás és a megfelelő nedvességtartalom. A FAO gyakorlati útmutatója szerint a komposzt jelentősen növeli a talaj vízmegtartó képességét és termékenységét.

Istállótrágya – a klasszikus megoldás

A ló-, marha- vagy juhtrágya gazdag nitrogénben és mikroelemekben. Legjobb ősszel bedolgozni, hogy tavaszra a bomlási folyamatok befejeződjenek. A friss trágya viszont gyökérégést okozhat, ezért mindig érlelt állapotban használjuk! Hátránya, hogy gyommagvakat tartalmazhat – ezért is terjedtek el a hőkezelt, pelletált változatok.

Mindig érlelt állapotban használjuk!

Pelletált trágya – modern, szagtalan alternatíva

A hőkezelés során a trágya kórokozómentessé válik, mégis megőrzi tápanyagtartalmát. Könnyen adagolható, szagtalan és hosszú távú tápanyag-utánpótlást biztosít. Sok biokertész kedveli, mert egyszerre kényelmes és környezetbarát megoldás.

Növényi levek és kivonatok

A csalánlé vagy zsurlólé nemcsak trágyaként, hanem természetes növényvédő szerként is ismert. Ezek gyorsan hatnak, mivel a tápanyagok oldott formában vannak jelen, ugyanakkor nem terhelik túl a talajt.

Szaru- és csontőrlemény

A szaruliszt és a csontliszt kiváló lassan oldódó tápanyagforrás, amelyek különösen nitrogén- és foszfortartalmukkal segítik a növények fejlődését. A finom szemcséjű változat gyorsabb, a durvább viszont hosszan tartó hatást biztosít.

Egészséges talaj, egészséges ember

A szerves trágyázás nem csupán a növényeknek, hanem az emberi egészségnek is jót tesz. A kémiai szerektől mentes zöldség és gyümölcs nem tartalmaz szintetikus maradványokat, és a termőföld ökológiai egyensúlyát is megőrzi. A Thünen-Institut kutatói több projektben vizsgálják, hogyan befolyásolja a mezőgazdaság a talaj mikrobiális sokféleségét és funkcióit.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Pétisó, a nitrogén-utánpótlás világbajnoka

2025. október 31. 19:10

A Pétisó 1932 óta a magyar gazdák megbízható nitrogénforrása: nem savanyítja a talajt, sőt kalciummal és magnéziummal is gazdagítja.

A jó indulás fél siker – mi történik a kalászosokban ősszel?

2025. október 22. 15:10

Az őszi kalászosok sikerének háromnegyede már ősszel eldől – a gyökérfejlődés és a bokrosodás most határozza meg a jövő évi hozamot.

A szerves anyagok lebontását elősegítő mikrobiális talajélet

2025. szeptember 29. 09:10

A szerves anyagok lebontása nélkül nincs talajtermékenység – de mi minden befolyásolja a folyamatot?

Keserűsó: a rózsák titkos fegyvere

2025. szeptember 27. 08:10

A keserűsó segít a rózsák egészségében és virágzásában – természetes megoldás a dús és színes virágokért.

A baktériumtrágyák használata – biológiai megoldás

2019. január 28. 04:33

Termőföldjeink állapotának javítására a biológiai megoldásként a baktériumtrágyák használhatók eredményesen.

Földigiliszták szerepe a talajainkban

2021. november 1. 04:36

A földigiliszták segítségével javítható a talaj vízelvezető képessége, illetve a levegőztetése, akár a mélyebb talajrétegekben is.

Savas eső és hatásai a talajra

2022. november 6. 08:37

A savas esők a környezet minden elemét befolyásolják, a felszíni vizeket, a talajvizet, talajt és a növényzetet. Akadályozzák a táplálékláncot és veszélyeztetik a biodiverzitást.

A barna erdőtalajok típusai: karbonátmaradványos, csernozjom, Ramann-féle, agyagbemosódásos, podzolos barna erdőtalajok

2022. október 22. 06:37

A barna erdőtalajok típusai közül most a karbonátmaradványos, csernozjom, Ramann-féle, agyagbemosódásos, podzolos barna erdőtalajok kerülnek ismertetésre.