Tápanyag-utánpótlás
Tápanyag-utánpótlás

Nitrogénműtrágyák és startertrágyák – Tápanyag-gazdálkodási szakmai nap (I. rész)

Nitrogénműtrágyák és startertrágyák – Tápanyag-gazdálkodási szakmai nap (I. rész)

Agrofórum Online

A Magyar Növényorvosi Kamara Pest megyei Szervezete és a résztvevő 11 cég a II. Pest megyei szakmai nap a tápanyag-gazdálkodásról című szemináriumra várta a Szent István Egyetemen az érdeklődőket 2018. február 15-én. Az elhangzott előadások e szakmai terület számos részletére kiterjedtek. Szakmai beszámolónk első része.

A tudományos alapok ismertetése mellett a gazdálkodók a legújabb termékek széles kínálatával és az egyes kultúrák tápanyag-utánpótlási technológiájával is megismerkedhettek. A konferencia levezető elnöke Erdész Ferenc a Magyar Növényorvosi Kamara Pest megyei elnöke volt.

Nitrogénműtrágyák

Jánoska Tünde, a Borealis L.A.T Hungária Kft. szaktanácsadója a szintetikus műtrágyák előállításának történetével kezdte az – A különböző nitrogénműtrágya típusok jellemzése című – előadását. Ismertette a 20. század elején kifejlesztett klasszikus HaberBosch-eljárást, amelynek során a levegő nitrogénjéből állítanak elő ammóniát, majd áttért a műtrágyák különböző szempontok így például az összetétel, halmazállapot, gyártástechnológia szerinti csoportosítására.

A műtrágyák egyik jellemzője a szórhatóság, amelyet nagy mértékben befolyásol a gyártási eljárás. E tekintetben legfontosabb az egyenletes szemcseméret. Kerek, sima, kemény és nehéz szemcsék – ezek az optimális kijuttatáshoz szükséges szemcsetulajdonságok. A szilárd nitrogénműtrágyák mellett egyre nagyobb tért hódítanak hazánkban a folyékony nitrogénműtrágyák is. Az előadó bemutatta a főbb nitrogénműtrágyákat: a mész-ammon-salétromot, az ammónium-nitrátot, a karbamidot, a karbamid-urea-ammónium-nitrátot és az ammon-szulfátot.

A talajon keresztül történő tápanyag-felvétel jól kiegészíthető a gyors hatású lombtrágyázással, amelynek előnyei között szerepel, hogy ebben az esetben nem kell az ionantagonizmus jelenségével számolni. A Borealis L.A.T műtrágya-kínálatában a gyors oldódású, egyenletes szemcseméretű és tápanyag-összetételű hagyományos granulált műtrágyák (N, NP, NPK, PK), az egyszerűen tárolható, hideg vízben is gyorsan oldódó vízoldékony lomb- és öntöző műtrágyák (L.A.T SUPREMO W) és az egyszerűen felhasználható, növényvédő szerekkel is keverhető folyékony műtrágyák (L.A.T SUPREMO L) is megtalálhatók.

Tápanyag-antagonizmusok

Tóth Milena a YARA Hungária Kft. előadásának középpontjában a tápanyag-antagonizmussal kapcsolatos kérdések és a relatív tápanyaghiány okai álltak. A harmonikus és hatékony tápanyag-ellátás feltétele a növény tápelem-igényének, a tápelem-felvételi dinamikájának ismerete. Emellett a tápelemek szerepét, hatását, valamint a talaj tápanyag-szolgáltató képességét ismerni kell, illetve figyelni kell a megfelelő tápelem-arányok kialakítására is.

A növények tápelemfelvételét a gyökérzóna nedvességtartalma, a talajoldat koncentrációja, a talaj pH-ja, az oxidációs és redukciós viszonyok, a növényfaj, valamint az ionkölcsönhatások (antagonisták–szinergisták) és ionarányok határozzák meg.

A tápelemhiánynak két nagy csoportja különböztethető meg. Abszolút hiány esetén nincs a talajban elegendő mennyiségben az adott tápelem, ez a helyzet könnyen kezelhető tápanyag-kijuttatással. Relatív hiány esetén azonban a kérdéses tápelem a talajban van, a növény mégsem tudja felvenni. Az okok között szerepelhet például a mikroelem-túladagolás, a talajhőmérséklet, tápelemek növényen belüli mozgása.

A talajok megfelelő tápanyag-tartalmának biztosítására a YARA új termékét, a YaraLiva Tropicote és a YaraVera Karbamid kombinációjából származó, 34% nitrogént, valamint 10,6% kalciumot tartalmazó SUPERSTART-t ajánlotta az előadó. A kalcium-nitrát és a karbamid együttes alkalmazása csökkenti a károsanyag-kibocsátást, stabilizálja a karbamidot. Tóth Milena felhívta a figyelmet a Yara ingyen letölthető CheckIT mobil applikációjára, amely 14 növényfaj esetében a hiánytünetek azonosítására használható.

Startertrágyák

A startertrágyák típusairól, jellemzőiről és hatékonyságáról Varga Gábor, a Timac AGRO Hungária Kft. szaktanácsadója beszélt. A startertrágyák vetéssel egy időben kijuttatott műtrágyák. A startertrágyákat összetétel (NP, NPK, +mezoelem, + mikroelem, + biostimulátor) és specifikáció (talaj- és növényspecifikus) alapján lehet csoportosítani.

Használatukat az indokolja, hogy kelés után a növények gyér gyökérzete még nem elég hatékony, a korai fejlődést a koncentrált kijuttatás jobban támogatja, gyorsabb kezdeti fejlődést eredményez. Kiemelt jelentősége van ekkor a gyökérzónából könnyen kimosódó nitrogén, lekötődési viszonyok miatt nehezen hozzáférhető foszfor és a gyökérnövekedéshez elengedhetetlen cink, valamint kalcium pótlásának. Startertrágyák esetén nitrogénből előnyösebb az ammónium forma, foszforból a védett hatóanyagforma használata ajánlott.

A Timac AGRO válasza a foszforpótlás nehézségeire a folyamatosan hozzáférhető foszfor a tenyészidőben. A védett foszfor hatóanyagú (TOP-PHOS) cink- és biostimulátor-tartalmú DUOFERTIL TOP termékcsalád lúgos talajokra, míg a cink- és biostimulátor-, valamint MESCAL talajjavító tartalmú EUROFERTIL TOP termékcsalád savanyú talajokra ajánlott.

Folytatás következik!

A jó növénykondíció a palántaneveléssel indul

Még sok helyen a szabadföldi káposzta- és gyökérzöldségféléket szedik, a hajtató kertészek már a palántaneveléshez készülnek. Ennek kapcsán szeretném egy élettani fogalomra felhívni a figyelmet, amit az emberek esetében a táplálkozásban, az állatoknál a takarmányozás kapcsán már régóta használnak, de a növénytermesztésben ritkán, esetenként tévesen értelmeznek, ez a növénykondíció.

Mennyi az annyi?

Ismét elérkezett a repcevetés szezonja, amely természetesen újra rengeteg döntést igényel – fajta, hibrid, agrotechnikai megoldások, tápanyagellátás. A döntéseket pedig még több kérdés előzi meg, melyek megválaszolásához sok szempontot figyelembe kell vennünk.

Mikrobiológiai önvédelem a repcében

Egészséges növényállomány csak egészséges talajban nevelhető, illetve a talajhigiénia javításával a termelés biztonsága is növekszik. Napjainkban ebben nyújt segítséget a mikrobiológia technológiája.

Itt a következő szezon!

Minden évben, amikor a repce apropóján a következő év alaptrágyázását elindítjuk, meglepődve állapítjuk meg, hogy eltelt egy év, itt az újabb szezon.

Hogyan tudunk 4800 forintból 84 000 forintot csinálni hektáronként?

A Dr. Szabó Agrokémiai Kft. standján Dr. Szabó Balázs válaszolt erre a nem mindennapi kérdésre. A válasz kiderül az AGROmashEXPO-n készített videónkból.

2018. március 17. 15:37

A napraforgó helyes tápanyagellátása

A napraforgó hazánkban az olajipari növények közül leginkább elterjedt és termesztett növény. Jó tápanyaghasznosító képessége miatt gyakran kerülhet számára nem túl optimális termőhelyi körülmények közé.

2018. május 29. 08:14

Lehet, vagy szükséges másképpen csinálni?

A változó világ változó körülményei között nemcsak lehet, de szükséges is alkalmazni azokat a lehetőségeket, eljárásokat, melyekkel a jövedelmet stabilizálni, növelni lehet a fenntarthatóság mellett.

2018. február 1. 07:34