Tápanyag-utánpótlás
Tápanyag-utánpótlás

Növénykondicionálók, műtrágyafajták, növényi hormonok – Tápanyag-gazdálkodási szakmai nap (II. rész)

Növénykondicionálók, műtrágyafajták, növényi hormonok – Tápanyag-gazdálkodási szakmai nap (II. rész)

Agrofórum Online

A Magyar Növényorvosi Kamara Pest megyei Szervezete és a résztvevő 11 cég a II. Pest megyei szakmai nap a tápanyag-gazdálkodásról című szemináriumra várta a Szent István Egyetemen az érdeklődőket 2018. február 15-én. Az elhangzott előadások e szakmai terület számos részletére kiterjedtek. Szakmai beszámolónk második része.

Növénykondicionálók

A különböző huminanyagok közötti eligazodásban, azok növényélettani folyamatokban betöltött szerepének megismerésében nyújtott segítséget Pais István, a Huminisz Kft. ügyvezető igazgatójának előadása. A növénykondicionáló és biostimuláns készítmények a gombaölő szerek hatékonyságát nagy mértékben növelhetik, időjárási szélsőségekkel szembeni stressztűrés fokozásához járulnak hozzá, továbbá a termelés jövedelmezőségének javításában játszanak szerepet. E természetes alapanyagokból előállított termékek támogatják a növény növekedését, a gyökérfejlődést és a biotikus stresszekkel szembeni ellenálló képességet fokozzák.

A növénykondicionálók közé tartoznak a mikrobiológiai oltóanyagok, a huminsavak, a fulvosavak, az aminosavak és más fehérjekivonatok, valamint az algakivonatok. A huminsavak polidiszperz rendszert képeznek. Óriási fajlagos felülettel és sok reaktív hellyel rendelkező óriás molekulák. Technológiai értékük az élettani folyamatok támogatásában, a stressztűrő képesség fokozásában és a hatásfokozó keláthatásban nyilvánul meg.

A KONDISOL növénykondicionáló termékcsalád tagjai humin- és fulvosavat tartalmazó egyedi összetételű, hatásfokozó keláthatással rendelkező növénykondicionálók. A SOLVITIS lombtrágya termékcsalád tagjai olyan készítmények, amelyek a kelátképző aminosav formulájuk révén a növény számára jól felvehető és hasznosuló mikro- és mezoelemeket tartalmaznak. E termékcsaládok bemutatása után az előadó az egyes kultúrákban alkalmazható Huminisz-technológiákat ismertette.

Műtrágyafajták

A szilárd és folyékony műtrágyák hatóanyag-tartalmáról, az átváltás, illetve összehasonlítás módjáról az Eurochem Agro Hungary Kft. képviseletében Lakatos Ferenc tájékoztatta a hallgatóságot. A talajerő-csökkenés számos tényezőre vezethető vissza. Ezek között szerepel az állati eredetű szerves trágya csökkenő mennyisége, a zöldtrágyák tápanyag-visszapótló képességének determináltsága, az egyre nagyobb hozamok elérését lehetővé tevő fajták nemesítése, a szármaradványok energetikai célú hasznosítása, gyengülő humifikáció és mineralizáció, agrotechnikai hibák, illetve a talajsavanyodás mellett a tábláról lehozott termés.

Az előadó a műtrágyák csoportosítása után kitért a folyékony halmazállapotú trágyák használatának előnyeire és hátrányaira. Az előnyök között említhető, hogy ebben az esetben a tápanyag már oldott formában van jelen, levélen keresztül azonnal felszívódik, de talajon keresztül is hat. Alap- és fejtrágyázásra egyaránt alkalmas, könnyen kiegészíthető mezo- és mikroelemekkel. Egyenletes kijuttatást biztosít, miközben költség- és energiatakarékos. Azzal viszont számolni kell, hogy a szakszerű tárolás kialakításához beruházást igényel az eljárás. Az átválthatósággal kapcsolatban az előadó kiemelte, hogy a folyékony műtrágyák tömege a térfogatukhoz képest 1,3 kg az 1 l-hez (30%-os UAN-oldat esetén), ami változhat a hozzáadott mezo- és mikroelemek arányában. Kijuttatáskor, hatóanyag-számításkor ezt figyelembe kell venni. A szilárd műtrágyák előnyeként említhető, hogy beruházás nélkül tárolhatók, az anyagmozgatás könnyű, viszont szárazabb időben nehezebben hat, kimosódási, kipárolgási veszteség jelentős lehet, illetve a hosszú tárolás minőségromláshoz vezethet.

Az Eurochem Agro Hungary Kft. ajánlatában megtalálhatók a lassan feltáródó nitrogénműtrágyák, a komplex műtrágyákat tartalmazó Entec termékcsalád és az UTEC a kipárolgás elleni védelemmel rendelkező 46% karbamidtartalmú műtrágya. Folyékony műtrágyák közül a mezo- és mikroelem-tartamú Fertisol termékcsalád tagjait kínálják.

Növényi hormonok

A Malagrow Kft. szaktanácsadója, Major Zoltán előadásának középpontjában a növényi hormonok, az olyan sejtek közötti kommunikációt lehetővé tevő közvetítő jelmolekulák álltak, amelyek a képződés helyén vagy távolabbi szövetekbe transzportálódva már kis koncentrációban is jelentős és széles körű hatást gyakorolnak a növények növekedésére és fejlődésére. E kémiai jelvivőknek öt fő típusa különböztethető meg: auxinok, gibberellinek, citokininek, etilén és abszcizinsav. Ma már azonban számos, egyéb hormonhatású növényi növekedésszabályozó anyag ismert. Ilyenek például a szteroidok, a jázmonsav, szisztemin, szalicilsav és a nitrogén-monoxid stb.

A növényi hormonok tehát a vegetáció során a csírázástól az érésig fontos szabályozó szerepet töltenek be. A gibberellinek például úgy serkentik a magvak csírázását úgy, hogy aktiválják az alfa-amiláz felszabadítását. A keményítőbontó enzim működése révén energiát cukrot biztosít a magnak a csírázáshoz. Így a Releaseed komplex hatóanyag mátrixú biostimulátor homogénebben induló állományt, intenzív gyökérfejlődést és hatékonyabb tápanyagfelvételt eredményez.

A Malagrow Kft. kínálatában megtalálhatók a Valagro szántóföldi kultúrákra ajánlott biostimulátorai, a Megafol az abiotikus stresszek elleni védelemre, illetve a növény- és talajkondicionálásra alkalmas Viva. Ebbe a csoportba tartozik az algatartalmú MC Cream is, amelyben auxin, citokinin és gibberellin található.

A szántóföldre kínált legújabb termék a YieldON, amely algából (barna alga) és különböző növénycsaládokból (perjefélék, libatopfélék) kinyert hatóanyagokból áll cink, mangán, illetve molibdén kiegészítéssel. Hatására javul a cukrok és a tápanyagok szállítása, hormonhatása révén elősegíti a sejtosztódást, ami nagyobb szemek kialakulását eredményezi. Használata mellett fokozott olajsav-bioszintézis és transzport figyelhető meg.

Folytatás következik!

A sokoldalú kalcium: érdemes-e kukoricának adni?

2019. október 13. 08:57

Mivel a kalcium mozgása korlátozott a növényben, a kalciumtáplálás kritikus jelentőségű lehet dinamikus fejlődési szakaszokban, de fontos a megfelelő növényegészségi állapot fenntartásában a növény egész élete folyamán. A kalciumion a talaj legmeghatározóbb kationja, számos pozitív hatást gyakorol szerkezetére, minőségére.

Tervezés-beszerzés-kijuttatás, avagy indul a következő műtrágyázási szezon

2019. július 12. 11:29

Jelenleg mindenki a repce és a kalászosok betakarításra készül, de ezzel párhuzamosan már el kell kezdeni tervezni a következő időszakra szükséges műtrágyák beszerzését, tervezését.

A kiváló repcetermés receptje: minőségi tápanyagok

2019. július 2. 10:15

Ha a kezdeti fejlődés során a növény minden tápanyagot megkap, egy megerősödött és jól begyökerezett állomány megy a télbe, ami már egy mérföldkő a jó terméshez vezető úton.

Precíziós nitrogénkijuttatás az amerikai kukoricaövezetben

2019. május 16. 10:17

A rossz minőségű területeken a műtrágyázást el kell kerülni, amelyeket gazdasági szempontból is inkább megéri természetvédelmi gyepekként hasznosítani, vagy évelő bioenergia növények termesztésére fordítani.

Mikrobiológiai készítmények hatékonysága - Tápanyag-gazdálkodási szakmai nap (IV. rész)

2018. március 18. 19:05

A mikrobiológiai készítmények hatékonysága: a nitrogénkötés, a tápanyagok mobilizálása, a szervesanyag-gazdálkodás és a talajszerkezet-javítás.

Kukoricatermesztés: van hova fejlődni

2019. augusztus 26. 09:07

Ha augusztus, akkor FarmerExpo és természetesen Növénytermesztési Konferencia is. Az idei rendezvény előadásai a fenntartható kukoricatermesztés témája köré rendeződtek.

Alba Milagro Hungária Kft. - professzionális partner a növénytáplálás és talajaktiválás területén

2019. május 24. 09:53

Az Alba Milagro termékportfóliójának kialakításában sok éves tápanyagtervezési tapasztalatuk volt az irányadó. Olyan termékeket kerestek szerte az európai piacon és Magyarországon, melyek megoldást jelentenek a hazai problémákra.