Tápanyag-utánpótlás

Tápoldatozás, mint a legkorszerűbb trágyázási eljárás a kertészetekben II.

Agrofórum Online

Egy közepes nagyságú, 5 000 m2 felületű hajtató kertészetnek, amennyiben egyszeri alkalommal 5 mm mennyiségű tápoldatot szeretnénk kijuttatni, 25 m3 térfogatnak megfelelő tartálykapacitással kellene rendelkeznie, ekkora tartályban kellene bekeverni a műtrágyát.

Megvalósítás és gyakran elkövetett hibák

Általában a gazdaságok ilyen nagyságú folyadéktárolókkal nem rendelkeznek. Saját célra termelő gazdaságokban, házikertekben 100-200 literig elképzelhető a tápoldat készre keverése, és a bekeverést követően, hígítás nélkül, közvetlen a növényekre történő kijuttatása, de nagyüzemekben, nagyobb felületen nem oldható meg!

Törzsoldat és készítése

Nagyobb terület tápoldatozásához első lépésként, úgynevezett törzsoldatot kell készíteni. A törzsoldat egy tömény (10-15%-os) műtrágya oldat, amit további hígítás után juttatunk ki a növényeknek. Készítésével kapcsolatban az alábbi fontos szabályokat kell figyelembe venni:

  • Törzsoldat csak jó minőségű, lágy, alacsony sótartalmú vízből készíthető.
  • Célszerű a törzsoldatot töménységét úgy beállítani, hogy felhasználáskor 100 x-ra kelljen hígítani. Ezzel jelentősen megkönnyítjük a tápoldat-töménységének és a kijuttatott műtrágya mennyiségének számítását. (Pl.: Ha 0,1%-os oldatot tervezek kijuttatni, akkor érdemes 10%-os törzsoldat készítése, ami 100 liter víz hígításával adható.)
  • 30-50 tömeg %-nál több a legjobban oldódó műtrágyákból sem oldható fel vízben! Ezt a bekeverő tartályok méretezésénél kell figyelembe venni.
  • Csak annyi törzsoldatot készítsünk, amennyi egy-két nap alatt elfogy, ugyanis egyes komponensek idővel kicsapódhatnak.
  • A törzsoldathoz növényvédő szert, növekedés szabályzó anyagokat nem szabad keverni.
  • A törzsoldatot zárt, fénytől védett helyen kell tartani.

Egy- és többtartályos módszer

Több műtrágyából készülő törzsoldatok esetén, a töménységéből adódóan, nagy a veszélye annak, hogy oldhatatlan sók képződnek, csapadék válik ki. Ezek az öntözőrendszerben súlyos károkat, a szűrők és a szórófejek, a csepegtetőtestek eldugulását okozzák. Ezért bizonyos vegyületeket (műtrágyákat) nem szabad együtt oldani, külön tartályban kell belőlük törzsoldatot készíteni. Legkritikusabb a kalcium és a szulfát ionokat tartalmazó műtrágyák összekeverése, ezekből viszonylag rövid idő alatt kalciumszulfát, azaz vízoldhatatlan gipsz képződik. Ezért két tartály lehetősége esetén az alábbiak szerint célszerű összeállítani a törzsoldatot, és csak hígítás után, közvetlen a kijuttatáskor engedjük keveredni őket:

–          „A” oldat: Ca/NO3/2; salétromsav;  KNO3;  NH4NO3; vas

–          „B” oldat: foszforsav; K2SO4; MgSO4 és mikroelemek

Abban az esetben, ha három tartály is rendelkezésre áll (például vízkultúrás rendszerek esetén), úgy a tápoldat pH szabályozásához szükséges savakat (salétromsav, foszforsav) a harmadik, úgynevezett „C” vagy savtartályba keverjük.

Tekintette arra, hogy a műtrágyák és vegyszerek oldódása nagymértékben függ a víz minőségétől, érdemes a kicsapódást próbakeverés útján előre ellenőrizni.

Tápoldatozás gyakorlata

 Noha a tápoldatozási receptek általános kémiai és fiziológiai törvényekre alapozva növényfajokra készülnek, pontos és egységes tápelem-összetételük van, talajos, de még vízkultúrás termesztés esetében is figyelembe kell venni a helyi adottságokat, nem utolsó sorban a fajták eltérő igényét. Ebből adódóan szükséges az összetételüket, töménységüket és mennyiségüket a helyi feltételektől függően változtatni. Minél nagyobbak termésmennyiség és termésminőség vonatkozásában az elvárások, annál inkább szükséges a helyi viszonyoknak megfelelő adaptációt elvégezni. A tápoldatozást befolyásoló fontosabbak tényezők:

  • talajviszonyok talajos termesztésnél,
  • öntözővíz összetétele,
  • termesztéstechnológia,
  • öntözéstechnikai lehetőségek,
  • klímaviszonyok (besugárzás, hőmérséklet, stb.),
  • fajtaigény,
  • növény fejlettség, fenológiai fázis, vegetatív-generatív jelleg,
  • termesztési cél, piaci igény.

A tápoldat-koncentrációjára növényfajonként tesznek javaslatot a receptek, kevésbé pontosan százalékban kifejezve adják meg, általában 0,1-0,2%, de bizonyos esetekben, bizonyos körülmények között 0,5% értékeket is szerepeltetnek. Pontosabb, ha EC értékben van kifejezve, mivel ebben az esetben a víz minősége is beszámítódik, általánosan 1,5 és 3 mS/cm-es töménységet javasolnak. A tápoldat töménységének változtatásával lehetőségünk van a növény fejlődését szabályozni, így például a lombképződést, vagy a virágzást, de ezzel a termesztést a környezeti viszonyokhoz, mindenekelőtt a klímafeltételekhez is jobban tudjuk igazítani. A tápoldat töménységének és összetételének változtatása során ügyeljünk a fokozatosságra!

A tápoldatozás gyakoriságára vonatkozóan pontos receptet a helyi adottságok (talajviszonyok, hőmérséklet, növényfejlődés, stb.) ismerete nélkül nehéz adni, nagymértékben függ a termesztési módtól, mindenekelőtt az öntözőrendszertől. Szabadföldön, azaz talajos termesztésnél heti, kétheti, intenzív zöldségkultúrák esetében (pl. támrendszeres uborka, alagutas dinnye) gyakran heti kétszeri-háromszori fejtrágyázás is lehetséges. Fedett termesztő berendezésekben (fóliák alatt és üvegházakban) napi, sőt napi 5-6-szori tápoldatozás is megvalósításra kerül.

 Tápoldatozás során gyakran elkövetett hibák

Abból adódóan, hogy sokszor kellő ismeretek nélkül fognak a tápoldatozáshoz, továbbá, hogy a helyi adottságokat nem veszik kellő mértékben figyelembe, valamint gyakran más gazdaságokban alkalmazott módszereket kritika nélkül átveszik, számos termesztési hiba következik. Ezek közül a leggyakoribbak a következők:

  • Nem oldódik fel jól a műtrágya:
    • rossz minőségű a víz (pl. magas pH, magas EC érték),
    • rosszminőségű, nem tápoldatozó műtrágya lett használva,
    • több komponens esetén egy tartályban lett feloldva a szulfát és a kalciumtartalmú műtrágya és
    • túl tömény oldat készült.
  • Egyenetlen a növényállomány fejlettsége, mert a csepegtető testek eldugultak.
  • Nagy lombot fejlesztenek a növények, a virágokat és a terméskezdeményeket elrúgják:
    • túl híg a tápoldatot,
    • korán kezdődött a fejtrágyázás és
    • sok a nitrogén a tápoldatban a káliumhoz képest.
  • Haragos zöldek a növények:
    • túl tömény a tápoldat,
    • többet kell öntözni és
    • rossz az öntözővíz összetétele, magas az EC értéke.
  • Növények alsó levelei sárgák: nitrogén, kálium, magnézium tápanyagok hiánya.
  • Növények hajtása sárga: mikroelemek hiánya (mangán, cink, vas, bór).
  • Terméselrúgás, leáll vagy lassul a növény fejlődése, hervadás: hirtelen lett megváltoztatva a tápoldat összetétele vagy a töménysége.
  • Szórófejes tápoldatozás esetén a leveleken perzselési foltok mutatkoznak:
    • tömény volt a növényekre juttatott tápoldat vagy
    • nagy melegben történt a tápoldatozás.
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogyan csökkentsük a terméskiesés kockázatát őszi búzában?

2025. szeptember 2. 10:10

Az őszi búza gyökérfejlődésének támogatása kulcsfontosságú a stressztűrés és a magasabb terméshozam eléréséhez.

A repce tápanyag-dinamikája, avagy az intenzív tápanyagfelvételi időszakoknak megfelelő tápanyag-kijuttatás

2025. augusztus 27. 17:10

A repce termését és olajtartalmát döntően befolyásolja a precízen időzített, komplex tápanyag-utánpótlási technológia.

Házi káliumpótlás kertészeknek: mi működik, mi nem?

2025. augusztus 20. 14:10

A kálium kulcsfontosságú a növények víz- és cukorháztartásában. Megnéztük, mely házi módszerek adnak tényleges káliumpótlást – és melyeket érdemes elfelejteni.

Nyári szárbontás: hatékony tápanyag-utánpótlás a szántóföldeken

2025. július 24. 16:10

Mikor célszerű nyáron szármaradványok bontását végezni, és mikor nem?

Így öntözzünk ősszel, ha kevés a csapadék és hideg az este

2023. október 7. 14:40

Ősszel már kicsit másképp kell öntözni, mint korábban tettük, mert megváltoztak a körülmények, és ehhez igazodni kell öntözés terén is.

Mi okozhatja a konténeres füge levélbetegségét?

2025. augusztus 6. 04:36

Teraszon, konténerben álló fügefám tavasszal szépen kizöldül, viszont június vége felé elkezdenek a levelei „rozsdásodni” és leszáradni. Mi okozhatja a tüneteket?

Miként gondozzuk a mikulásvirágot a hosszan tartó szépségéért?

2023. december 6. 04:40

Hogyan gondozzam a mikulásvirágot, hogy minél tovább szép maradjon?

A jó növénykondíció fokozza a termést, javítja a minőséget és a termésbiztonságot, II. rész

2024. május 16. 10:10

Ha a nitrogéntúltrágyázás jelentős mennyiségű víz jelenlétében történik, akkor vegetatív növekedést generál, ha vízhiány mellett adunk sok nitrogént (sóstressz), akkor az a virágzást váltja ki.