Tápanyag-utánpótlás

Tápoldatozás, mint a legkorszerűbb trágyázási eljárás a kertészetekben II.

Agrofórum Online

Egy közepes nagyságú, 5 000 m2 felületű hajtató kertészetnek, amennyiben egyszeri alkalommal 5 mm mennyiségű tápoldatot szeretnénk kijuttatni, 25 m3 térfogatnak megfelelő tartálykapacitással kellene rendelkeznie, ekkora tartályban kellene bekeverni a műtrágyát.

Megvalósítás és gyakran elkövetett hibák

Általában a gazdaságok ilyen nagyságú folyadéktárolókkal nem rendelkeznek. Saját célra termelő gazdaságokban, házikertekben 100-200 literig elképzelhető a tápoldat készre keverése, és a bekeverést követően, hígítás nélkül, közvetlen a növényekre történő kijuttatása, de nagyüzemekben, nagyobb felületen nem oldható meg!

Törzsoldat és készítése

Nagyobb terület tápoldatozásához első lépésként, úgynevezett törzsoldatot kell készíteni. A törzsoldat egy tömény (10-15%-os) műtrágya oldat, amit további hígítás után juttatunk ki a növényeknek. Készítésével kapcsolatban az alábbi fontos szabályokat kell figyelembe venni:

  • Törzsoldat csak jó minőségű, lágy, alacsony sótartalmú vízből készíthető.
  • Célszerű a törzsoldatot töménységét úgy beállítani, hogy felhasználáskor 100 x-ra kelljen hígítani. Ezzel jelentősen megkönnyítjük a tápoldat-töménységének és a kijuttatott műtrágya mennyiségének számítását. (Pl.: Ha 0,1%-os oldatot tervezek kijuttatni, akkor érdemes 10%-os törzsoldat készítése, ami 100 liter víz hígításával adható.)
  • 30-50 tömeg %-nál több a legjobban oldódó műtrágyákból sem oldható fel vízben! Ezt a bekeverő tartályok méretezésénél kell figyelembe venni.
  • Csak annyi törzsoldatot készítsünk, amennyi egy-két nap alatt elfogy, ugyanis egyes komponensek idővel kicsapódhatnak.
  • A törzsoldathoz növényvédő szert, növekedés szabályzó anyagokat nem szabad keverni.
  • A törzsoldatot zárt, fénytől védett helyen kell tartani.

Egy- és többtartályos módszer

Több műtrágyából készülő törzsoldatok esetén, a töménységéből adódóan, nagy a veszélye annak, hogy oldhatatlan sók képződnek, csapadék válik ki. Ezek az öntözőrendszerben súlyos károkat, a szűrők és a szórófejek, a csepegtetőtestek eldugulását okozzák. Ezért bizonyos vegyületeket (műtrágyákat) nem szabad együtt oldani, külön tartályban kell belőlük törzsoldatot készíteni. Legkritikusabb a kalcium és a szulfát ionokat tartalmazó műtrágyák összekeverése, ezekből viszonylag rövid idő alatt kalciumszulfát, azaz vízoldhatatlan gipsz képződik. Ezért két tartály lehetősége esetén az alábbiak szerint célszerű összeállítani a törzsoldatot, és csak hígítás után, közvetlen a kijuttatáskor engedjük keveredni őket:

–          „A” oldat: Ca/NO3/2; salétromsav;  KNO3;  NH4NO3; vas

–          „B” oldat: foszforsav; K2SO4; MgSO4 és mikroelemek

Abban az esetben, ha három tartály is rendelkezésre áll (például vízkultúrás rendszerek esetén), úgy a tápoldat pH szabályozásához szükséges savakat (salétromsav, foszforsav) a harmadik, úgynevezett „C” vagy savtartályba keverjük.

Tekintette arra, hogy a műtrágyák és vegyszerek oldódása nagymértékben függ a víz minőségétől, érdemes a kicsapódást próbakeverés útján előre ellenőrizni.

Tápoldatozás gyakorlata

 Noha a tápoldatozási receptek általános kémiai és fiziológiai törvényekre alapozva növényfajokra készülnek, pontos és egységes tápelem-összetételük van, talajos, de még vízkultúrás termesztés esetében is figyelembe kell venni a helyi adottságokat, nem utolsó sorban a fajták eltérő igényét. Ebből adódóan szükséges az összetételüket, töménységüket és mennyiségüket a helyi feltételektől függően változtatni. Minél nagyobbak termésmennyiség és termésminőség vonatkozásában az elvárások, annál inkább szükséges a helyi viszonyoknak megfelelő adaptációt elvégezni. A tápoldatozást befolyásoló fontosabbak tényezők:

  • talajviszonyok talajos termesztésnél,
  • öntözővíz összetétele,
  • termesztéstechnológia,
  • öntözéstechnikai lehetőségek,
  • klímaviszonyok (besugárzás, hőmérséklet, stb.),
  • fajtaigény,
  • növény fejlettség, fenológiai fázis, vegetatív-generatív jelleg,
  • termesztési cél, piaci igény.

A tápoldat-koncentrációjára növényfajonként tesznek javaslatot a receptek, kevésbé pontosan százalékban kifejezve adják meg, általában 0,1-0,2%, de bizonyos esetekben, bizonyos körülmények között 0,5% értékeket is szerepeltetnek. Pontosabb, ha EC értékben van kifejezve, mivel ebben az esetben a víz minősége is beszámítódik, általánosan 1,5 és 3 mS/cm-es töménységet javasolnak. A tápoldat töménységének változtatásával lehetőségünk van a növény fejlődését szabályozni, így például a lombképződést, vagy a virágzást, de ezzel a termesztést a környezeti viszonyokhoz, mindenekelőtt a klímafeltételekhez is jobban tudjuk igazítani. A tápoldat töménységének és összetételének változtatása során ügyeljünk a fokozatosságra!

A tápoldatozás gyakoriságára vonatkozóan pontos receptet a helyi adottságok (talajviszonyok, hőmérséklet, növényfejlődés, stb.) ismerete nélkül nehéz adni, nagymértékben függ a termesztési módtól, mindenekelőtt az öntözőrendszertől. Szabadföldön, azaz talajos termesztésnél heti, kétheti, intenzív zöldségkultúrák esetében (pl. támrendszeres uborka, alagutas dinnye) gyakran heti kétszeri-háromszori fejtrágyázás is lehetséges. Fedett termesztő berendezésekben (fóliák alatt és üvegházakban) napi, sőt napi 5-6-szori tápoldatozás is megvalósításra kerül.

 Tápoldatozás során gyakran elkövetett hibák

Abból adódóan, hogy sokszor kellő ismeretek nélkül fognak a tápoldatozáshoz, továbbá, hogy a helyi adottságokat nem veszik kellő mértékben figyelembe, valamint gyakran más gazdaságokban alkalmazott módszereket kritika nélkül átveszik, számos termesztési hiba következik. Ezek közül a leggyakoribbak a következők:

  • Nem oldódik fel jól a műtrágya:
    • rossz minőségű a víz (pl. magas pH, magas EC érték),
    • rosszminőségű, nem tápoldatozó műtrágya lett használva,
    • több komponens esetén egy tartályban lett feloldva a szulfát és a kalciumtartalmú műtrágya és
    • túl tömény oldat készült.
  • Egyenetlen a növényállomány fejlettsége, mert a csepegtető testek eldugultak.
  • Nagy lombot fejlesztenek a növények, a virágokat és a terméskezdeményeket elrúgják:
    • túl híg a tápoldatot,
    • korán kezdődött a fejtrágyázás és
    • sok a nitrogén a tápoldatban a káliumhoz képest.
  • Haragos zöldek a növények:
    • túl tömény a tápoldat,
    • többet kell öntözni és
    • rossz az öntözővíz összetétele, magas az EC értéke.
  • Növények alsó levelei sárgák: nitrogén, kálium, magnézium tápanyagok hiánya.
  • Növények hajtása sárga: mikroelemek hiánya (mangán, cink, vas, bór).
  • Terméselrúgás, leáll vagy lassul a növény fejlődése, hervadás: hirtelen lett megváltoztatva a tápoldat összetétele vagy a töménysége.
  • Szórófejes tápoldatozás esetén a leveleken perzselési foltok mutatkoznak:
    • tömény volt a növényekre juttatott tápoldat vagy
    • nagy melegben történt a tápoldatozás.
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A tápanyagellátás hatékonyságának fokozása jó időzítéssel és tápoldatozással a szabadföldi zöldségtermesztésben, 2. rész

2024. november 19. 14:40

A növény a tápanyagokat vízzel együtt veszi fel, ezért az intenzív termesztésben érdemes a trágyakijuttatás tápoldatos formáját választani.

A nitrogén-műtrágyázás hatása a szója hozamára és táplálóanyag-tartalmára

2024. november 15. 14:40

Számos kísérlet igazolja, hogy a szója terméshozama – csakúgy, mint a termés fehérje- és olajtartalma – nem mutat összefüggést a N-műtrágyázással. Ugyanakkor hasonló számban találkozhatunk olyan kutatási eredményekkel, amelyek a N-műtrágyázás eredményességét bizonyították.

Hektáronként több mint 800 adat precíziós talajszkenneléssel a megfelelő tápanyagellátásért

2024. november 7. 11:10

Az elmúlt évtizedekben sokat romlott a talaj szerkezete, ami talajvesztéshez - deflációhoz és erózióhoz - vezethetett, és csökkent vízmegtartó képessége is.

A giliszták: a talaj elfeledett ápolói

2024. november 5. 17:10

Sokan óckodnak a gilisztáktól, jóllehet a talajélet fenntartásában betöltött szerepük, élettevékenységük nyomán hátramaradó anyagcsere-termékeik a talaj szervesanyag-tartalmát gazdagítva a sikeres növénytermesztés ,,alapköveivé" kellene, hogy emeljék őket.

Miként gondozzuk a mikulásvirágot a hosszan tartó szépségéért?

2023. december 6. 04:40

Hogyan gondozzam a mikulásvirágot, hogy minél tovább szép maradjon?

Miért nem virágzik a klívia?

2022. november 11. 05:38

A szobaliliom egy viszonylag egyszerű ápolást igénylő cserepes dísznövényünk, mégis a gyakori kérdések közé tartozik, hogy vajon miért nem virágzik?

A leander ápolása teleltetés előtt

2023. október 2. 05:40

Elkezdődött a “mikor vihetem be a leandert?” szezon, vagyis egyre többen dilemmáznak a leander teleltetése miatt. Nézzük is sorra a legfontosabb tudnivalókat!

A tápanyagellátás hatékonyságának fokozása jó időzítéssel és tápoldatozással a szabadföldi zöldségtermesztésben, I. rész

2024. november 18. 12:40

A trágyázás ideje és a trágyamegosztás szorosan összefüggő két tényező, nehezen választhatók el egymástól, amelyeket számos környezeti tényező és technológiai elem módosíthat.