Tápanyag-utánpótlás
Tápanyag-utánpótlás

Nitrogénműtrágyák és startertrágyák – Tápanyag-gazdálkodási szakmai nap (I. rész)

Nitrogénműtrágyák és startertrágyák – Tápanyag-gazdálkodási szakmai nap (I. rész)

Agrofórum Online

A Magyar Növényorvosi Kamara Pest megyei Szervezete és a résztvevő 11 cég a II. Pest megyei szakmai nap a tápanyag-gazdálkodásról című szemináriumra várta a Szent István Egyetemen az érdeklődőket 2018. február 15-én. Az elhangzott előadások e szakmai terület számos részletére kiterjedtek. Szakmai beszámolónk első része.

A tudományos alapok ismertetése mellett a gazdálkodók a legújabb termékek széles kínálatával és az egyes kultúrák tápanyag-utánpótlási technológiájával is megismerkedhettek. A konferencia levezető elnöke Erdész Ferenc a Magyar Növényorvosi Kamara Pest megyei elnöke volt.

Nitrogénműtrágyák

Jánoska Tünde, a Borealis L.A.T Hungária Kft. szaktanácsadója a szintetikus műtrágyák előállításának történetével kezdte az – A különböző nitrogénműtrágya típusok jellemzése című – előadását. Ismertette a 20. század elején kifejlesztett klasszikus HaberBosch-eljárást, amelynek során a levegő nitrogénjéből állítanak elő ammóniát, majd áttért a műtrágyák különböző szempontok így például az összetétel, halmazállapot, gyártástechnológia szerinti csoportosítására.

A műtrágyák egyik jellemzője a szórhatóság, amelyet nagy mértékben befolyásol a gyártási eljárás. E tekintetben legfontosabb az egyenletes szemcseméret. Kerek, sima, kemény és nehéz szemcsék – ezek az optimális kijuttatáshoz szükséges szemcsetulajdonságok. A szilárd nitrogénműtrágyák mellett egyre nagyobb tért hódítanak hazánkban a folyékony nitrogénműtrágyák is. Az előadó bemutatta a főbb nitrogénműtrágyákat: a mész-ammon-salétromot, az ammónium-nitrátot, a karbamidot, a karbamid-urea-ammónium-nitrátot és az ammon-szulfátot.

A talajon keresztül történő tápanyag-felvétel jól kiegészíthető a gyors hatású lombtrágyázással, amelynek előnyei között szerepel, hogy ebben az esetben nem kell az ionantagonizmus jelenségével számolni. A Borealis L.A.T műtrágya-kínálatában a gyors oldódású, egyenletes szemcseméretű és tápanyag-összetételű hagyományos granulált műtrágyák (N, NP, NPK, PK), az egyszerűen tárolható, hideg vízben is gyorsan oldódó vízoldékony lomb- és öntöző műtrágyák (L.A.T SUPREMO W) és az egyszerűen felhasználható, növényvédő szerekkel is keverhető folyékony műtrágyák (L.A.T SUPREMO L) is megtalálhatók.

Tápanyag-antagonizmusok

Tóth Milena a YARA Hungária Kft. előadásának középpontjában a tápanyag-antagonizmussal kapcsolatos kérdések és a relatív tápanyaghiány okai álltak. A harmonikus és hatékony tápanyag-ellátás feltétele a növény tápelem-igényének, a tápelem-felvételi dinamikájának ismerete. Emellett a tápelemek szerepét, hatását, valamint a talaj tápanyag-szolgáltató képességét ismerni kell, illetve figyelni kell a megfelelő tápelem-arányok kialakítására is.

A növények tápelemfelvételét a gyökérzóna nedvességtartalma, a talajoldat koncentrációja, a talaj pH-ja, az oxidációs és redukciós viszonyok, a növényfaj, valamint az ionkölcsönhatások (antagonisták–szinergisták) és ionarányok határozzák meg.

A tápelemhiánynak két nagy csoportja különböztethető meg. Abszolút hiány esetén nincs a talajban elegendő mennyiségben az adott tápelem, ez a helyzet könnyen kezelhető tápanyag-kijuttatással. Relatív hiány esetén azonban a kérdéses tápelem a talajban van, a növény mégsem tudja felvenni. Az okok között szerepelhet például a mikroelem-túladagolás, a talajhőmérséklet, tápelemek növényen belüli mozgása.

A talajok megfelelő tápanyag-tartalmának biztosítására a YARA új termékét, a YaraLiva Tropicote és a YaraVera Karbamid kombinációjából származó, 34% nitrogént, valamint 10,6% kalciumot tartalmazó SUPERSTART-t ajánlotta az előadó. A kalcium-nitrát és a karbamid együttes alkalmazása csökkenti a károsanyag-kibocsátást, stabilizálja a karbamidot. Tóth Milena felhívta a figyelmet a Yara ingyen letölthető CheckIT mobil applikációjára, amely 14 növényfaj esetében a hiánytünetek azonosítására használható.

Startertrágyák

A startertrágyák típusairól, jellemzőiről és hatékonyságáról Varga Gábor, a Timac AGRO Hungária Kft. szaktanácsadója beszélt. A startertrágyák vetéssel egy időben kijuttatott műtrágyák. A startertrágyákat összetétel (NP, NPK, +mezoelem, + mikroelem, + biostimulátor) és specifikáció (talaj- és növényspecifikus) alapján lehet csoportosítani.

Használatukat az indokolja, hogy kelés után a növények gyér gyökérzete még nem elég hatékony, a korai fejlődést a koncentrált kijuttatás jobban támogatja, gyorsabb kezdeti fejlődést eredményez. Kiemelt jelentősége van ekkor a gyökérzónából könnyen kimosódó nitrogén, lekötődési viszonyok miatt nehezen hozzáférhető foszfor és a gyökérnövekedéshez elengedhetetlen cink, valamint kalcium pótlásának. Startertrágyák esetén nitrogénből előnyösebb az ammónium forma, foszforból a védett hatóanyagforma használata ajánlott.

A Timac AGRO válasza a foszforpótlás nehézségeire a folyamatosan hozzáférhető foszfor a tenyészidőben. A védett foszfor hatóanyagú (TOP-PHOS) cink- és biostimulátor-tartalmú DUOFERTIL TOP termékcsalád lúgos talajokra, míg a cink- és biostimulátor-, valamint MESCAL talajjavító tartalmú EUROFERTIL TOP termékcsalád savanyú talajokra ajánlott.

Folytatás következik!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

CELL® a szárbontás nagymestere, avagy A SZERVESANYAG-GAZDÁLKODÁS A HOSSZÚTÁVÚ JÖVEDELMEZŐ TERMELÉS ALAPJA!

2024. június 14. 11:40

Ha a növénymaradványokat VISSZAKEVERJÜK a talajba, akkor a szemterméssel kivont tápelemek kivételével mindent visszajuttatunk.

Fókuszban a szója! – Tápanyag-utánpótlás a TIMAC AGRO ajánlásával

2024. június 5. 12:10

A szóját felhasználás, termeszthetőség és jövedelmezőség szempontjából egyre ígéretesebb növénynek mondhatjuk.

Így hatékony a kukorica fej- és lombtrágyázása!

2024. május 10. 17:10

Az áhított 12 t/ha kukoricatermés 270–300 kg/ha nitrogént von ki a talajból. Ennek nagy részét műtrágyával kell pótolni.

Májusi teendők a szántóföldön

2024. május 2. 05:40

Minden lombtrágyavásárlás előtt érdemes és szükséges pár percet rászánni, ami a különböző termékek hatóanyag és ár információinak összehasonlításához kell, elkerülve azokat a csapdákat, amelyeket csak a termék árának vagy hektárköltségének a feltétel nélküli elfogadása okoz.

Nitrogént a búzának…, de mikor és mennyit?

2018. március 19. 09:34

A növények nitrogénigénye nem állandó, az a tenyészidőszak során folyamatosan változik. Mikorra is érdemes időzíteni a kijuttatást?

Növénykondicionálók, műtrágyafajták, növényi hormonok - Tápanyag-gazdálkodási szakmai nap (II. rész)

2018. március 15. 12:43

A különböző huminanyagok és azok növényélettani folyamatokban betöltött szerepe, a szilárd és folyékony műtrágyák hatóanyag-tartalma és a növényi hormonok.

Hasznosabb-e a precízen kijuttatott tápanyag?

2018. december 2. 20:57

Beszélgetés Lajos Mihály szaktanácsadóval, az Agrofil-SZMI Kft. ügyvezetőjével.

Gazdainfó: januári teendők, változó jogszabályok

2022. január 13. 16:15

Az évkezdet a gazdálkodóknak nem csak a tervezésről szól, hanem a jelentési kötelezettségekről is. Ezen kívül is érdemes résen lenni, hiszen több jogszabály is változott, ezekről is olvashatnak az alábbi összefoglalóban.